Piterek_Wołomin 30.06.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2011 Witam, kupiłem piec kondensacyjny Vaillant, instalator którego polecili mi w sklepie (sklep ma bardzo dobrą opinię) zamówił mi wkład do komina również Vaillanta ale trochę się ździwiłem kiedy odebrałem plastikowe rury. To, że powietrze może być zasysane szachtem kominowym to wiem ale wylot spalin plastikową rurą, czy to normalne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 01.07.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 01.07.2011 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Dzięki, już wszystko jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piterek_Wołomin 01.07.2011 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Sprawa plastikowej rury spalinowej wyjaśniła się sama po rozpakowaniu pieca. Do pieca dołączone były kolanka kawałek rury, z zewnątrz były z kwasówki a w środku plastikowa rura. Po złożeniu wygląda to tak, w kominie idzie tylko plastikowa rura na spaliny, powietrze do pieca zasysane jest szachtem kominowym. Rura z kwasówki jest poza kominem- u mnie odcinek ok 1,5m ponieważ komin jest w innym pomieszczeniu niż kotłownia i powietrze bezpośrednio do pieca poza kominem idzie w kwasówce. Jeżeli takie elementy były w zestawie z piecem na pewno tak powinno być. Takie rozwiązanie dotyczy nowego komina- czystego. Jeżeli komin był używany i jest w nim sadza i inne zanieczyszczenia należy włożyć dodatkową rurę w szacht kominowy.Sam sobie odpowiedziałem na pytania, a odpowiedź zostanie dla potomnych jak by mieli podobne wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 01.07.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 w 2009 r sporo się zmieniło w przepisach kominowych ...dla niektórych kominiarzy i różnych mądrali budowlanych ,są to zmiany szokujące ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 02.07.2011 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Rury spalinowe z tworzywa stosuje się za granicą z powodzeniem od wielu lat, także nic w tym dziwnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 03.07.2011 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam, kupiłem piec kondensacyjny Vaillant, instalator którego polecili mi w sklepie (sklep ma bardzo dobrą opinię) zamówił mi wkład do komina również Vaillanta ale trochę się ździwiłem kiedy odebrałem plastikowe rury. To, że powietrze może być zasysane szachtem kominowym to wiem ale wylot spalin plastikową rurą, czy to normalne?? wszystko jak najbardziej jest ok, vaillant ma aprobatę techniczną na system spalinowo-powietrzny wykonany z tworzywa, i system taki jest dopuszczony do sprzedaży jak i do użytkowania... jak byś poczytał dokładnie parametry techniczne kotłów kondensacyjnych vaillanta, wiedziałbyś, że maksymalna temperatura spalin to 70oC "Kotły ecoVIT, ecoCOMPACT i ecoTEC uzyskały certyfikację zgodnie z dyrektywą UE 90/396/EWG jako system kotła grzewczego z należącą do niego instalacją spalinową." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts