Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 331
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chciałam tylko napisać, że pompa od początku sezonu tj od 19.09 zużyła prądu do dnia dzisiejszego 2419 kWh (co +cwu) w okresach przejściowych na cwu idzie około 150 kWh na miesiąc, w zimie trochę więcej około 160 (ale nie jestem tego wstanie zmierzyć dokładnie), zatem można przyjąć, że od 19.09 do dziś na cwu poszło około 880-900 kwh. (około 440zł - licze po 0,50zł bo cwu chodzi kiedy chce, czyli i w drogiej i taniej a tyle mnie więcej wychodzi mnie kilowat za prąd bytowy)

Czyli na CO poszło około 1530 kWh w przeliczeniu na złotówki 466,34zł (liczę po 0,3048zł, ale po nowym roku była obniżka.

wihajster pisząc czego brak w PC glikolowych zapomniałeś dodać, że w PC z BP brak jest parownika płytowego oraz pompy DZ co obniża koszt takiej PC z BP.

szkoda że w wycenach z poszczególnych firm nie widać niższego kosztu takiej pompy z BP

Nie mówię, że cały koszt PC z BP jest tańszy. Do gruntu są włożone rury z miedzi, które nie są tanie, a w glikolowych PE. Co prawda tych miedzianych jest połowa mniej licząc po długości aniżeli dla takiej samej PC glikolowej.
  • 8 years później...
Chętnie odnowię temat. Co nowego w trawie piszczy?

Nie ma potrzeba odnawiania tematu, to tylko egzotyka, cos dla pasjonatów lub dla tych dla których nowe wyzwania nadają sens zyciu.