Mki1719508566 02.10.2011 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Też o tym słyszałam. I też widziałam. We Francji dużo takich chodzi. Powietrze to i tak z zewnątrz jest. Bo przecież w mieszkaniu skąd się bierze? Z zewnątrz, przeca. W przypadku jakiejkolwiek kotłowni na paliwa stałe, u nas, wymaga się czerpni powietrza (dziura w ścianie). Francuzi mają te dziury w łazienkach albo w kuchniach. Zapewniają stały dopływ powietrza do spalania. Jak to się ma do ekonomiki ogrzewania, nie będe się wypowiadać. Na pewno duszno w ich domkach nie jest. A powietrze z zewnątrz do kominka zapewnione. Ino nie bezpośrednio, najpierw trochę polata po chacie. OK . Pamiętaj jednak o "subtelnych" różnicach klimatycznych oraz o fakcie że większość klientów w Polsce chce EKONOMICZNIE i możliwie JAK NAJTANIEJ ogrzewać dom . Po prostu chcemy oszczędzać pieniądze na ogrzewaniu , gaz jest stosunkowo drogi a ma być jeszcze droższy , gdybyśmy stawiali na efekt rekreacyjny to takie prostsze wkłady byłyby całkiem OK . Pamiętajże na każdy 1 KG spalanego drewna potrzeba 10 metrów sześciennych powietrza i do inwestora należy wybór czy chce palić / puszczać w komin / już ogrzane powietrze z salonu . Przecież to ciepłe powietrze już jest "zapłacone";) a to zewnętrzne jest GRATIS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.10.2011 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2011 Pamiętajże na każdy 1 KG spalanego drewna potrzeba 10 metrów sześciennych powietrza Lubie jak nie pierniczysz :D.Skąd ta wyliczanka???Tylko nie mów mi ,że z "kątowni":D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 05.10.2011 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam Mam bardzo podobną obudowę kominka, ale jak czytam Wasze posty to mam pewne zastrzeżenia do "fachowców" którzy montowali mi kominek. Mianowicie czy jest wymaganie dotyczące komory dekompresyjnej? i czy istnieje jakiś przelicznik co do wielkości kratek wentylacyjnych? Mój wkład to Arysto 10 L DJ. Obudowany jest płytami Silka. Do odbioru ciepła z kominka zastosowane zostały kratki 17x30, po jednej wlotowej i wylotowej. Żadnych innych szczelin obudowa nie posiada. Wydaje mi się że to trochę za mało do odbioru całej energii cieplnej oddawanej przez konwekcję, tym bardziej że wewnątrz obudowy znajduje się jeszcze rura kominowa o dł. ok 3m. Prosze o porady Pozdrawiam Ścianę lepiej wyizoluj, cegły nie. Cegła to doskonały materiał na obudowę. Przy drzwiczkach zostaw szczeliny dylatacyjne 0,5 - 1,0 cm. W innych miejscach dla wkładu Arysto jak zrobisz 5 cm dystansu , nic złego się nie wydarzy, jeśli z wentylujesz obudowę zgodnie z instrukcją (wkładu). Większe odległości wskazane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.10.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam. wewnątrz obudowy znajduje się jeszcze rura kominowa o dł. ok 3m. Rozwiń ten temat ... bo się ciekawie zapowiada ... może jakieś zdjęcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 05.10.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Witam Mam bardzo podobną obudowę kominka, ale jak czytam Wasze posty to mam pewne zastrzeżenia do "fachowców" którzy montowali mi kominek. Mianowicie czy jest wymaganie dotyczące komory dekompresyjnej? i czy istnieje jakiś przelicznik co do wielkości kratek wentylacyjnych? Mój wkład to Arysto 10 L DJ. Obudowany jest płytami Silka. Do odbioru ciepła z kominka zastosowane zostały kratki 17x30, po jednej wlotowej i wylotowej. Żadnych innych szczelin obudowa nie posiada. Wydaje mi się że to trochę za mało do odbioru całej energii cieplnej oddawanej przez konwekcję, tym bardziej że wewnątrz obudowy znajduje się jeszcze rura kominowa o dł. ok 3m. Prosze o porady Pozdrawiam http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png Co najmniej o połowę za mało kratek. Półka dekompresyjna nie jest potrzebna w domu z ceramiki . Dajesz wtedy grubszą izolacje na strop. Kratki w płytach łatwo dociąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek1984 05.10.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2011 Foto nie mam zrobionego, ale kominek wygląda mniej więcej tak: Jeśli chodzi o strop, to nie został specjalnie wzmocniony podczas budowy. Składa się z belek i pustaków Teriva. Do ścian i sufitu zostały przyklejone płyty silka. Będę czekał na jakieś sugestie. Pozdrawiam Witam. Rozwiń ten temat ... bo się ciekawie zapowiada ... może jakieś zdjęcie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolinawer 07.10.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Witam Dzięki wszystkim za rady, już wiem rura ma być z zewnątrz u mnie 100 wystarczy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 04.11.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 witam, mam pytanie.. jakie i ile kratek wentylacyjnych na wlocie, wylocie należy zastosować do kominka, wkład Maja 12 kW. zamierzam część ciepła odbierać poprzez WMczy na wlocie 17x30 a na wylocie 17x37 wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.11.2011 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Tak wystarczy . Dwie dolne i dwie górne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korona-m 02.12.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2011 witam chcę zrobić samemu ciepłą obudowę wkładu kominowego brunner hkd 2.2 z cegieł szamotowych od podołgi do sufitu. wymiary obudowy 65x65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korona-m 03.12.2011 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 czekam na jakąś podpowiedz w sprawie zabudowy ciepłej brunnera.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 03.12.2011 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 czekam na jakąś podpowiedz w sprawie zabudowy ciepłej brunnera. pozdrawiam A wkład gdzie kupiłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.12.2011 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 czekam na jakąś podpowiedz w sprawie zabudowy ciepłej brunnera. pozdrawiam No właśnie, gdzie zakupiłeś wkład. Ciekawi mnie również jak długo będziesz czekał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 03.12.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 witam chcę zrobić samemu ciepłą obudowę wkładu kominowego brunner hkd 2.2 z cegieł szamotowych od podołgi do sufitu. wymiary obudowy 65x65 A w obudowie o takich wymiarach co zrobisz ze spalinami - prosto do komina ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korona-m 03.12.2011 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2011 (edytowane) wkład zakupiłem w białymstokum w firmie flamma i już go posiadam w domu podłączonego do komina. To ma być kominek o zabudowie akumulacyjnej a nie hipokaust. może mi podpowiecie jak ją skonstruować. chcę zrobić tak jak wcześniej pisałem z cegły szamotowej ale wiem iż będę musiał co jakiś czas poprawiać obudowę. Może ktoś mi doradzi. to są rzuty oraz zdjęcie Edytowane 4 Grudnia 2011 przez korona-m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 04.12.2011 03:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Pytania które Ci zadaliśmy są bardzo istotne . Dlaczego?Wkład który kupiłeś to jedno z najlepszych urządzeń tego typu na świecie jednocześnie też niewątpliwie najdroższe. Trochę zastanawia mnie , jak to się stało, jak to możliwe,byś zadawał na forum podstawowe pytania dotyczące takiegourządzenia . Zupełnie , jakbyś ten wkład kupił w OBI , gdziemogą nie wiedzieć do czego służy. Zacznijmy od tego ,ze nie jest to wkład do pracy bez urządzeńtowarzyszących . Po prostu nigdy nie osiągnie swoich właściwych parametrów eksploatacji , jeśli dym nie zostanie do takichurządzeń skierowany . Ktoś tu popełnił błąd . Albo sprzedawca,co jest dość dziwne , albo Ty , bo nie chciałeś go słuchać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 04.12.2011 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Jeśli chciałeś wkład do ciepłej zabudowy ale brakuje miejsca na rozbudowaną akumulacje mogłeś wybrać np : http://www.kafle-kominki.pl/wklad_kominkowy_dynamic011.htm . Uzyskałbyś efekta kumulacji z możliwością zabudowania bez kratek lub ciepły kominek z DGP . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.12.2011 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 Korona-m. Krążki możesz zawsze dołożyć do swojego wkładu. Akurat "2.2" Brunnera nadaje się do tego doskonale. Musisz zdjąć półkolistą kopułę z króćcem dymowym, a na jej miejsce zainstalować pierścień adaptacyjny do krążków . Kopułę możesz nawet wysłać do mnie, jeśli na miejscu będą z tym problemy (używana ?). Na podstawie kopuły dobiorę Ci pierścień ,który mam w magazynie. Różnica w cenie z pewnością będzie na Twoją korzyść Obudowa może tu :http://forum.muratordom.pl/showthread.php?186576-Kominek-obudowa-z-ceg%C5%82y-szamotowej-konsultacja-i-pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 04.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 (edytowane) .... Trochę zastanawia mnie , jak to się stało, jak to możliwe, byś zadawał na forum podstawowe pytania dotyczące takiego urządzenia . Zupełnie , jakbyś ten wkład kupił w OBI , gdzie mogą nie wiedzieć do czego służy. Zacznijmy od tego ,ze nie jest to wkład do pracy bez urządzeń towarzyszących . Po prostu nigdy nie osiągnie swoich właściwych parametrów eksploatacji , jeśli dym nie zostanie do takich urządzeń skierowany . Ktoś tu popełnił błąd . Albo sprzedawca, co jest dość dziwne , albo Ty , bo nie chciałeś go słuchać... Eniu - w temacie o kominkach Jotul już pisałeś o tym sprzedawcy, że jest .... W tym salonie w kwestii akumulacji ciepła proponują np. ciepłą zabudowę typu FS 166, Nie wykonują kanałów szamotowych bądź innej "zduńskiej" pracy. I jako salon pod szyldem Jotula zawsze przekonują do wyższości tej marki nad innymi. Nie mniej jednak jest to największy salon w Whitestocku. Korona-m - na tę chwilę znalazłem 2 osoby wykonujące zabudowy akumulacyjne do wkładów kominkowych - czekam na spotkanie, aby mogli się pochwalić swoimi osiągnięciami. Jeżeli jesteś zainteresowany to pisz na priv, podzielę się numerami telefonów. Edytowane 4 Grudnia 2011 przez Karlsen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 04.12.2011 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2011 A ja myślałem, że ktoś se jaja robi!Dla zobrazowania co ten wkład może powiem tylko, że eksperymentowałem dzisiaj spalanie odgórne (wsad-wysezonowany buk, ok. 4kg, dolot powietrza na max.). Miałem to obserwować, ale po drodze zahaczyłem o sypialnie...a tam taki widok...Wróciłem do obserwacji po 40 min;)-smrodek w salonie-ukrop (DGP jeszcze nie teges)-wylot spalin przed wymiennikiem w kolorze ciemno-czerwonym (temp. ok 600*) Ja mam wymiennik, który schadza temp. przed kominem. U Ciebie - jak masz komin ceramiczny- dojdzie do tragedii!Ten wkład lubi towarzystwo - nie może pracować solo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts