jwbrzezinski 27.07.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Eniu, dzięki za info, z profilami nie będzie problemu (nie chwaląc się sam zrobiłem wszystkie ruszty na poddaszu ;o)) tylko mam jedno pytanie - czy nie lepiej dać kawałek płyty pionowo i skręcić z bokami obudowy komory tak, że powstanie taka literka T z wielkim daszkiem i małym "patyckiem" ;o) Bo rozumiem, że cały zabieg ma na celu wzmocnienie półki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.07.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Oczywiście, że Twój sposób jest też ok. Profile maja za zadaniezapobiec spadnięciu płyty , gdyby kiedyś zaczęła pękać. Taką półkę dobrze jest zrobić z podwójnej płyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 27.07.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Eniu, dzięki za radę, dostosuje projekt. A wracając do tematu kratek - czy jest jakaś szacunkowa powierzchnia do której powinienem dążyć. Zasys powietrza mam przy cokole, czyli jakieś 3x120 plus przy górnej części wkładu (obudowa "odstaje" od wkładu) szacunkowo 4x100. W sumie ok 760 cm 2. Jaką powierzchnię czynną liczyć dla kratki 30x17 lub 50x17 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.07.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Wlot masz przewymiarowany , ale to zaleta . Kratka z siatką i ramką to jakieś 35 - 50 % powierzchni czynnej wymiaru zewnętrznego(rożniproducenci - uśrednij to , firanki zabierają średnio 30 % światła).Ten wynalazek z kratek , to niezły , niczym nie ograniczany wywietrznik ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 28.07.2011 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ok, więc wyszło mi tak: zalecane 2 kratki 17x30 i 17x50, które uwzględniając średnie wartości podane przez Eniu, dają ok 650 cm2 przepływu. Więc wychodzi mi, że żeby osiągnąć podobny rezultat muszę wstawić 2 lufty o wymiarach 45x20x5 gdzie 45 i 20 to długości ramion. Plus np 20x20x5 w komorze dekompresyjnej. Rysunek poglądowy poniżej.... nawet mi się podoba ;o) Ciekwawe tylko jaka będzie cena, bo towar dostępny tylko na zamówienie. Panowie, czy moje obliczenia są prawidłowe???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.07.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Ok, więc wyszło mi tak: zalecane 2 kratki 17x30 i 17x50, które uwzględniając średnie wartości podane przez Eniu, dają ok 650 cm2 przepływu. Więc wychodzi mi, że żeby osiągnąć podobny rezultat muszę wstawić 2 lufty o wymiarach 45x20x5 gdzie 45 i 20 to długości ramion. Plus np 20x20x5 w komorze dekompresyjnej. Rysunek poglądowy poniżej.... nawet mi się podoba ;o) Ciekwawe tylko jaka będzie cena, bo towar dostępny tylko na zamówienie. Panowie, czy moje obliczenia są prawidłowe???? Takie wartości uzyskasz kupują lufty mające zewnętrzne wymiary ramion 60 x 30 (sam przelot będzie miał wówczas wartości ktore podałeś) .Można by jeszcze delikatnie je podciąć w celu zwiększenia przepływu, ale nie namawiam , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 28.07.2011 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 co znaczy podciąć i czemu nie namawiasz ??? ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Eniu, mówisz podwójna półka i masz, a do tego podparta jak należy Mówisz większe lufty, no to są, 50x25x6 razy 2 plus 25x25x6 - wyjdzie jakoś tak... czy coś wymaga poprawy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.07.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) Eniu, mówisz podwójna półka i masz, a do tego podparta jak należy Mówisz większe lufty, no to są, 50x25x6 razy 2 plus 25x25x6 - wyjdzie jakoś tak... czy coś wymaga poprawy ??? No zajefajnie , proszę Pana ! . Ja tam oczywiście obstaję przy swoich profilkach .Ale tak też nie powinno być źle. Pamiętaj ,że jak będziesz wycinał te otwory , naleci syfu do środka , więc może poczekaj na lufty z dalszą robotą. Podcięcie o którym mówiłem , dotyczy luftów. Fabrycznie mają chyba krawędź (niewidoczną - opierającą się na konstrukcji) szer. 5 cm. Wystarczą 3 cm , więc jak umiejętnie poszerzysz otwór , zyskasz dodatkowe 150 - 200 cm2 . Po zabiegu farba w aerozolu na 450 -600 o C. Edytowane 29 Lipca 2011 przez eniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.07.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Panowie od kominków ! Róbcie kopie roboty Brzezinskiego , bo to klasyczny model konstrukcji w domu ze stropem drewnianym. Jak tak zrobicie ,nie będą wam się domy palić. Przy stropie betonowym - kompletnie niepotrzebna zabawa. Ale nie zaszkodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 29.07.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Panowie od kominków ! Róbcie kopie roboty Brzezinskiego , bo to klasyczny model konstrukcji w domu ze stropem drewnianym. Jak tak zrobicie ,nie będą wam się domy palić. Przy stropie betonowym - kompletnie niepotrzebna zabawa. Ale nie zaszkodzi Sukcesywnie podgrzewany i chłodzony strop betonowy potrafi zrobić niespodzianki . Jwbrzezinski - jak na razie super. Robi to kominkowa firma, czy tzw "pan Czesio" pod Twoje dyktando ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Robię to sam, czyli Jacek samouk pod bacznym okiem kolegów z forum - wszystkim dziękuję za pomoc. To mój pierwszy raz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 (edytowane) Eniu, lufty robią na zamówienie (chyba, że wiesz gdzie można kupić gotowce, bo czas realizacji ponad 30 dni....) więc wymiary określam sam. Planuję zrobić takie, żeby na głębokość miały 9 cm, a więc podparcie 3 cm na płycie i w całej długości 6 cm przepływu. Szkic w załączeniu. Z otworami na lufty, to planowałem je wyciąć już teraz, póki mogę sobie materiał na ziemi postawić i kończyć całość. Edytowane 29 Lipca 2011 przez jwbrzezinski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 29.07.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Eniu, lufty robią na zamówienie (chyba, że wiesz gdzie można kupić gotowce, bo czas realizacji ponad 30 dni....) więc wymiary określam sam. Planuję zrobić takie, żeby na głębokość miały 9 cm, a więc podparcie 3 cm na płycie i w całej długości 6 cm przepływu. Szkic w załączeniu. Z otworami na lufty, to planowałem je wyciąć już teraz, póki mogę sobie materiał na ziemi postawić i kończyć całość. To się nazywa na zamówienie , ale coś może maja gotowe. Ja bym sam wyspawał , jak bym miał czekać miesiąc . Może jakiś zaprzyjaźniony ślusarz ? Zrobi to dokładniej. Farba za 15 zeta o której pisałem i po imprezie ! (Czarny matt) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Gotowców niestety brak. Spróbuję lokalnie, w firmie Panek - robią gł. kominy z kwasówki, ale i wszystko na zamówienie. W poscie powyżej podmieniłem załącznik z wymiarami - czy taka skrzyneczka będzie wg Was ok?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respi 29.07.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Jak dla mnie rewelacja!Pełna profeska.Śledzę wątek bo sam chcę zrobić podobną zabudowę.Proszę o więcej zdjęć z budowy by można było podpatrzeć co i jak.Jak możesz napisz ile i jekiej płyty użyłeś i ewentualny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
respi 29.07.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 I jeszcze jedno - czy łączysz płyty na klej i na wkręty czy tylko na wkręty?Czy jeżeli tylko na wkręty to dajesz od zewnątrz jeszcze KG czy od razu obrabiasz tą niebieską płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Respi,trochę głupio mi się tu wymądrzać, bo w temacie kominków jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę, ale skoro pytasz, to używam płyt firmy Varmsen - super isol w formacie 122x100. Jak na razie poszło 12 szt i chyba tyle mi starczy. Kupiłem po 150 zł od firmy, która dostarczyła mi wkład. Do tego klej i impregnat plus trochę wkrętów oraz pozostałości profili z zabudowy KG. Łączny koszt materiałów poniżej 1900 zł. Płyty łączę różnie, w zależności od miejsca - tam gdzie jest wymgana szczelność daje impregnat, klej i oczywiście wkręty (stosuję, 5 i 7,5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 29.07.2011 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Witam. Jacku - ten "luft" z Twojego rysunku jest wlotem powietrza umieszczanym poniżej paleniska, wylot musi mieć otwór od dołu ... Zdjęcie na stronie "kratek" wprowadza w błąd wiele osób ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jwbrzezinski 29.07.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2011 Forest, dzięki za czujność, ale wziąłem to pod uwagę ;o) Rysunek jest do góry nogami aby pokazać detale, u mnie będzie zamontowany właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts