f.5 27.02.2015 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Oscary juz rozdane .........ale chodzi prawdopodobnie o to aby wkład był maksymalnie szczelny i spartherm jest w tym dosc dobry.nie posiadam jeszcze rekuperatora cena 7000 za onyxa lub cos innego dobrego do mojej kubatury troszke mnie przeraziła.instalację juz mam wykonaną ale na przykład zastanawiam sie czy włączyc OKAP kuchenny do rekuperatora (mam jeszcze taką mozliwosc) czy wywalac powietrze na zewnątrz. Bardzo bym chciał aby rekuperator mieszał mi powietrze i z tego punktu gdzie najszybciej robi sie najcieplej transportował ciepło do pokoi na piętrze.ciekawa wymiana zdan toczy sie na forum kominkowym gdzie fotochobby ma inne zdanie niz forest natura odnosnie tego czy anemostat moze byc koło kominka i jaki anemostat wyciagowy czy nawiewny. ogolnie rzecz ujmując im wiecej pojezdzisz i popytasz i pooglądasz tym system bedzie lepiej działał czyli taniej zapłacisz za ogrzewanie a masz co ogrzewać...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 f.5. Brzęczkowski na pewno byłby przeciw anemostatowi wywiewnemu w pokoju! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Wygląda, że ten MDF już przyjąłeś. Ale ja mam fobię, że naturalne lepsze więc wstawiam obiecane drewienka na ścianach, żebyś miał porównanie różnych efektów i możliwości. Przede wszystkim zależy od drewna. A potem od sposobu jego położenia; pionowo, poziomo z fugą jak na pokładzie jachtu. Niektóre gatunki drewna jak np. teak i wiele orientalnych wyjdą bbardzo jednolicie. Inne mogą być łaciate. Dąb np. będzie piękny w szerokich deskach, ale w PL jest tudny do kupienia. Wyrżnęliśmy nasze lasy Deski Bambusowe w LM bywają poniżej 80 zł. Wyglądają bardzo pięknie w masie. Jest kilka odcieni i są 2 sposoby cięcia bambusa. Każdy daje inny efekt na jednym widać wyraźniej tzw. kolanka. Pięknie skomponowane drewno z recykligu z kamienną ścianą. Fajnie kolory się mieszają. A kominek to MCZ Forma 95-115 w stalowej obudowie Klee Nie powiększam, żeby posty były krótsze. Jak wyklikasz powiększą się nawet bardziej niż można to w poście ustawić. Edytowane 27 Lutego 2015 przez pestka56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.02.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 f.5. Brzęczkowski na pewno byłby przeciw anemostatowi wywiewnemu w pokoju! mam nawiewne w pokojach wywiewne w WC czyli standard ale jeszcze 1 sztukę w garderobie wywiewną no nic na razie kupuję wyposazenie aby sie wprowadzic a rekuperator moze troszke poczekać tu jeszcze jeden filmik z wczoraj pokazujący rozjechanie termometrów generalnie chodzi o to aby było ciepło czyli komfortowo ale okazuje sie ze nawet termostaty które mają sterować pętlami podłogówki zle ją mierzą więc o co tu kur...chodzi http://youtu.be/m_cf7_fbCP0 pisze ze termomety mają dokładnosc do 1oC moim zdaniem tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 u mnie każdy sterownik wskazuje inną temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Deck jak na jachcie Waśkie deski wyglądają inaczej a szerokie naczej Pionowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Drewno łączone z kamieniem – zawsze któryś materiał dominuje, a ten drugi jest dobrany tak by nie konkurował Drewno i miedziana blacha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.02.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 u mnie każdy sterownik wskazuje inną temperaturę Ale zazwyczaj tak jest ze mozesz je kalibrowac +-3 oC co 0,5 oC przynajmniej ma tak salus. w takim razie mozna spokojnie sobie mieszkac majac temp 22 oC a rzeczywistą 18 oC i chwalić sie wszem i wobec ze się jest mega budowniczym. Pisałas kiedys ze nie odczuwasz ciepłej podłogi. a u mnie jest tak ze ja ją odczuwam ile apropos leci Ci w podłogę ile puszcza piec na podłogówkę ? w moim wypadku jest to wczoraj 25- 28 oC i przy tej temp zasilania czuję ciepłą podłogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Pokazywałam Ci już te schody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.02.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wybaczcie że to napiszę ale przypomina mi to troszkę takie PRLowskie standardy hotelowo - sanatoryjne. Mówię oczywiście o wykończeniu a nie o schodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Wybaczcie że to napiszę ale przypomina mi to troszkę takie PRLowskie standardy hotelowo - sanatoryjne. Mówię oczywiście o wykończeniu a nie o schodach. osobiscie jestem chyba zbyt młody na takie wspomnienia dzięki Bogu:) ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 16:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 ja za to już trochę kojarzę Ale tylko trochę. U mnie są zaplanowane bonie pomiędzy płytami. Doczytałem w specyfikacji którą otrzymałem swego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 A a u mnie jest tak ze ja ją odczuwam ile apropos leci Ci w podłogę ile puszcza piec na podłogówkę ? w moim wypadku jest to wczoraj 25- 28 oC i przy tej temp zasilania czuję ciepłą podłogę 23-24 stopnie. W Poznaniu nie ma zimy. Ja nie mam pojęcia jak kalibrować. Zakłdam, że sterownik pieca pokazuje ok, bo mniej więcej tyle samo jest na termometrze w nieogrzewanym akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 16:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Pestka powiem tak, To jest prawie dokładnie moja wizualizacja natomiast schody są boskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
f.5 27.02.2015 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 23-24 stopnie. W Poznaniu nie ma zimy. Ja nie mam pojęcia jak kalibrować. Zakłdam, że sterownik pieca pokazuje ok, bo mniej więcej tyle samo jest na termometrze w nieogrzewanym akwarium. w Tychach tez jej nie ma (zimy) a mimo to idzie mi wyzsza temp i pompka z podłogowki ciągle działa czyli woda w podłodze ciągle hula. musze dopytac co i jak bo mam tylko pogodówkę i piec nawet jak jest słonce i wewnątrz 24 oC to pompka pracuje i piec załącza palnik bo czujnik jest od płonocy i czesto mam tam wiatr. zazwyczaj termostaty kalibruje się przez wcisnięcie 2 klawiszy i odczekanie 5 sekund wowczas mozesz zjechac o 0,5oC i w salusie obnizyc i podwyzszyc temp zamarzania. takie moje spostrzezenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pestka56 27.02.2015 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 (edytowane) Pestka powiem tak, To jest prawie dokładnie moja wizualizacja natomiast schody są boskie No, to jak kamyczki takie ciapciate, to drewienko musi być gładziutkie:wiggle:zero paseczków, co najwyżej delikatnie widoczne słoje i to bardzo nieregularne. SCHODY – pewnie, że cud miód Zrób takie stopnie Edytowane 27 Lutego 2015 przez autorus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.02.2015 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 Stopnie w odcieniu ściany. Już to sobie zapisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beskidziak 27.02.2015 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 . Dąb np. będzie piękny w szerokich deskach, ale w PL jest tudny do kupienia. Wyrżnęliśmy nasze lasy Przesadzasz do 40-50 cm kupisz bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 27.02.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2015 tylko pogodówkę i piec nawet jak jest słonce i wewnątrz 24 oC to pompka pracuje i piec załącza palnik bo czujnik jest od płonocy i czesto mam tam wiatr. tylko ja ogrzewam dom do 20 stopni, a nie do 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts