eniu 30.07.2012 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 No właśnie chodziło mi o tzw. dylatacje i pracę stali pod wpływem temperatury spalin. Na mój rozum, to się nie powinno uszczelniać rur .... no bo przecierz jest "ciąg" kominowy. Tylko zastanawia mnie po jakiego dali mi ten silikon ?? Dali Ci silikon, bo taka jest tradycja dyletanctwa. A tradycja to ważny element kulturowy. Nie rozsadek, nie doświadczenie, co tam wiedza... TRADYCJA, czyli widziałem raz na jednej budowie, wiec co tam, sam też potrafię.... Twoje wątpliwości są jak najbardziej słuszne. Rury się rozszerzają podczas palenia. Trzeba im to umożliwić, ba , przewidzieć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 30.07.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Tak właśnie mi się wydaje ... jeśli rury będą się rozszerzać to, raczej one nie pękną ... poleci albo trójnik ceramiczny, albo .... wypchnie wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcolonello 30.07.2012 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Tak, "dyletacje" a raczej dyletanctwo ...to podstawowy problem polskich budów. Facet od CO doradza w sprawie kominków, stolarz podpowiada jak zrobić instalację elektryczną, a operator koparki jak uszczelnić komin... powodzenia... Skoro montuje piece w domach od 20 lat, potem je także serwisuje, znany jest w okolicy z solidności itp. dlaczego nie zaufać? W kotłowni co prawda rur im nie silikonował, lecz tu poiwedział, że NIE zaszkodzi. Silikon puści prędzej czy stal? Zakładam, że silikon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.07.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Tak właśnie mi się wydaje ... jeśli rury będą się rozszerzać to, raczej one nie pękną ... poleci albo trójnik ceramiczny, albo .... wypchnie wkład ? Tak. W przypadku rur czarnych, o ściankach 2mm, może dojść do dziwnych zdarzeń, o których piszesz. Mastyka ogniotrwała pojawiła się wraz z francuska technologią podłączania wkładów do komina za pomocą rur elastycznych. Technologia doskonała, pod warunkiem właściwego jej stosowania. W Polsce podchwycili ją szybko wszelkiej maści budowlani partacze, paćkając mastyką (silikonem ?!) co się da i gdzie się da. Traktowano ją jako lekarstwo nawet na 1 cm nieszczelności między elementami przyłączy! Można jej używać ale mając trochę więcej doświadczenia, niz obserwacje innych wykonawców na kolejnych budowach. Nawet 20-letnie! Edytowane 30 Lipca 2012 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcolonello 30.07.2012 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Jakież szczęscie czytaćto forum Zanim w takim razie posunę się dalej- czy mogę bezpośrednio do bocznych ścianek przykleić/przyłożyć/wymurować do 1cm obok bloczki suporeksu. Skoro wg. zapewnień producenta temp. ma wynośić od 40- 50 stopni na zewn. ja nie widzę przeciwskazań. Ale... No właśnie jest jakieś drugie dno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.07.2012 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Jakież szczęscie czytaćto forum Zanim w takim razie posunę się dalej- czy mogę bezpośrednio do bocznych ścianek przykleić/przyłożyć/wymurować do 1cm obok bloczki suporeksu. Skoro wg. zapewnień producenta temp. ma wynośić od 40- 50 stopni na zewn. ja nie widzę przeciwskazań. Ale... No właśnie jest jakieś drugie dno?? Nic nie kumam . Przetłumacz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcolonello 30.07.2012 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Gdzie: 1- pólka na drewno, kolor żólty planowane ścianki z suporeksu 5 cm, kolor zielony wlot powietrza do kominka (2 wloty o wym. 33*13 cm- razem 858 cm kwadratowych przy podawanych przez producenta 800) 2- komora kominka, kolor szary- płyta kominkowa 3 cm 3- komora chłodząca z plyty kominkowej 3 cm, kolor różowy- wylot powietrza do kanału wentylacyjnego w kominie, zielony- wlot powietrza- wymiar nieznany na razie Wylot powietrza z komory oznaczonej jako 2 pośrodku planowany o wymiarach 25*40 lub podobnym o pow. 1000 zm kw. - tyle ile zaleca producent. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 30.07.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 Jeśli łapię, będzie to niejako drewutnia z suporków, odizolowana płytąod komory grzewczej ? Jeśli tak, to jest to jak najbardziej prawidłowe i solidne wykonanie...1000 cm czystej powierzchni wylotu, bez odliczania% na siatkę i ramki, mam nadzieję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elcolonello 30.07.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2012 (edytowane) Jeśli łapię, będzie to niejako drewutnia z suporków, odizolowana płytą od komory grzewczej ? Jeśli tak, to jest to jak najbardziej prawidłowe i solidne wykonanie...1000 cm czystej powierzchni wylotu, bez odliczania % na siatkę i ramki, mam nadzieję! tak- po pobydwu stronach będzie suporeks- z jednej drewutnia, a z drugiej 2 male półeczki na pierdóki. tak- liczę powierzchnię na "czystko". Zastanawia mnie tylko czy w celu lepszego odprowadzenia ciepła nie wykonać więcej kratek, tzn. dodać z prawej strony wylot o pow. 30*10 cm. Boję się o zachowanie stropu jeżeli powietrze bedzie wylatywało jednym otworem ok 40 cm pod belką stropową i ok 60 cm od stropu.. Edytowane 30 Lipca 2012 przez elcolonello Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 02.08.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jeszcze jedno pytanie ... czy przy stropie betonowym wymagana jest komora dekompresyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.08.2012 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Nie , ale daj solidną izolację sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 02.08.2012 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Może komorę to mogę zrobić ... ale te kratki przelotowe ... zona by mnie wygnała z domu . Wystarczy z płyty kw np podwójnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 02.08.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 jasne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 02.08.2012 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Ale coś ten trzy kropek zwłowieszczo wygląda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.08.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Ale coś ten trzy kropek zwłowieszczo wygląda ... Najlepszym izolatorem jest powietrze - unieruchomione;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 02.08.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jestem tego świadom .... ale Eniu napisał że nie muszę robić komory .... czyli robić komorę ale bez kratek ? Z tego co pamiętam to ogrzane powietrze zwiększa swoją objętość .... zamknięta szczelnie komora ....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.08.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Witam. Najlepszym izolatorem jest powietrze - unieruchomione Ale jak je wprawisz w ruch to masz dodatkowo jeszcze chłodzenie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 02.08.2012 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Jak już pisałem wcześniej .... chciałbym uniknąć kratek po dwóch stronach obudowy, z tąd też moje pytanie, czy można nie robić komory przy betonowym stropie. Eniu napisał że można, tylko trzeba odizolować dobrze strop ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 02.08.2012 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2012 Komora izolacyjna zabezpiecza strop przed miejscowym działaniem ciepła.Jeżeli jest pusta, bez przewodów DGP i odizolowana od komina, to po co przewietrzanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbyszek.W 03.08.2012 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2012 No to ruszyłem wczotaj z budową. Konstrukcja prosta jak budowa cepa, więc myślę że nic nie schrzanie. Poniżej pare fotek, niestety z telefonu. PS. Tak wiem że rura od spalin mocno powyginana, ale nie da się chyba inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts