Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Robimy zabudowę kominka samemu

zerocool

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A w środku obudowy? flexami jak najbliżej do wkładu?

Fleksami.

Można na początek dać dłuższe, żeby potem można było skrócić (rozciągać też można).

Generalnie wloty do rur raczej wyżej - gdzieś w okolicach górnych kratek obudowy.

Te rury są łatwe potem do kształtowania i ich ostateczną długość można doświadczalnie dobrać.

Mają raczej zbierać powietrze z gorącej poduszki powietrznej w górnej części obudowy.

OK. czyli poeksperymentuje.

A coś jeszcze podpowiesz odnośnie kratek? Min wlotowa 800, a min wylotowa 1000, największe jakie znajduje to koło700, wolałbym uniknąć wiecej niz po jednej kratce. Czy kratki mogą być za duże?

Te powierzchnie zawsze są raczej asekurancko przewymiarowane, ale musisz się liczyć z tym, że przy reklamacji będziesz miał o to pierwsze pytanie ze strony gwaranta i będzie to powód do odmowy uznania roszczenia. I nie wygrasz wtedy w żadnym sądzie, nawet jak wina będzie ewidentnie po stronie producenta.

Musisz więc sobie jakoś z tym poradzić. Trudno o tak duże kratki, bo każdy zakłada, że będą przynajmniej po dwie.

Często gęsto widzi się obudowy konwekcyjne pozbawione w ogóle kratek wlotowych, ale to poważny błąd.

Nikt raczej przez internet nie poradzi Ci zmniejszenia ich powierzchni, choć nie wiem jak byłoby to uzasadnione.

Pozdrawiam

Jestem prawie pewien, że wiele kominków ma za małe kratki i jakoś zyją, ale juz jak się tak oczytałem, to chciałbym zrobić to porządnie. No nic, będę szukał może coś znajdę, a jak nie to pomyśle jak zrobić 2 zeby było ładnie. No nic, jak zacznę działać to postaram sie wrzucać zdjęcia.

Jestem prawie pewien, że wiele kominków ma za małe kratki i jakoś zyją, ale juz jak się tak oczytałem, to chciałbym zrobić to porządnie. No nic, będę szukał może coś znajdę, a jak nie to pomyśle jak zrobić 2 zeby było ładnie. No nic, jak zacznę działać to postaram sie wrzucać zdjęcia.

Sprawdź te, które Ci podlinkowałam w poście 1868. Mają naprawdę duże. A jak za małe nadal, to jeśli zrobisz 2 poziome kreski wywiewne, będzie ładnie wyglądać.

Lucy 16 wg producenta musi mieć 1000 na wylocie i 800 na wlocie.

Na wlocie możesz zrobić 2 lufty 9x80 w jednej linii (obok siebie), nawet mogą się stykać ze sobą. Będziesz mieć powierzchnię czynną ponad 900.

A wylotowe u góry 2 lufty 9x100 jeden nad drugim i masz powierzchnię czynną ponad 1100.

Wątpię żebyś znalazł większe kratki, chyba, że wykona je ktoś na zamówienie.

Witam w czasie budowy walnelismy babola, zapomnieliśmy o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz do zabudowy kominka teraz jak to naprawić?

1-cięcie posadzki układanie plastikowych rur na chudziaku i ponowne zalanie

2-wywiercenie otworu w ścianie zewnecznej po wyżej sufitu podwieszanego ułożenie rury wentylacyjnej w izolacji z wełny na podwieszonym suficie i w ten sposób doprowadzić powietrze do kominka ?

Nie ukrywam że ten drugi sposób jest łatwiejszy i tańszy.

Witam w czasie budowy walnelismy babola, zapomnieliśmy o doprowadzeniu powietrza z zewnątrz do zabudowy kominka teraz jak to naprawić?

1-cięcie posadzki układanie plastikowych rur na chudziaku i ponowne zalanie

2-wywiercenie otworu w ścianie zewnecznej po wyżej sufitu podwieszanego ułożenie rury wentylacyjnej w izolacji z wełny na podwieszonym suficie i w ten sposób doprowadzić powietrze do kominka ?

Nie ukrywam że ten drugi sposób jest łatwiejszy i tańszy.

Masz wentylację mechaniczną? Jaki to wkład?