Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zastanawia mnie jedna sprawa. Rozwiązanie umowy z gazownią.

Po jakim czasie od uruchomienia odbioru można bez konsekwencji taka umowę rozwiązać? Chodzi o to aby gazownia nie obciążyła cie kosztami przyłącza gazowego.

Wybiegam w przyszłość ale kiedy piec gazowy skona, raczej nie będę chciał kontynuować współpracy.

Właśnie Iwona pellets na facebok wstawiła swój moduł internetowy do kominka :)

Chłopaki maja fantazję. Trzeba im przyznać. Kominek kontaktuje się ze światem przez modbus wiec jakby ktoś chciał sam nim sterować tez da radę :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/742.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/743.jpg

Zastanawia mnie jedna sprawa. Rozwiązanie umowy z gazownią.

Po jakim czasie od uruchomienia odbioru można bez konsekwencji taka umowę rozwiązać? Chodzi o to aby gazownia nie obciążyła cie kosztami przyłącza gazowego.

Wybiegam w przyszłość ale kiedy piec gazowy skona, raczej nie będę chciał kontynuować współpracy.

Jakie są ku temu powody? Wychodzi dużo więcej niż zakładałeś?

Na tą chwilę nie jestem w stanie tego ocenić. Ale system mam tak zrobiony , że bez problemu mogę przeskoczyć na pompę ciepła. Będę obserwował co się będzie działo. No i chciałem wiedzieć, czy nie będzie z tym problemu.

Dziś widziałem w Grodzisku Mazowieckim cenę ON na stacji benzynowej: 3.85zł Wiec niczego nie można być pewnym :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Na tą chwilę nie jestem w stanie tego ocenić. Ale system mam tak zrobiony , że bez problemu mogę przeskoczyć na pompę ciepła. Będę obserwował co się będzie działo. No i chciałem wiedzieć, czy nie będzie z tym problemu.

Dziś widziałem w Grodzisku Mazowieckim cenę ON na stacji benzynowej: 3.85zł Wiec niczego nie można być pewnym :jawdrop::jawdrop::jawdrop:

Już dawno tak tanio nie było... może odświeżę pamięć... były czasy że ON był po 6zł/l!!! Ja gaz kupowałem po 3,05zł/l! Dziś tankowałem po 2,04zł/l.

Ja nie narzekam i aby gorzej nie było. ;)

Pytam, bo sam się ciągle zastanawiam czy robić gaz, czy pompę.

Na twoim miejscu bym rozważył pompę ciepła powietrzną. Musisz zlecić wyliczenia OZC, i na podstawie tego sobie dobierzesz pompę.

Piszę o powietrznej bo właśnie sam chcę tak zrobić u siebie.

W gazie ważna jest tez taryfa, jak przekroczysz 1200m3 na rok zaczyna być niefajnie. Dochodzą dodatkowe opłaty comiesięczne i mimo , że lecie praktycznie nie korzystasz nabijają Ci rachunek.

Dla tego OZC jest niezbędny aby oszacować co będzie dla Ciebie najlepsze :)

Odnośnie multiroom na tą chwilę wszedłem w sonos. Ostatnio w Jankach znalazłem sonos play 3 obniżony o 50%, wiec szybka decyzja i już testuje w domu. Do zestawu trzeba jeszcze było dokupić bridge na allegro za 150zł.

Instalacja zajęła mi sporo czasu bo oczywiście wszystko pomyliłem. Ale dzięki temu przy dodawaniu następnych głośników będę już ekspertem ;)

W system można bezprzewodowo połączyć do 31 urządzeń. Dźwięk jest ok, możliwości tworzenia playlist , znajdowania utworów, albumów, nieskończona.

Sterowanie odbywa się za pomocą samrtfona, tabletu , kompa itd. I co ciekawe wszystko działa jednocześnie na tych sprzętach. Tzn jeśli macie włączone 3 smartfony to jednoczesne odtwarzany utwór razem ze zdjęciem pokazuje sie na każdym z nich i z każdego można sterować dźwiękiem , itd.

Urządzenie współpracuje świetnie z serwisami, np spotify i oczywiście przeszukuje nam siec domową wiec łączy się tez z komputerami, NAS itd.

Ostatnio jest promocja na spotify 3mies za 99gr. Trwa chyba do końca roku, wiec nawet z ciekawości warto wziąć.

I to tyle , jest jeszcze budzik :)

http://www.timtur.com.pl/budowa/2015/746.jpg

Nawet Ci trochę tego dymu zazdroszczę, bo u mnie komin od kotła pelletowego nie dymi, tzn. nie widać. Dymi za to drugi komin, ale tylko jak bardzo ostro nahajcuję w kominku.

Skąd Ty śnieg wziąłeś ???? U nas jak wiosna, ciepło i słonecznie.