bohusz 16.12.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Zaprawa szamotowa + cement, bez szkła wodnego. Jak widzę unikasz chęci dzielenia się doświadczeniem. Może teraz odpowiesz, jakiego cementu użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.12.2012 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Kolejny etap za mną, przy następnym już przyjdzie sufit z płyt super isol. Zastanawiam się nadal czy kończyć komorę kominka na 2,5m czy ciągnąć wyżej, tylu tu fachowców a widzę że decyzję muszę podjąć samemu. Prawdopodobnie zrobię sufit na 2,5 metra i do sufitu cegła szamotowa aby nie pękało, zachowam ciągłość cegły. Zastanawiam się czy sufit z płyt SI dać na 2,5 m czy wyżej? Czy lepiej żeby kratki były 10cm od sufitu komory z cyrkulującym powietrzem, czy lepiej żeby nad kratkami jeszcze było 20-30cm miejsca? Zapraszam do dyskusji. http://imageshack.us/a/img577/7104/dsc2374cg.jpg http://imageshack.us/a/img189/2429/dsc2376x.jpg http://imageshack.us/a/img689/778/dsc2377i.jpg http://imageshack.us/a/img713/5651/dsc2378f.jpg Edytowane 17 Grudnia 2012 przez KotSylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 17.12.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Nikt nie odpowiada, bo pewnie nie ma jakiegoś decydującego za, ani decydującego przeciw. Decyzja należy do Ciebie. Łączenie jednak w jednej połaci dwóch materiałów, z których jeden pod wpływem ciepła się rozszerza, a drugi kurczy, może okazać się kłopotliwe - estetycznie jedynie, ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.12.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Wyedytowałem posta - sciana od dolu do gory z cegiel, ale sufit nie wiem na jakiej wysokości. Z zewnątrz będzie cegła do sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 17.12.2012 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 No tak. Teraz wyszło, że nie umiem czytać . Wg mnie trzeba dać niżej. "Sufitową" płytę oklej z zewnętrznej strony folią aluminiową - będzie szczelna. Oczywiście dobrze byłoby ją tez zazbroić wiadomą metodą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 18.12.2012 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Kolego na czym usadowiłeś ta ściankę ? oj, oj, widzę że pierwszy raz masz do czynienia z sztuką murarską. Czy jest ona posadowiona na posadzce cementowej ? to będziesz miał problem będą pęknięcia na posadzce i twojej ściance. Kratki nawiewowe umiejscowij nie na samej górze bo będziesz miał okurzone sufity, ale 30-40 cm od niego. i koniecznie wykonaj przegrodę kompensacyjną nad kratkami. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez WiesiuS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 18.12.2012 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Wiesiu, strop jest ceglany,na to solidnie wygruzowałem betonowym gruzem, zazbroiłem i i zrobiłem wylewkę betonową izolbet.. Poprzedni kominek stał na czymś podobnym i nie popękało. Gdzie zrobiłem błąd? Murarzem nie jestem ale kilka ścianek już postawiłem. Kratki bedą się kończyć ok 60cm od sufitu pokoju a przegroda sufittowa 50cm od sufitu pokoju, czyli przegroda kompensacyjna nad kratkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 28.12.2012 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Murowanie skończone 23 grudnia. Rozpalone 26 grudnia. http://imageshack.us/a/img12/100/kominek26grudnia2012.jpg Wczoraj wtopoliśmy siatkę. http://imageshack.us/a/img823/3272/kominek28grudnia2012.jpg Dziś tynkujemy sciany za kominkiem Próba rozpalenia: pokój ma 50mkw, było 11,8 st, mierzone metr od podłogi. Po 2 godzinach była 20st, więc otworzyliśmy drzwi do pozostałej części mieszkania. Mimo tego po 8 godzinach 25st w pokoju kominkowym Maks doszło d0 27,5 DGP jeszcze nie podłączone. W sumie na 80mkw było min. 21st. Dwa pokoje, które korzystają głównie z DGP (są daleko ale łączą się wszystkie przedpokojem) były oczywiście niegodrzane - 19st. Na dworzu było ok.zera, potem trochę na plus. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez KotSylwester Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 28.12.2012 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W czym zatapiałeś siatkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 28.12.2012 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Wkład przecież mam dobry, co ma go trafić? Marketówka wytrzymała 10lat a palone było ostro Pamiętaj kolego aby w wyższych warstwach przywrócić wiązanie cegieł z układem prostopadłym, bo ostatnie trzy warstwy nie są powiązane ( wynika ze zdjęć). Nie ma żadnych obaw dotyczących kumulacji ciepła w obudowie szamotowej, jest ona dostosowana do bezpośredniego kontaktu płomieni w palenisku, a w twojej opcji będzie dogrzewana wyłącznie gorącym lub ciepłym powietrzem. Przepustowość pomiędzy obudową a kasetą jest znaczna z tąd nie masz się czego obawiać. Może nawet zaistnieć taki stan że do pożądanego ogrzania szamotu dojdzie z zbyt dużym opóźnieniem co będzie rozczarowaniem dla użytkowników. Będzie tylko letnia. Piece kaflowe dostarczają wysokich temperatur do masy kumulacyjnej bezpośrednio z paleniska, a tu mamy przegrodę powietrzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WiesiuS 28.12.2012 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Pomyliło mi się w odpowiedzi z poprzedniej strony, widzę że ładnie przewiązałeś cegły...SUPERRRR!!! Jak grzeje to dobrze, a jak z jego obudową, uzyskujesz komfort cieplny tulenia się do obudowy tak jak przy piecach kaflowych.? Ładnie sobie poradziłeś, jestem pod wrażeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 28.12.2012 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Pamiętaj kolego aby w wyższych warstwach przywrócić wiązanie cegieł z układem prostopadłym, bo ostatnie trzy warstwy nie są powiązane ( wynika ze zdjęć). Nie ma żadnych obaw dotyczących kumulacji ciepła w obudowie szamotowej, jest ona dostosowana do bezpośredniego kontaktu płomieni w palenisku, a w twojej opcji będzie dogrzewana wyłącznie gorącym lub ciepłym powietrzem. Przepustowość pomiędzy obudową a kasetą jest znaczna z tąd nie masz się czego obawiać. Może nawet zaistnieć taki stan że do pożądanego ogrzania szamotu dojdzie z zbyt dużym opóźnieniem co będzie rozczarowaniem dla użytkowników. Będzie tylko letnia. Piece kaflowe dostarczają wysokich temperatur do masy kumulacyjnej bezpośrednio z paleniska, a tu mamy przegrodę powietrzną no to klops , tylko letnia ? podobno mało kto robi dziś obudowy inne niż szamotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 28.12.2012 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Obudowa z przodu i po bokach bardzo gorąca Można dotykać ale żeby przycisnąć rękę to już niekoniecznie Przednia część a dokładniej te boki wystające po kilku godzinach były ciepłe ale czuć wyraźną różnicę temperatur, między częścią centralną przodu a bocznymi. Jak na razie - PEŁNE ZADOWOLENIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.01.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Witajcie, Mam wstawiony i podłączony kominek z płaszczem wodnym. Mam ogromą prośbę do szanownych forumowiczów o kilka rad w sprawie jego obudowania... po pierwsze na pewno muszę zailolowac cały konimek wełną firerock lub odpowiednikiem. czy taką wełnę w jakiś sposób przykleja się do kominka? czy rurę idącą do komina tez nalezy zailolować? Obudowę chce robić sam z cegły - czy od wewnętrzej strony też musze ilozlować wełną ? Czy ma ktoś może jakieś zdjecia z budowy obudowy z cegły pełnej lub klinkieru? i jaką zaprawę polecalibyście do murowania? z góry dziękuję za dyskusję w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 03.01.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wełną? Poczytaj forum, wełny się nie stosuje. Rury też się nie ociepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 03.01.2013 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 Wełną? Poczytaj forum, wełny się nie stosuje. Rury też się nie ociepla. no właśnie poczytałem.... wełna rockwool firerock ( jelzi dobrze zapamiętąłem nazwę) od zewnątrz folia aluminiowa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 03.01.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 A przeczytaj ten temat od początku do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WOJSKI 03.01.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2013 ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atsyrut 04.01.2013 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 A przeczytaj ten temat od początku do końca. Jeśli masz wiedzę to podziel się proszę bo chyba taka jest idea tego forum... jeśli już gdzieś odsyłasz to podaj proszę link do konkretnej strony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 04.01.2013 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Można by uciąć tę niepotrzebną dyskusję.Atsyrut, nie trzeba linków, wystarczy ten wątek - nawet informacje na stronie, na której zadałeś pytanie. KotSylwester przez skromność nie napisał wprost, że sam zbudował obudowę z cegły. W dodatku pokazuje ją kilka postów wyżej. Szamot czy klinkier - to nie ma tu większego znaczenia (dla technologii). Izolacja wełniana wewnątrz obudowy bierze się z powstałej już paranoi polegającej na zamianie celu i drogi do jego osiągnięcia. Izoluje się materiał, który nie wytrzymuje wysokich temperatur, bo ktoś się uparł, żeby go stosować. Jest wygodny, owszem. Są jeszcze inne powody stosowania izolacji (regulacja mocy i pojemności urządzeń akumulacyjnych np.), ale to całkiem inny temat.Jeżeli chcesz budować z cegły, szczególnie obudowywać wkład wodny, nie musisz stosować wełny wcale. Jeżeli chodzi o sam płaszcz wodny, to tu trzeba zajrzeć do dokumentacji, żeby nie przedobrzyć. Rur dymowych się nie izoluje, ale o tym już koledzy napisali. Jeżeli chodzi o zaprawę może być w tym przypadku budowlana. Klinkier czy inne cegła budowlana jest dość dobrym izolatorem, ale trzeba tez pamiętać, że wyzwolone ciepło i tak zostanie w domu. Jest jeszcze wątek "jaka zaprawa do obudowy kominka". Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts