Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To już jest kwestia indywidualna, albo Cię na szare styro będzie stać albo nie. Ja swego czasu płaciłem 206 zł za m3.

W sumie na izolację posadzek i elewacji poszło 100 m3.

Czy warto się pchać styropian o niższym współczynniku przenikania okaże się po audycie OZC. Odpowie na szacunkowe koszty ogrzewania.

Edytowane przez Tomaszs131
uzupełnienie

• 2 weeks później...

OK, to dam grafit! Spójrzcie proszę na szkic poniżej, gdzie przechodzę już na elewację w miejscu obniżenia terenu. Otóż dookoła budynku będzie cokolik z kamienia dekoracyjnego i w miejscu gdzie jest najniżej będzie dodatkowo 2-3 warstwy.

Na szkicu pokazuję właśnie to zaniżenie gdzie trzeba będzie kombinować ze styropianem -proszę o opinię....

Jak powinna być różnica w licowaniu kamienia z elewacją, kamień powinien być raczej głębiej, ale o ile cm -wystarczy 3cm?

Folia bąbelkowa w tym najniższym miejscu do obniżenia, czy tak?

1 -styropian 20cm, 2- styropian przejściowy 10cm, 3-styropian pod kamień 5 cm, 4 -klamry podpierające

Fundament_Elewacja1.jpg

1 -styropian 20cm, 2- styropian przejściowy 10cm, 3-styropian pod kamień 5 cm, 4 -klamry podpierające

A czemu ma służyć ten cienki styropian "przejściowy"? Bez sensu - i to w miejscu, gdzie będzie największa różnica temperatur przy podłogówce dawać cieńsze ocieplenie. Jeżeli skala zachowana, to po co Ci taki wysoki cokół? Wystarczy do poziomu ściany fundamentowej - a wyżej pełną grubość styropianu.

Kaizen dzięki za odzew! Przejściówka jest nieunikniona, bo są przecież różne grubości styropianu -chyba, że jakieś Twoje propozycje...? Uważasz, że kamień ma wystawać poza elewację na zewnątrz? Raczej robi się odwrotnie tzw. "kapinos" żeby elewacja wystawała na zewnątrz o kilka centymetrów względem cokoliku? Chodzi o spływanie wody z elewacji tak, aby omijać cokolik.

Skala jest, normalny cokolik będzie powyżej fundamentu na na kilka płytek klinkieru lub kamienia.

Natomiast po stronie obniżenia terenu nie chce robić zbyt wysokiego kopca (podsypu) i wyjdzie mi o kilka płytek więcej -ale jak wtedy dopasować istniejące ocieplenie fundamentu (10cm) i styropian elewacji(20cm)?

Edytowane przez daniel.w

Po pierwsze jaką ma mieć grubość kamień elewacyjny wraz z klejem 3-4 cm? Na twoim miejscu od poziomu gruntu dołożyłbym 5cm styro ,

Po drugie nie masz zdylatowanego chudziaka od ścian .

Po trzecie jeżeli nie masz odizolowanaych ścian fundamentowych od ścian nośnych to warto ocieplić ścianę fundamentową również od środka.

Tu masz moje ściany - fakt że 3W ale chodzi o ideę. IMAG1033 (1).jpgIMAG1086.jpgIMAG1130.jpgIMAG1139 (1).jpgIMAG1932.jpg

surgi22 -dzięki za odpowiedfź.

1. Będzie to płytka z klinkieru, a jej grubość to ok. 1.5cm + klej, dlatego chciałem dać tam przejściówkę, żeby zostało ok. 3.5cm na kapinos

Oczywiście mogę dodać te 5cm od poziomu gruntu, ale właśnie początek klinkieru to też i przyszły grunt :) -chyba, że mówisz o obecnym poziomie?

Ni bardzo sobie wyobrażam jak będzie się ten klinkier trzymał tego styropianu 2-wartwowego. No i ta przejściówka 10cm musi też tam być -dużo kleju i nieciągłości, da radę to jakoś zoptymalizować?

2. Ja mam cały fundament lany, tzn. stopa i ściana. Chudziak położony na folii, bez bocznego styropianu i ściany nie są ocieplane od wewnątrz -KierBud uważał że nie trzeba

3. to monolit i już nie cofnę prac, mogę jedynie dać lepszy styropian pod jastrych

A kapinos u Ciebie to ile cm?

2 cm ( ja mam 20 cm grafitu na cokole - ciemne cegły , a na ścianie 22 cm ) - masz na ostatnim zdjęciu. U mnie to kier bud dostosowywał się do mnie a nie odwrotnie.

Zdecydowanie dołóż te 5 cm od poziomu gruntu. Jeżeli planujesz podłogówkę to wylewkę o temperaturze 26-30C ( przy większych mrozach ) od zewnątrz będzie izolować tylko pustak i 10 cm styro ) - słabo.

• 4 weeks później...
daniel.w - przeciągnij styrodur jedną warstwą od samego dołu do cokołu. Dlaczego, bo ma lepszą lambdę i zaizolujesz mostek na wysokości wylewki i po drugie masz od razu twardy podkład pod płytki. Daj jak największą grubość styroduru przynajmniej w obszarze cokołu (jak najmniejszą odsadzkę) no i izolacja ściany od środka jak pisze surgi22

• 1 month później...

witam,

kilka dni zajęło mi przegryzienie się przez zawartość tego tematu, odnoszę wrazenie, że teraz mam większy mętlik w głowie niż na początku, ale to chyba dobrze.

Jestem w trakcie gruntownego remontu domu budowanego w latach 80, w tej chwili mam usuniete wylewki i planuję odnowienie powłoki hydroizolacyjnej, na hydroizolację pójdzie docieplenie i tu się zaczynają dylematy. Mam przestrzeń na max 10 cm. docieplenia, planowałem to wykorzystać na 4 cm. perlitu i 6 cm. płyty PIR (dostałem dość ciekawą ofertę zakupu płyty, ale tylko w rozmiarze 6 cm. grubości). Na docieplenie instalacja podłogówki i wylewka anhydrytowa.

Wczoraj przypadkiem natknąłem się na ofertę docieplenia materiałem o nazwie Thermotec, materiał może nie ma jakichś wybitnych parametrów, ale z kolei technologia układania wyklucza powstawanie mostków cieplnych, do tego cena jest dość znośna.

Pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z tym materiałem i jest w stanie podzielić się jakimiś doświadczeniami?

http://www.thermotec.at/uplfiles/0138_Produktfolder_thermotec_PL-29_07_2015-11_07_25.pdf

z gory wielkie dzięki za jakiekolwiek sugestie

Nie chcę zakładać nowego tematu a nie znalazłem pokrewnego.

A jak to jest w przypadku płyty fundamentowej. Mam obecnie 10 cm XPS na to folia i wylana płyta.

Teraz pod wylewkę muszę dać jeszcze 10 cm EPS. Ale właśnie czy na wpierw na płytę dać jakąś Izolacja przeciwwilgociową czy można od razu dać styropian.

W projekcie nie mam folii, kierownik mówi że lepiej dać na wszelki wypadek.

witam,

kilka dni zajęło mi przegryzienie się przez zawartość tego tematu, odnoszę wrazenie, że teraz mam większy mętlik w głowie niż na początku, ale to chyba dobrze.

Jestem w trakcie gruntownego remontu domu budowanego w latach 80, w tej chwili mam usuniete wylewki i planuję odnowienie powłoki hydroizolacyjnej, na hydroizolację pójdzie docieplenie i tu się zaczynają dylematy. Mam przestrzeń na max 10 cm. docieplenia, planowałem to wykorzystać na 4 cm. perlitu i 6 cm. płyty PIR (dostałem dość ciekawą ofertę zakupu płyty, ale tylko w rozmiarze 6 cm. grubości). Na docieplenie instalacja podłogówki i wylewka anhydrytowa.

Wczoraj przypadkiem natknąłem się na ofertę docieplenia materiałem o nazwie Thermotec, materiał może nie ma jakichś wybitnych parametrów, ale z kolei technologia układania wyklucza powstawanie mostków cieplnych, do tego cena jest dość znośna.

Pytanie, czy ktoś z Was spotkał się z tym materiałem i jest w stanie podzielić się jakimiś doświadczeniami?

http://www.thermotec.at/uplfiles/0138_Produktfolder_thermotec_PL-29_07_2015-11_07_25.pdf

z gory wielkie dzięki za jakiekolwiek sugestie

Dorzuć do tych 6 cm płyty PIR , 4 cm zwykłego EPS 4 cm i będziesz miał lepiej i taniej.

Witam,

po moich domowych eksperymentach z perlitem zostało mi ok 12 worków po 125 l.

Jeżeli ktoś z Was miałby ochotę ćwiczyć perlit na sobie to chętnie owe worki sprzedam gdyż u mnie już tylko zajmują miejsce - priv.

(odbiór osobisty - mazowieckie)

Co do samych eksperymentów z perlitem:

- chata stoi, jest ciepło, drugi sezon ma za sobą - nic się na razie nie dzieje.

- sam proces - strasznie dużo zachodu.

perlit-m.jpg

pozdrawiam!

• 4 months później...

Odgrzeję trochę kotleta.

Sprawa ma się tak. Od poziomu zero (chudziaka) do DPP (docelowy poziom posadzki) jest 33cm. Wylewka ma mieć właściwości akumulacyjne. Czy 22cm grafitu i 9cm wylewki będzie ok? W ilu warstwach styro - w 3 (5+6+10)? A może odjąć ze dwa centy ze styro i zrobić o tyle grubszą wylewkę?

Edytowane przez Snabb