Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

Tym sposobem sprowadzasz się do poziomu mędrkowania naszych forumowych pupili...Co ma garnek do wiatraka? Gdyby tak było, szlag by trafił kilka moich instalacji sprzed 20 lat...Ciąg kominowy to nie gotowanie bigosu...Z jednej strony zamykasz, ale z drugiej ssanie nie ustaje. Krótki obieg przy rurach to góra 5 minut, potem przełączasz na długi. Szyber też nie ma szczelności hydraulicznej ( o czym pisałem w PRO ). Jak "maszyna"? Dotarła? :)

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obyś miał rację, ale Ty robiłeś pewnie z nierdzewki, :)

Lepiej nie robić skomplikowanych magistrali.

Nic nie dostałem, zrobiłem tylko przez to porządek w garażu.:D.

Robiłem z czarnej też...Tutaj mamy dodatkowo sytuację, że przy krótkim obiegu, wszystkie drogi do komina są otwarte....Daj znać jak dojdzie...

Kolano górne z wyczystką już jest, rewizja w trójniku i klapka też wycięta. W poniedziałek wspawam tylko szpilki do zamocowania rewizji i składam wszystko do kupy.

Pytanie odnośnie półki wnękowej w której założone będą drzwiczki do rewizji, wewnętrzne ścianki zrobić z płyty KW czy tak jak cała ściana z płyty szamotowej ?

Wymiar wnęki to gdzieś 100x30x20cm (wys/szer/gł).

Kolano górne z wyczystką już jest, rewizja w trójniku i klapka też wycięta. W poniedziałek wspawam tylko szpilki do zamocowania rewizji i składam wszystko do kupy.

Pytanie odnośnie półki wnękowej w której założone będą drzwiczki do rewizji, wewnętrzne ścianki zrobić z płyty KW czy tak jak cała ściana z płyty szamotowej ?

Wymiar wnęki to gdzieś 100x30x20cm (wys/szer/gł).

Zrób z tego, z czego Ci łatwiej...

Robiłem z czarnej też...Tutaj mamy dodatkowo sytuację, że przy krótkim obiegu, wszystkie drogi do komina są otwarte....Daj znać jak dojdzie...
Drogi są otwarte, ale krótki obieg jest uruchamiany przy rozruchu, wtedy reszta rur jest zimna i nie ma pewności co tam wtedy się dzieje, a spalanie w pierwszej fazie czyli brudne i wilgoć.

Ok może w poniedziałek, a dałeś mój telefon kurierowi będą dzwonić ?

animuss garnek to garnek a jak palisz ognisko to dym w górę idzie a tutaj chcesz go zawracać, to da się czy nie;-)

Co zawracać wyjaśnij swoją teorię? Akurat pierwszy trójnik jest otwarty od góry na większy obieg, a nie na mniejszy.

Wszyscy robią odwrotnie.

http://www.owo.pl/wp-content/uploads/2015/01/unico_dragon_x_wymiennik.png

Edytowane przez animuss

Drogi są otwarte, ale krótki obieg jest uruchamiany przy rozruchu, wtedy reszta rur jest zimna i nie ma pewności co tam wtedy się dzieje, a spalanie w pierwszej fazie czyli brudne i wilgoć.

Co zawracać wyjaśnij swoją teorię? Akurat pierwszy trójnik jest otwarty od góry na większy obieg, a nie na mniejszy.

Wszyscy robią odwrotnie.

Tu masz klapę moritza....Nie wiem, czy przypadkiem ertx w swojej naiwności, nie wymyślił lepszego rozwiązania...:)Chodzi oczywiście o układ rur (w zasadzie wszystko otwarte na długim obiegu), a nie wymiennik! Edytowane przez Kominki Piotr Batura

Tu masz klapę miritza....Nie wiem, czy przypadkiem ertx w swojej naiwności, nie wymyślił lepszego rozwiązania...:)

Czyli wynalazca mówisz. :lol2:

Ale mi się nie podoba, że czynne przewody dymowe w mieszkaniu, idą powyżej wejścia do komina.:D

Dałeś mój telefon?

Edytowane przez animuss

Przy rozpalaniu rury dłuższego obiegu też są ciepłe, jak bardzo potrafią się nagrzać sprawdzę i dam znać.

Czyli wynalazca mówisz. :lol2:

Ale mi się nie podoba, że czynne przewody dymowe w mieszkaniu, idą powyżej wejścia do komina.:D

Dałeś mój telefon?

Tel dałem... Widzisz, w zduństwie większy problem jak kanały lub komory idą za nisko w stosunku do paleniska...Czasem cegła dwie.

Jeszcze tylko idiotyczne komentarze forumowych pajaców, komercyjny szczebiot Bielawskiego i ....można przystąpić do wykonywania zaleconych czynności i obudowy. :D:D

ertx, przyjrzyj się jak jest wykonana wyczystka na kolanie i zrób taka samą na trójniku.

Piotrze poziom komercji w Twoich wpisach , jedyny najlepszy "konstruktor" - jednak bez potwierdzenia przez jakiekolwiek niezależne i obiektywne pomiary , przebija wszystko na FM . Jesteś niepoprawnym samochwałą .... Jeśli jednak jest to potrzebne abyś był zadowolony sam z siebie to rób tak dalej. Wbrew postawie jaką często tu prezentujesz to w realnych kontaktach jesteś sympatycznym kolegą ..

Pozdrawiam Darek B.

Piotrze poziom komercji w Twoich wpisach , jedyny najlepszy "konstruktor" - jednak bez potwierdzenia przez jakiekolwiek niezależne i obiektywne pomiary , przebija wszystko na FM . Jesteś niepoprawnym samochwałą .... Jeśli jednak jest to potrzebne abyś był zadowolony sam z siebie to rób tak dalej. Wbrew postawie jaką często tu prezentujesz to w realnych kontaktach jesteś sympatycznym kolegą ..

Pozdrawiam Darek B.

No to by potwierdzić ten sympatyczny, przemyślany wpis ( generalnie piszesz raczej na od....), pochwalę się jeszcze czymś. Wziąłem chłopaków pod opiekę: http://blog.kominki-batura.pl/kominkowy-szczypiorniak/

Tel dałem... Widzisz, w zduństwie większy problem jak kanały lub komory idą za nisko w stosunku do paleniska...Czasem cegła dwie.

Większy problem powiadasz, bo dym widzimy i czujemy jak wchodzi nam bezczelnie na salony.:D

A jak on jest bezwonny, bezbarwny i śmiertelnie niebezpieczny to już żaden problem?

"Rdza jeździ z nami samochodem" ale też to jest do czasu, gdyby nie było przeglądów corocznych było by lepiej?

Nie załamuj go...
http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/krzeslo.gifhttp://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/patyk.gif

animuss to nie moja teoria, a uwaga dotyczyła zawracania spalin w wymienniku opadowym, przecież ognisko tak nie działa;-) Ciekawe co powiesz na wloty do komina na poziomie podłogi;-)

Co ma piernik do wiatraka.:rolleyes:

Tu chodzi o korzystanie z krótkiego obiegu z otwartym długim obiegiem ponad nim.

A w ognisku też działa wystarczy dać mokre drewno, a dym się ściele po nogach, jak reakcja zachodzi to co się wytwarza musi gdzieś się rozchodzić, ciężar ustala gdzie się przemieszcza.

Edytowane przez animuss

Wszyscy robią odwrotnie.

Witam.

Z zainteresowaniem czytam o tych innowacjach kominkowych poruszanych w tym topiku.Jeśli pozwolisz odpowiedz mi na to proste pytanie.Co polepsza w/w układ w użytkowaniu i jak odbija się na pozyskane ciepło na salon-dom.Wczoraj rozpaliłem parowóz po czyszczeniu komina przed sezonem.Jak piszę ten post to po ostatnim załadunku o 24.00 jest jeszcze żar. 24 stC i ciemiężycielka zabroniła przepalania , woda 70 stC.Powtórzę co chcesz uzyskać mając takie nowatorstwo w swoim domu.

http://images81.fotosik.pl/32/3f1fe897760f470c.jpg

http://images82.fotosik.pl/32/357f046cd1bfe334.jpg

to tak na wyciszenie emocji którym niepotrzebnie się poddajecie.;););)

Edytowane przez niktspecjalny

Nie widziałem śladów wody w dolnej części, ale może mogę się przed tym zabezpieczyć. W pracy używamy masę mines, jest to glina wysoko-ogniotrwała przeznaczona do pieców odlewniczych (mocujemy tym szamot w piecu).

Na uszczelnienie kolan nadaje się dobrze, ale jest sens pokrywać tym kolano wewnątrz tak jak radzi Wojtek_796 ?

Nie radziłem używania zaprawy. Nie stosujecie przecież tego do stali, ale jak sam napisałeś, do łączenia cegły.

Zapraw nie używaj, nie nadają się. Mogą nawet zaszkodzić.

Zaczyna to lepiej wyglądać.

Na temat radiatorów moje zdanie jest znane, a jak nie znasz, to napiszę - są niepotrzebne, nic nie dają - jeżeli chodzi o wymianę ciepła konkretnie.

Pozdrawiam

Tak jest Wojtku, potwierdzam z mojego doświadczenia opinię o radiatorach tych na propozycji Animusa :(

Mieliśmy taki i zastanawiam się do dziś, czy to przypadkiem nie ozdoba w stylu industrialnym. Zero efektu jeśli chodzi o ciepło. Mizeria.