Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Prace w toku:

[ATTACH=CONFIG]126415[/ATTACH]

Jutro podłączenie wylotu palin.

Zastanawiam się, czy nie zaniedbać komory i nie zakończyć kominka tak jak kończą się płyty. Wtedy na górę powędrowałoby podświetlenie.

Cały czas zastanawiam się co z przewodem wentylacyjnym.

Wkład (palenisko) będzie wpięty bezpośrednio do komina?

Jaka jest podana temperatura spalin?

Edytowane przez bohusz

Jeszcze nie zaczałem budowy swojego kominka (obudowa wkładu) ale trochę poczytałem i chociarz nie mam drewnianego stropu to proponuje Panu zwrócić uwagę na Tabelkę 2 w podanym artykule, dosyć ciekawa - http://kominki.org/bezpieczny_kominek/bezpieczenstwo_instalacji/art5,bezpieczenstwo-pozarowe-przy-stosowaniu-wkladow-kominkowych.html

PS. Ostatnia pozycja w Tabeli 2 jest dla fanatyków obudów z płyt KG i wełny mineralnej ;)

Edytowane przez Zbyszek.W

Tak się zastanawiam .... czy jeśli będzie kratka do komory z zewnątrz obudowy a z drugiej strony wewnątrz obudowy podłączona będzie wentylacja (grawitacyjna ?) to czy komora nie stanie się przelotką dla ciepłego powietrza ale zaciąganego z pomieszczenia w górę przez komin?

Aaaa przepraszam, niedoczytałem, że z wylotem na mieszkanie :)

Hmmmm. Droga bedzie prowadziła przez komorę dekomp. i tym samym powietrze grawitacyjnie (wylatując sobie przez przewód wentylacyjny) będzie chłodzić przy okazji komorę.

Ten wylot na mieszkanie to będzie bardziej wlot do komory z mieszkania i wylot przez szyb went.

Ale rzeczywiście- felerem jest to, że może wychładzać pomieszczenie wyciągając ciepłe powietrze... Zawsze to kolejna dziura w szczelnosci budynku.

Pomału jednak muszę się przygotowywać do samodzielnego obudowania wkładu. Generalnie żona wymyśliła sobie nieskomplikowaną konstrukcję (foto poniżej).

kominek 1.jpg

Wkład już zakupiony - Maja 12 kW prawy, szyba bez szprosa. Wiem że nie jest najwyższych lotów, ale z uwagi że kominek będzie pełnił rolę bardziej dekoracyjną, a nie podstawowego źródła ciepła w domu postanowiłem nie szaleć ;). Oczywiście dodatkowy dolot powietrza z zewnątrz, tylko nie wiem czy nie przymała rura - 110. W wolnych chwilach trochę poczytałem wypowiedzi osób które na codzień zajmują się wykonywaniem obudów i wiem że k-g i wełna jako obudowa od podłogi aż po strop odpada.

Założenia:

- poprawnie wykonana obudowa, która się nie rozleci po 3 lata użytkowania ani nie zapali w trakcie

- do wysokości wladu obudowany marmurem o grubości 3 cm z dwóch stron gdzie jest szyba

- kratki wlotowe/wylotowe po przeciwnej strone bocznej szyby

- obudowa do samego sufitu

- wkład posiada już podstawę

Generalnie budowę obudowy widzę tak

kominek.jpg

Pytania:

- czy do szamotu można przykleić marmur ? jeśli tak to czy nie odskoczy i na co przyklejać ?

- czy zamiast szamotu użyć płyt izolacyjnych ? (wiem że obudowa wtedy będzie "zimna")

- z czego wykonać narożne nadproże tak by nie pracowało mocno inaczej niż reszta obudowy ?

- jak duże szczeliny pozostawić pomiędzy wkładem a obudową ?

- czy podłogę betonową pod wkładem też należy odizolować płytami tak jak scianę i komin za wkładem ?

- czy potrzebna jest komora nad wkładem ?

Czekam na pomysły, podpowiedzi i dobre rady :)

- odległość między wkładem, a obudową bedziesz miał w instrukcji- u mnie było akurat 5 cm od skrajnych elementów użebrowania wkładu

- czy szamot czy płyty to zależy od funkcji jaką ma pełnić kominek. Ja bedę palił okazyjnie, lubię raczej chłód niż ciepło- ubudowuję płytami. Zalezy mi na jak najzimniejszym kominku. Chciałbym, żeby kominek promeniował dlugi czas ciepłem np. w nocy- budowałbym z szamotu.

- a będzie wlot powietrza z pomieszczenia np. pod wkładem?

Jak sie mylę proszę o reprymendę słowną lub wzrokową ;)

Może źle napisałem, chodziło mi o szczeliny pomiędzy marmurem/płytą a frontem(drzwiczkami) obudowy. W instrukcji mam napisane z tego co pamiętam 16 cm chyba od skrajnych elementów użebrowania (czyli boki i tył wkładu). Raczej z czego budować - chodziło mi o przyczepność marmuru do materiału i późniejszych naprężeń/pracy. Wlot powietrza będzie z boku wkładu - przeciwnego do bocznej szyby.

Spadł mi na ziemię kleks z kleju do płytek, którym kleiłem płyty do ściany. Nieopatrznie postawiłem na nim płytę i odniosłem na bok. Mimo, że płyta nie gruntowana kleju nie szło oderewać, Musiałem zdzierać i szlifować go z tej płyty. Także takie mam doświadczenie z płytą.

A tak na dzień dzisiejszy wygląda moja robota. Wkład już odpalony i przetestowany. Płyty nie zmontowane tylko tak sobie na razie stoją. Jutro kleję i skręcam.

P7231238.jpg

P7231239.jpg

Już doczytałem. Żeby położyć marmur na szamot trzeba bardzo starannie odizolować od siebie owe materiały, bo inaczej kamień będzie pękał ewentualnie podróżował po obudowie. Także jeden problem z głowy - buduję obudowę z płyt izolacyjnych. Tylko jedno małe pytanko - czy pomiędzy płytami daje się klej/spoine ? Bo tak oglądam i oglądam niektórych zdjęcia i nie widzę żeby ktoś dawał.

W instrukcji do kleju jaką posiadam napisane jest aby klej kłaść na krawędzie płyt w miejscu ich łączenia.

Przypuszczam, że zapobiega to "rozszczelnieniu" konstrukcji i nada jej dodatkowo sztywność. Kleiłem łączenia na płytach, które przylepiłem do ściany i jak klej wysech okazał się bardzo twardy.