Wojtek_796 15.02.2015 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 (edytowane) Jeżeli chodzi o tę niszę na drewno, to nie jest to już obudowa wkładu. Jeżeli o to chodziło z tym gazobetonem, to być może nie było to takie bezumne. Myślę, że dalsza dyskusja, jeżeli już, powinna odbywać się nad projektem. Inaczej mogą wyniknąć jakieś grube nieporozumienia.Moim zdaniem, jeżeli ściana zewnętrzna jest z gazobetonu, powinna być odizolowana podwójną warstwą płyt izolacyjnych. Pisząc: ściana zewnętrzna, mam na myśli i ścianę konstrukcyjną, do której przytulona jest obudowa, i jakieś dobudówki (jak na wizualizacji) do bryły obudowy. Lepiej w ogóle, żeby fragment ściany konstrukcyjnej, w miejscu zabudowy kominka, wykonany był z cegły pełnej - ceramicznej lub silikatowej. Chcesz to robić sam? Bo to wątek dla dżygitów. Edytowane 15 Lutego 2015 przez Wojtek_796 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.02.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o tę niszę na drewno, to nie jest to już obudowa wkładu. Jeżeli o to chodziło z tym gazobetonem, to być może nie było to takie bezumne. Myślę, że dalsza dyskusja, jeżeli już, powinna odbywać się nad projektem. Inaczej mogą wyniknąć jakieś grube nieporozumienia. Moim zdaniem, jeżeli ściana zewnętrzna jest z gazobetonu, powinna być odizolowana podwójną warstwą płyt izolacyjnych. Pisząc: ściana zewnętrzna, mam na myśli i ścianę konstrukcyjną, do której przytulona jest obudowa, i jakieś dobudówki (jak na wizualizacji) do bryły obudowy. Lepiej w ogóle, żeby fragment ściany konstrukcyjnej, w miejscu zabudowy kominka, wykonany był z cegły pełnej - ceramicznej lub silikatowej. Chcesz to robić sam? Bo to wątek dla dżygitów. Zapewne tak.Tylko Wojtku co może mieć w zamian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stefan_ems 15.02.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Każdy przekazuje minimalne informacje tak jak by miła coś do ukrycia. wizualizacja kominka poniżej. Poradźcie jak byście to wykonali.... [ATTACH=CONFIG]304339[/ATTACH] Bardzo ładna wizualizacja. Pozwól, że komplementy odstawię na bok i skupię się na tym co mi się w niej nie podoba. Nie myślałeś o tym, żeby kominek bardziej zintegrować z TV? Wygląda jakby był przyklejony do gotowej już wizualizacji dla salonu. Ścianę na której jest TV masz bardzo szeroką natomiast kominek ustawiasz w poprzek. Zastanawiam się też, czy wnęka na drewno od strony TV to przemyślany wybór. U mnie jest inna, aczkolwiek podobna sytuacja. Mam przede wszystkim mniej miejsca. Posiłkując się tymi dwoma zdjęciami: Nabazgrałem w paintcie coś takiego: Prowizoryczny rzut z góry: Szukam wykonawcy i będę wdzięczny za krytykę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
innabajka 15.02.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o tę niszę na drewno, to nie jest to już obudowa wkładu. Jeżeli o to chodziło z tym gazobetonem, to być może nie było to takie bezumne. Myślę, że dalsza dyskusja, jeżeli już, powinna odbywać się nad projektem. Inaczej mogą wyniknąć jakieś grube nieporozumienia. Moim zdaniem, jeżeli ściana zewnętrzna jest z gazobetonu, powinna być odizolowana podwójną warstwą płyt izolacyjnych. Pisząc: ściana zewnętrzna, mam na myśli i ścianę konstrukcyjną, do której przytulona jest obudowa, i jakieś dobudówki (jak na wizualizacji) do bryły obudowy. Lepiej w ogóle, żeby fragment ściany konstrukcyjnej, w miejscu zabudowy kominka, wykonany był z cegły pełnej - ceramicznej lub silikatowej. Chcesz to robić sam? Bo to wątek dla dżygitów. Sam raczej nie będę tego robił ale chce żeby było to zrobione dobrze tak jak DLA SIEBIE A NIE NA SZTUKĘ Ściana do której jest dostawiony kominek jest z cegły pełnej ponieważ komin jest murowany z wkładek ceramicznym kwadratowym. stefan_ems zmiana lokalizacji kominka raczej nie będzie możliwa z uwagi na lokalizacje samego komina, tego już nie przesunę w brew pozorom nie ma tam tak dużo miejsca. Ściana ma tylko 4m minus zabudowa kominka więc robi się wąsko ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 16.02.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Jeżeli chodzi o tę niszę na drewno, to nie jest to już obudowa wkładu. Jeżeli o to chodziło z tym gazobetonem, to być może nie było to takie bezumne. Myślę, że dalsza dyskusja, jeżeli już, powinna odbywać się nad projektem. Inaczej mogą wyniknąć jakieś grube nieporozumienia. Moim zdaniem, jeżeli ściana zewnętrzna jest z gazobetonu, powinna być odizolowana podwójną warstwą płyt izolacyjnych. Pisząc: ściana zewnętrzna, mam na myśli i ścianę konstrukcyjną, do której przytulona jest obudowa, i jakieś dobudówki (jak na wizualizacji) do bryły obudowy. Lepiej w ogóle, żeby fragment ściany konstrukcyjnej, w miejscu zabudowy kominka, wykonany był z cegły pełnej - ceramicznej lub silikatowej. Chcesz to robić sam? Bo to wątek dla dżygitów. dlaczego twoim zdaniem ściana z gazobetonu miała by być izolowana podwójnie, w przeciwieństwie np do ściany z maxa lub cegły.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 16.02.2015 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 dlaczego twoim zdaniem ściana z gazobetonu miała by być izolowana podwójnie, w przeciwieństwie np do ściany z maxa lub cegły.? O maxach nie pisałem. Jeżeli złoży się w jednej przegrodzie dwa dobre izolatory i jeżeli jeden z nich stanowi stosunkowo cienką warstwę, temperatura w miejscu ich styku może być sporo wyższa od tej, której się spodziewamy. Znaczący spadek temperatury na przekroju cienkiej płyty krzemianowo-wapniowej nastąpi wtedy, jeżeli z chłodniejszej strony nie ma nic (tzn. jest - chłodne powietrze) lub jest jakiś lepszy przewodnik (np. cegła). Dokładając w przegrodzie do płyty lekki gazobeton powodujemy, że płytę jakby neutralizujemy, tzn. temperatura na jej przeciwległych powierzchniach niewiele będzie się od siebie różnić. Nie troszczymy się tu oczywiście o płytę k-w, tylko o gazobeton, który może pękać - przegrzejemy po prostu jego powierzchnię w takiej przegrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 24.03.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 (edytowane) Witam!Zabieram się za budowę obudowy z płyt KW, ale ze względu na szczupłość miejsca przewidzianego w projekcie domu na kominek i konieczność zostawienia co najmniej 5cm wolnej przestrzeni wokół niego, jednej ze ścian nie mogę okleić płytami (na wysokości wkładu). Ściana ta to właściwie kształtki z keramzytobetonu z ceramicznym kominem i wełną mineralną wewnątrz. Moje pytanie - czy do zabezpieczenia keramzytobetonu przed wysoką temperaturą można wykorzystać (tylko na wysokości wkładu czyli do wysokości ok. 1,1m od podłogi) blachę nierdzewną #1mm odsuniętą od keramzytu o ok. 1cm, z grawitacyjną wentylacją powstałej w ten sposób pustki? Edytowane 24 Marca 2015 przez wropl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 24.03.2015 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam! Zabieram się za budowę obudowy z płyt KW, ale ze względu na szczupłość miejsca przewidzianego w projekcie domu na kominek i konieczność zostawienia co najmniej 5cm wolnej przestrzeni wokół niego, jednej ze ścian nie mogę okleić płytami (na wysokości wkładu). Ściana ta to właściwie kształtki z keramzytobetonu z ceramicznym kominem i wełną mineralną wewnątrz. Moje pytanie - czy do zabezpieczenia keramzytobetonu przed wysoką temperaturą można wykorzystać (tylko na wysokości wkładu czyli do wysokości ok. 1,1m od podłogi) blachę nierdzewną #1mm odsuniętą od keramzytu o ok. 1cm, z grawitacyjną wentylacją powstałej w ten sposób pustki? To dobry pomysł - będzie szczelne i trwałe, ale tę pustkę dobrze jednak czymś wypełnić. Udaj się więc do "ogrodniczego" po granulowany perlit lub wermikulit i zasyp tę przestrzeń. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 24.03.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź. Czy więc perlit będzie lepszy od wentylowanej przestrzeni?A tak w ogóle, to czy jest potrzeba stosowania osłony kształtek z keramzytobetonu? Skoro stosuje się je do obudowy wkładów kominowych ceramicznych i z nierdzewki, to czy nie są one "żarowytrzymałe"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 24.03.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź. Czy więc perlit będzie lepszy od wentylowanej przestrzeni? A tak w ogóle, to czy jest potrzeba stosowania osłony kształtek z keramzytobetonu? Skoro stosuje się je do obudowy wkładów kominowych ceramicznych i z nierdzewki, to czy nie są one "żarowytrzymałe"? Lepszy (perlit). Jest potrzeba (osłaniania) - tzn.: lepiej osłaniać, niż nie osłaniać. Żarowytrzymały to nie znaczy, że nic mu się nie stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 24.03.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 OK, tak zrobię. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.03.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam.Wropl ... a ile masz tam miejsca ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wropl 24.03.2015 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Wnęka ma szerokość 90,5cm, szerokość wkładu 77,2cm (z radiatorami). Obudowę chcę wykonać z płyt #3cm. Więc 90,5 - 2x3 - 77,2= 7,3cm. Czyli po 3,6cm na stronę.... A w instrukcji napisali min. 5cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam.Żle dobrane palenisko ...ale chyba "po ptokach" ...Rozwiązanie - zabudowa z materiałów szamotowych 2,5 cm załatawia sprawę. Od strony keramzytu 1 cm + podbudowa z 1,5 cm wermikulitu i 0,5 cm pustki.Temperatury wtedy o ... jakieś 100 - 150 stopni mniejsze w obudowie niż przy takiej szczelnie utkanej izolacji ...Tylko że do tego musiał byś wziąć firmę i zapłacić.Twój wybór - albo lekka (dosłownie i w przenośni) kicha, albo całkiem dobre rozwiązanie ale drożej, bo dasz zarobić fachowcowi.Pozdawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 24.03.2015 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Witam. Żle dobrane palenisko ...ale chyba "po ptokach" ... Rozwiązanie - zabudowa z materiałów szamotowych 2,5 cm załatawia sprawę. Od strony keramzytu 1 cm + podbudowa z 1,5 cm wermikulitu i 0,5 cm pustki. Temperatury wtedy o ... jakieś 100 - 150 stopni mniejsze w obudowie niż przy takiej szczelnie utkanej izolacji ... Tylko że do tego musiał byś wziąć firmę i zapłacić. Twój wybór - albo lekka (dosłownie i w przenośni) kicha, albo całkiem dobre rozwiązanie ale drożej, bo dasz zarobić fachowcowi. Pozdawiam. Panie Forest-Natura bierzesz się za doradzanie nie mając pojęcia o temperaturach w kominkach. Bajer ma Pan opanowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.03.2015 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Panie Forest-Natura bierzesz się za doradzanie nie mając pojęcia o temperaturach w kominkach. Bajer ma Pan opanowany. Panie Stefanie tu pan przegiął sporo. Po co wprowadza pan zamęt i zbędną dyskusję wywołującą polemiki? Pisz pan swoje, rób pan swoje, nie odnosząc się do innych pamiętając że zawsze będą lepsi i gorsi od pana. Każdy ma prawo wpisu zgodnego z regulaminem tego forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.03.2015 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Witam.Bohusz ... wiesz kogo nie karmimy ... ?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 25.03.2015 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Znam sytuacje i mam doświadczenie, gdyż administruje potężnymi tematycznymi forami od 2003 roku. Jednak są sytuację gdy pewne sprawy powinny być definitywnie wyjaśnione i podsumowane.Pozdrawiam i uciekam bo mam "gości" Edytowane 25 Marca 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 25.03.2015 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Panie Stefanie tu pan przegiął sporo. Po co wprowadza pan zamęt i zbędną dyskusję wywołującą polemiki? Pisz pan swoje, rób pan swoje, nie odnosząc się do innych pamiętając że zawsze będą lepsi i gorsi od pana. Każdy ma prawo wpisu zgodnego z regulaminem tego forum. Panie Bohusz jesteśmy na forum "Kominki" a nie na forum "Ja wiem ale nie powiem". Jeżeli coś wiesz a nie chcesz powiedzieć to nie zaczynaj głupiej dyskusji. Standartowo zachowuje się tak pan Forest-Natura. Zaczyna temat a potem ciach głowę w piach. Jeżeli nie umie odpowiedzieć na proste pytania - które zresztą sam sprowokuje - to wystarczy powiedzieć; nie wiem, blefowałem, przepraszam..... Ale to trzeba mieć odwagę. Pan właśnie też się ładnie wpisał w ten sposób dyskusji. Wypowiadając się na temat trmperatur spalania, robi Pan wrzutkę o współczynnikach a poproszony o wyjaśnienie siedzi Pan cicho i zapewne cieszy się jaką to mądrą sentencję wygłosił. Trzeba mieć odwagę, że jak się powiedziało A to należy powiedzieć i B. Do wygłaszania swoich złotych myśli lepiej założyć odrębne forum. Tutaj forumowicze chcieliby się coś niecoś dowiedzieć konkretnego a nie tylko to, że "a no ciepłe powietrze idzie se do góry". Zamęt, jeżeli zapanował w waszym "eksperckim" towarzystwie to tylko dlatego, że ktoś śmie zadawać proste pytania. Gdyby Pan chciał odpowiedzieć to niech Pan wcześniej zapozna się ze złotą myślą pana Foresta-Natury która jest pod Pana wpisem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 25.03.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 (edytowane) Na naszej stroniehttp://www.kominki-godzic.pl/oferta/kominki/kominki-i-piece-akumulacyjne/kominki-i-piece-akumulacyjnezamieszczony jest film - prezentacja kominka akumulacyjnego. Jezeli interesują was dane na temat temperatury wewnątrz kominka, spalin, powietrza z nadmuchu, i obudowy (cieplej), to zapraszam do obejrzenia. Ps.Za jakiś czas na kanale Gtv kominki pojawią sie kolejne ciekawe filmy. Pomału zbieramy materiały. Edytowane 25 Marca 2015 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts