Beata W. 18.11.2022 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Dzień dobry Mam trzy problemy związane z kominkiem; Może ktoś znajdzie chwilę 1.0 komin systemowy Brata został źle wykonany, to znaczy ma na jednej ze ścian i wlot dla spalin i wyczystkę. Wyczystkę trzeba przenieść na inna ścianę. doczytałam, że trzeba trójnik wyczystkowy zakleić a w rurze wyciąc otwór na nowy trójnik wyczystkowy. jakim preparatem się zakleja otwór w trójniku wyczystkowym? 2.0 Obudowa kominka będzie z płyt Varmsen/Skamol o grubości 3cm.na całą wysokość pomieszczenia a więc 2,7m Czy na taką wysokość wystarczy jedynie klejenie i skręcanie płyt? Czy jakis stelaż nie jest konieczny? Czy możliwe jest wykończenie kominka od strony pomieszczenia płytkami ceramicznymi? Np płytkami 6x20 cm o grubości 9mm. Wydaje mi się to niemożliwe, ze względu na ich ciężar. 3.0 Z kominka chciałabym wyprowadzić gorące powietrze do jednego pomieszczenie usytuowanego nad nim. Rozumiem, że trzeba wtedy zrobić komorę dekompresyjną ? Jaki przewód zastosować - elastyczną rurę izolowana na całej długości? z góry dziekuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 18.11.2022 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2022 Dzień dobry Mam trzy problemy związane z kominkiem; Może ktoś znajdzie chwilę 1.0 komin systemowy Brata został źle wykonany, to znaczy ma na jednej ze ścian i wlot dla spalin i wyczystkę. Wyczystkę trzeba przenieść na inna ścianę. doczytałam, że trzeba trójnik wyczystkowy zakleić a w rurze wyciąc otwór na nowy trójnik wyczystkowy. jakim preparatem się zakleja otwór w trójniku wyczystkowym? Jeżeli trójnik wyczyskowy nie został dobrze wklejony z resztą kształtek systemowych to można go obrócić w odpowiednim kierunku, dźwignia prosta - grubsza deska, wycięcie kątówką kształtki zewnętrznej, przełożenie izolacji, przemieszczenie wklejenie ścianki zewnętrznej wyciętej. 2.0 Obudowa kominka będzie z płyt Varmsen/Skamol o grubości 3cm.na całą wysokość pomieszczenia a więc 2,7m Czy na taką wysokość wystarczy jedynie klejenie i skręcanie płyt? Czy jakis stelaż nie jest konieczny? Czy możliwe jest wykończenie kominka od strony pomieszczenia płytkami ceramicznymi? Np płytkami 6x20 cm o grubości 9mm. Wydaje mi się to niemożliwe, ze względu na ich ciężar. Pogrubienia w narożnikach i innych miejscach z płyty Varmsen, według sztuki budowania takiej obudowy. 3.0 Z kominka chciałabym wyprowadzić gorące powietrze do jednego pomieszczenie usytuowanego nad nim. Rozumiem, że trzeba wtedy zrobić komorę dekompresyjną ? Jaki przewód zastosować - elastyczną rurę izolowana na całej długości? z góry dziekuję za pomocKomora dekompresyjna to zabezpieczenie stropu przed uszkodzeniem i pożarem. Elastyczne rury są wysmarowane olejem technologicznym, będzie kupa smrodu prze kilkanaście lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata W. 19.11.2022 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Bardzo dziękuję za pomoc.Jeszcze o tym moim mini DGP - a więc ta rura musi być stalowa w komorze a od stropu izolowana? Czy wystarczy tylko stalowa aż do samej góry, zakończona kratka w podłodze ? Doczytałam, że komora dekompresyjna musi być w przypadku DGP. To jest mini DGP, a strop mam betonowy oczywiście. Wiec komora chyba niekonieczna ? z gory dziekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.11.2022 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2022 Bez komory dekompresyjnej to do stropu można zamontować płytę z włókna ceramicznego.https://allegro.pl/listing?string=P%C5%81YTA%20Z%20W%C5%81%C3%93KNA%20CERAMICZNEGO Rura powinna być oddzielona od stropu izolacją, metal się rozszerza i będą powstawać niepotrzebne hałasy. Do montażu nie można stosować pianek montażowych, wełny też nie polecam. Maty ogniotrwałe w rolkach, wykonane z włókna ceramicznego.https://allegro.pl/kategoria/materialy-i-akcesoria-materialy-izolacyjne-121597?string=z%20w%C5%82%C3%B3kna%20ceramicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 20.11.2022 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2022 Dzień dobry Mam trzy problemy związane z kominkiem; Może ktoś znajdzie chwilę 1.0 komin systemowy Brata został źle wykonany, to znaczy ma na jednej ze ścian i wlot dla spalin i wyczystkę. Wyczystkę trzeba przenieść na inna ścianę. doczytałam, że trzeba trójnik wyczystkowy zakleić a w rurze wyciąc otwór na nowy trójnik wyczystkowy. jakim preparatem się zakleja otwór w trójniku wyczystkowym? 2.0 Obudowa kominka będzie z płyt Varmsen/Skamol o grubości 3cm.na całą wysokość pomieszczenia a więc 2,7m Czy na taką wysokość wystarczy jedynie klejenie i skręcanie płyt? Czy jakis stelaż nie jest konieczny? Czy możliwe jest wykończenie kominka od strony pomieszczenia płytkami ceramicznymi? Np płytkami 6x20 cm o grubości 9mm. Wydaje mi się to niemożliwe, ze względu na ich ciężar. 3.0 Z kominka chciałabym wyprowadzić gorące powietrze do jednego pomieszczenie usytuowanego nad nim. Rozumiem, że trzeba wtedy zrobić komorę dekompresyjną ? Jaki przewód zastosować - elastyczną rurę izolowana na całej długości? z góry dziekuję za pomoc Można wykonać kanał DGP na piętro z płyty Varmsen. Jeśli to budynek murowany, spokojnie. Jeśli drewniany, bardzo ostrożnie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beata W. 22.11.2022 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2022 Bardzo dziękuję za pomoc. Ten kanał z płyt Varmsen zastosuję, bo rozwiązuje problem. Może być do poziomu wykończonej podłogi na piętrzei zakończony kratką? Czy musi wychodzic ponad podłogę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts