pestka56 29.11.2018 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2018 O ile pamiętam wedle sztuki powinno być minimum 30 cm Ale wygląda ładnie Wątek Brzezińskiego pomógł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 30.11.2018 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 To co robić? ( co wy Byście zrobili, rozbierali? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 30.11.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Najlepiej gdyby Zdun się tu wypowiedział. Bo ja uzależniłabym od stropu. Jak betonowy to zostawiłabym jak zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
editt2 30.11.2018 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Strop betonowy i na tym tynk cementowy tradycyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2018 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Strop betonowy i na tym tynk cementowy tradycyjny. Ja się oczywiście nie znam, bo na szkoleniach nie bywałem, ale... skoro producent płyt pisze, że temperatura na ich zewnętrznej stronie podczas palenia w kominku jest bezpieczna dla człowieka, to przecież betonowi nie zaszkodzi, tym bardziej, że dałeś płytę x 2. Tak bliskie wyloty powietrza, mogą (choć nie muszą) poskutkować przyczepianiem się drobinek kurzu (odkładającego się po sezonie kominkowym wewnątrz zabudowy) na suficie. Dla mnie w Twoim dziele troszkę brak...harmonii Pod kominkiem zrobiłbym albo takie same jak na górze wloty powietrza albo jeszcze jedną kratkę.Ale to tylko moje prywatne zdanie. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2018 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Remiks, też tak całe zawodowe życie postępuję. Ale są ludzie i ludziska Ma Pani najzupełniejszą rację Jednym wystarczy przeczytać jedno zdanie na forum i obejrzeć filmik, co zajmuje kilkanaście minut, drugim potrzeba czasu, szkoleń itd. itp. Jedni na widok upierdliwego inwestora uciekają, inni podejmują wyzwania, bo są pewni swych umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2018 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ma Pani najzupełniejszą rację Jednym wystarczy przeczytać jedno zdanie na forum i obejrzeć filmik, co zajmuje kilkanaście minut, drugim potrzeba czasu, szkoleń itd. itp. Jedni na widok upierdliwego inwestora uciekają, inni podejmują wyzwania, bo są pewni swych umiejętności. ????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2018 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 ????? Wyjaśnię - to w temacie "ludzie i ludziska" i osobistych wycieczek kolegi Remiks, który nie wyobraża sobie czerpania wiedzy z forum o odpuszczaniu trudnych inwestorów nie wspomnę. Mnie wystarczyło Pani jedno zdanie, popierające moje a negujące sprzedawcy teorie co do szczeliny, bym czuł się doszkolony. Inni widocznie papiery jakieś potrzebują. Tak wiem, złośliwy jestem, przepraszam...ale pada i nie mogę sobie szczytów wymurować ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Oj, Pytajnick Każdy jakoś lubi powyzwierzęcać się troszkę. A już jak posiedzi na tym forum dłużej... Eh, ja się nawet nie dziwię, bo większość nawet nie próbuje wpisać czegoś w wyszukiwarkę forumową, albo nawet lepiej w tę przynależną do każdego wątku. Zadają pytania, o których tu było dziesiątki razy. Ja wiem, że tak łatwiej, a przede wszystkim powinno być szybciej i z pełnym zaufaniem, ale może dlatego, że wiem też znacznie mniej niż choćby Remiks, to rozumiem tych forumowiczów. Chociaż sama preferuję metodę „najpierw poszukaj, pokop gdzie się da, a potem pytaj”. Wcale to jednak nie znaczy, że nie miałam na forum różnych ścięć Każdemu się zdaża podpaść. A tych szczytów nie da się okryć i poczekać? Zresztą pogoda aię zmienia. Życzę by tobie i innym z rozgrzebaną budową na korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 01.12.2018 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Problem w tym, że jeszcze nie ma co zakrywać, a każdy przestój rodzi stres z powodu...rusztowania. Buduję się 15m od parku, z którego amatorzy "złomu" mogą mieć niezłą bazę wypadową. Właśnie oglądam zestaw kamer, które planowałem zamontować i chyba kupię je teraz i dla postrachu u sąsiada jakąś się powiesi Ach, żeby offtopu nie było - od teraz, jak ktoś mnie naciągnie na robotę przy kominku, będę namawiał na płyty krzemionkowo-wapienne zamiast KG i waty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 01.12.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 :rotfl::rotfl::rotfl: Tu bywają różne offtopy, więc spokojnie. A plyty są krzemianowo-wapienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.12.2018 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Strop betonowy i na tym tynk cementowy tradycyjny.Zostaw. Przecież rozebrać zawsze możesz, jak zacznie się coś dziać co Ci się nie spodoba...Np podczas kolejnego malowania. Dom z betonu...Pożar nie grozi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 06.12.2018 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Jak wstawiacie wkład kominkowy to tylko i wyłacznie z JEDNA szybą. Obecne wkłady mają nawiew na szybe aby się brudziła i w większości jest to zimne powietrze z zewnatrz. Paliłem z jedną szyba i podwójną i do takiego doszedłem wniosku. Jezeli komuś jakimś cudem będzie za ciepłe powietrze promieniować od szyby to wystarczy zmniejszyć wsad przy paleniu a nie robić jakąs drugą izolację.Wadą jest to że gdy drewno nie było dobrze wysuszone to przy pojedyńczej szybie nastepował brudny nalot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.12.2018 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 grend, o ile dobrze pamiętam to Ty masz dziwne doświadczenia z kominkami;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 06.12.2018 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Grend, a jeki masz kominek? Pokazałbyś, please Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 07.12.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2018 Nie każda obserwacja prowadzi do poprawnych wniosków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nashi 10.12.2018 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Witam, zamarzył nam się kominek, który da efekt jak na poniższym zdjęciu: http://i0.wp.com/www.keribrownhomes.com/wp-content/uploads/2016/08/bedroom-rustic-apartment-design-with-fireplace-in-the-middle-oak-wooden-floor-tiles-and-black-window-curtains-ideas.jpg w tym celu zakupiliśmy wkład KFD ECO max 7 3F standard, który ma przystosowaną do takiej zabudowy konstrukcję: Zabudowę robię z płyt SILCA, właściwie mam już większość rzeczy rozplanowaną, ale zastanawia mnie w jaki sposób wykończyć łączenie płyty SILCA z krawędzią wkładu. Czy tam należy zachować jakąś dylatację? Obawiam się że to zepsuje cały efekt. Ktoś tutaj wspominał o taśmie SILCAWOOL, ale ta jest dość droga i trudno dostępna. Jakieś inne propozycje? Będę wdzięczny za rady. Edytowane 10 Grudnia 2018 przez Nashi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.12.2018 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 grend, o ile dobrze pamiętam to Ty masz dziwne doświadczenia z kominkami;-) Nie miałem problemu - zwyczajnie realistycznie oceniłem swój produkt i nie udawałem że jest doskonały. To jest zasadnicza różnica. Wpisując na temat szyby porównywałem to z innymi kominkami i paliłem też z jedna szybą w swoim. Remiks lata mijają a ty jesteś taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 10.12.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Remiks lata mijają a ty jesteś taki sam Oczywiście że tak:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 10.12.2018 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2018 Grend, a jeki masz kominek? Pokazałbyś, please Wszystko jest na tym watku https://forum.muratordom.pl/showthread.php?181603-Robimy-zabudow%C4%99-kominka-samemu/page62 Chyba tez tutaj napisałem konkretny rozkład temperatur co wiele wyjasnia. Przede wszystkim - jedna szyba i żadnego komina bez wyczystki - bo to jest rura odprowadzająca ciepło. Teraz bym zrobił odejście komina z jakies 1 metr powyżej stropu aby na szczycie mojego pieca była "poduszka ciepła". Tam jest rzeczywisty opis mojego kominka, bez żadnego pijaru itp. Generalnie jednym wkładem pełnym jestem wstanie nagrzać salon dodatkowo o 4stopnie i po +-4 godzinach spada mi o 3 stopnie. Zaznaczam ze ciepłe powietrze przemieszcza sie na pietro ze wzgledu na rozkład domu i mam cegły z silikatu które akumuluja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts