Kominki Piotr Batura 15.08.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Zostaw coś dla kominiarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 15.08.2016 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Podchodzisz do komina rurą fi 150 , robisz miękkie przyłącze " i po ptakach"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 15.08.2016 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2016 Podchodzisz do komina rurą fi 150 , robisz miękkie przyłącze " i po ptakach"... Jako że to mój pierwszy komin, mam wątpliwości ale wątpiący dłużej żyją :) z kominka wychodzi rura 12 cm, książka każe do komina wchodzić 15, wątpliwości mam czy rozszerzyć tuż za kominkiem, czy przed wejściem do komina - o ile to ma jakieś znaczenie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 16.08.2016 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2016 hej witam wszystkich ostatnio ktoś mi opowiadał o zabudowie kominka w taki sposób że zamiast kratek są szczeliny wokół wkładu a przednia obudowa ozdobny kamień zakrywa te kanały, koś już tak robił albo wie jak to wykonać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 17.08.2016 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Zostaw coś dla kominiarza... Kuminorz był, powiedział że cug w kominie bardzo dobry, że z kominka ma wyjść 12, rozszerzyć się na 15, potem rura, kolano, rura, i do ściany Że sznurkiem uszczelniać, rur żadnym klejem nie mazać. kalendarza nie zostawił, życzył wszystkiego najlepszego, wziął stówke i pojechał No to jak kuminorz powiedział, to się wziąłem do roboty i już mam: - wymurowaną podstawę - płyty na ścianie - przygotowaną zatyczkę na komin, ale jeszcze muszę wełny trochę zorganizować żeby dziury po styropianie pozatykać. Pytanie - czy jak dojadę z płytami do sufitu - to je do niego przyklejać? Pokrywę górną chcę zrobić jakieś 60 cm od sufitu - żeby się nie brudził nad kratką wylotową, i tylko boczne ściany zabudowy wyprowadzić pod sufit. Pytanie drugie - stalowe nogi kominkowe mają zabezpieczenia żeby wkład nie "zjechał' z podstawy w czasie eksploatacji. Czy ceglanej podstawie też takie zderzaki zamontować? Czy klinkier (bo podstawa klinkierowa jest - bo ładny kolor i promocja w LM ) jest na tyle szorstki że nie trzeba? Na marginesie - fascynuje mnie materiał z którego buduję - miękki taki że dziurę palcem można zrobić, ale sztywny i raczej wytrzymały mam nadzieję że oklejony tym wszystkim co na palecie przyszło - będzie jak ściana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2016 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 Skoro: " i tylko boczne ściany zabudowy wyprowadzić pod sufit."...to co chcesz przyklejać na sufit? Na cegłach zwykle stawiamy bez kombinowania. Jakieś kleksy z kleju, to się nie przesunie...Poziomą płytę krzemianową zabezpiecz od spodu dwoma, trzema profilami do GK. Płyta nie spadnie, jak np pęknie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 18.08.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 " i tylko boczne ściany zabudowy wyprowadzić pod sufit."...to co chcesz przyklejać na sufit? No właśnie te boczne ściany u góry, żeby się kurz do środka nie sypał... czy wystarczy jakim akrylem zatkać? Poziomą płytę krzemianową zabezpiecz od spodu dwoma, trzema profilami do GK. Płyta nie spadnie, jak np pęknie... Taka podpórkę myślałem zrobić z paska płyty ustawionego pomiędzy przednią i tylną ścianką, tak aby z "pokrywką" wyszło takie T z długim daszkiem... Metalowy profil z racji innej rozszerzalności cieplnej szkód nie narobi? Na razie skompletowałem rury, dzisiaj je dotnę i będzie się paliło :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 18.08.2016 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2016 To delikatne profile i najlepiej je położyć na pionowych elementach, pod płytą poziomą. Z luzem...(odpowiednio zacinając końcówki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 19.08.2016 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Pali się!!! Ale słabo na razie, drzwiczki musiały być uchylone żeby było widać ogień, po domknięciu ogień zdychał. Sprawdziłem kanał dolotowy - tylko jeden zdechły pająk siedzi w środku - więc to nie jego wina, drugi test był z odczepioną rurą spiro od kanału doprowadzającego powietrze do kominka - efekt ten sam... Dzisiaj spróbuję jeszcze z zupełnie odczepionymi blachami doprowadzającymi powietrze - ale się nie spodziewam zmiany, bo wydaje mi się że podłączenie powietrza zrobiłem dobrze... Czyli palenia się trzeba będzie nauczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 19.08.2016 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Pali się!!! [ATTACH=CONFIG]365086[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365087[/ATTACH] Ale słabo na razie, drzwiczki musiały być uchylone żeby było widać ogień, po domknięciu ogień zdychał. Sprawdziłem kanał dolotowy - tylko jeden zdechły pająk siedzi w środku - więc to nie jego wina, drugi test był z odczepioną rurą spiro od kanału doprowadzającego powietrze do kominka - efekt ten sam... Dzisiaj spróbuję jeszcze z zupełnie odczepionymi blachami doprowadzającymi powietrze - ale się nie spodziewam zmiany, bo wydaje mi się że podłączenie powietrza zrobiłem dobrze... Czyli palenia się trzeba będzie nauczyć... Jak długi jest kanał doprowadzający powietrze i czy jest w poziomie - za wyjątkiem podejścia które widać na zdjęciu ? Odczep rurę spiro i sprawdź czy dmucha ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 19.08.2016 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Jak długi jest kanał doprowadzający powietrze i czy jest w poziomie - za wyjątkiem podejścia które widać na zdjęciu ? Odczep rurę spiro i sprawdź czy dmucha ? Kanał ma około 3 metrów i jest poziomy, jakieś 2,5m do ściany, potem w ścianie zakręt do góry, 30 cm pionowo i kolejny zakręt 90 stopni do czerpni na zewnatrz. Jak zdejmę rurę to nie dmucha, bo pootwierane okna mam w domu, to i chyba nie ma jak dmuchać... Jak był wiatr w zeszłym tygodniu - to dmuchało, bo akurat w czerpnię z reguły wiatry wieją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 19.08.2016 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Dekompresja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 19.08.2016 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2016 Pali się!!! [ATTACH=CONFIG]365086[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]365087[/ATTACH] Ale słabo na razie, drzwiczki musiały być uchylone żeby było widać ogień, po domknięciu ogień zdychał. Sprawdziłem kanał dolotowy - tylko jeden zdechły pająk siedzi w środku - więc to nie jego wina, drugi test był z odczepioną rurą spiro od kanału doprowadzającego powietrze do kominka - efekt ten sam... Dzisiaj spróbuję jeszcze z zupełnie odczepionymi blachami doprowadzającymi powietrze - ale się nie spodziewam zmiany, bo wydaje mi się że podłączenie powietrza zrobiłem dobrze... Czyli palenia się trzeba będzie nauczyć... Czeba, czeba.... To taki typ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maniekManiek 23.08.2016 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2016 A gdyby tak na kanale dolotowym założyć wiatrak, i regulator obrotów?Wczoraj próbowałem palić jeszcze raz, i znów paliło się tylko przy uchylonych drzwiczkach. Trochę słabo - bo jak dokończę zabudowę, to ścianka nad kominkiem będzie mocno grzana, i czy się od tego nie rozlezie?Chyba że w lecie generalnie się słabo pali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 04.09.2016 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Do tych którzy mają kominek. Jeśli w salonie chcę położyć płytki oraz chcę mieć kominek. To płytki należy położyć również pod kominkiem (w powierzchni zabudowanej), czy tam kominek na stojaku kłaść na gołą wylewkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2016 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Wnętrze kominka czasami się odkurza. Dostęp jest zwykle przez dolne otwory, kratki nawiewne. Łatwiej sprzątać płytki, niż szorstki beton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 04.09.2016 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Do domu jest doprowadzone powietrze z zewnątrz.W domu również jest zaplanowana rekuperacja,czy w takim przypadku powinienem mieć tą kratkę o której wspomniałeś? oraz kolejne pytanie jeśli bym jej nie miał, to mogę jakoś zamontować linkę od przepustnicy aby nie było przedmuchów przez wkład do komina jeśli się w kominku nie pali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.09.2016 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 To jest kratka nawiewna, podająca powietrze chłodzące wkłąd w obudowie, wiec być musiJak masz szczelny wkład, to nie ma tam żadnych przedmuchów do komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 04.09.2016 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Jak masz szczelny wkład, to nie ma tam żadnych przedmuchów do komina. ma szybę narożną, nie jest ona gięta tylko dwie szyby do siebie dosuwane także minimalna szparka tam się pojawi jednak poza tym jest w pełni szczelny i zalecany do domów z rekuperacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.09.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2016 Sam budujesz ten kominek? Trochę dziwne pytania zadałeś w sprawie kratek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts