Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Promat ma ofertę szerszą od Varmsena (doskonałe płyty). Po prostu Promasil 950 służy raczej do izolacji. Do konstrukcji używam Promatec L...Mają dużo więcej do zaoferowania , więc wybieram w zależności od potrzeb. Kamień najbardziej dostępny to płyty 2 i 3 cm grubości, ale ja bym najpierw pogadał z kamieniarzem...Skąd wiesz co wybierzesz? A może ma coś tańszego do zaoferowania, ale grubszego, bo mu zostało...?

jeśli zostało coś grubszego niż 3 to najczęściej z pomnika :)

jeśli chodzi o kamieniarza, to mam na myśli takiego u którego stoi chociaż kilkadziesiąt rodzajów płyt kamiennych i tu raczej nie ma sytuacji , że coś komuś "zostało"

ale zgodzę się z tym, że przynajmniej wstępnie kamień powinien być wybrany (może zostać "wybranych" kilka byle były o tej samej grubości)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend

Zrobiłem sobie kominek

DSCN1429.jpg DSCN1450.jpg DSCN1425.jpg

Pierwsze zdjecie parter, drugie i trzecie pietro

... i jestem niezadowolony. Przede wszystkim stwierdzam że przy takiej zabudowie jak jest na parterze to nie mozna uzyskac akumulacji to jest tylko namiastka. Akumulację to ja mam w piecu kaflowym jakie sa w starych kamienicach który grzeje prądem. Tak ze mam dobre porównianie. Według mnie akumulacja to jest paleta szamotu i drzwiczki kominkowe. Najbardziej mnie zaskoczyło że nagrzewa się tylko część powyżej szyby cały dól - to tylko konstrukcja. W tym momencie akumulacja to jest raptem 3 godzinna.

Góra tez nie spełniła moich założeń bo jest za słaby przepływ powietrza i akumulacja nie jest wstanie się nagrzac - kanały okazały sie z zadużą ilością zakretów ?, za waskie ? - chociaz tutaj starałem się że zgodnie z fizyka - kanały sie zwężaja jest lepszy cug. Tak ze górę mam do przebudowy a dół już tak zostanie bo tak naprawde według mnie akumulacji z tego sie nie zrobi nie przepuszczaja spalin przez postawiony obok wymiennik

UWAGA - rury kielichami do góry !

Edytowane przez grend

Zrobiłem sobie kominek

[ATTACH=CONFIG]346562[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346563[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]346564[/ATTACH]

Pierwsze zdjecie parter, drugie i trzecie pietro

... i jestem niezadowolony. Przede wszystkim stwierdzam że przy takiej zabudowie jak jest na parterze to nie mozna uzyskac akumulacji to jest tylko namiastka. Akumulację to ja mam w piecu kaflowym jakie sa w starych kamienicach który grzeje prądem. Tak ze mam dobre porównianie. Według mnie akumulacja to jest paleta szamotu i drzwiczki kominkowe. Najbardziej mnie zaskoczyło że nagrzewa się tylko część powyżej szyby cały dól - to tylko konstrukcja. W tym momencie akumulacja to jest raptem 3 godzinna.

Góra tez nie spełniła moich założeń bo jest za słaby przepływ powietrza i akumulacja nie jest wstanie się nagrzac - kanały okazały sie z zadużą ilością zakretów ?, za waskie ? - chociaz tutaj starałem się że zgodnie z fizyka - kanały sie zwężaja jest lepszy cug. Tak ze górę mam do przebudowy a dół już tak zostanie bo tak naprawde według mnie akumulacji z tego sie nie zrobi nie przepuszczaja spalin przez postawiony obok wymiennik

Cóż byłes mało dociekliwy nie chciałeś czytać to zrobiłeś sobie eksperyment na własny użytek a może jeszcze ktoś się czegoś nauczy.

Gość grend
Cóż byłes mało dociekliwy nie chciałeś czytać to zrobiłeś sobie eksperyment na własny użytek a może jeszcze ktoś się czegoś nauczy.

Właśnie po to. to napisałem - żeby nie znalazł sie drugi ambitny który w ten sposób chcce uzyskac akumulację - bo nie ma na to szans a krazki itp to tylko wyrzucanie kasy ...no chyba ze ktoś lubi namiastki. Moja "pradowa akumulacja trzyma 20 godzin i nie mieszkam w domu pasywnym...

Pozostaje kwestia pietra i pewnie sie skonczy na tym ze spaliny "przepuszczę" przez szamot. Jeszcze tylko czekam za termometrem do 300stopni bo jakos nie moze dojechac...

Jeszcze mam kilka innych wniosków, ale najbardziej zaskoczyło mnie to że ponizej górnej krawedzi szyby to nic sie praktyznie nie grzeje a pod wkładem to temperatura pokojowa i tym sposobem 250kg szamotu "pracuje" tylko jako konstrukcja

Edytowane przez grend

Gość grend
Montowałeś jednak rury kielichami w dół ?

Kielichy do góry. Najpierw była kryza a później doróbka na zamówienie

DSCN1426.jpg DSCN1427.jpg

faktycznie zdjecie przed zmiana

Edytowane przez grend

grend na fotkach tych z piętra widać kielichami w dół chyba że to przed zmianą. To że w dolnej części się nie grzeje to raczej normalne oczywiście w obudowie wentylowanej ale czasami są chętni do zabudowy właśnie tej części z szamotu a górę z izolacyjnej płyty. Ostatnio był ktoś chętny do takiej zabudowy, może to przeczyta.

Fajnie że opisałeś swoje doświadczenia.

Gość grend
Zatkaj czymś dziurę między dołem, a górą...Tylko nie gazetami!:D

ale jest mozliwość że dół ponizej szyby mi się nagrzeje ? Obudowa do gory jest zamknieta a we wkładzie była "burza" płomieni i dotknięcie szamotu na 1,5 metra to powodowało poparzenie.

Na górze z kratki usytuowanej w łazience wyciągnałem maksymalnie 32 stopnie

Gość grend
Piotr a jak wogóle oceniasz ideę podwójnej szyby we wkładzie ?? Czy faktycznie ona daje taka wartość dodana przy spalaniu że warto zeby była. Bo ja mam mieszane uczucia - mam wkład wyłozony szamotem i pierwsze ciepło wydzielane to przez szybe. Tak naprawde to jest w tym momencie zrobienie bariery przed ciepłem którego w pewnym sensie oczekuje sie od razu. ... a jak szyba sie nagrzeje to i tak mozna się poparzyć ....

Dokładnie...Jak wietrzysz, na dole jest 30 stopni:(. Chyba, że tam dasz kanały. Obudowa na zdjęciach jest bardzo ciasna, i żeby zmieścić 1000 kg cegieł (nie licząc angielki}, kanał poszedł zawijasem pod paleniskiem. Pozdrowienia dla projektanta!;):

Grend, z szybą mam podobne odczucia. Niezmiernie rzadko ją stosuję. Nawet w energooszczędnym domu staram się "wmówić" klientowi mniejszą. Nie kojarzę jak wygląda środek tego dołu. Były foty?

DSC08394.jpg

DSC08386.jpg

Gość grend

jak nie wietrzę to bedzie, ale od dołu conajmniej powinna byc kratka bo raz ze wkład, a po drugie w moim przypadku muszę wymusic obieg powietrza ...

Wszystko konczy sie na tym ze drzwiczki + paleta szamotu

.. przewietrzanie na głucho - mozesz to sprecyzowac. Chodzi o obrót powietrza w ramach zabudowy ?

Edytowane przez grend

.. przewietrzanie na głucho - mozesz to sprecyzowac. Chodzi o obrót powietrza w ramach zabudowy ?

Jasne że mogę sprecyzować, inaczej to zabudowa zamknięta z korkami na dole i górze które można otworzyć, u mnie to działa tak że czasami rano otwieram te koreczki i fajnym ciepełkiem dmucha mimo że palenie skończyło się 12 godzin wcześniej;-)

Gość grend
Jasne że mogę sprecyzować, inaczej to zabudowa zamknięta z korkami na dole i górze które można otworzyć, u mnie to działa tak że czasami rano otwieram te koreczki i fajnym ciepełkiem dmucha mimo że palenie skończyło się 12 godzin wcześniej;-)

.... u mnie tez tak ma byc, tylko ze raczej w momenccie palenia nie mogę sobie pozwolic na nie wentylowanie wkładu. A gdy ogien wygaśnie i wszystko pozamykam to watpę abym spowodował nagrzanie szamotu. ... zrobię ten wariant dla poparcia mojej tezy

.... u mnie tez tak ma byc, tylko ze raczej w momenccie palenia nie mogę sobie pozwolic na nie wentylowanie wkładu. A gdy ogien wygaśnie i wszystko pozamykam to watpę abym spowodował nagrzanie szamotu. ... zrobię ten wariant dla poparcia mojej tezy

Daj sobie spokój nie rób i tak nie zadziała, chyba że chcesz wykończyć ten wkład. Ja mam palenisko szamotowe, może żadna rewelacja ale na pewno wytrzyma więcej eksperymentów niż wkład.

Witam

Ponownie wrzucam zdjęcia kominka - tym razem w chwili pomiaru w kominku żar i trochę ognia. Dom jest już zamknięty ma okna i drzwi a dach w większości ocieplony. Palone było deskami z budowy (suchymi) przez kilka godzin na lekko otwartym powietrzu. Temperatury w porównaniu z poprzednim razem niższe.

kom4.jpg

kom5.jpg

kom6.jpg

...............a jak wogóle oceniasz ideę podwójnej szyby we wkładzie ?? .

Szyba podwójna , wewnętrzna naparowana- IR- niskoemisyjna ,do systemów akumulacyjnych zdecydowanie TAK !!

Do domów nowoczesnych bardzo dobrze ocieplonych zdecydowanie TAK !

Aby unikać przegrzania salonów w których jest kominek zdecydowanie TAK !

025R_rez_BEZPOPISU.jpg

Aby bezpiecznie zamknąć wkład w obudowie niewentylowanej nie wystarczy kupić "jakieś" palenisko stalowo-szamotowe ...

Od 9 lat do takich zadań stosuję wkłady Romotop seria Dynamic , korpusy ze stali Cor-ten i z gwarancją PRODUCENTA na użycie w zabudowach niewentylowanych , zależnie od potrzeb pożenionych z różnymi kanałami lub krążkami akumulacyjnymi .

Rodzaj i ilość zastosowanych kształtek akumulacyjnych musi być dobierana fachowo , eksperymenty mogą drogo kosztować..

Kanały akumulacyjne stojące obok rury spalinowej ... ?? Fajny dowcip.

Kanały obok rury.jpg

Edytowane przez Zdun Darek B

Gość grend

Jak zastosujesz krązki to będziesz miał akumulacje 20 godzinną ? Dokładasz o 21:00 i palisz na drugi dzien o 17:00 ???

Kanały ??? Troche nierzetelne zdjecie. Może coś takiego

DSCN1432.jpg DSCN1436.jpg DSCN1437.jpg

tylko nie ma dobrego przepływu powietrza