KotSylwester 05.01.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Zastanawiam się teraz nad techniką malowania tej mojej szamotowej obudowy. Zwykły grunt + zwykłafarba emulsyjna chyba wystarczy? Podczas solidnego palenia od rana do wieczora obudowa nie miała ponad 100st. Można ją było dotknąć, może nie było to miłe uczucie ale można było rękę nie dociśniętą trzymać przy ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.01.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam.Czyli miała około 50 -60 stopni.Użyj farby silikatowej albo lateksowej.Są też farby i stiuki dedykowane do szamotowych zabudów i wcale nie drogie w porównaniu do tych "niespecjalistycznych". Najpopularniejsze to firmy Ortner.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 05.01.2013 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Też własnie myślę czym wykończyć tego typu kominek... Do zatopienia siatki mam specjalny klej, ale co dalej? Czym przykleić do tego portal z kamienia? Najpierw pewnie będę musiał rozpalić kominek i zobaczyć jak mocno się obudowa nagrzewa. Buduję również z szamotu, tyle, że zamiast typowych cegieł używam odlewów, kupionych od forumowicza- bohusza, ze sklepu owo.pl. Wydaje mi się, że praca z nimi biegnie szybciej, w sumie dobry zakup. Wygodnie i bez kombinowania zrobi się nadproże, płyty są wystarczająco duże. Co z tego wyjdzie to zobaczymy, zostało jeszcze kilka dni pracy. Najgorsze, że wszystkie ściany dookoła są strasznie krzywe, trzeba nieźle kombinować. http://img40.imageshack.us/img40/9852/dom2wlasciwy.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Chyba najlepszym źródłem informacji powinien być producent zakupionych materiałów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 05.01.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Nie dostałem odpowiedzi na e-maila... ale szamot to szamot, wszędzie będzie podobnie, więc pytam tu. Gdyby nie muratordom miałbym obudowę z kartongipsu, czytam Wasze posty od dawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 05.01.2013 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Beton to nie szamot...Ale wykończyć można podobnie, choć nie zawsze. Poczekajmy odrobinę. Może go sumienie ruszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 05.01.2013 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Dokładnie, poczekajmy na Bohusza, w końcu nie zostawia klientów na lodzie. Kupiłeś materiał to na pewno Cię poinstruuje co i jak z wykończeniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.01.2013 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Nie dostałem odpowiedzi na e-maila... ale szamot to szamot, wszędzie będzie podobnie, więc pytam tu. Gdyby nie muratordom miałbym obudowę z kartongipsu, czytam Wasze posty od dawna Wyślij poprostu maila jeszcze raz, lub poprostu zadzwoń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 06.01.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Z e-mailem bywa tak, że czasami nie dochodzi, wiadoma sprawa. Jasne, że mogłem dzwonić i na pewno odpowiedź bym dostał, ale pomyślałem sobie, że można ten temat poruszyć na forum- osób budujących tego typu obudowy jest pewnie więcej, zawsze to lepsze rozwiązanie niż karton-gips, do tego nie znowu aż tak dużo droższe. Na razie na obudowę wydałem z 1500 zł, a jedyne czego żałuję to wybór wkładu- gdybym tylko wcześniej na forum zajrzał... Dowiedziałem się z tego miejsca sporo ciekawych informacji, niech i inni korzystają Druga kwestia, że pewnie jest kilka możliwości rozwiązania tego problemu, warto więc posłuchać przy okazji innych użytkowników. KotSylwester zrobił kawał dobrej roboty, opisał to na forum i za to wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.01.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 "jedyne czego żałuję to wybór wkładu" szycha co brakuje Twojemu "wkładu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 06.01.2013 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Mógł to być wkład z szamotem- lepsze spalanie, akumuluje ciepło, a jak się zużyje to po prostu można go wymienić. Z żeliwem będzie trudniej... Nic, człowiek uczy się na własnych błędach, na wymianę już za późno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 06.01.2013 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Z e-mailem bywa tak, że czasami nie dochodzi, wiadoma sprawa. Jasne, że mogłem dzwonić i na pewno odpowiedź bym dostał, ale pomyślałem sobie, że można ten temat poruszyć na forum- osób budujących tego typu obudowy jest pewnie więcej, zawsze to lepsze rozwiązanie niż karton-gips, do tego nie znowu aż tak dużo droższe. Na razie na obudowę wydałem z 1500 zł, a jedyne czego żałuję to wybór wkładu- gdybym tylko wcześniej na forum zajrzał... Dowiedziałem się z tego miejsca sporo ciekawych informacji, niech i inni korzystają Druga kwestia, że pewnie jest kilka możliwości rozwiązania tego problemu, warto więc posłuchać przy okazji innych użytkowników. KotSylwester zrobił kawał dobrej roboty, opisał to na forum i za to wielkie dzięki! Ledwie 6. post na liczniku, a jak trafnie ujęta idea ogólnie dostępnego forum:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 06.01.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) "]Mógł to być wkład z szamotem- lepsze spalanie, akumuluje ciepło, a jak się zużyje to po prostu można go wymienić. Z żeliwem będzie trudniej... Nic, człowiek uczy się na własnych błędach, na wymianę już za późno." Ten wkład też możesz uzupełnić szamotem, mogą to być np. płytki szamotowe Edytowane 6 Stycznia 2013 przez sterowiec40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.01.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 Z e-mailem bywa tak, że czasami nie dochodzi, wiadoma sprawa. Jasne, że mogłem dzwonić i na pewno odpowiedź bym dostał, ale pomyślałem sobie, że można ten temat poruszyć na forum- osób budujących tego typu obudowy jest pewnie więcej, zawsze to lepsze rozwiązanie niż karton-gips, do tego nie znowu aż tak dużo droższe. Na razie na obudowę wydałem z 1500 zł, a jedyne czego żałuję to wybór wkładu- gdybym tylko wcześniej na forum zajrzał... Dowiedziałem się z tego miejsca sporo ciekawych informacji, niech i inni korzystają Druga kwestia, że pewnie jest kilka możliwości rozwiązania tego problemu, warto więc posłuchać przy okazji innych użytkowników. KotSylwester zrobił kawał dobrej roboty, opisał to na forum i za to wielkie dzięki! Tak to racja, doświadczenie użytkowania weryfikuje jednoznacznie różne teorie i nawet obserwacje z stanowisk testowych. Doświadczenia innych pomnażają również informacje i nieraz również myślenie wykonawców, robiących kominki według swoich sprawdzonych metod. W większości przypadkach, gdy obudowa z TERMOpłyt jest wentylowana + DGP, do wykończenia zewnętrznego wystarczają stosowne materiały z kategorii "materiały wykończeniowe" Bo przecież jako firma dążymy do prostoty i komfortu. Prostoty budowy, komfortu użytkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szycha-wlkp 06.01.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 bohusz- pięknie dziękuję za informację- obudowa oczywiście będzie wentylowana, zgodnie z zaleceniami producenta wkładu kominkowego. Skromne DGP też wykonam. Dlaczego skromne? Jest to pewnie jeden z mniejszych domków na forum, skromne 50 m2, nie licząc piwnic. Nie będzie to typowa zabudowa akumulacyjna, ale ściany powinny ładnie grzać całe pomieszczenie. Na ile to starczy... zobaczymy sterowiec40- faktycznie, na to nie wpadłem. Pytanie tylko czy włożenie do żeliwnego paleniska tego typu prostek szamotowych nie spowoduje zbyt wysokiego wzrostu temperatury, co może przyczynić się do uszkodzenia wkładu? Zadam takie pytanie producentowi, zobaczymy co odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 06.01.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 (edytowane) W sensie budowy kominków ciepłych jest głównie- uproszczenie budowy kominka- zminimalizowanie ilości materiałów- zminimalizowanie możliwości popełnienia błedów, podczas samodzielnych wykonawstw- a co najważniejsze i naistotniejsze - ogrzewanie poprzez promieniowanie i i ograniczenie ogrzewania przez nadmuch- akumulacja ciepła w masie obudowy- wyeliminowanie stosowania wełny kominkowejtyle ogólnie Edytowane 7 Stycznia 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 07.01.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Witam przesylam fotki z realizacji mojego kominka,obudowa wykonana z cegiel szamotowych 6,5 i 3 cm kominek spartherm mini prosze o opinie . dodam jeszcze ze redukcja oryginalna spartherm kosztuje 90 Euro ja wykonalem ja sam za jakies 30 zl. ile kosztuje taki wkład ? bo go kupilem z ekspo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 07.01.2013 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 jeszcze jedna fotka aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.01.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) jeszcze jedna fotka aktualna Belka nad tą elką, 5 cm gruba (wysoka) ? a w miejscu działania sił na łamanie jeszcze chudsza? No a szeroka na 12 cm? Uznałeś, że będzie OK? Jaki docelowo ciężar będzie na niej leżał? Jakiej zaprawy - kleju używasz? Zadaje dużo pytań, bo mnie to interesuje zawodowo. Pozdrawiam Edytowane 7 Stycznia 2013 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 07.01.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Witam belka ma 5 cm grubosci i jest wkuta (zalana ) w scianie i zbrojona dwoma drutami 6 mm dalem skruszone cegly szamotowe + troche zaprawy szmotowej i cement gorkal - twarde jak skała. szeroka jest na szerokosc celgy. Nad belka bedzie murowane cegla gr. 3cm, prawdopodobnie 6 warstw nato wyleje płyte szamotową od gory i bedzie ta plyta tez wisiec na scianie z tylu kominka, a z przodu na tych ceglach 3centymetrowych, dalej zwęzone na szerokosc komina i rury dymnej (tego radiatora) i tam dopiero w tym pomniejszeniu beda kratki wywiewne. cos na ten wzor kominka. Co do zaprawy uzywam zaprawy szamotowej + cement gorkal troche lipnie sie natym muruje, niewiem natomiast czym otynkowac.? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez robertus86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts