Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

3 miesiące to świństwo. Jak wtedy zimą wykorzystasz to co nagromadzisz latem?

Problemem dla ZE są duże instalacje, które na opustoszałych w dzień osiedlach mieszkaniowych powodują wzrost napięcia powyżej normy. Już teraz falowniki się odstawiają - klik. Bez skłonienia prosumentów do ograniczenia mocy problem narośnie więc i tak nie naprodukujesz dużo "na zimę".

Chodzi o to, żeby produkować nie więcej, niż zużywasz w miarę na bieżąco.

• Odpowiedzi 7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

autorus - "najsamwprzód" gratuluję projektu, a może przede wszystkim szacun za odwagę(i chyba determinację) by doprowadzić do szczęśliwego ukończenia tego aerodynamicznego domku ;) Niestety historii budowy w całości nie ogarnąłem :( Mając troszku więcej wolnego dotarłem na razie chyba gdzieś do połowy - gdy bodajże zastanawiałeś się nad wykończeniem ścian w garażu. Teraz znalazłem się tu trochę przypadkowo. Chciałem zobaczyć czy jest coś ciekawego w temacie zwalczania kreta i forumowa "szukajka" wyrzuciła m.in wpisy z Twojego dziennika.

Więc się tu wprosiłem, choć nic nowego nie wniosę. Potwierdzam to co napisał kol. cypryski - jeżeli nie masz jeszcze zagospodarowanego ogrodu, to wg. mnie najskuteczniejszym rozwiązaniem jest siatka. Ja niestety nie mam siatki i od 5 lat próbuję ślepoka pogonić, na razie z marnym skutkiem. Stosowałem już petardy, świece dymne, psią sierść, karbid, wlewałem ocet i krople walerianowe. A gdy na początku kupiłem jakieś odstraszacze wciskane w ziemię, to po jakimś czasie kret zrobił się na tyle bezczelny, że wykopał kopiec przy samym odstraszaczu co miał 2w1 - wibrował i wydawał dźwięki. Można też zamówić u niektórych ogrodników usługę zagazowania czymś trującym(trzeba mieć chyba zezwolenie na stosowanie tego środka), ale po pierwsze podobno truje wszystko co się rusza, a po drugie nie masz gwarancji, że po jakiś czasie drugi kret nie wprowadzi się na twoją działkę. Z rzeczy bardziej eko, to mieć na "etacie" jakieś zwierzę, a widziałem, że masz śliczniutkiego owczarka. Pogadaj z nim ;) może coś pomoże. Moja sunia(prawie owczarkowa) wyciągnęła kiedyś kret z kopca, ale zaraz go wypuściła i na tym się skończyło. Zaś jej syn, hultaj jeden, tylko rozgrzebuje kopce, więc jakbyś miał coś do przeorania, to mogę go wynająć, za niewielką opłatą ;)

Pozdro i miłego weekendu :)

Koszt miesięczny to 15,90zł całkowity :)

Fajnie ze mnie zdzierają... je taż miałem dużo niższe koszty stałe do października zeszłego roku,

Od listopada nowa umowa i już koszty poszybowały. To i tak była najtańsza opcja.....

Al te Twoje 14zeta to coś dziwne... bo sama opłata mocowa to 11zł

Drabino-schody w tle - co to za model, gdzie kupiłeś?

Wiesz musiałbym poszukać ale chyba na allegro. Najpierw wyznaczyłem jaki powinien być kąt, to było najtrudniejsze. Potem dobrałem ilość schodków, ich szerokość i razem z kolega Romkonem zamontowaliśmy. Uważam, że ta konstrukcja jest docelowa i mnie przeżyje.

https://allegro.pl/oferta/schody-metalowe-cs25-do-piwnicy-kanalu-na-strych-9275023810?reco_id=bbda996a-84b3-11eb-9f2e-ecf4bbd0bee8&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951

Jeszcze odnośnie schodów kilka fotek. Typowe schody gospodarcze. Nie wiem co musiałoby się stać, żeby się zepsuły. One generalnie to raczej są zewnętrzne.

http://www.timtur.com.pl/budowa/2021/26.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2021/27.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2021/28.jpg

http://www.timtur.com.pl/budowa/2021/29.jpg

Opłaty stałe dla PGE od stycznia to ~35 złoty.

Zależy od zużycia.

attachment.php?attachmentid=452267

Jak widać przy G12 w PGE minimalne opłaty stałe, to 13,84 zł brutto. A przy większym zużyciu 24,63 zł

Oczywiście zużycie mi rozliczą wg wskazania. Ale wygląda na to (oby) że dzięki zmianie sprzedawcy będę płacił nie 12,87 zł 2,30. Ciekawe, czy dzięki zmianie sprzedawcy można będzie zaoszczędzić 126,84 zł rocznie?

Zależy od zużycia.
Masz bardzo niską opłatę mocową i brak tutaj opłaty handlowej.

U mnie 9,09 dystrybucja, 0,33 - przejściowa, abonament - 2,25 co daje brutto 14,35. Do tego mocowa 12,87 i handlowa 9,2. I razem się uzbierało 36,42

autorus to oczywiście bez PV

Edytowane przez plusfoto

Masz bardzo niską opłatę mocową i brak tutaj opłaty handlowej.

Wybrałem ofertę bez opłaty handlowej - nawet przy moim zużyciu nie opłaci się za 1% tańszej energii a pomocy fachowców nie potrzebuję.

Dlaczego mocowa taka niska - wyjaśniałem. Pewnie co roku będę zmieniał sprzedawcę prądu... Ale tak, jak ktoś ma PV to nie może zmienić sprzedawcy :)

Tu trochę komantarza - opłata handlowa to często haracz dla naiwnych. Owszem, bywają takie promocje, gdy się opłaci ją zapłacić. Ale to wyjątki od reguły.

Edytowane przez Kaizen