Kominki Piotr Batura 13.03.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2016 Witam. Wszystkich. Czy mogę prosić o opinię i wskazówki czy mój tok myślenia jest prawidłowy oraz o korektę błędnych założeń. Jest kilka wersji, które rozważam. Mam w planie zabudować wkład kominkowy Unico Dragon. Jest to jak widać wąski wkład i chcę go zmieścić w możliwie wąskiej obudowie ze względu ma brak miejsca. Pierwotnym planem była zabudowa z płyt akumulacyjnych tak by powstała ciepła obudowa kominka. Płyty te były by albo wykończone na gładko albo obłożone jakimś kamieniem np. kwarcytem. Druga opcja to wykonanie obudowy z bloczków gazobetonowych i tak samo obłożenie czymś dekoracyjnym. Tyle, że nie wiem jak się będzie zachowywał ten gazobeton i czy konieczne jest jego izolowanie od wewn. Jeżeli tak - tracimy ciepłą obudowę. Trzecia opcja to było postawienie ze starej (lub nowej robionej na starą) czerwonej cegły. Która z opcji wydaje się wam najodpowiedniejsza? 1 albo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2016 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 (edytowane) Darku muszę Cię rozczarować u mnie taczki nie da się spalić nie zmieści się nawet jak by ją rozkręcić Czyżby ? Edytowane 14 Marca 2016 przez Zdun Darek B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Jednak "da się" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mobyk888 14.03.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Zdun Darek B "Od kiedy to z materiału IZOLACYJNEGO wykonuje się "ciepłe obudowy " ??Czekam na ripostę ......... " Napisałem, że wtedy traci się zalety "ciepłej obudowy" Mam tego pełną świadomość.Przyjmuję do wiadomości, że gazobeton się nie nadaje. Z czystej ciekawości. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2016 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Tyle, że nie wiem jak się będzie zachowywał ten gazobeton i czy konieczne jest jego izolowanie od wewn. Jeżeli tak - tracimy ciepłą obudowę. To do tego fragmentu była moja odpowiedź.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2016 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam. Mam tego pełną świadomość.Przyjmuję do wiadomości, że gazobeton się nie nadaje. Z czystej ciekawości. Dlaczego? Bo to materiał, który nie jest przeznaczony do oddziaływania nań temperatur dochodzących nawet do 200-250 stopni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 14.03.2016 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Jednak "da się" ... No o takiej nie pomyślałem;-) Jednak jak by się zastanowić to też się nie da, bo po porąbaniu nie będzie to już taczka a tylko trochę drewna:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 14.03.2016 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Witam. Kto by rąbał taką fajną taczkę ... ??? Pozdrawiam. PS. w takim układzie ... studnię ... też można by do kominka zmieścić i postarć się ją spalić ... byłby to wtedy pierwszy kominek napędzany wodą ... poniekąd ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 14.03.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 14.03.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2016 ... byłby to wtedy pierwszy kominek napędzany wodą ... poniekąd ... No nie ... wodą zdecydowanie nie . Nareszcie wiem z jakich powodów ludziska budują takie coś w ogródkach .... na zapas gdy kurek z gazem zakręcą .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.03.2016 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Dzisiaj paliłem 6 godzin i miałem otwartą płytę - szamot nagrzał mi się do 72stopni Biorąc pod uwagę termometr którego uzywam to faktyczna temperatura jest troooochę wyższa. Dlczego nie stosuje się obudowy z cegły szamotowej na płasko ? Według mnie to by miało sens W takim stanie paliłem - oczywiscie brakuje komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 15.03.2016 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Cześć Wam! Wreszcie zacząłem murowanie zabudowy wkładu. Jutro powinienem skończyć. Zerwałem wełnę, wkleiłem płytę silca i jadę z murowaniem. Muruję na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu "jedynki". Sama zaprawa bardzo fajna, gliniasta. Wloty powietrza takie jak sugeruje producent, zachowanie odległości paleniska od ścianek kominka 8cm tyle ile wskazuje producent no i jakoś to idzie Wrzucę wszystkie zdjęcia gdy już wymuruję całość. Dodam dodatkowy radiator co by jak najwięcej z niego wycisnąć i będzie ok mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 15.03.2016 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Cześć Wam! Wreszcie zacząłem murowanie zabudowy wkładu. Jutro powinienem skończyć. Zerwałem wełnę, wkleiłem płytę silca i jadę z murowaniem. Muruję na zaprawę szamotową z dodatkiem cementu "jedynki". Sama zaprawa bardzo fajna, gliniasta. Wloty powietrza takie jak sugeruje producent, zachowanie odległości paleniska od ścianek kominka 8cm tyle ile wskazuje producent no i jakoś to idzie Wrzucę wszystkie zdjęcia gdy już wymuruję całość. Dodam dodatkowy radiator co by jak najwięcej z niego wycisnąć i będzie ok mam nadzieję [ATTACH=CONFIG]350014[/ATTACH] albo nie znasz podstaw murarki albo nie masz 8 cm do wkładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) Dzisiaj paliłem 6 godzin i miałem otwartą płytę - szamot nagrzał mi się do 72stopni Biorąc pod uwagę termometr którego uzywam to faktyczna temperatura jest troooochę wyższa. Dlczego nie stosuje się obudowy z cegły szamotowej na płasko ? Według mnie to by miało sens W takim stanie paliłem - oczywiscie brakuje komina [ATTACH=CONFIG]350010[/ATTACH] Napal jeszcze raz i co powiedzmy 15 min sprawdzaj temperaturę na powierzchni zewnętrznej tylko nie w okolicach nadproża a potem ten czas nagrzewania pomnóż przez cztery (fachowcy mnie poprawią czy nawet nie więcej) i masz odpowiedź. Na płask to ja już bym wolał czerwoną cegłę była by od razu wykończeniem. Edytowane 15 Marca 2016 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 15.03.2016 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 albo nie znasz podstaw murarki albo nie masz 8 cm do wkładu dokladnie. wklad w okolicy ramy frontowej i bocznych scianek bedzie sie przegrzewal. moze grozic peknieciem. tam jest 2 -3cm luzu a nie 8-10 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 15.03.2016 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Zgadza się, od frontu są 4, tylny rząd cegieł to 9cm od wkładu. Rozumiem, że nie jest dobrze?... kurcze szkoda byłoby mi to rozbierać... jednak podejrzewam, że będzie to mus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2016 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Zgadza się, od frontu są 4, tylny rząd cegieł to 9cm od wkładu. Rozumiem, że nie jest dobrze?... kurcze szkoda byłoby mi to rozbierać... jednak podejrzewam, że będzie to mus? Nie musisz wszystkiego rozwalać wystarczą dwie ostatnie warstwy, na dole dołożysz kilka cegieł by wyrównać i jedziesz dalej tylko nie zapomnij o powiązaniu tego wszystkiego ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 15.03.2016 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 (edytowane) wymurowałem już do wysokości czopucha na wkładzie... gdybym to rozebrał wtedy i zrobił jak piszesz chyba nie mógłbym zachować tego kształtu zabudowy? Rozumiem, że wkład może grozić pęknięciem a nie zabudowa tak? Edytowane 15 Marca 2016 przez sruba014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.03.2016 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 Śruba;fajnie kombinujesz tylko... za bardzo przekombinowałeś .Z tej fotki to najlepiej widać jak prostą metodą złom żeliwny przetopić na coś pożyteczniejszego. Taki grube ściany z szamotu tuż obok tych ścianek z żeliwa to coś tu nie wytrzyma......W murarce są wiązania , bez obrazy ale w Twoim wykonaniu to raczej robione sznurkiem , w zduństwie dochodzą jeszcze naprężenia .... Moja drobna sugestia ; rozbierz to co już zrobiłeś i popraw od podstawy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 15.03.2016 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2016 wymurowałem już do wysokości czopucha na wkładzie... gdybym to rozebrał wtedy i zrobił jak piszesz chyba nie mógłbym zachować tego kształtu zabudowy? Rozumiem, że wkład może grozić pęknięciem a nie zabudowa tak? Co do kształtu to tak masz rację nie można by zachować tego kształtu. Uwaga o przegrzewaniu dotyczyła raczej wkładu ale o tym nie mnie pisać. Obudowa jak to będzie dobrze przewiązane nie takie temperatury wytrzyma;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts