adk 31.10.2011 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Mayadaski chodzi o widok z tarasu? Niestety nie jest teraz zbyt ciekawy - centralnie jabłonka. Ale specjalnie dla Ciebie: Z tarasu patrząc w prawo (czyli u mnie na zachód) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81733&d=1319805066 Z tarasu stojąc raczej na jego początku, patrząc wprost (czyli u mnie na południe) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=81340&d=1319641076 Z okien widokowych w jadalni (zaraz obok tarasu) patrząc na południe http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=79954&d=1318967258 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.10.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 " Niestety nie jest teraz zbyt ciekawy"! na pewno mówisz o widoku, który masz z okien? no to masz wymagania kobieto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 31.10.2011 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 ja tylko tak o tej jabłonce Bo stojąc na tarasie i patrząc prosto widać dzisiaj to: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=82408&d=1320099517 Tak poza tym jest CUUUDNIE (nie chwaląc się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 31.10.2011 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Tak poza tym jest CUUUDNIE (nie chwaląc się) wwwwoooooowwww...pieknie!! wiedzialam!! niesamowicie cudna panorama z okien...takze z jablonka;) chwal sie wieciej! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 31.10.2011 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 no bo już myślałam, że popadłaś w skrajne malkontenctwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 31.10.2011 23:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Marudzę, marudzę, ale na co innego.Obiecała mi ekipa, że do końca października skończą moje SSO. I na obiecankach się skończyło. Strasznie mnie dołuje to, że opóźnienie nie wynika to z przyczyn obiektywnych tylko z głupich kłótni. Ale nie poradzę - czynnik ludzki jak to się fachowo mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 31.10.2011 23:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Dobranoc, zmiana czasu (w każdą stronę) rozwala mi zegar biologiczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monsanbia 01.11.2011 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Alicja, a na kiedy planujecie dach i wstawianie okien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 01.11.2011 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2011 Daj szansę tej jabłonce. Ja się na drzewach specjalnie nie znam ale tak na rozum, jeśli jabłka nadal wiszą o tej porze, to jest to zapewne późna odmiana, która albo nie jest przeznaczona do jedzenia (tylko np. na mus) albo potrzebuje przymrozku/dłuższego leżenia w piwnicy aby nabrać smaku. Tak czy siak, drzewo jest ładne, może warto tylko kogoś z doświadczeniem poprosić o jej przycięcie. Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, bo widziałam, że dodawaliście ziemi. Jeśli przykryliście pnie drzew, to trzeba je odkopać, inaczej będą gniły, a drzewa chorowały. Wystarczy zrobić taki lejek dookoła. A widok jest malowniczy. Ciek wodny jest jeszcze na waszej działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.11.2011 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Alicja, a na kiedy planujecie dach i wstawianie okien? Monia - w przyszłym roku. Okna jak najwcześniej na wiosnę, kiedy tylko będzie można je wstawić. Jak będzie dobra pogoda to i nawet w lutym A dach - to zależy jaki będziemy robić. Ale papę pierwszą i tak trzeba kłaść jak jest bardzo ciepło - czyli wychodzi, że latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.11.2011 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2011 Daj szansę tej jabłonce. Ja się na drzewach specjalnie nie znam ale tak na rozum, jeśli jabłka nadal wiszą o tej porze, to jest to zapewne późna odmiana, która albo nie jest przeznaczona do jedzenia (tylko np. na mus) albo potrzebuje przymrozku/dłuższego leżenia w piwnicy aby nabrać smaku. Tak czy siak, drzewo jest ładne, może warto tylko kogoś z doświadczeniem poprosić o jej przycięcie. Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, bo widziałam, że dodawaliście ziemi. Jeśli przykryliście pnie drzew, to trzeba je odkopać, inaczej będą gniły, a drzewa chorowały. Wystarczy zrobić taki lejek dookoła. A widok jest malowniczy. Ciek wodny jest jeszcze na waszej działce? Ta ziemia jest z wykopów. I rzeczywiście bardzo wysoko obsypali jabłonki (bo ostały się dwie, tylko ta druga jakoś nie łapie się w kadr ). Lejek - zapamiętam. Tak ciek wodny - nie wiemy jak go nazwać - jest na naszej działce. To podobno starorzecze Świdra. Świder podobno zmieniał wiele razy bieg i jakoś tak ostało się jego stare koryto. Jest tam woda, ale w upały u nas potrafi wyschnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 W kwestii betonu na zewnątrz - przyjrzyj się ofercie betonów dekoracyjnych "Artevia" - można wylewać duże powierzchnie, ale też małe formy, porozrzucane w ogrodzie. Podnoszenie poziomu gruntu bardzo szkodzi drzewom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 07.11.2011 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Dzięki za radę Elfir. Gruntu już nie będziemy podnosić, jedynie "złagodziliśmy" spadek terenu. Z góry było założenie, że raczej te jabłonki usuwamy. A teraz zaczęliśmy się zastanawiać czy je jeszcze nie zostawić. Na zasadzie nie masz problemu to go sobie stwórz . A na poważnie. Jeszcze trzeba zepchnąć sporo tej ziemi w dół, ale kopara niestety się topiła w naszym błotku i czekamy z tą robotą na przymrozki. My zostawiamy naturalną rzeźbę terenu, nasz sąsiad nawiózł tyle ziemi, że będzie całą kondygnację nad nami. Nie wpływa to dobrze na nas, ale co zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.11.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2011 Jabłonka będzie jedynym dużym drzewem dającym cień w ogrodzie. Szkoda jej sie pozbywać. Raczej oczyściłabym z chorych gałęzi, prześwietliła i zostawiła jako soliter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kocimieta 08.11.2011 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Ala, brawo za odwagę, pewnie pierwszy i ostatni raz na tym stropodachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 08.11.2011 12:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2011 Mąż kiwał głową jak mu poczytałam Wasze wpisy nt jabłonki. Zostanie . Kocimięta - zobaczymy, zobaczymy... może się jeszcze odważę. Ja mam zawroty głowy jak patrzę w dół - al eto nie jest lęk przestrzeni tylko coś tam chyba z błędnikiem, bo nie mogę też szybko obracać głowy. I na przykład wchodzenie na skocznię narciarską nie jest problemem, ale zejście z niej już ogromnym . W związku z powyższym wiem, że z tarasu będę patrzyła tylko przed siebie, całe szczęście jest na co . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 22.11.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Witaj ja też pozwolę sobie poprzeć pomysł pozostawienia jabłoni, u nas na działce w dostaliśmy cały rządek jabłoni idący po długości mniej więcej w szerokości działki, był pomysł by cześć wyciąć - pod "nóż" poszły tylko te które były w zarysie domu. A reszta ocalała - i jako nieliczni mieliśmy piękną wiosnę kwitnącą i pachnąca na działce - pomimo placu budowy, a po za tym w wakacje choć nie było zbyt dużo upalnych dni - mieliśmy przyjemy cień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 22.11.2011 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Bhm witaj. Właśnie argument z cieniem jest najbardziej przekonujący . My i tak planujemy coś posadzić. Ale nie chcieliśmy nic robić na działce dopóki nie wiadomo co gdzie będzie (i czy na przykład oczyszczalnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bhm 22.11.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 ale zanim nowe wyrośnie na tyle by dało cień - stara jabłoń będzie oblegana u nas pojawiły się hamaki i córka na jednej zrobiła sobie swoją baze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 22.11.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2011 Alicja co u was? Robicie coś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts