Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nasi znajomi mają fotovoltaikę tylko 10 KW na 200 m2. Od maja funkcjonuje i do tej pory jeszcze nie zapłacili żadnego rachunku za prąd. U nich ogrzewanie gazowe, ale reszta domu na prąd i samochód do ładowania.

Nasi znajomi mają fotovoltaikę tylko 10 KW na 200 m2. Od maja funkcjonuje i do tej pory jeszcze nie zapłacili żadnego rachunku za prąd. U nich ogrzewanie gazowe, ale reszta domu na prąd i samochód do ładowania.

Chyba u nich auto pochłania ten prąd bo nie bardzo widzę gdzie można tyle zużyć, grzejąc gazem.

Inna kwestia - rachunek.

Czy nie jest tak, że koszty stałe i tak musisz płacić... u mnie to jest ich w... na rachunku:

- Opłata dystrybucyjna zmienna

- Opłata OZE

- Opłata handlowa

- Opłata dystrybucyjna stała

- Opłata przejściowa

- Opłata mocowa

- Opłata abonamentowa

w sumie 48złoty miesięcznie / 600rocznie

A, co jeśli odprowadzasz tak dużo prądu, tzn. w rozzliczeniu rocznym zostaje nadmiar nie wykorzystany przez ciebie? Czy te opłaty są wtedy rozliczone.

A załóżmy, że co roku masz nadmiar prądu, nie wykorzystujesz go, to co wtedy?

A, co jeśli odprowadzasz tak dużo prądu, tzn. w rozzliczeniu rocznym zostaje nadmiar nie wykorzystany przez ciebie? Czy te opłaty są wtedy rozliczone.

Przepada. Dlatego projekt instalacji ma być dopasowany do konkretnego domu.

Przepada po roku od wprowadzenia do sieci.

Tak jest teraz. Ale ZE naciskają, żeby ten okres skrócić. Dla przykładu:

Podobnie ocenił to wiceprezes Tauronu Jerzy Topolski w rozmowie z PAP. Zdaniem Topolskiego, jednym z rozwiązań mogłoby być wprowadzenie zmian współczynników opustów, czy skrócenie możliwego okresu magazynowania nadwyżek wyprodukowanej energii z 365 dni do np. trzech miesięcy.

3 miesiące to świństwo. Jak wtedy zimą wykorzystasz to co nagromadzisz latem?

Problemem dla ZE są duże instalacje, które na opustoszałych w dzień osiedlach mieszkaniowych powodują wzrost napięcia powyżej normy. Już teraz falowniki się odstawiają - klik. Bez skłonienia prosumentów do ograniczenia mocy problem narośnie więc i tak nie naprodukujesz dużo "na zimę".

Chodzi o to, żeby produkować nie więcej, niż zużywasz w miarę na bieżąco.

Witam

autorus - "najsamwprzód" gratuluję projektu, a może przede wszystkim szacun za odwagę(i chyba determinację) by doprowadzić do szczęśliwego ukończenia tego aerodynamicznego domku ;) Niestety historii budowy w całości nie ogarnąłem :( Mając troszku więcej wolnego dotarłem na razie chyba gdzieś do połowy - gdy bodajże zastanawiałeś się nad wykończeniem ścian w garażu. Teraz znalazłem się tu trochę przypadkowo. Chciałem zobaczyć czy jest coś ciekawego w temacie zwalczania kreta i forumowa "szukajka" wyrzuciła m.in wpisy z Twojego dziennika.

Więc się tu wprosiłem, choć nic nowego nie wniosę. Potwierdzam to co napisał kol. cypryski - jeżeli nie masz jeszcze zagospodarowanego ogrodu, to wg. mnie najskuteczniejszym rozwiązaniem jest siatka. Ja niestety nie mam siatki i od 5 lat próbuję ślepoka pogonić, na razie z marnym skutkiem. Stosowałem już petardy, świece dymne, psią sierść, karbid, wlewałem ocet i krople walerianowe. A gdy na początku kupiłem jakieś odstraszacze wciskane w ziemię, to po jakimś czasie kret zrobił się na tyle bezczelny, że wykopał kopiec przy samym odstraszaczu co miał 2w1 - wibrował i wydawał dźwięki. Można też zamówić u niektórych ogrodników usługę zagazowania czymś trującym(trzeba mieć chyba zezwolenie na stosowanie tego środka), ale po pierwsze podobno truje wszystko co się rusza, a po drugie nie masz gwarancji, że po jakiś czasie drugi kret nie wprowadzi się na twoją działkę. Z rzeczy bardziej eko, to mieć na "etacie" jakieś zwierzę, a widziałem, że masz śliczniutkiego owczarka. Pogadaj z nim ;) może coś pomoże. Moja sunia(prawie owczarkowa) wyciągnęła kiedyś kret z kopca, ale zaraz go wypuściła i na tym się skończyło. Zaś jej syn, hultaj jeden, tylko rozgrzebuje kopce, więc jakbyś miał coś do przeorania, to mogę go wynająć, za niewielką opłatą ;)

Pozdro i miłego weekendu :)