Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Masz może jakieś foto? Na stronie Piotra nie znalazłem żadnej zabudowy z czarnego łupka (chociaż też nie do końca wiem jak wygląda ;) )

Znajdziesz w moim wątku „INSPIRACJE KOMINKOWE” Posty 1246 i 1247 . Na 5-tym zdjęciu w poście 1247 widać na narożniku, że drzwiczki są lekko uchylone.

Piotr w swoim poście podlinkował kominek u siebie na blogu.

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?228692-Inspiracje-kominkowe&p=7645747#post7645747

A przy okazji jest tam też informacja o wątku, który może ci dostarczyć odpowiedzi na problem z rewizją – post 1248. Zdjęcia uzupełnione zostały na końcu wątku, bo wcięło je :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Plan na ten moment taki jak na zdjęciu. Trzeba będzie pokombinować z osadzeniem ze względu na grubość żeby się licowało ale to raczej nie problem.

Ktoś próbował takiego rozwiązania?

[ATTACH=CONFIG]421378[/ATTACH]

Bardzo często po prostu zakładam w tym miejscu dodatkową kratkę....można z żaluzją. Taka o wymiarze 22x22 cm najlepsiejsza....

Witajcie :)

Sprawa taka - pierwszy raz robię z kolegą zabudowę z płyt Varmsen. Wkład narożnikowy, który ma po bokach i nad drzwiczkami rant. Inwestor, który to wszystko kupił, twierdzi, że sprzedawca mówił, że na ów rant i do niego (po bokach) te płyty można kłaść. Tak zrobiliśmy, mimo że jakoś niezbyt nas przekonuje brak minimalnej choćby szczeliny pomiędzy obudową a wkładem. Chciałem zapytać Was czy to jest dobrze ale...właśnie dostałem telefon, że koncepcja się zmieniła i naokoło wkładu, na owym rancie ma leżeć "półeczka' z kamienia. OK, płyty można przyciąć, wsunąć kamień..ale czy może on leżeć na tym gorącym rancie ??

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Z tego co mi podesłał inwestor, to ten kamień naokoło ma wyglądać mniej więcej jak w tej aukcji

https://allegro.pl/zarzewie-kominek-kominki-obudowa-wklad-montaz-i7659980703.html

Wkład kominkowy jest taki

https://allegro.pl/wklad-kominkowy-smart-8-bs-kominek-kratki-zestaw-i7275053785.html

Edytowane przez Pytajnick

Witajcie :)

Sprawa taka - pierwszy raz robię z kolegą zabudowę z płyt Varmsen. Wkład narożnikowy, który ma po bokach i nad drzwiczkami rant. Inwestor, który to wszystko kupił, twierdzi, że sprzedawca mówił, że na ów rant i do niego (po bokach) te płyty można kłaść. Tak zrobiliśmy, mimo że jakoś niezbyt nas przekonuje brak minimalnej choćby szczeliny pomiędzy obudową a wkładem. Chciałem zapytać Was czy to jest dobrze ale...właśnie dostałem telefon, że koncepcja się zmieniła i naokoło wkładu, na owym rancie ma leżeć "półeczka' z kamienia. OK, płyty można przyciąć, wsunąć kamień..ale czy może on leżeć na tym gorącym rancie ??

Będę wdzięczny za podpowiedzi :)

Z tego co mi podesłał inwestor, to ten kamień naokoło ma wyglądać mniej więcej jak w tej aukcji

https://allegro.pl/zarzewie-kominek-kominki-obudowa-wklad-montaz-i7659980703.html

Wkład kominkowy jest taki

https://allegro.pl/wklad-kominkowy-smart-8-bs-kominek-kratki-zestaw-i7275053785.html

Wybrałbyś się na jakieś szkolenie....Chyba że to takie hobby. Żona rodzi, wchodzę na forum i pytam czy można pępowinę kombinerkami przeciąć....Ręce opadają!

Wybrałbyś się na jakieś szkolenie....Chyba że to takie hobby. Żona rodzi, wchodzę na forum i pytam czy można pępowinę kombinerkami przeciąć....Ręce opadają!

Na szkolenia trzeba mieć czas albo nie mieć ludzi w notesie, którzy na ciebie czekają kilkanaście miesięcy...

Sprzedawca powiedział, inwestor przekazał, tu chciałem skonfrontować...no ale Wy w swoisty sposób wiedzą się "dzielicie"

Brawo Ty za wyczerpującą i w temacie wypowiedź.

To, że ktoś skończył szkołę zanim płyty Varmsen wymyślono to raczej nie dotrze...

Varmsen to nie materia z księżyca. Też szkolenia organizuje. Tylko trzeba mieć w sobie odrobinę odpowiedzialności za jakość świadczonych usług. W tej kwestii nie można zadawać pytań. To elementarna wiedza dla kogoś kto zajmuje się kominkami! Zmień zawód skoro masz wątpliwości jak zrobić. Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Brawo Ty za wyczerpującą i w temacie wypowiedź.

To, że ktoś skończył szkołę zanim płyty Varmsen wymyślono to raczej nie dotrze...

Ty się nie złość :) Ja żadnej szkoły zduńskiej nie kończyłam, a różne rzeczy, i to sporo, o kominkach wiem. Zdun z potężnym doświadczeniem ma prawo trochę dać ci na odlew, bo powinieneś czytać i pytać fachowców. Szkolenie to nic złego. Najwięksi specjaliści się szkolą. Uczyć się należy całe życie przynajmniej zawodowe, bo tylko wtedy można być pewnym, że się swój zawód wykonuje dobrze.

A jak ktoś zadaje takie pytane jak ty, to nawet ja pomyślałam żeś taki sam jak ja dyletant, albo gorszy nawet.

Droga Pani..w temacie uczenia się przez całe życie - buduję domy od fundamentów po szczyty, mając uprawnienia gazowe G3, elektryczne do 1kV, które co parę lat trzeba uaktualniać, do tego na żurawie wieżowe i na prace wysokościowe otrzymane w Niemczech, gdzie remontowałem m.in. kominy elektrociepłowni.

Jestem zawalony robotą, telefony muszę wyłączać a po pracy u innych buduję swój dom. Mam 50 lat i nie jestem z tych, którzy uważają, że wszelkie rozumy zjedli, więc zarejestrowałem się tutaj, bo po raz pierwszy w życiu, w swym domu, sam robię rekuperację.

Dziś dostałem również po raz pierwszy w życiu owe płyty do ręki, bo żonie inwestora zamarzył się kominek w domu, który właśnie wykończyłem w środku. Ponieważ jest to nieplanowana robota,mam iść do kogoś innego a terminów lubię dotrzymywać i na dodatek ZDANIE SPRZEDAJĄCEGO (o ironio,osoby która tylko kominkami od lat się zajmuje) BUDZI MOJE WĄTPLIWOŚCI, zapytałem tutaj fachowców...czyli zrobiłem dokładnie to, o czym Pani napisała.

Jak widać, czas zmarnowałem, ale ta nauka w las nie pójdzie - w ten dział nie warto zaglądać.

PS. Pani, za kilka zdań, uprzejmie dziękuję :)

Pytajnick. Dział chyba sobie jakoś bez Ciebie poradzi..."baba z wozu, kominom lżej"...;)

Napiszę jednak kilka zdań, bo wydaje mi się że warto (nie pieklisz się jak inni roszczeniowi forumowicze).

Sam jesteś sobie winien. Sformułowałeś trochę niefortunnie swoje pytanie. Wyglądało tak, jakby to ktoś z "fachowej" branży zadawał elementarne pytanie. To byłoby absurdalne, więc nie dziw się naszej reakcji. Tym bardziej, że kilka razy w tym właśnie wątku, zawarliśmy odpowiedź na Twoje pytania. "W tym dziale" jest piękny opis Brzezińskiego, którego pilotowałem od A do Z właśnie w technologii Varmsen. Nadal Twoje wyjaśnienia wydają mi się nadal dość skomplikowane, ale co tam...Pozdrawiam.

Oj, nie miałam zamiaru ciebie urazić, a tylko sprowadzić na ziemię. Przepraszam.

Ale najzwyczajniej zadałeś pytanie niewłaściwie. Zabrzmiało niefrasobliwie, jakbyś zupełnie dla rozrywki z nudów zajął się tą obudową. To tak z mojej strony.

A Brzezińskiego poczytaj. Tam jest kawa na ławie :)

Oj, nie miałam zamiaru ciebie urazić, a tylko sprowadzić na ziemię. Przepraszam.

Ale najzwyczajniej zadałeś pytanie niewłaściwie. Zabrzmiało niefrasobliwie, jakbyś zupełnie dla rozrywki z nudów zajął się tą obudową. To tak z mojej strony.

A Brzezińskiego poczytaj. Tam jest kawa na ławie :)

Pestko chyba nie masz za co przepraszać, Pan od wszelakich uprawnień rozdawanych na prawo i lewo powinien wykazać się odrobina kreatywności jak miał wątpliwości co do swojej wiedzy. Nie wyobrażam sobie by pytać na forum w mojej dziedzinie zawodowej to raczej by dyskwalifikowało mnie zawodowo. Jeśli mam wątpliwości co do własnej wiedzy to się douczam, jak mam wątpliwości co do zlecenia, tego co chciałby wszystkowiedzący inwestor rezygnuje z wykonania.

• 3 weeks później...
Skrecilem konstrukcje z płyt krzemianowo wapiennych, nie robiłem komory dekompresyjnej, od sufitu oddzielilem go dwiema płytami. Popełniłem jednak chyba błąd, górna kratka jest 21 cm od sufitu, czy to nie za blisko? Rozkręcać to, czy zostawić?13693513_20181128_164213.jpg Edytowane przez editt2