Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapowietrzone kaloryfery pomocy

lain00

Recommended Posts

Witam

Bardzo proszę o pomoc. Rozbudowałem domek i trochę zmieniłem instalację.Mianowicie wygląda tak jak w załączniku.

Z góry przepraszam za rysunek.

Problem polega na zapowietrzonych klaoryferach.Zasilanie jest gorące a powrót zimny i grzejniki grzeja im dalej od rozdzielacza tym mniej ciepły.

W układzie zamontowana jest pompa o prametrach 25/60. Zalałem wodę do układu,zapaliłem w piecu odpowietrzyłem kaloryfery i nic nie daje.

Zasilanie przy piecu jak i na rozdzielaczu jest gorące a powrót zimny.

Pompa zamontowana jest na zasilaniu. i moje pytania: co może byc przyczyną? Czy pompajest za słaba? Czy może zbiornik wyrównawczy jest za daleko od pionu.

Co prawda nie jestem w stanie narysować go dokładnie jakj est zamontowany,ale jest oddalony od pionu zasilającego ok 7 m w poziomie plus ok 70 cm w pionie.

Czy może problem leży w tym zbiorniku że jest za daleko i za nisko.

Bardzo proszę o pomoc i radę gdzie jest błąd.

opis rysunku

1. naczynie wyrównawcze

2. kociołschematddd.JPG

3. rozdzielacz

poszukaj na forum jak odpowietrza się kaloryfery było to wiele razy wałkowane w zimie, po drugie sprawdź pompkę może ją coś zablokowało, po trzecie jak to nie wystarczy to musisz dokładnie narysować ze średnicami rur ten cały system i to co tam przerobiłeś, zbiornik wyrównawczy niema żadnego wpływu na zapowietrzanie grzejników chyba że jest za nisko w stosunku do najwyższego grzejnika ale wtedy te poniżej powinny normalnie grzać

Witam

Bardzo proszę o pomoc. Rozbudowałem domek i trochę zmieniłem instalację.Mianowicie wygląda tak jak w załączniku.

Z góry przepraszam za rysunek.

Problem polega na zapowietrzonych klaoryferach.Zasilanie jest gorące a powrót zimny i grzejniki grzeja im dalej od rozdzielacza tym mniej ciepły.

W układzie zamontowana jest pompa o prametrach 25/60. Zalałem wodę do układu,zapaliłem w piecu odpowietrzyłem kaloryfery i nic nie daje.

Zasilanie przy piecu jak i na rozdzielaczu jest gorące a powrót zimny.

Pompa zamontowana jest na zasilaniu. i moje pytania: co może byc przyczyną? Czy pompajest za słaba? Czy może zbiornik wyrównawczy jest za daleko od pionu.

Co prawda nie jestem w stanie narysować go dokładnie jakj est zamontowany,ale jest oddalony od pionu zasilającego ok 7 m w poziomie plus ok 70 cm w pionie.

Czy może problem leży w tym zbiorniku że jest za daleko i za nisko.

Bardzo proszę o pomoc i radę gdzie jest błąd.

opis rysunku

1. naczynie wyrównawcze

2. kocioł[ATTACH=CONFIG]64299[/ATTACH]

3. rozdzielacz

Bez wdawania się w szczegóły....

Zamknij póki co te bliższe co grzeją i zobacz co się zmieni..

Póki co przeczytaj tekst z linku. Może rozjaśni nieco Twój problem...

http://regulus.com.pl/download/REGULACJA%20HYDRAULICZNA%20REGULUS.pdf

Pozdrawiam

Bogusław