Kominki Piotr Batura 02.04.2016 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nudą wieje na forum kominkowym, jak zwykle wiosną...Dobrze że Stefek pozostał na placówce...Jest się z kogo ponabijać. Darek jakiś niezdecydowany...Raz go kocha, raz go tępi...Ale Darek zawsze do wiatru się ustawiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nudą wieje na forum kominkowym, jak zwykle wiosną...Dobrze że Stefek pozostał na placówce...Jest się z kogo ponabijać. Darek jakiś niezdecydowany...Raz go kocha, raz go tępi...Ale Darek zawsze do wiatru się ustawiał... Piotrek ; - a spojrzyj no Ty w lustro a przestaniesz się nudzić. A jeszcze jak przypomnę Ci parę rad których tu udzieliłeś to będziesz miał ubaw po pachy. Już trochę czasu minęło jak się chwaliłeś, że jak napaliłeś w swoim kominku to żar przez dwa tygodnie się trzymał a załadowałeś 6,5 kg drewna - przypomnij nam jak to zrobiłeś a zaraz będzie weselej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.04.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Piotrek ; - a spojrzyj no Ty w lustro a przestaniesz się nudzić. A jeszcze jak przypomnę Ci parę rad których tu udzieliłeś to będziesz miał ubaw po pachy. Już trochę czasu minęło jak się chwaliłeś, że jak napaliłeś w swoim kominku to żar przez dwa tygodnie się trzymał a załadowałeś 6,5 kg drewna - przypomnij nam jak to zrobiłeś a zaraz będzie weselej.No to dawaj link do tego tekstu... bo ja kiepską pamięć mam. Pośmiejemy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 No to dawaj link do tego tekstu... bo ja kiepską pamięć mam. Pośmiejemy się. Nie chce mi się szukać, szkoda czasu - pogoda śliczna. Gdybyś wytężył swą pamięć to byś dał radę przecież to nietuzinkowe wydarzenie. A w ostateczności to może Remiks coś pomoże bo on zawsze dzielnie Cię wspiera - niczym nożyce na stole "zaczep Baturę a Remix się odezwie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.04.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Nie chce mi się szukać, szkoda czasu - pogoda śliczna. Gdybyś wytężył swą pamięć to byś dał radę przecież to nietuzinkowe wydarzenie. A w ostateczności to może Remiks coś pomoże bo on zawsze dzielnie Cię wspiera - niczym nożyce na stole "zaczep Baturę a Remix się odezwie". Takiej odpowiedzi się spodziewałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 A dlaczego Baturę zaczepiasz? Chcąc wskoczyć w wątek, dobrze byłoby sprawdzić gdzie jego początek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 02.04.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Są jakieś graniczne temperatury które wkład słabo przyjmuje na obudowe zewnetrzną ? Czy to jest wszystko uzaleznione od wkładu ? Chce znowu porobić testy i pozostaje podziurawienie obudowy kominka i chcialbym wiedzieć na co mogę sobie pozwolic - czy np 250 stopni w obudowie czy wiecej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Są jakieś graniczne temperatury które wkład słabo przyjmuje na obudowe zewnetrzną ? Czy to jest wszystko uzaleznione od wkładu ? Nie rozumiem tych pytań. Może byś wyjaśnił dokładniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.04.2016 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Takiej odpowiedzi się spodziewałem. Piotrze chyba będziesz musiał do mnie jednak zajrzeć skoro Stefek mnie jako Twojego pomocnika przedstawia tylko nie wiem kto flaszkę stawia;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Błysnąłeś właśnie, Stefan A Ty się właśnie nie popisałaś bo nie sprawdziłaś o co chodziło i kto kogo zaczepiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Są jakieś graniczne temperatury które wkład słabo przyjmuje na obudowe zewnetrzną ? Czy to jest wszystko uzaleznione od wkładu ? Chce znowu porobić testy i pozostaje podziurawienie obudowy kominka i chcialbym wiedzieć na co mogę sobie pozwolic - czy np 250 stopni w obudowie czy wiecej... Nie rozumiem tych pytań. Może byś wyjaśnił dokładniej. Ja rozumiem, ale nie pomogę, bo takich informacji nie ma w instrukcjach dołączanych do wkładów. Pewnie te wartości, o które pytasz Grend, zależą od użytej stali / żeliwa i pewnie od innych czynników. Zduni wiedzą i pewnie mają to poparte jakimiś przypadkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 02.04.2016 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 A Ty się właśnie nie popisałaś bo nie sprawdziłaś o co chodziło i kto kogo zaczepiał. Nie odpuszczasz, prawda? A ja chciałam się tylko o Tobie czegoś dowiedzieć I... już wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 02.04.2016 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2016 Ja rozumiem, ale nie pomogę, bo takich informacji nie ma w instrukcjach dołączanych do wkładów. Pewnie te wartości, o które pytasz Grend, zależą od użytej stali / żeliwa i pewnie od innych czynników. Zduni wiedzą i pewnie mają to poparte jakimiś przypadkami. Nie musisz odpowiadać na pytanie ale jeżeli rozumiesz to sprecyzuj; o co pyta grend.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 03.04.2016 04:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Nie rozumiem tych pytań. Może byś wyjaśnił dokładniej. Jaka powinna być maksymalna temperatura w zabudowie kominka aby nie rozwaliło wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 03.04.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Jaka powinna być maksymalna temperatura w zabudowie kominka aby nie rozwaliło wkładu ? Bardzo specyficzne pytanie...Jeszcze ciekawsze będą odpowiedzi. Ja opuszczam kolejkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 03.04.2016 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 Jaka powinna być maksymalna temperatura w zabudowie kominka aby nie rozwaliło wkładu ? W zależności od tego z czego zbudowany jest wkład (stal, żeliwo) znajdź temperaturę topnienia tego materiału i będziesz miał odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechoski 03.04.2016 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2016 popytaj w befie. skoro stosuja kuriozalne nieco " bezpieczniki" po ktorych przegrzaniu tracisz gwarancje, znaczyc to powinno, ze sa one " ustawione" na jakas temperature nieco ponizej minimum destrukcji wkladu Jaka powinna być maksymalna temperatura w zabudowie kominka aby nie rozwaliło wkładu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.04.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Tak zrobiłem nadproże.... Złaczyłem dwie cegły i je skleiłem "czołami" - jedna częściowo była wsunieta w masę akumulacyjną, druga dochodziła do krawedzi zabudowy - na niej "ppostawione jest ze 100 kilo. Na to położyłem 2 prety fi 4 ? i zalałem zaprawa szamotową i dlaej już była budowa masy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.04.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 Budowa masy - jednak nie posklejalem wszędzie do rury kominowej tylko robiłem to warstwami - "gruz" szamotowy i zaprawa, znowu gruz i zaprawa - zrobiłem wysokość jakies 1,2 bo strach o nosnośc stropu był (i jest) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 07.04.2016 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2016 (edytowane) Co zmieniłem - wywaliłem jedną półke bo ciepło jakos miało dobrze nagrzewać poszczególne segmenty zabudowy - co okazało się w moim przypadku fikcją - temperatura pod półka na zewnątrz obudowy była około 80 stopni na 6 cm szamocie - a powyzej na płycie 3cm AŻ 45 stopni. Dokleiłem też resztki zwiększając grubość obudowy z 3 do 6 cm Tak jak pisałem wzesniej dodałem jeszcze jednego PEXa aby był większy przepływ powietrza bo na pietrze w otworze w zabudowie nie było cugu, - i to był strzał w dziesiątke - przez otwór wręcz dmuchał nawiew, ale już był z mniejszą temeraturą - 45 stopnie gdzie poprzednio było 70stopni ? .Także znalazła się kratka-luft na parterze. Będzie jednak powietrzne nadmuchiwanie ciepła ... W tej przestrzeni w płytach izolacyjnych zrobię jeszcze 2 kratki bo 3 rury to bedzie spory zasób ciepła i po co ma oddziaływać na strop Edytowane 7 Kwietnia 2016 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts