Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak "zagladnac" do komina - kamerka ?

Recommended Posts

Mam ochote zaglaadnac do jednego z kominow wentylacyjnych u siebie. Nie chce sie wbijac w jakies koszty itp. Najprosciej wiec chyba bedziu kupic/uzyc jakiejs taniej kamerki internetowej. No i pytanka : czy taki zwykly szajs za 20 zl starczy do tego celu ? Czy zamontowane w nich diody LED sie przydadza, czy lepiej kupic bez diodek i dolozyc jakies mini oswietlenie ? Z jakiej dlugosci kablem zadziala taka kamerka ? 5 m pojdzie ?

Fantom

Chcialem sprawdzic czy nie mam ich "zagruzowanych" po roznych kuciach.

Co do dlugosci kabal, to USB jest cyfrowe, wiec obraz nie moze "byc gorszy". Jak dobrze pamietam, USB ma w standardzie do 5 m - wiec jezeli te szajsy sa przynajmniej troche zgodne, to powinny dzialac bez problemu.

Co do samej jakosci to naprawde nei jest to dla mnie tak istotne - szukc szparek nie bede - ogolny obraz kominow chcialbym zobaczyc.

Co do komorki to jeden problem - kamerke ma ona z tylu np - musialaby wiec "jechac" lezaco - a to troche ciasno sie robi, i problem z ciaglym podswietlaniem, i z zawieszeniem.

Fantom

• 2 weeks później...

No to plan zrealizowany. Kupilem zwykla kamerke za rzad 15 zl, z diodami LED. Wady : te diody to chyba pic na wode. To sa chyba zwykle szkielka - nic nie podswietlaja. Potem ja rozbiorem i zerkne, ale wyglada mi to na "przekret". Po podlaczeniu dwoch kali po 2 m, kamerka nie dziala. Czyli tez 5,5 m jakies to dla niej juz za duzo. Postaram sie zalatwic jakis przedluzacz posredni i tylko w jednej sztuce wiec zobacze ile da sie z niej wyciagnac jeszcze.

Powiesilem nad nia do kabelka latareczke diodowa - - i jest super. Komin mozna bez problemu przegladnac - tylko ta odleglosc za mala.

Wniosek : kamerka powinn byc chyba jednak zwykla analogowa a nie USB. Takije to mozna setki m kabla podpiac. Tylko wielkosci sa takie sobie. Ale mam jakas kopulke - wyjme z niej srodek i zerkne sobie jak na niej to bedzie wygladac. Tylko, ze trzeba z jakims TV za nia biegac a nie z laptopem :)

Fantom