Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Gość grend

MOJE przemyslenia wnioski. Podkreślam MOJE - to jest w tym momencie dywergacja bo bym musiał zmiany przetestować

Budując kominek trzeba przede wszystkim brać pod uwagę co się chce ogrzać jaka powierzchnię, na jak długo, czy ma być od razu ciepło, czy akumulaj

1. Gdybym chciał ogrzewać salon i kuchnie na zasadzie jednego wkładu drzewa z namiastka akumulacji - czyli szybkie nagrzanie i jakies tam podtrzymanie - to bym zrobił wkład z dużą szybą pojedyńczą obudowany od dołu cegłą pełną a od połowy wkładu szamotę i NA PŁASKO a nie na kant. Z mojego pomiaru wynika ze szyba grzaje najpierw a później wkład z opóźnieniem 30 minut. Ograniczył bym kratki do minimum, albo bym wogóle zlikwidował - dobry wkład.

2. Gdybym chciał mieć PRAWDZIWĄ akumulaje to drzwiczki i palenisko z szamotu. Kwestia długości palenia do nagrzania i zwiazana z tym wielkość szyby czy podwójna to nie mam pojecia

3. Ulubione palenisko ,najbardziej popularne płyty izolacyjne i kratki z rozprowadzeniem to żeby było efektywne to musi być wkład który od razu oddaje ciepło i to CHYBA bez obłożenia paleniska szamotem

Ja już raz zadałem pytanie czy każdy wkład nad paleniskiem ma czopuch i ciepło bezpośrednio idzie w komin. Mam taki wkład i według mnie przystosowany on jest do akumulacji czyli w tym przypadku ,wybudowanie masy obok wkładu i przepuszczenie spalin

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość grend

Co w moim przypadku...

Chcę dodać drugą spiro do przejścia parter pietro i więcej podziurawić moją masę. Dodatkowo komin na pietrze muszę jakoś obłożyć szamotem aby obniżyć temperaturę spalin idącą w komin. Tutaj jest problem - musze to zrobić na pietrze więc za bardzo nie mogę "szaleć" z kilogramami...

Jak to zrobię znowu pomierze temperatury i ewentualnie dodam kratkę na parterze

Pytania .

1. Jest jakaś posypka którą można zaspyać rurę ?

2 Czy moge strunobeton włożyć w zabudowę ?

Co w moim przypadku...

Pytania .

1. Jest jakaś posypka którą można zaspyać rurę ?

2 Czy moge strunobeton włożyć w zabudowę ?

To co niespodzianek racze nie ma.

Co do pytań , to może napisz jaką rurę chcesz zasypać i jaki efekt osiągnąć.

A strunobeton w jakim celu, konstrukcja, wypełnienie, przenosi obciążenia????

Pytaj precyzyjniej.

Gość grend
To co niespodzianek racze nie ma.

Co do pytań , to może napisz jaką rurę chcesz zasypać i jaki efekt osiągnąć.

A strunobeton w jakim celu, konstrukcja, wypełnienie, przenosi obciążenia????

Pytaj precyzyjniej.

rura kominowa....

Muszę mieć jakąś belke na której muszę postawić jakąs akumulaje przy rurze kominowej. Obecnie mam tam przekuty strop - zrobię zdjęcie i wkleje żeby było wiadomo konkretnie o co chodzi

Jak długo ładujesz swoja akumulację ? Ile czasu musisz palić ?

Gość grend

Odnośnie niespodzianek - gdyby mi strach na to pozwolił to bym kupił drzwiczki i wziął projekt pieca kaflowego z neta i zrobił takie coś z szamotu i by było jakos inaczej....

Teraz to za duzo kasy w to utopiłem zeby się z tego wycofac - niestety....

rura kominowa....

Muszę mieć jakąś belke na której muszę postawić jakąs akumulaje przy rurze kominowej. Obecnie mam tam przekuty strop - zrobię zdjęcie i wkleje żeby było wiadomo konkretnie o co chodzi

Jak długo ładujesz swoja akumulację ? Ile czasu musisz palić ?

Myślisz o jakijś gotowej belce ze strunobetonu oczywiście bo sam jej nie zrobisz, w tym miejscu na stropie da radę zwłaszcza jak ją odizolujesz od rury spalinowej pytanie czy strop da radę. Oj da radę nie będzie to ważyło chyba więcej niż solidna komoda;-)

Rurę kominową? Czyli co rura zewnętrzna i między zasyp? Np. kruszywo szamotowe, albo i lepsze kruszywo, zaprawa szmotowa taka marketowa a można by też walec z siatki wypełnić tłuczniem kasa żadna a coś tam uzyskasz. Co prawda z g... bata nie ukręciśz;-)

Akumulację ładuję ok 4h, w zależności od temperatur zewnętrznych, raz 3h innym razem 4h a czasami i 5h w większości jednym załadunkiem drewna (czasami dorzucę coś np. brykiet). Przy temperaturach na zewnątrz -10 -20 palę dwa razy na dobę.

Odnośnie niespodzianek - gdyby mi strach na to pozwolił to bym kupił drzwiczki i wziął projekt pieca kaflowego z neta i zrobił takie coś z szamotu i by było jakos inaczej....

Teraz to za duzo kasy w to utopiłem zeby się z tego wycofac - niestety....

To strachliwy jesteś;-) Inaczej by było gdybyś się nie upierał przy swoim;-)

Edytowane przez Remiks

Myślisz o jakijś gotowej belce ze strunobetonu oczywiście bo sam jej nie zrobisz, w tym miejscu na stropie da radę zwłaszcza jak ją odizolujesz od rury spalinowej pytanie czy strop da radę. Oj da radę nie będzie to ważyło chyba więcej niż solidna komoda;-)

Rurę kominową? Czyli co rura zewnętrzna i między zasyp? Np. kruszywo szamotowe, albo i lepsze kruszywo, zaprawa szmotowa taka marketowa a można by też walec z siatki wypełnić tłuczniem kasa żadna a coś tam uzyskasz. Co prawda z g... bata nie ukręciśz;-)

Akumulację ładuję ok 4h, w zależności od temperatur zewnętrznych, raz 3h innym razem 4h a czasami i 5h w większości jednym załadunkiem drewna (czasami dorzucę coś np. brykiet). Przy temperaturach na zewnątrz -10 -20 palę dwa razy na dobę.

To strachliwy jesteś;-) Inaczej by było gdybyś się nie upierał przy swoim;-)

Długo Ci się ten jeden załadunek spala...

gdyby mi strach na to pozwolił to bym kupił drzwiczki i wziął projekt pieca kaflowego z neta i zrobił takie coś z szamotu i by było jakos inaczej....

.

Zapewne potem byś pytała co zrobiłeś nie tak "bo przecież w necie ..."

Zduństwa z internetu się nie nauczysz ....

Wystarczy poczytać Twój wpis o cegle szamotowej na płasko........

Gość grend
Zapewne potem byś pytała co zrobiłeś nie tak "bo przecież w necie ..."

Zduństwa z internetu się nie nauczysz ....

Wystarczy poczytać Twój wpis o cegle szamotowej na płasko........

To stwierdziłem na podstawie temperatur i czasu grzania... Temperatura szamotu po jednym załadunku była blisko 100 stopni. Temperatura otoczenia 5 stopni. Podkreślam że nie mam obudowy podziurawionej licznymi kratkami bo to jest istotny czynnik.....

Cytat Napisał Kominki Piotr Batura Zobacz post - Długo Ci się ten jeden załadunek spala...

Długo? coś mnie podpuszczasz;-)

Ja mam akumulację i u mnie 15kg wsadu to jakieś 3,5H palenia przy wsadzie około jak wczoraj 8kg to jakieś 2H. Jak dla mnie 5H palenia to przy akumulacji to trochę długo więc może ciebie nie podpuszcza.

Remiks a ty ścianny zewnetrzne samego paleniska masz na sztorc czy na płasko

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page89 post 1772 na fotkach widać.

zaper może coś nie tak palę. A może inaczej określamy koniec palenia a moze dlatego że u mnie nie ma elektroniki sterującej. poza tym napisałem dokładnie tak "Akumulację ładuję ok 4h, w zależności od temperatur zewnętrznych, raz 3h innym razem 4h a czasami i 5h w większości jednym załadunkiem drewna (czasami dorzucę coś np. brykiet)."

Edytowane przez Remiks

Witam. Wszystkich. Czy mogę prosić o opinię i wskazówki czy mój tok myślenia jest prawidłowy oraz o korektę błędnych założeń. Jest kilka wersji, które rozważam. Mam w planie zabudować wkład kominkowy Unico Dragon. Jest to jak widać wąski wkład i chcę go zmieścić w możliwie wąskiej obudowie ze względu ma brak miejsca. Pierwotnym planem była zabudowa z płyt akumulacyjnych tak by powstała ciepła obudowa kominka. Płyty te były by albo wykończone na gładko albo obłożone jakimś kamieniem np. kwarcytem. Druga opcja to wykonanie obudowy z bloczków gazobetonowych i tak samo obłożenie czymś dekoracyjnym. Tyle, że nie wiem jak się będzie zachowywał ten gazobeton i czy konieczne jest jego izolowanie od wewn. Jeżeli tak - tracimy ciepłą obudowę. Trzecia opcja to było postawienie ze starej (lub nowej robionej na starą) czerwonej cegły. Która z opcji wydaje się wam najodpowiedniejsza?

kominek obudowa.jpg

Gość grend
Witam. Wszystkich. Czy mogę prosić o opinię i wskazówki czy mój tok myślenia jest prawidłowy oraz o korektę błędnych założeń. Jest kilka wersji, które rozważam. Mam w planie zabudować wkład kominkowy Unico Dragon. Jest to jak widać wąski wkład i chcę go zmieścić w możliwie wąskiej obudowie ze względu ma brak miejsca. Pierwotnym planem była zabudowa z płyt akumulacyjnych tak by powstała ciepła obudowa kominka. Płyty te były by albo wykończone na gładko albo obłożone jakimś kamieniem np. kwarcytem. Druga opcja to wykonanie obudowy z bloczków gazobetonowych i tak samo obłożenie czymś dekoracyjnym. Tyle, że nie wiem jak się będzie zachowywał ten gazobeton i czy konieczne jest jego izolowanie od wewn. Jeżeli tak - tracimy ciepłą obudowę. Trzecia opcja to było postawienie ze starej (lub nowej robionej na starą) czerwonej cegły. Która z opcji wydaje się wam najodpowiedniejsza?

rozpisałes się a co chcesz osiągnać ??? Gazobeton nie nadaje się... Czytałeś moje poprzednie posty ???

Piotrze cytat pochodzi z mojego postu 1367 więc nie bardzo wiem o co chodzi.

Darku muszę Cię rozczarować u mnie taczki nie da się spalić nie zmieści się nawet jak by ją rozkręcić;-)

Już o nic, nie doczytałem...