lain00 04.07.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witam Bardzo proszę o pomoc. Rozbudowałem domek i trochę zmieniłem instalację.Mianowicie wygląda tak jak w załączniku. Z góry przepraszam za rysunek. Problem polega na zapowietrzonych klaoryferach.Zasilanie jest gorące a powrót zimny i grzejniki grzeja im dalej od rozdzielacza tym mniej ciepły. W układzie zamontowana jest pompa o prametrach 25/60. Zalałem wodę do układu,zapaliłem w piecu odpowietrzyłem kaloryfery i nic nie daje. Zasilanie przy piecu jak i na rozdzielaczu jest gorące a powrót zimny. Pompa zamontowana jest na zasilaniu. i moje pytania: co może byc przyczyną? Czy pompajest za słaba? Czy może zbiornik wyrównawczy jest za daleko od pionu. Co prawda nie jestem w stanie narysować go dokładnie jakj est zamontowany,ale jest oddalony od pionu zasilającego ok 7 m w poziomie plus ok 70 cm w pionie. Czy może problem leży w tym zbiorniku że jest za daleko i za nisko. Bardzo proszę o pomoc i radę gdzie jest błąd. opis rysunku 1. naczynie wyrównawcze 2. kocioł 3. rozdzielacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 05.07.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 poszukaj na forum jak odpowietrza się kaloryfery było to wiele razy wałkowane w zimie, po drugie sprawdź pompkę może ją coś zablokowało, po trzecie jak to nie wystarczy to musisz dokładnie narysować ze średnicami rur ten cały system i to co tam przerobiłeś, zbiornik wyrównawczy niema żadnego wpływu na zapowietrzanie grzejników chyba że jest za nisko w stosunku do najwyższego grzejnika ale wtedy te poniżej powinny normalnie grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslaw 06.07.2011 03:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam Bardzo proszę o pomoc. Rozbudowałem domek i trochę zmieniłem instalację.Mianowicie wygląda tak jak w załączniku. Z góry przepraszam za rysunek. Problem polega na zapowietrzonych klaoryferach.Zasilanie jest gorące a powrót zimny i grzejniki grzeja im dalej od rozdzielacza tym mniej ciepły. W układzie zamontowana jest pompa o prametrach 25/60. Zalałem wodę do układu,zapaliłem w piecu odpowietrzyłem kaloryfery i nic nie daje. Zasilanie przy piecu jak i na rozdzielaczu jest gorące a powrót zimny. Pompa zamontowana jest na zasilaniu. i moje pytania: co może byc przyczyną? Czy pompajest za słaba? Czy może zbiornik wyrównawczy jest za daleko od pionu. Co prawda nie jestem w stanie narysować go dokładnie jakj est zamontowany,ale jest oddalony od pionu zasilającego ok 7 m w poziomie plus ok 70 cm w pionie. Czy może problem leży w tym zbiorniku że jest za daleko i za nisko. Bardzo proszę o pomoc i radę gdzie jest błąd. opis rysunku 1. naczynie wyrównawcze 2. kocioł[ATTACH=CONFIG]64299[/ATTACH] 3. rozdzielacz Bez wdawania się w szczegóły.... Zamknij póki co te bliższe co grzeją i zobacz co się zmieni.. Póki co przeczytaj tekst z linku. Może rozjaśni nieco Twój problem... http://regulus.com.pl/download/REGULACJA%20HYDRAULICZNA%20REGULUS.pdf Pozdrawiam Bogusław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts