lechoski 12.02.2016 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Promat ma ofertę szerszą od Varmsena (doskonałe płyty). Po prostu Promasil 950 służy raczej do izolacji. Do konstrukcji używam Promatec L...Mają dużo więcej do zaoferowania , więc wybieram w zależności od potrzeb. Kamień najbardziej dostępny to płyty 2 i 3 cm grubości, ale ja bym najpierw pogadał z kamieniarzem...Skąd wiesz co wybierzesz? A może ma coś tańszego do zaoferowania, ale grubszego, bo mu zostało...? jeśli zostało coś grubszego niż 3 to najczęściej z pomnika jeśli chodzi o kamieniarza, to mam na myśli takiego u którego stoi chociaż kilkadziesiąt rodzajów płyt kamiennych i tu raczej nie ma sytuacji , że coś komuś "zostało" ale zgodzę się z tym, że przynajmniej wstępnie kamień powinien być wybrany (może zostać "wybranych" kilka byle były o tej samej grubości) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Zrobiłem sobie kominek Pierwsze zdjecie parter, drugie i trzecie pietro ... i jestem niezadowolony. Przede wszystkim stwierdzam że przy takiej zabudowie jak jest na parterze to nie mozna uzyskac akumulacji to jest tylko namiastka. Akumulację to ja mam w piecu kaflowym jakie sa w starych kamienicach który grzeje prądem. Tak ze mam dobre porównianie. Według mnie akumulacja to jest paleta szamotu i drzwiczki kominkowe. Najbardziej mnie zaskoczyło że nagrzewa się tylko część powyżej szyby cały dól - to tylko konstrukcja. W tym momencie akumulacja to jest raptem 3 godzinna. Góra tez nie spełniła moich założeń bo jest za słaby przepływ powietrza i akumulacja nie jest wstanie się nagrzac - kanały okazały sie z zadużą ilością zakretów ?, za waskie ? - chociaz tutaj starałem się że zgodnie z fizyka - kanały sie zwężaja jest lepszy cug. Tak ze górę mam do przebudowy a dół już tak zostanie bo tak naprawde według mnie akumulacji z tego sie nie zrobi nie przepuszczaja spalin przez postawiony obok wymiennik UWAGA - rury kielichami do góry ! Edytowane 12 Lutego 2016 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.02.2016 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Montowałeś jednak rury kielichami w dół ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2016 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Zrobiłem sobie kominek [ATTACH=CONFIG]346562[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346563[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346564[/ATTACH] Pierwsze zdjecie parter, drugie i trzecie pietro ... i jestem niezadowolony. Przede wszystkim stwierdzam że przy takiej zabudowie jak jest na parterze to nie mozna uzyskac akumulacji to jest tylko namiastka. Akumulację to ja mam w piecu kaflowym jakie sa w starych kamienicach który grzeje prądem. Tak ze mam dobre porównianie. Według mnie akumulacja to jest paleta szamotu i drzwiczki kominkowe. Najbardziej mnie zaskoczyło że nagrzewa się tylko część powyżej szyby cały dól - to tylko konstrukcja. W tym momencie akumulacja to jest raptem 3 godzinna. Góra tez nie spełniła moich założeń bo jest za słaby przepływ powietrza i akumulacja nie jest wstanie się nagrzac - kanały okazały sie z zadużą ilością zakretów ?, za waskie ? - chociaz tutaj starałem się że zgodnie z fizyka - kanały sie zwężaja jest lepszy cug. Tak ze górę mam do przebudowy a dół już tak zostanie bo tak naprawde według mnie akumulacji z tego sie nie zrobi nie przepuszczaja spalin przez postawiony obok wymiennik Cóż byłes mało dociekliwy nie chciałeś czytać to zrobiłeś sobie eksperyment na własny użytek a może jeszcze ktoś się czegoś nauczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Cóż byłes mało dociekliwy nie chciałeś czytać to zrobiłeś sobie eksperyment na własny użytek a może jeszcze ktoś się czegoś nauczy. Właśnie po to. to napisałem - żeby nie znalazł sie drugi ambitny który w ten sposób chcce uzyskac akumulację - bo nie ma na to szans a krazki itp to tylko wyrzucanie kasy ...no chyba ze ktoś lubi namiastki. Moja "pradowa akumulacja trzyma 20 godzin i nie mieszkam w domu pasywnym... Pozostaje kwestia pietra i pewnie sie skonczy na tym ze spaliny "przepuszczę" przez szamot. Jeszcze tylko czekam za termometrem do 300stopni bo jakos nie moze dojechac... Jeszcze mam kilka innych wniosków, ale najbardziej zaskoczyło mnie to że ponizej górnej krawedzi szyby to nic sie praktyznie nie grzeje a pod wkładem to temperatura pokojowa i tym sposobem 250kg szamotu "pracuje" tylko jako konstrukcja Edytowane 12 Lutego 2016 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) Montowałeś jednak rury kielichami w dół ? Kielichy do góry. Najpierw była kryza a później doróbka na zamówienie faktycznie zdjecie przed zmiana Edytowane 12 Lutego 2016 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 grend na fotkach tych z piętra widać kielichami w dół chyba że to przed zmianą. To że w dolnej części się nie grzeje to raczej normalne oczywiście w obudowie wentylowanej ale czasami są chętni do zabudowy właśnie tej części z szamotu a górę z izolacyjnej płyty. Ostatnio był ktoś chętny do takiej zabudowy, może to przeczyta.Fajnie że opisałeś swoje doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2016 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Zatkaj czymś dziurę między dołem, a górą...Tylko nie gazetami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Zatkaj czymś dziurę między dołem, a górą...Tylko nie gazetami! ale jest mozliwość że dół ponizej szyby mi się nagrzeje ? Obudowa do gory jest zamknieta a we wkładzie była "burza" płomieni i dotknięcie szamotu na 1,5 metra to powodowało poparzenie. Na górze z kratki usytuowanej w łazience wyciągnałem maksymalnie 32 stopnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Piotr a jak wogóle oceniasz ideę podwójnej szyby we wkładzie ?? Czy faktycznie ona daje taka wartość dodana przy spalaniu że warto zeby była. Bo ja mam mieszane uczucia - mam wkład wyłozony szamotem i pierwsze ciepło wydzielane to przez szybe. Tak naprawde to jest w tym momencie zrobienie bariery przed ciepłem którego w pewnym sensie oczekuje sie od razu. ... a jak szyba sie nagrzeje to i tak mozna się poparzyć .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2016 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 grend za radą Piotra zrobiłem w zamkniętej obudowie przewietrzanie zamknięte na głucho i kiedyś sobie sprawdzałem jak to działa, Jak jest obudowa przewietrzana to prawie nie ma szans na nagrzanie tej dolnej części, jak jest zamknięta to i owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 12.02.2016 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Dokładnie...Jak wietrzysz, na dole jest 30 stopni:(. Chyba, że tam dasz kanały. Obudowa na zdjęciach jest bardzo ciasna, i żeby zmieścić 1000 kg cegieł (nie licząc angielki}, kanał poszedł zawijasem pod paleniskiem. Pozdrowienia dla projektanta!: Grend, z szybą mam podobne odczucia. Niezmiernie rzadko ją stosuję. Nawet w energooszczędnym domu staram się "wmówić" klientowi mniejszą. Nie kojarzę jak wygląda środek tego dołu. Były foty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 (edytowane) jak nie wietrzę to bedzie, ale od dołu conajmniej powinna byc kratka bo raz ze wkład, a po drugie w moim przypadku muszę wymusic obieg powietrza ...Wszystko konczy sie na tym ze drzwiczki + paleta szamotu .. przewietrzanie na głucho - mozesz to sprecyzowac. Chodzi o obrót powietrza w ramach zabudowy ? Edytowane 12 Lutego 2016 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2016 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 .. przewietrzanie na głucho - mozesz to sprecyzowac. Chodzi o obrót powietrza w ramach zabudowy ? Jasne że mogę sprecyzować, inaczej to zabudowa zamknięta z korkami na dole i górze które można otworzyć, u mnie to działa tak że czasami rano otwieram te koreczki i fajnym ciepełkiem dmucha mimo że palenie skończyło się 12 godzin wcześniej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 12.02.2016 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 Jasne że mogę sprecyzować, inaczej to zabudowa zamknięta z korkami na dole i górze które można otworzyć, u mnie to działa tak że czasami rano otwieram te koreczki i fajnym ciepełkiem dmucha mimo że palenie skończyło się 12 godzin wcześniej;-) .... u mnie tez tak ma byc, tylko ze raczej w momenccie palenia nie mogę sobie pozwolic na nie wentylowanie wkładu. A gdy ogien wygaśnie i wszystko pozamykam to watpę abym spowodował nagrzanie szamotu. ... zrobię ten wariant dla poparcia mojej tezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 12.02.2016 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2016 .... u mnie tez tak ma byc, tylko ze raczej w momenccie palenia nie mogę sobie pozwolic na nie wentylowanie wkładu. A gdy ogien wygaśnie i wszystko pozamykam to watpę abym spowodował nagrzanie szamotu. ... zrobię ten wariant dla poparcia mojej tezy Daj sobie spokój nie rób i tak nie zadziała, chyba że chcesz wykończyć ten wkład. Ja mam palenisko szamotowe, może żadna rewelacja ale na pewno wytrzyma więcej eksperymentów niż wkład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doin_oakenhelm 14.02.2016 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Witam Ponownie wrzucam zdjęcia kominka - tym razem w chwili pomiaru w kominku żar i trochę ognia. Dom jest już zamknięty ma okna i drzwi a dach w większości ocieplony. Palone było deskami z budowy (suchymi) przez kilka godzin na lekko otwartym powietrzu. Temperatury w porównaniu z poprzednim razem niższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 ...............a jak wogóle oceniasz ideę podwójnej szyby we wkładzie ?? . Szyba podwójna , wewnętrzna naparowana- IR- niskoemisyjna ,do systemów akumulacyjnych zdecydowanie TAK !! Do domów nowoczesnych bardzo dobrze ocieplonych zdecydowanie TAK ! Aby unikać przegrzania salonów w których jest kominek zdecydowanie TAK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.02.2016 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 (edytowane) .... u mnie tez tak ma byc, tylko ze raczej w momenccie palenia nie mogę sobie pozwolic na nie wentylowanie wkładu. A gdy ogien wygaśnie i wszystko pozamykam to watpę abym spowodował nagrzanie szamotu. ... zrobię ten wariant dla poparcia mojej tezy Aby bezpiecznie zamknąć wkład w obudowie niewentylowanej nie wystarczy kupić "jakieś" palenisko stalowo-szamotowe ... Od 9 lat do takich zadań stosuję wkłady Romotop seria Dynamic , korpusy ze stali Cor-ten i z gwarancją PRODUCENTA na użycie w zabudowach niewentylowanych , zależnie od potrzeb pożenionych z różnymi kanałami lub krążkami akumulacyjnymi . Rodzaj i ilość zastosowanych kształtek akumulacyjnych musi być dobierana fachowo , eksperymenty mogą drogo kosztować.. Kanały akumulacyjne stojące obok rury spalinowej ... ?? Fajny dowcip. Edytowane 14 Lutego 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 14.02.2016 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2016 Jak zastosujesz krązki to będziesz miał akumulacje 20 godzinną ? Dokładasz o 21:00 i palisz na drugi dzien o 17:00 ??? Kanały ??? Troche nierzetelne zdjecie. Może coś takiego tylko nie ma dobrego przepływu powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts