certa 28.05.2016 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2016 A to zienia postać sprawy My zrobiliśmy hmm szaro grafitowy czy jakoś tak Biały miałem w poprzednim domu - masakra po jednym/dwóch paleniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna12334 11.07.2016 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2016 A to zienia postać sprawy My zrobiliśmy hmm szaro grafitowy czy jakoś tak Biały miałem w poprzednim domu - masakra po jednym/dwóch paleniach [/quote Witam, wlasnie rozpoczelismy swoja przygode ze szmargdem. Jestesmy na etapie fundamentow. I mam pytanie do tych co juz go prawie wybudowali lub sa juz zamieszkale. Czy istnieje mozliwosc obejrzenia u kogos domku? Mysle nad kilkoma zmianami ale mam pewne obawy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek102 26.09.2016 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2016 Witam wszystkich Szmaragodowiczów my również zaczynamy przygodę z tym projektem, w chwili obecnej jesteśmy na etapie papierologii dlatego przed startem budowy chcielibyśmy zobaczyć jak wygląda taki domek na żywo w celu ewentualny drobnych poprawek i zmian w standardowym projekcie. Czy jest ktoś na forum kto umozliwiłby nam zobaczenie domu, jesteśmy z Dolnegośląska ale jeśli ktoś buduje gdzieś dalej możemy również podjechać Druga sprawa to koszta budowy, chciałbym podpytać, zweryfikować, sprawdzić i porównać z waszymi wycenami Jeśli znajdzie się ktoś chętny podzielić się wiedzą i doświadczeniem bardzo proszę o pomoc na forum lub prywatnie [email protected] Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojciechSm 28.09.2016 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2016 Witam serdecznie, śledzę postępy w budowie i gratuluję. Czy osoby budujące lub te które wybudowały Szamargd lub Szmaragd 4 mogą podzielić się kosztami z poszczególnych etapów ? Będę bardzo wdzięczny za pomoc i podesłanie kosztorysów. [email protected] Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
certa 01.11.2016 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Porównać kosztów się nie da moim zdaniem bo wszystko zależy za ile kupisz materiał Razem z projektem powinien być kosztorys i wystarczy z nim się udać do kilku hurtowni celem wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iw0na12 07.05.2017 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2017 Spoglądając na rysunek nieudolnie wstawiony przeze mnie w mini wersji, lodówka (a właściwie "szafa" z lodówką, piekarnikiem i mikrofalówką) będzie przy ścianie - tam gdzie po lewej stronie ściany są dwa skreślone kwadraciki... Czyli realnie tam gdzie aktualnie mamy przejście do jadalni. Zaś tu, gdzie aktualnie jest wnęka na lodówkę - będzie spiżarka z narożnym wejściem. Jak szybko się da, poprawię rysunek i go opiszę strzałkami, gdzie i co. Witam, Od niedawna przymierzam sie do budowy nieco innej wersji Szmaragda 5 który jak widać po prostu ewoluuje. Mam pewien problem z kuchnią ponieważ zależy mi żeby umieścić w niej w jakiś sensowny sposób spiżarnię nie rezygnując przy tym z garderoby od strony holu. Widziałam że planowaliście spiżarkę taką rogową i był też umieszczony projekt kuchni. Czy macie może już zdjecia realu jak to wyszło, czy kuchnia nie za bardzo zamknieta w stosunku do jadalni i salonu. Na samych planach ciężko stwierdzić. Będę wdzięczna za jakieś fotki bądź informacje. Pozdrawiam Iwona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BeredziAnka 24.09.2017 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 Witam, acici chciałam zapytac czy zmienialiście rozmiar okien w kuchni?PozdrawiamA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acici 29.09.2017 21:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2017 Tak, okno duże kuchni zostało zmniejszone do szerokosci - 170 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomash24 01.11.2017 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 (edytowane) Witam, z Żoną również planujemy budowę Szmaragda. Z myślą o zebraniu wszystkich Szmaragdowiczów w jedną społeczność dla lepszej i szybszej wymiany informacji stworzyłem na Facebooku grupę, link --> Grupa budujących dom Szmaragd. Może uda się zebrać wszystkich zainteresowanych w całość i stworzyć fajną oraz merytoryczna grupę z poradami dla budujących oraz chcących wybudować ten dom. Zapraszam do dodawania się oraz pisania postów. W grupie siła Pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2017 przez thomash24 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.02.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Otwierać okna w Gliwicach by odetchnąć pełną piersią... Nieźle... Tego się nie robi tylko dla powietrza, ale AŻ dla powietrza, do tego oczyszczonego filtrami przy nawiewie. A jeszcze pieniądze z zużytego, a wcześniej ogrzanego, powietrza odzyskuje. WM i rekuperator gazowi nie szkodzą, bo to dwa zupełnie inne systemy. Jeden wentylacyjny a drugi grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 15.02.2018 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zgadza sie, fajnie miec powietrze oczyszczone, ale w Gliwicach czasem tez da sie odetchnac Niestety cena reku nie zacheca, do tego dochodza rozne filtry i tez nie sa za grosze. A raczej bez filtrow to tez bym bala sie, co tam w tych rurach tak naprawde krazy... Natomiast kasa zwraca sie z odzysku powietrza ogrzanego, ale zeby reku pracowalo, to korzysta z pradu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 15.02.2018 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Acici, a jeszcze taki pytanko: u Was piec gazowy hula caly czas? Chodzi mi o grzanie wody. Cos mi sie wydaje, ze Wy tez macie solary? Jak Wam taki system sprawdza sie? Bo z kolei solary to przezytek )). Jak cos, to prosze na maila: [email protected] Pieknie dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 15.02.2018 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Reku - koszt filtrów około 200-300 PLN na rok, moje reku zużywa prądu za około 10 PLN miesięcznie. Komfort w domu z WM bardzo duży, mieszkam od września i już nie wyobrażam Sobie domu bez WM. Wentylacja grawitacyjna to latem wogóle nie działa a zimą to tylko chłód do domu wpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 15.02.2018 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Marcin34_Śl - oj to ja faktycznie musze poszperac bardziej... A kto Wam robil reku? Macie jakis sensowny namiar? A dom czym ogrzewany? Pewnie pompa (zgaduje) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2018 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 O matko, to teraz ktoś buduje jeszcze domy bez rekuperacji?Dla mnie wentylacja grawitacyjna to taki sam przeżytek technologiczny jak balia z tarą zamiast pralki i wygódka z serduszkiem zamiast łazienki w domu.A przecież i balia i sławojka wychodzą taniej od pralki automatycznej i łazienki w domu. U mnie koszt filtrów to kilka złotych, bo robię je sama z maty filtracyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 15.02.2018 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 ...buduja, buduja i to calkiem duzo Tak samo mozna powiedziec, czemu nie stawiac tylko domow z plaskim dachem, przeciez skosy to przezytek... Poki co to az 3 architektow odradzalo mi reku. Osobiscie uwazam, ze klima tez nie jest dobra, ale zyc bez niej juz nie potrafie A rekuperacja tez mozna chlodzic. Jestem skolowana roznymi opiniami na ten temat, stad czytam i wypytuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raschi 15.02.2018 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Elfir, a podrzuc prosze jak masz jakies ciekawe artykuly o reku... Ja bym chciala a boje sie tego ustrojstwa Dziekuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 15.02.2018 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 w necie to można najwyżej trafić na reklamy. Tylko na forum szukaj relacji posiadaczy.Reku nie działa jak klima. Owszem, może delikatnie obniżyć temperaturę, jak zainwestuje się w gruntowy wymiennik ciepła. Ale to nie jest równoważnik klimy. Ja bym wykopała architekta, który reku odradza. Bo to znaczy, że nie ma pojęcia o projektowaniu nowoczesnego domu, który spełniałby współczesne standardy energetyczne. Nie sztuka zbudować dom, na którego ogrzewanie będzie się płacić rocznie 4 tyś. grzejąc piecem na ekogroszek.Sztuka to zejść poniżej 1500 zł rocznie grzejąc bezobsługowym prądem. A kształt dachu to nie kwestia nowoczesności tylko kontekstu miejsca w którym się buduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.02.2018 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2018 @acici widzę że udało się przetransportować posty we właściwe miejsce. Przy okazji odświeżyłem sobie Twój dziennik i zauważyłem temat który mam właśnie na tapecie, mianowicie brodzik w podłodze. Początkowo chciałem odpływ liniowy, ale ten Twój mi się spodobał. Możesz skrobnąć jak to zostało wykonane? Płytkarz rzeźbił sam spadki czy to na jakimś systemie jest oparte? Nie widzę tam żadnej rynienki, nie boisz się że woda wypłynie na łazienkę? Chyba że drzwi będą z uszczelką przy podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acici 02.03.2018 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2018 Płytkarz sam robił spadki, zatem woda wypływać nie będzie ale oczywiście szyba z uszczelką jest przewidziana także. Jest tam założona kratka na środku i taka to konstrukcja. No nawet ładnie faktycznie to wyszło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts