Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zamiast firany+zasłony? Roletki nie, żaluzje średnio, folia na okna?

clevland

Recommended Posts

Przeszukałem zasoby internetu ale nadal mam wątpliwości.

Mieszkanie będzie wynajmowane. Ludzie nie chcą mieszkać z gołymi oknami.

Na przeciwko w małej odległości inny budynek.

Przykładowy wygląd okna:

http://lodz.cwirek.pl/img/75338/za-odstepne-kamienicy-mieszkanie.jpg

Okno w dzień ma być zasłonięte a w pokoju jasno. Po zapaleniu światła (noc) możliwość zasłonięcia.

Czyli analogicznie jak w przypadku firany+zasłony

Okna w kamienicy. np. 2,2m wysokości i 1,5m szerokości lub 1,2m szerokości

Okna prostokątne ale górną wewnętrzną część stanowi łuk.

Zasłony + firany to problem z praniem, zabrudzeniem, dziurami od papierosów.

Na takie okno to koszt.

1.Żaluzje- spełniałyby swoją funkcję ale...

montowane są na śruby do plastikowych okien. Robić 4 dziury w nowych oknach to tak średnio.

Jak się zepsują to kolejny model może mieć inny rozstaw śrub.

Montowane na całe okno to możliwość szybkiego uszkodzenia.

2.Roletki- odpadają- nie ma takich które by przepuszczały światło w dzień jak firanka a jak zapali się światło zasłaniały.

Pełnią tylko funkcję zasłon. W dzień muszą być podniesione więc nie pełnią żadnej.

3.Wertikale- trzeba zamontować na zewnątrz otworu okiennego, a więc mogą łatwo się brudzić od kurzu unoszącego się z grzejnika.

4. folia na okna albo szyby lustrzane ? Nie wiem czy to działa przy zapalonym świetle i ile kosztuje.

Wystrój okna zależy od wystroju wnętrza... Komu chcecie wynająć mieszkanie? Rodzina pewnie wolałaby zasłony i firny klasyczne - to nie jest wielki koszt, a poza tym konsekwencje zniszczeń (jeśli się ich obawiasz) i tak można ująć w umowie najmu. Wertikale i każdy inny sposób zasłonięcia okna to koszty nieporównanie większe. Studenci mogliby mieszkać z gołymi oknami lub roletami - tych nie chcecie, dlaczego?

Clevland, bez przesady z tymi zniszczeniami. Kilka ładnych lat mieszkałam w różnych wynajmowanych mieszkaniach i takie kwestie jak zniszczenia ujmuje się w umowie. Zawsze mozesz skontrolować mieszkanie. A poza tym wcale nie musisz trafić na imprezowiczów i bałaganiarzy. Ja o wynajmowane mieszkania dbałam chyba bardziej niż ich właściciele, bo jak się czasem pojawiali, to byli zachwyceni czystością i porządkiem ;)

A co do zasłon i firan, to nie musisz przecież kupować drogich, jeśli sie obawiasz. Kup jakieś najzwyklejsze, najprostsze, np. w Ikei. Nawet jak się zniszczą, to i tak dużo mniejszy koszt niż wymiany czy naprawy rolet czy żaluzji.