Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Mylicie pojęcia. Mostek termiczny nie jest tym samym co dziura w dachu. Dwa pojęcia tu dochodzą poza kominkami.

1. Szczelność poszycia

2. Termoizolacja dachu.

Jak usunę wełnę z dachu to przecież chwila moment przy mrozkach będę miał skraplającą się wodę (fizyki nie oszukasz).

Jedyne co ja wymyśliłem na chłopski rozum to:

1. Kominek i nad nim na prosto w górę czarną rurą spalinową.

2. Za Waszą poradą dać trochę wcześniej rurę dwuścienną od wewnątrz domu np ze 2.5m od dachu.

3. Przechodząc przez dach dać jeszcze jedną dwuścienną - czyli rura w rurze. Ewentualny luz pomiędzy nimi wypełnić wełną szklaną lub czymś innym

4. Obudowa z płyt varmsen bez komory dekompresyjnej bo do dachu i tak będzie około 3-4m od górnej krawędzi obudowy.

Pisaliście masę pomocnych porad za które jestem wdzięczny ale opcja stawiania komina za 6-7 tysiaków to dla mnie głupota finansowa. 7 za komin, koło 7 za wkład i obudowę a do tego jeszcze można by coś dorzucić za robotę. Ponad 15 koła za coś co ma być bajerem w domku to dla mnie za drogo zdecydowanie. Podobna kwota wyszła mi za co i cwu więc drugie źródło grzania za te same pieniądze to zbyt wygórowana cena.

Jakby po prostu dało się przejść przez dach jakoś rozsądnie i bezpiecznie, to spora część kosztów odpadnie.

Chłopski rozum spalił kilka domów...Choćby taki błąd logiczny: owinięcie rury dwuściennej wełną nie jest niczym innym jak ....grubszą rura dwuścienną, tylko droższą, bo z kawałkiem blachy w środku. Nie wiadomo po co - może po to, by lepiej przekazać energie dalej...Są badania, rozwiązania...badają najwięksi,i kilku maluczkich, takich jak choćby Forest czy ja...No i wychodzi nam, że na chłopski rozum to można wybrać termin siewu zbóż jarych...

Twój pomysł na czarna rurę i (oszczędności z tego wynikłe) jest ja najbardziej akceptowalny. Kup tylko oryginalny element przejścia dachowego za parę stówek. Adekwatny do Twoje sytuacji. Jaki, to już nie forum...Zaproś przedstawiciela, choćby Poujoulat...Możesz innego, od warunkiem, że będzie się znał na swoim fachu. Możesz przyjechać do mnie. Do mojej szkoły. Mam to wszystko wyeksponowane, z wypunktowanymi sytuacjami w domach szkieletowych, w domach z bala, przejścia przez dachy...Daleko? No cóż...straż pożarna z pewnością jakaś się znajdzie bliżej...:cool:

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Jakby po prostu dało się przejść przez dach jakoś rozsądnie i bezpiecznie, to spora część kosztów odpadnie.

Theme ... firma, którą Piotr wymienił ma doskonałe, systemowe przejścia stropowe i dachowe, sprawdzane i atestowane. Przejścia, kóre nie zakwestionuje żaden ubezpieczyciel w razie jakichkolwiek "nieprzewidzianych wypadków losowych" ...

Co więcej - te przejścia poiadają również wszelkie badania i certyfikaty do zastosowań w domach niskoenergetycznych oraz (nawet) pasywnych.

Komin taki, jak napisałeś może kosztować nawet i 7 tys. zł ... ale zabepieczenia p-poż będą w nim stanowiły od 1/2 do 1/3 ceny takiego komina.

Twój wybór - albo produkt gotowy, dobry i sprawdzony, w dodatku możliwy do zamontowania przez autoryzowaną i polecaną przez producenta firmę, albo ... kombinowana samoróbka, do której nikt z nas, tutaj doradzających więcej rozsądnego słowa lub "ręki" nie przyłoży ...

Bo często jest tak, że pytający Forumowucze, wymagają rzeczy niemożliwych do spełnienia, lub poszukują tylko potwierdzenia i potakiwania dla swoich nierealnych projektów lub wymagań :rolleyes:

Pozdrawiam.

Doczytałem jeszcze raz ze zrozumieniem. Moja wina ;).

Oto właśnie mi chodziło co podrzuciliście to przejście P-cośtam. Doczytałem o kosztach i wcale to tak źle nie wygląda. Co innego wcześniej liczyłem a co innego pisałem - za dużo tego.

Reasumując ... przejście jest wybrane mniej więcej, teraz zgłosić się do przedstawiciela aby pomógł dobrać technologię i ekipę i do dzieła.

Dzięki za pomoc i podpowiedź czego szukać.

Doczytałem jeszcze raz ze zrozumieniem. ..............................przejście P-cośtam. Doczytałem o kosztach i wcale to tak źle nie wygląda. Co innego wcześniej liczyłem a co innego pisałem - za dużo tego.

Bo jak ktoś tak intensywnie szuka to łatwo przeoczyć to co ważne.

Zbieranie hurtowe różnych wycen często kończy się taki pomieszaniem z poplątaniem że Klient wybiera niekoniecznie optymalne...

Ja liczę na oko co będzie potrzebne, tylko pomieszałem 2 albo i 3 systemy w jeden. Po wyceny nie sięgam do salonów, bo ja też prowadzę firmę (sprzedaż i montaż drzwi) i wkurza mnie jak klient wysyła do 50 osób maila z pytaniem o wycenę. 90% firm jakie otrzymuje takiego maila od razu wywala go do kosza i słusznie.

A tu na forum pytam fachowców aby obrać jakąś drogę i zapytać co jest ok a co nie ... trzeba odsiać fahlchoffffców.

Wierzcie lub nie ale byłem w 6 salonach i nikt nie powiedział, że będzie potrzebny przyjazd i opinie były podzielone pół na pół. Rura dwuścienna i koniec, a jak wyraziłem moje wątpliwości dzięki Wam zdobyte to dla uspokojenia moich nerwów proponowana była pianka ogniowa ale za chorą dopłatą ok 500zł.

Jak ja pianuję drzwi to powinienem być jak Guzowaty licząc z metra :).

Ot rozwiązanie z czarną i dwuścienną + P-cośtam wygrało. Prosta konstrukcja, bezpieczne przejście, cena jest ok.

Teraz tylko robić to i już.

Zapytam o samą obudowę jeszcze. Potrzebna jest komora dekompresyjna u mnie? Obudowa ze 2m będzie miała a do dachu zostanie ze 4m.

Ja liczę na oko co będzie potrzebne, tylko pomieszałem 2 albo i 3 systemy w jeden. Po wyceny nie sięgam do salonów, bo ja też prowadzę firmę (sprzedaż i montaż drzwi) i wkurza mnie jak klient wysyła do 50 osób maila z pytaniem o wycenę. 90% firm jakie otrzymuje takiego maila od razu wywala go do kosza i słusznie.

A tu na forum pytam fachowców aby obrać jakąś drogę i zapytać co jest ok a co nie ... trzeba odsiać fahlchoffffców.

Wierzcie lub nie ale byłem w 6 salonach i nikt nie powiedział, że będzie potrzebny przyjazd i opinie były podzielone pół na pół. Rura dwuścienna i koniec, a jak wyraziłem moje wątpliwości dzięki Wam zdobyte to dla uspokojenia moich nerwów proponowana była pianka ogniowa ale za chorą dopłatą ok 500zł.

Jak ja pianuję drzwi to powinienem być jak Guzowaty licząc z metra :).

Ot rozwiązanie z czarną i dwuścienną + P-cośtam wygrało. Prosta konstrukcja, bezpieczne przejście, cena jest ok.

Teraz tylko robić to i już.

Zapytam o samą obudowę jeszcze. Potrzebna jest komora dekompresyjna u mnie? Obudowa ze 2m będzie miała a do dachu zostanie ze 4m.

W twoim wypadku komora dekompresyjna jest bez sensu....

• 2 weeks później...
Gość grend
Kogoś z Poznania (i z forum) zapraszałem do Łazisk, by sobie pooglądał. Nie pamiętam już kogo...

... my się widzieliśmy ....

LECHOSKI jak bym tak duzo nie czytal to bym nie PRZEKOMBINOWAŁ...

zrobiłem dokładne pomiary temperatury, jak bedę miał troche czasu to zrobie tutaj mały elaborat.

Gość grend

... najpierw stygniecie, płyta, szamot, szyba

Paliłem od 08:15, pomiar zacząłęm o 10:37 kiedy był tylko żar

10:37 płyta 69stopni , szamot 78, szyba164

11:55 płyta 43 , szamot 61 , szyba 74

13:05 płyta 29, szamot 44 , szyba 36

15:00 płyta 16, szamot 24, szyba 15

Miejsca pomiaru - wyrysowany x

DSCN1495.jpg DSCN1506.jpg DSCN1508.jpg

Gość grend

...wzrastanie temperatury w momencie rozpoczęcia palenia. W pomieszczeniach temperatura 5 stopni na zewnatrz temperatura +3 stopnie. Paliłem suhym drewnem i pratycznie po 10 minutach miałem "burzę ognia" że było palone na maxsa

po 15 minutach

komin pietro 136, komin dół 251, szyba 57 , dół pod wkładem 7 stopni, przestrzeń nad wkładem 12

po 30minutach

komin piętro 190, komin parter 285, szyba 128, dół pod wkładem 8 stopni, przestrzeń nad wkładem 54

Szamot obudowy rozgrzał się z opznieniem do płyt o 10 minut..

45 minut palenia - szamot 68 stopni, płyta 99stopni - ale nad wkladem, gdzie zawsze jest najieplej

DSCN1489.jpg DSCN1490.jpg DSCN1491.jpg DSCN1492.jpg DSCN1493.jpg

Gość grend

.. około 40 minuty palenia pozamykałem płytami kominek. Temperatury maksymalne

szyba 223 stopnie, przestrzen nad wkładem 143 stopnie,

Szamot był tak rozgrzany ze można było się poparzyć - a zrobiłem tylko jeden "wkład" do palenia

i najcikawsze temperatura pod wkładem 11 stopni, kiedy otoczenia wzrosła do 9 stopni.

Temperatury komina nie mogłem zmierzyć bo brak dostępu (zamknięci płytami) a po drugie termometr mierzył do 300stopni.

Co dla mnie było naistotniejsze to temperatura wypuszczana w komin - wyszło 270 stopni - czyli za duża...

W zabudowie na pietrze zrobiłem 2 dodatkowe "dziury" i temperatura wyrzucana w kratce wzrosła do 77 stopni. Temperatura ktora wchodziła do masy wyniosła 107 stopni i nie była napewno maksymalna...

DSCN1499.jpg DSCN1505.jpg

Gość grend

Podsumowanie

1. Pod wkładem temperatura jest zbliżona do pokojowej

2. Na odległości 3,5 metra rury stalowej, różnica temperatury to 100 stopni

3. Szamot jest "opóźniony" w nagrzaniu względem płyt o około 15 minut, ale trzyma dłuzej niż płyta

4. Pierwsze ciepło oddaje szyba i to ze sporym wyprzedzeniem niż wkład - tutaj pewnie też jest przyczyna obudowanie paleniska szamotem, gdyby był wkład tylko z żeliwa przypuszczam ze ta rożnica byłaby mniejsza

5. Płyta i szamot jak sie nagrzeje to można się poparzyć - tutaj zastrzeżenie ze w obudowie nie mam dużej ilości kratek.

6. Palenisko z wkładem obudowane jakąś masą to tylko namiastka akumuacji

7. Temperatura maksymalna szyby to 220stopnie - mozna mieć spore poparzenia. Mam szybę podwójną a i tak temperatura jest masakryczna