Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Witam. Wszystkich. Czy mogę prosić o opinię i wskazówki czy mój tok myślenia jest prawidłowy oraz o korektę błędnych założeń. Jest kilka wersji, które rozważam. Mam w planie zabudować wkład kominkowy Unico Dragon. Jest to jak widać wąski wkład i chcę go zmieścić w możliwie wąskiej obudowie ze względu ma brak miejsca. Pierwotnym planem była zabudowa z płyt akumulacyjnych tak by powstała ciepła obudowa kominka. Płyty te były by albo wykończone na gładko albo obłożone jakimś kamieniem np. kwarcytem. Druga opcja to wykonanie obudowy z bloczków gazobetonowych i tak samo obłożenie czymś dekoracyjnym. Tyle, że nie wiem jak się będzie zachowywał ten gazobeton i czy konieczne jest jego izolowanie od wewn. Jeżeli tak - tracimy ciepłą obudowę. Trzecia opcja to było postawienie ze starej (lub nowej robionej na starą) czerwonej cegły. Która z opcji wydaje się wam najodpowiedniejsza?

1 albo 3

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Mam tego pełną świadomość.Przyjmuję do wiadomości, że gazobeton się nie nadaje. Z czystej ciekawości. Dlaczego?

Bo to materiał, który nie jest przeznaczony do oddziaływania nań temperatur dochodzących nawet do 200-250 stopni.

Pozdrawiam.

Gość grend

Dzisiaj paliłem 6 godzin i miałem otwartą płytę - szamot nagrzał mi się do 72stopni :o Biorąc pod uwagę termometr którego uzywam to faktyczna temperatura jest troooochę wyższa. Dlczego nie stosuje się obudowy z cegły szamotowej na płasko ? Według mnie to by miało sens

W takim stanie paliłem - oczywiscie brakuje komina

DSCN1433.jpg

Cześć Wam! Wreszcie zacząłem murowanie zabudowy wkładu. Jutro powinienem skończyć. Zerwałem wełnę, wkleiłem płytę silca i jadę z murowaniem. Muruję na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu "jedynki". Sama zaprawa bardzo fajna, gliniasta. Wloty powietrza takie jak sugeruje producent, zachowanie odległości paleniska od ścianek kominka 8cm tyle ile wskazuje producent no i jakoś to idzie :) Wrzucę wszystkie zdjęcia gdy już wymuruję całość. Dodam dodatkowy radiator co by jak najwięcej z niego wycisnąć i będzie ok mam nadzieję :)

IMG-20160315-01018.jpg

Gość grend
Cześć Wam! Wreszcie zacząłem murowanie zabudowy wkładu. Jutro powinienem skończyć. Zerwałem wełnę, wkleiłem płytę silca i jadę z murowaniem. Muruję na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu "jedynki". Sama zaprawa bardzo fajna, gliniasta. Wloty powietrza takie jak sugeruje producent, zachowanie odległości paleniska od ścianek kominka 8cm tyle ile wskazuje producent no i jakoś to idzie :) Wrzucę wszystkie zdjęcia gdy już wymuruję całość. Dodam dodatkowy radiator co by jak najwięcej z niego wycisnąć i będzie ok mam nadzieję :)

[ATTACH=CONFIG]350014[/ATTACH]

albo nie znasz podstaw murarki albo nie masz 8 cm do wkładu

Dzisiaj paliłem 6 godzin i miałem otwartą płytę - szamot nagrzał mi się do 72stopni :o Biorąc pod uwagę termometr którego uzywam to faktyczna temperatura jest troooochę wyższa. Dlczego nie stosuje się obudowy z cegły szamotowej na płasko ? Według mnie to by miało sens

W takim stanie paliłem - oczywiscie brakuje komina

[ATTACH=CONFIG]350010[/ATTACH]

Napal jeszcze raz i co powiedzmy 15 min sprawdzaj temperaturę na powierzchni zewnętrznej tylko nie w okolicach nadproża a potem ten czas nagrzewania pomnóż przez cztery (fachowcy mnie poprawią czy nawet nie więcej) i masz odpowiedź. Na płask to ja już bym wolał czerwoną cegłę była by od razu wykończeniem.

Edytowane przez Remiks

Zgadza się, od frontu są 4, tylny rząd cegieł to 9cm od wkładu. Rozumiem, że nie jest dobrze?... kurcze szkoda byłoby mi to rozbierać... jednak podejrzewam, że będzie to mus?

Nie musisz wszystkiego rozwalać wystarczą dwie ostatnie warstwy, na dole dołożysz kilka cegieł by wyrównać i jedziesz dalej tylko nie zapomnij o powiązaniu tego wszystkiego ze ścianą.

Śruba;

fajnie kombinujesz tylko... za bardzo przekombinowałeś .

Z tej fotki to najlepiej widać jak prostą metodą złom żeliwny przetopić na coś pożyteczniejszego.

Taki grube ściany z szamotu tuż obok tych ścianek z żeliwa to coś tu nie wytrzyma......

W murarce są wiązania , bez obrazy ale w Twoim wykonaniu to raczej robione sznurkiem , w zduństwie dochodzą jeszcze naprężenia ....

Moja drobna sugestia ; rozbierz to co już zrobiłeś i popraw od podstawy .

wymurowałem już do wysokości czopucha na wkładzie... gdybym to rozebrał wtedy i zrobił jak piszesz chyba nie mógłbym zachować tego kształtu zabudowy? Rozumiem, że wkład może grozić pęknięciem a nie zabudowa tak?

Co do kształtu to tak masz rację nie można by zachować tego kształtu. Uwaga o przegrzewaniu dotyczyła raczej wkładu ale o tym nie mnie pisać. Obudowa jak to będzie dobrze przewiązane nie takie temperatury wytrzyma;-)