maciek1221 06.07.2011 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Mam na imię Maciek i mieszkam niedaleko Lublina,witam wszystkich,mój pierwszy post na forum Mam problem z moim pokojem,zbieram się do napisania tego posta chyba 3 lata Mianowicie,mam duży pokój bo cos koło 25m2,wcześniej dzielony z bratem,teraz zostało mi po nim łóżko, które stać tu musi. Mój pokój jest mdły.. Meble 'klasyczne' sprzed kilkunastu lat,podłoga drewniana jak i sufit,które szczególnie mnie nie urzekają,może przez dywany.. Nie mam kompletnie pomysłu co zrobić z moim pokojem żeby nabrał jakiegoś charakteru.. Jak mam kogoś do siebie zaprosić to tak w sumie nie ma na czym oka zawiesić.. Fundusz, jak zwykle bywa u młodzieży, jest niewielki zwłaszcza, że zbieram obecnie na samochód. Macie jakieś pomysły co zrobić zeby pokój wyglądał fajnie? Interesuje mnie niewielki nakład a jeszcze lepiej rzeczy typu 'zrób to sam'. Jakieś dodatki? Deszcz leje u nas już chyba 2 tydzień więc czas mam żeby robić,fotografować i myśleć Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia mojego pokoju na zdjęciach. Wybaczcie 'burdel' http://img200.imageshack.us/img200/6629/img5264rt.th.jpg http://img6.imageshack.us/img6/6031/img5260k.th.jpg http://img263.imageshack.us/img263/8066/img5261v.th.jpg http://img820.imageshack.us/img820/4236/img5262x.th.jpg http://img694.imageshack.us/img694/6485/img5263ma.th.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 07.07.2011 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Maćku, patrząc na Twój pokój pomyślałam, że na pewno przemalowałabym ściany, a jeśli można to zrobić, to także sufit. Ściany pomalowałabym na bardzo jasny szary, sufit na biało. Wtedy drzwi pokojowe i te drugie białe nie odcianałyby się tak od całości. Muszę jeszcze pomyśleć nad meblami i dodatkami. Acha, na pewno zdjęłabym firankę i zamiast niej powiesiła roletę (takie jak np. można kupić w Leroy Merlin). A czy możesz zmienić meble? Jakim dokładnie dysponujesz budżetem na te zmiany pokoju? Edytowane 7 Lipca 2011 przez asizo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 07.07.2011 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Popieram, zacznij od ścian, choć kurka, ten fragment żółtej ściany z plakatem nad łóżkiem, coś w sobie ma. To jedyny punkt, który przyciąga pozytywnie uwagę, no może poza gołą pupą Z meblami metodą chałupniczą chyba nic nie zrobisz sensownego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 07.07.2011 07:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi! Wczoraj wieczorem myślałem, że mój temat przepadnie w czeluściach internetu Ściany mogę pomalować mimo, że robiłem to rok temu haha. Meble.. Cóż meble chyba chciałbym zostawić bo koszt mebli to podejrzewam od 3-4 tysięcy w górę,a jeżeli za rok dostanę się na studia w innym mieście to nie ma sensu wkładać w pokój 10k... Sufit.. Drewniany sufit chyba się nie nadaje do malowania? Zresztą wątpię żeby rodzice pozwolili mi malować drewno,chyba że jest mało inwazyjna metoda o ciekawym efekcie Budżet to maks 1000zł więc raczej mało z tego co oglądałem allegro... Zawsze można zwinąć jakiś dywan,coś wynieść,wnieść... Mam chociażby komplet stolik i fotele wiklinowe heh Piszcie piszcie. Pozdrawiam Edit: A co np z grzejnikiem? I czy wstawiając roletę pokój nie stanie się jeszcze bardziej bez wyrazu? Edytowane 7 Lipca 2011 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 07.07.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Firance musisz podziękowac, uwierz Prosta rolata bedzie dużo lepiej pasowała. Karnisz out, dywan też. Jasne, spokojne ściany w chołdnej tonacji. Plakaty zaraz będą lepiej wyglądały na takim tle. Drewno pomalowane na biało wygląda bardzo dobrze, Skandynawowie wiedzą coś na ten temat ;0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 07.07.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 (edytowane) Za roletami jestem jak najbardziej za,tylko jaki kolor do takich ścian (szarych)? Mając taki kolor ścian trzeba to najpierw jakoś zeszlifować,czy może 2 warstwy szarego przykryją żółty i zielony? Malowanie sufitu nie bardzo do mnie przemawia,skoro rodzice wybrali drewno zamiast zwykłego sufitu to chyba nie chcieliby żebym to 'niszczył' ;( Co dalej? Co z mebli zostawić,co przestawić,co dodać? E: Już mama na mnie krzyczy, że chce malować pokój bo farba będzie odpadać warstwami -.- Więc jak mogę zmyć farbe starą? Bo papierem drobnym wodnym też nie mogę bo jest gładź czy coś takiego.. Edytowane 7 Lipca 2011 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 wiesz, jak się pytasz co zmienić, to nie torpeduj potem każdego pomysłu.Masz tanie meble bez charakteru, pstrokate ściany, bury dywan, fotel i stolik które chyba u ciebie odbywają emeryturę - z takiego misz-maszu, tylko przestawiając meble nic nie uzyskasz. Jesteś pełnoletni, to jest twój pokój - albo będziesz go urządzał sam, albo będziesz się trzymał matczynej spódnicy i słuchał tylko jej rad. Nie wiem, dlaczego stara farba miałaby odpadać? malowaliście jakąś tanią, po terminie użycia? Jeśli farba trzyma się mocno ścian, to kolejna warstwa tez nie zleci. Obecnie farby lateksowe są mocno kryjące. Sufit radzimy przemalować na biało, gdyż obecnie te ciemne skosy sa przygnębiające. Podstawowa zasada aranżacji wnętrz powiada, że jeśli mają być kolory, to najciemniejsze na podłodze i im wyżej tym jaśniej. Boazerię trzeba byłoby przeszlifować, by zedrzeć lakier i albo zastosować białą farbę akrylową (można malować w stylu przecierki) albo lakierobejcę wybielającą. Masz sporo szafek o otwartych półkach i tradycyjnie nie masz na nich co eksponować. Ponieważ zakup sensownej komody przekracza twój budżet, to aby pozbyć się wrażenia bałaganu, pochowaj luźne, drobne rzeczy z półek do kartonów lub koszyków. Stojące w równym rzędzie kartony/koszyki sprawiają wrażenie porządku, w przeciwieństwie do dupereli stojących na półkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 07.07.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 yes, yes, yes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alladyn71 07.07.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Niestety popieram elfir. Sam musisz chciec, a 1000yl to sporo kasy na ten pokoj, tylko chyba checi brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 07.07.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Ach, jeszcze jedno - plakaty przyklejane taśma klejąca do ściany kojarzą mi się z egzaltowanymi nastolatkami i wycinankami z "Bravo". Jak to ma wyglądać porządnie, plakaty opraw w antyramy albo ramy. Nad tym tapczanem, co pełni rolę kanapy można powiesic dwa plakaty w podobnej kolorystyce i stylu, obok siebie.Na ten kanapo-tapczan dać szarą kapę, podobnie na fotel, by je ujednolicić przynajmniej kolorystycznie. Do tego duże, sztywne poduchy w kolorze kapy, jako oparcie, by nie opierać się plecami o ścianę. Zamiast tej ławy z lat 70-tych, kup 2 szt białych lub czarnych stolików LACK z IKEA (kosztują ok 30 zł, więc na to pieniędzy powinno starczyć). Chyba, że chcesz wprowadzić kolor do monochromatycznego biało-szarego wnętrza. Wówczas jeden stolik biały a drugi np. czerwony i na kanapie czerwony akcent (np. poduszka) lub na plakacie. IMHO - jak pochowasz duperele do kartonów przynajmniej jeden regał z półkami nie będzie ci potrzebny. Będziesz miał więcej miejsca.Jak zmienisz podstawy kolorystyczne pokoju, to z ustawieniem mebli będziesz mógł eksperymentować do oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 07.07.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No i koniecznie pochwal się tu efektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 07.07.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 A ja jeszcze jedno mogę posunąć do wykorzystania. Mam też podobną "regałową" szafę w mojej sypialni, nie leżała mi bardzo, ale kasy na garderobę niet, więc coś trzeba było z nią zrobić. Po prostu ją pomalowałam. To jakiś paździerz w okleinie a nawet szlifować specjalnie nie musiałam, farba (z marketu, z mieszalnika, powiedziałam, że chcę do mebli w okleinie, żeby były matowe jak ściana) trzyma się świetnie. Moja szafa jest teraz akurat w kolorze lila, ale przecież można do szarego wnętrza machnąć ten regalik na czarno albo czerwono albo dowolny inny mocny kolor. A jak mama będzie krzyczeć, hm... ja bym się zbuntowała. Ech, zbuntowałam się kiedyś w latach młodości i całe ściany miałam w łacińskich przysłowiach. A drzwi pomalowane plakatówką . Biurko przecięłam w połowie, dosztukowałam i zrobiłam narożne. I tak lepiej, niż mój mąż, który miał (w swoim rodzinnym domu) cały pokój obwieszony siatką maskującą a na regale namalowany olejem obraz przez kumpla. A tak poza tym... pomysły tu napisane są fajne, ale twój pokój powinien odzwierciedlać ciebie. Na razie jest spokojny, bezbarwny i mamobojący . Chcesz coś zmienić? Pomyśl najpierw, co chcesz powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 08.07.2011 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) Pomysły mi się podobają i to bardzo! Gdzie dostanę takie kartony? W leroy merlin znajdę? W Lublinie chyba nie mamy Ikei heh. I jaki wybrać kolor do szarych ścian,tych kartonów? Ach i powiedzcie mi,czy grzejnik pomalować pod kolor,i jak go pomalować? Stoliki takie dostanę w tym leroy? W takim razie dzisiaj pojadę po farbę i antyramy chyba i zacznę robic co mam do zrobienia. Ach,i kolor rolet.. Ma być też szary? Pozdrawiam Btw,po co mi dwa stoliki? Edytowane 8 Lipca 2011 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 08.07.2011 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) Pomysły mi się podobają i to bardzo! Gdzie dostanę takie kartony? W leroy merlin znajdę? W Lublinie chyba nie mamy Ikei heh. I jaki wybrać kolor do szarych ścian,tych kartonów? Ach i powiedzcie mi,czy grzejnik pomalować pod kolor,i jak go pomalować? Stoliki takie dostanę w tym leroy? W takim razie dzisiaj pojadę po farbę i antyramy chyba i zacznę robic co mam do zrobienia. Ach,i kolor rolet.. Ma być też szary? Pozdrawiam Btw,po co mi dwa stoliki? Te stoliki dobrze wyglądają razem, ale jeden też jest ok. Są małe, weź to pod uwagę. Na imprezę jeden to za mało Jeśli grzejnik jest nowy, to go zostaw w spokoju, jesli nie, to najlepiej niech sie zleje z tłem. Jeśli podoba ci się szarość, to zdecyduj się na kolor dodatków, ale nie przesadzaj z nim, to ma być akcent. Najgorsze dla mnie to, jak ktoś idzie na całość i wszystkie dodatki ma potem w tym kolorze. Edytowane 8 Lipca 2011 przez jaksie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joliska 08.07.2011 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 W Lublinie IKEI na pewno nie ma Będzie, oby!, za 3 lata. Lacki możesz kupić na allegro. Pudełka kartonowe kupisz niemal wszędzie: w LM, Tesco, Leclercu, Empiku - chyba że masz bliżej do Zamościa, to tam jeszcze Castorama jest. Tanie antyramy tez w Jysku znajdziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 08.07.2011 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 (edytowane) Ok,kupiłem farbę śnieżki barwy nautry,jakaś magnolia - jest szara i pani w obi stwierdziła, że będzie najlepsza. Swoją drogą,bardzo miła była ta pani. Rolety kupiłem czerwone,nie mogłem się zdecydować między czekoladowymi,czerwonymi a szarymi. Wybrałem te,najwyżej wymienię Zostały mi do kupienia pudełka,narzuty i poduszki. Stoliki dzisiaj jade obejrzeć w brw jak nie bedzie nic to na allegro te z IKEI kupię. Jutro powinny być pierwsze zdjęcia W Jysku nie było antyram takich dużych.. W obi kupiłem sobie szklane po 30zł Pozdrawiam Jeszcze jakieś pomysły ktoś ma? Czy wywalić wszelkie dodatki które wiszą/sa i zostawić tylko plakaty? I przy takiej kolorystyce lepszy będzie czarny czy biały stolik z ikei? Stawiam na czerwone dodatki bo widziałem ładne poduszki dzisiaj,właśnie czerwone. Edytowane 8 Lipca 2011 przez maciek1221 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 08.07.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Magnolia nie jest szara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiako 08.07.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 wiesz, jak się pytasz co zmienić, to nie torpeduj potem każdego pomysłu. Masz tanie meble bez charakteru, pstrokate ściany, bury dywan, fotel i stolik które chyba u ciebie odbywają emeryturę - z takiego misz-maszu, tylko przestawiając meble nic nie uzyskasz. Jesteś pełnoletni, to jest twój pokój - albo będziesz go urządzał sam, albo będziesz się trzymał matczynej spódnicy i słuchał tylko jej rad. Nie wiem, dlaczego stara farba miałaby odpadać? malowaliście jakąś tanią, po terminie użycia? Jeśli farba trzyma się mocno ścian, to kolejna warstwa tez nie zleci. Obecnie farby lateksowe są mocno kryjące. Sufit radzimy przemalować na biało, gdyż obecnie te ciemne skosy sa przygnębiające. Podstawowa zasada aranżacji wnętrz powiada, że jeśli mają być kolory, to najciemniejsze na podłodze i im wyżej tym jaśniej. Boazerię trzeba byłoby przeszlifować, by zedrzeć lakier i albo zastosować białą farbę akrylową (można malować w stylu przecierki) albo lakierobejcę wybielającą. Masz sporo szafek o otwartych półkach i tradycyjnie nie masz na nich co eksponować. Ponieważ zakup sensownej komody przekracza twój budżet, to aby pozbyć się wrażenia bałaganu, pochowaj luźne, drobne rzeczy z półek do kartonów lub koszyków. Stojące w równym rzędzie kartony/koszyki sprawiają wrażenie porządku, w przeciwieństwie do dupereli stojących na półkach. Zupełnie nie wiem po co tak besztać chłopaka:( widać na mamę w tym zakresie liczyć nie może, a możliwości ma ograniczone, rzeczowe rady rozumiem i podobają mi się, ale wcale nie trzeba tak strzelać z grubej rury..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaksie 08.07.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 ja tu besztania nie widzę, raczej jest naga prawda. Boję sie teę o efekt końcowy, ta magnolia, czerwone rolety, choć dobrze, że nie czekoladowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek1221 08.07.2011 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Stalowe magnolie : http://www.farbud.pl/1246,barwy-natury-stalowe-magnolie-5-l.html Pani mi powiedziała,że to jest taki jasny szary, na wzorze pudełkowym i takim który wisiał obok pudełka też widziałem, że jest to szary. Oszukany wzór? Mam to wymienić przed malowaniem? Czerwone rolety wziąłem dla akcentu,mogę je zawsze wymienic,wybór jest duży,mam na to 14 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts