Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze i pytania - Szmaragd

acici

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 318
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A to zienia postać sprawy ;-) My zrobiliśmy hmm szaro grafitowy czy jakoś tak ;-)

Biały miałem w poprzednim domu - masakra po jednym/dwóch paleniach :-([/quote

Witam, wlasnie rozpoczelismy swoja przygode ze szmargdem. Jestesmy na etapie fundamentow. I mam pytanie do tych co juz go prawie wybudowali lub sa juz zamieszkale. Czy istnieje mozliwosc obejrzenia u kogos domku? Mysle nad kilkoma zmianami ale mam pewne obawy.

Pozdrawiam

• 2 months później...

Witam wszystkich Szmaragodowiczów :) my również zaczynamy przygodę z tym projektem, w chwili obecnej jesteśmy na etapie papierologii :( dlatego przed startem budowy chcielibyśmy zobaczyć jak wygląda taki domek na żywo w celu ewentualny drobnych poprawek i zmian w standardowym projekcie. Czy jest ktoś na forum kto umozliwiłby nam zobaczenie domu, jesteśmy z Dolnegośląska ale jeśli ktoś buduje gdzieś dalej możemy również podjechać :)

Druga sprawa to koszta budowy, chciałbym podpytać, zweryfikować, sprawdzić i porównać z waszymi wycenami :)

Jeśli znajdzie się ktoś chętny podzielić się wiedzą i doświadczeniem bardzo proszę o pomoc na forum lub prywatnie [email protected]

Z góry dziękuję :)

• 1 month później...
  • 6 months później...
Spoglądając na rysunek nieudolnie wstawiony przeze mnie w mini wersji, lodówka (a właściwie "szafa" z lodówką, piekarnikiem i mikrofalówką) będzie przy ścianie - tam gdzie po lewej stronie ściany są dwa skreślone kwadraciki... Czyli realnie tam gdzie aktualnie mamy przejście do jadalni. Zaś tu, gdzie aktualnie jest wnęka na lodówkę - będzie spiżarka z narożnym wejściem. Jak szybko się da, poprawię rysunek i go opiszę strzałkami, gdzie i co.

Witam, Od niedawna przymierzam sie do budowy nieco innej wersji Szmaragda 5 który jak widać po prostu ewoluuje. Mam pewien problem z kuchnią ponieważ zależy mi żeby umieścić w niej w jakiś sensowny sposób spiżarnię nie rezygnując przy tym z garderoby od strony holu. Widziałam że planowaliście spiżarkę taką rogową i był też umieszczony projekt kuchni. Czy macie może już zdjecia realu jak to wyszło, czy kuchnia nie za bardzo zamknieta w stosunku do jadalni i salonu. Na samych planach ciężko stwierdzić. Będę wdzięczna za jakieś fotki bądź informacje. Pozdrawiam Iwona

• 4 months później...
  • 1 month później...

Witam, z Żoną również planujemy budowę Szmaragda. Z myślą o zebraniu wszystkich Szmaragdowiczów w jedną społeczność dla lepszej i szybszej wymiany informacji stworzyłem na Facebooku grupę, link --> Grupa budujących dom Szmaragd.

Może uda się zebrać wszystkich zainteresowanych w całość i stworzyć fajną oraz merytoryczna grupę z poradami dla budujących oraz chcących wybudować ten dom. Zapraszam do dodawania się oraz pisania postów. W grupie siła :) Pozdrawiam

Edytowane przez thomash24
literówka

• 3 months później...
Otwierać okna w Gliwicach by odetchnąć pełną piersią... Nieźle... :p Tego się nie robi tylko dla powietrza, ale AŻ dla powietrza, do tego oczyszczonego filtrami przy nawiewie. A jeszcze pieniądze z zużytego, a wcześniej ogrzanego, powietrza odzyskuje. WM i rekuperator gazowi nie szkodzą, bo to dwa zupełnie inne systemy. Jeden wentylacyjny a drugi grzewczy.

Zgadza sie, fajnie miec powietrze oczyszczone, ale w Gliwicach czasem tez da sie odetchnac :yes: Niestety cena reku nie zacheca, do tego dochodza rozne filtry i tez nie sa za grosze. A raczej bez filtrow to tez bym bala sie, co tam w tych rurach tak naprawde krazy... Natomiast kasa zwraca sie z odzysku powietrza ogrzanego, ale zeby reku pracowalo, to korzysta z pradu...

Reku - koszt filtrów około 200-300 PLN na rok, moje reku zużywa prądu za około 10 PLN miesięcznie.

Komfort w domu z WM bardzo duży, mieszkam od września i już nie wyobrażam Sobie domu bez WM.

Wentylacja grawitacyjna to latem wogóle nie działa a zimą to tylko chłód do domu wpuszcza.

O matko, to teraz ktoś buduje jeszcze domy bez rekuperacji?

Dla mnie wentylacja grawitacyjna to taki sam przeżytek technologiczny jak balia z tarą zamiast pralki i wygódka z serduszkiem zamiast łazienki w domu.

A przecież i balia i sławojka wychodzą taniej od pralki automatycznej i łazienki w domu.

U mnie koszt filtrów to kilka złotych, bo robię je sama z maty filtracyjnej.

...buduja, buduja i to calkiem duzo :p Tak samo mozna powiedziec, czemu nie stawiac tylko domow z plaskim dachem, przeciez skosy to przezytek...

Poki co to az 3 architektow odradzalo mi reku. Osobiscie uwazam, ze klima tez nie jest dobra, ale zyc bez niej juz nie potrafie :) A rekuperacja tez mozna chlodzic. Jestem skolowana roznymi opiniami na ten temat, stad czytam i wypytuje.

w necie to można najwyżej trafić na reklamy. Tylko na forum szukaj relacji posiadaczy.

Reku nie działa jak klima. Owszem, może delikatnie obniżyć temperaturę, jak zainwestuje się w gruntowy wymiennik ciepła. Ale to nie jest równoważnik klimy.

Ja bym wykopała architekta, który reku odradza. Bo to znaczy, że nie ma pojęcia o projektowaniu nowoczesnego domu, który spełniałby współczesne standardy energetyczne.

Nie sztuka zbudować dom, na którego ogrzewanie będzie się płacić rocznie 4 tyś. grzejąc piecem na ekogroszek.

Sztuka to zejść poniżej 1500 zł rocznie grzejąc bezobsługowym prądem.

A kształt dachu to nie kwestia nowoczesności tylko kontekstu miejsca w którym się buduje.

• 2 weeks później...

@acici widzę że udało się przetransportować posty we właściwe miejsce. ;)

Przy okazji odświeżyłem sobie Twój dziennik i zauważyłem temat który mam właśnie na tapecie, mianowicie brodzik w podłodze. Początkowo chciałem odpływ liniowy, ale ten Twój mi się spodobał. Możesz skrobnąć jak to zostało wykonane? Płytkarz rzeźbił sam spadki czy to na jakimś systemie jest oparte? Nie widzę tam żadnej rynienki, nie boisz się że woda wypłynie na łazienkę? Chyba że drzwi będą z uszczelką przy podłodze?