kinka 01.09.2013 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Sly&jusi Kominek trochę przekombinowany,lepiej bez tym wnęk,a takie sufity już są pass...........nikt już tak nie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 17.11.2013 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 WitamMam pytanko proszę powiedzcie mi fachowcy czy jak zrobię doprowadzenie powietrza do kominka rurą z zewnątrz to czy później muszę robić w obudowie u dołu kratkę czy wystarczy wtedy tylko kratka u góry jako wylot ciepłego powietrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.11.2013 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Z zewnatrz doprowadza sie powietrze do srodka wkladu, specjalnym przylaczem we wkladzie. Powietrze omywajce wklad, nagrzewajce sie i ogrzewajce pokoj to co innego. Chyba ze chcesz wpuszczac z dworu powietrze -20st na pokoj.... to lepiej otworz okno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 17.11.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 to proszę podpowiedzcie mi jakie wymiary kratek wlotowe i wylotowe zastosować do wkładu maja12kw?? Czy wlotowa 17*37 u dołu i wylotowa 17*49 u góry wystarczą czy nie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 17.11.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2013 Takie dane masz w instrukcji od wkladu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witekgo 18.11.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 no właśnie w instrukcji wkładu z kratek nie ma nic takiego napisane jakby było to bym nie pisał na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KotSylwester 18.11.2013 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2013 Ja nie jestem fachowcem, tylko amatorem jak Ty. Zapytaj producenta co sugeruje. Z tego co czytam forim, to wlasnie producent powinien takie informacje dawać. Arysto np. podaje dokladna powierzchnię wlotu i wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 20.11.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 no właśnie w instrukcji wkładu z kratek nie ma nic takiego napisane jakby było to bym nie pisał na forum dokładnie tak zrób, napisz do producenta wkładu.. podadzą ci info o kratkach wlotowych i wylotowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 20.11.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2013 Witam.Uniwersalna zasada bez względu na wielkość czy też moc paleniska (wkładu):- na dole 500-600 cm 2- na górze 800-1000 cm 2Minimum ... pamiętając że czym więcej tym lepiej i czyściej na ścianach i sufitach.Po odliczeniu procentowego udziału żaluzji i siatek w kratkach umieszczonych ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 21.11.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 a dla kominka z płaszczem te wartości tez sie aplikują?bo tam jak wiadomo dużo mniejsze temperatury na obudowie panują, najcieplejsza jest tylko rura spalinowa, więc wydaje sie że mniejszych otworów potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.11.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 Z pewnością. Z kolei w kominku z PW kratki pozwalają zajrzeć do środka. Kocioł CO warto mieć na oku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orcio_kr 21.11.2013 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 czyli jakie bedą dobre wartości dla PW ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.11.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 To zależy od płaszcza i sposobu podłączenia do komina. Logicznie rozumując można wyliczyć z proporcji. Kominek powietrzny może osiągnąć na korpusie temperaturę rzędu 400 o C. PW kilka razy mniej. Kratka kosztuje 40 zł. Nie tu szukajcie oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariioo 22.12.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Witam Serdecznie, Jeśli nie będzie to kłopot to i ja prosił bym o poradę w moim przypadku, a mianowicie mam wkład BEF Strart 8 - czyli żeliwniak z dolotem powietrza z zewnątrz. Obudować oczywiście go jakoś trzeba, kominek raczej będzie pracował systemem konwekcyjnym (mam nadzieję że odpowiednio to określiłem), jednocześnie pomyślałem że obudowę można zrobić z szamotu co by trochę ciepła się udało odzyskać, będzie również założony radiator - 50cm długości. I teraz moje pytania - czy takie rozwiązanie jest sensowne ? jeśli tak to z jakiego szamotu robić obudowę, tj. z płyt gr. 3cm, a może coś grubszego (4 - 5cm) ? zastanawiam się też nad formą - cegła czy płyta (jeśli chodzi o samą robotę to nie będzie problemu - mój Tata jest dobrym budowlańcem z dużym stażem ) . dodam jeszcze że obudowę planuję zrobić do samego stropu (wysokość 2,7 m) i zależało by mi na tym by obudowa z zewnątrz nie nagrzewała się mocno, ale przy pracy raczej konwekcyjnej takie zjawisko chyba mi nie grozi ? Z góry dziękuję za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.12.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Radiator większego sensu nie ma. No może poprawi Ci trochę humor;). Co do cegieł pomysł zdecydowanie dobry. Niech tata muruje z cegieł "na wysoki kant". Kleić można różnorakimi zaprawami czy klejami, ale moja propozycja to najtańszy klej do płytek. Taki którego do płytek nigdy byś nie wziął. Ma on tak napięty budżet, że z pewnością nie zawiera chemii czy polimerów, które potem będą capić czy wydzielać toksyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
traku 23.12.2013 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Witam Serdecznie, Jeśli nie będzie to kłopot to i ja prosił bym o poradę w moim przypadku, a mianowicie mam wkład BEF Strart 8 - czyli żeliwniak z dolotem powietrza z zewnątrz. Obudować oczywiście go jakoś trzeba, kominek raczej będzie pracował systemem konwekcyjnym (mam nadzieję że odpowiednio to określiłem), jednocześnie pomyślałem że obudowę można zrobić z szamotu co by trochę ciepła się udało odzyskać, będzie również założony radiator - 50cm długości. I teraz moje pytania - czy takie rozwiązanie jest sensowne ? jeśli tak to z jakiego szamotu robić obudowę, tj. z płyt gr. 3cm, a może coś grubszego (4 - 5cm) ? zastanawiam się też nad formą - cegła czy płyta (jeśli chodzi o samą robotę to nie będzie problemu - mój Tata jest dobrym budowlańcem z dużym stażem ) . dodam jeszcze że obudowę planuję zrobić do samego stropu (wysokość 2,7 m) i zależało by mi na tym by obudowa z zewnątrz nie nagrzewała się mocno, ale przy pracy raczej konwekcyjnej takie zjawisko chyba mi nie grozi ? Z góry dziękuję za odpowiedzi witam serdecznie Przemyśl zastosowanie innej cegły nie szamotowej. -zmniejsz troszke przestrzeń wentylacyjną -zamontuj kratki wywiewne z żaluzją -aby zapobiec przegrzaniu pokoju obuduj płyta izolacyjną z niewielka dylatacją Pozdrawiam Z okazji Świat Bożego Narodzenia wszystkiego NAJ wszystkim czytelnikom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariioo 23.12.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o materiał na obudowę to raczej chciałbym zostać przy szamocie ponieważ tak jak pisałem - mimo konwekcyjnej pracy kominka może w jakimkolwiek stopniu szamot zdoła się nagrzać i potem oddać jakąś ilość ciepła - a to zawsze jakiś plus Bardziej teraz zastanawiam się nad grubością ścianki, bazując na dotychczasowym doświadczeniu z paleniem w kominkach przyjmuję że w trakcie normalnego dnia "roboczego" ( w weekend pewnie więcej) w kominku będzie się palić około 6 godzin dlatego też zastanawiam się czy ścianka z cegły szamotowej o gr. 6,4 cm zdoła się w jakimkolwiek sensownym stopniu nagrzać (jeśli w ogóle można mówić o nagrzaniu szamotu w konwekcyjnym trybie pracy), czy może jednak coś cieńszego typu 4 cm grubości (w tym przypadku też obudowa będzie sporo mniej ważyć) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.12.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2013 W celu nagrzania ścianki 4 cm wystarczy godzina palenia. Zakładając palenie 6 godz., mógłbyś więc spokojnie zbudować ścianę 12 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariioo 24.12.2013 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Jeśli jest tak jak eniu piszesz to śmiało buduje z cegły ustawionej na wysoki kant i będzie grubość 6,4 cm A przy okazji życzę Wszystkim tylko tego co najlepsze, dużo radości z okazji Świąt Bożego Narodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzee 24.12.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 szamotowe najlepsze do obudowy. wytrzymale na cieplo i ogien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts