e_tomi 24.06.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Witam W projekcie mam wentylację grawitacyjną pomieszczenia z kotłem gazowym z zamkniętą komorą spalania. W całym domu jest przewidziana wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Czy nie wystarczy w tym pomieszczeniu zamontować wywiew do wentylacji mechanicznej bez tej grawitacyjnej? Jak do tego odnoszą się przepisy? I co z garażem w bryle budynku. Jaką tam można i trzeba zastosować wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 24.06.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2011 Jak już, to powinien tam być nawiew i wywiew, a instalator od wentylacji powinien przed odbiorem porozmawiać z kominiarzem i powiedzieć, na podstawie jakich przepisów zrobił tak czy siak. Sam zwykle w ten sposób robię, i moi klienci mają odbiory kominiarskie bezproblemowe. Gdy przyjdzie "zielony" kominiarz, to zwykle z automatu nic mu nie pasuje i trzeba później prostować i tłumaczyć przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 25.06.2011 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 na podstawie jakich przepisów tak można?i czy coś zmienia jesli kocioł byłby w łazience? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 25.06.2011 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 nie jest ważne jak nazwiesz pomieszczenie w którym jest kocioł, ważne czy spełnia ono przez przepisy i kocioł wymagania techniczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 25.06.2011 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2011 Rozporządzenie Ministra Infrastruktury "W sprawie warunków technicznych jakim powinny odpiwadać budynki i ich usytuowanie" Dz. U. nr 75 2002 r, z późniejszymi zmianami: § 170. 3 Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175 § 175 mówi o tych przewodach spalinowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafalmix 26.06.2011 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 A jak to się ma do kuchenki gazowej w kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.06.2011 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 Dla kuchenki gazowej musi być wentylacja grawitacyjna lub mechaniczna wywiewna, przy czym wyciąg powinien być umieszczony pod sufitem lub w suficie (max. 15 cm od sufitu w pionie - żeby zebrać ew. gaz). Wskazany montaż okapu wywiewnego dodatkowo, niektórzy kominiarze wymagają. Oczywiście jak najbardziej można wstawić WM, tylko że wyciąg ma być w okolicy kuchenki, a nawiew w innym pomieszczeniu lub dalej od kuchni.Ciekawostka - przepisy nie precyzują, co w przypadku kuchenek na gaz z butli, mimo że ten przecież snuje się po wycieku po ziemi, czyli kratka teoretycznie powinna być przy podłodze (przy dużych kotłowniach na LPG robi się wywiew przy ziemi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marchew 26.06.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no właśnie mi wychodzi, że w kotłowni to by musiała być wentylacja grawitacyjna, zaś w łazience (bo pomieszczenie mieszkalne) nie musi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 26.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2011 no właśnie mi wychodzi, że w kotłowni to by musiała być wentylacja grawitacyjna, zaś w łazience (bo pomieszczenie mieszkalne) nie musi A z czego Tobie wychodzi, że w kotłowni musi być grawitacyjna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 27.06.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2011 trochę czytałem przepisy i widzę że zależy którym przepisem się podeprzesz taką powinieneś mieć wentylacje. burdel w przepisach jest które w dodatku nie nadążają za szybkim rozwojem techniki Jacław powiedz mi proszę czy w przypadku kotła z zamkniętą komorą spalania zasilanego gazem płynnym LPG. Wentylację będę mieć mechaniczną a przepisy mówią o koniecznym dodatkowym otworze przy podłodze (mającym chronić w przypadku nieszczelności układu gazowego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.03.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 właśnie przed chwilą nie dostałam odbioru kominiarskiego. bo choć kociol gazowy jest z zamknietą komorą spalania i ma przewod koncentryczny, to kominiarz chce wentylacje grawitacyjną. nigdy też na oczy nie widzial rury spalinowej do kominka elastycznej i uważa ze to zwykla spiro. załamka. usilowalam go przekonać że jest przepis który pozwala a on że cokolwiek co cos spala musi mieć grawitację i czesć. muszę zabulić za wizytę i szukać innego kominiarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.03.2017 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Pomieszczenie z kotłem gazowym kondensacyjnym musi być wentylowane. Przepisy nie określają w jaki sposób. Jeśli masz wentylację mechaniczną w domu i w pomieszczeniu z kotłem, to takie rozwiązanie jest prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.03.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 wiem, bo 100 razy sie upewniałam podczas wykonastwa... tylko tutaj sprawdzilo się, że jesli nie zapytamy kominiarza lokalnego na etapie wykonastwa to on potem nie da protokolu odbioru.... mam instalacje mechaniczna z reku wszędzie i w tej łazience też... widzę paragraf 170.3.... nawet mam w tej lazience murowany komin grawitacyjny do wykorzystania ale.... zaraz zadzwonie do innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Z mojego doświadczenia, to wiele osób włącza myślenie dopiero, jak się musi podpisać i gdy jest jakas droga odwoławcza.Czy kominiarz daje odmowę na piśmie z uzasadnieniem/zaleceniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.03.2017 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 nawet mam w tej lazience murowany komin grawitacyjny do wykorzystania ale.... zaraz Przepisy zabraniaja łączyć w jednym pomieszczeniu wentylację grawitacyjną z mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.03.2017 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 chyba męża wyśle na negocjacje, zaniesie certyfikat przewodu kominkowego i przepis 170.3 a jak odmówi to niech pisze pismo odmawiajace... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.03.2017 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 Przepis zmieniajacy WT dla wentylacji kotlowni ma juz dobre kilka lat.Ech ci kominiarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.03.2017 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 pan, co starał się doprowadzic mnie do zawalu, nawet nie ma uprawnień, okazalo się że na budowie byl pracownik a oryginalny kominiarz wlaśnie ma urlop... nie będziemy sobie kwi psuc na mądralę i mam nadzieje że jeszcze dzis inny zatwierdzi kominy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 17.03.2017 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 drugi kominiarz też nie zna tego przepisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 17.03.2017 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2017 No to szukaj, aż znajdziesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts