Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gruntowanie ?cian

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli to są nowe tynki tradycyjne, to bym je gruntował rozcieńczoną farbą, czyli tak naprawdę nie gruntował. Był już kiedyś taki wątek i ktoś pożałował, że nałożył grunt na tynk tradycyjny.

Grunt ma za zadanie wzmocnić słabe (czyt. pylące) podłoże oraz zmniejszyć i wyrównać jego chłonność. Nowy, dobrze zrobiony tynk tradycyjny nie jest słaby (czyt. nie pyli), ma małą i równomierną chłonność, więc grunt jest dla niego zbędny.

Tak myślę, ale może się mylę.

Pokryłem Unigruntem Atlasa posadzkę, tam gdzie będzie parkiet, żeby sie nie kurzyło i się nie wycierała. Grunt utworzył błyszczącą, szklistą warstwę na powierzchni. Przestało pylić, ale mam wątpliwości, czy nakładanie na to zwykłej farby byłoby łatwe i przyjemne.

Podobnie jak Ty mam tynki tradycyjne wykończone gładzią wapienno-piaskową. Całość malowałem samodzielnie. Przed malowaniem robiłem rożne proby. Zarówno rozcieńczoną farbą jak i preparatem gruntującym. Najlepiej wychodziło gdy gruntowałem preparatem gruntującym jakiś najtańszy Ace Grunt czy coś takiego. Podstawowa sprawa to z malowaniem odczekać do następnego dnia po gruntowaniu. Do gruntowania stosowałem opryskiwacz ogrodniczy za jakieś 100 zł.

Pozdrawiam

Opryskiwacz jest dobry ale jak masz już parkiet (a malowanie ścian zwykle przeprowadza się po cyklinowaniu i lakierowaniu parkietu) to jest obawa że sobie narobisz kałuż. No i inne elementy wykończenia też możesz pobrudzić. Pędzel ławkowiec lub wałek jest bardziej precyzyjny, choć wałek też należy dobrać odpowiedni bo będzie pryskało.

Moje doświadczenie z malowania jest takie: zagruntować wszystko, jeżeli farba ma być jasna, kupić na podkład tańszą białą farbę, rozcieńczyć i pobielić ściany. Wtedy może trzeba będzie mniej warstw farby właściwej. Można też spróbować nie dawać gruntu. Rozcieńczona farba wejdzie w każdą ryskę i będzie mniej widoczna.

Pzdr

Woytek-mam pytanie z innej beczki :roll: Gdzie kupowałeś i ile płaciłeś za piasek kwarcowy oraz jak Ci się taki tynk podoba, czy może teraz wybrałbyś coś innego.Mam zamiar u siebie identycznie zrobić, mam nawet już tynkarzy umówionych.

Dzięki za odpowiedź

Grom

Przejedź się w al. Jerozolimskie (przed Michałowicami po lewej stronie jadąc z Warszawy) skład f-my Żwirex mają rewelacyjny pisek do gładzi. Cena jak za zwykły kopalniak 25 zł za tonę. Jedź i sprawdź sam. Ja miałem zamiar również tynkować tzw. kwarcowym ale ten ze Żwirexu jest takiej samej jakości tylko żółty.

Pozdrawiam

• 1 year później...
Już kiedyś pisałem że żałuję iż gruntowałem przed malowaniem. Ponieważ to przećwiczyłem na swoich tynkach to wiem na pewno że lepiej jest zamiast gruntu użyć najtańszej białej rozcienczonej farby np. Śnieżka lub podobna. Grunt jest wymagany pod głądź i na gładź pod farbę, natomiast na tynki tradycyjne lepiej farba chociażby z tego powodu że już wstępnie nadaje kolor ścianom i później łatwiej jest docelowo pokryć farbą ostateczną (innych powodów jest jeszcze wiele). Dobrym rozwiązaniem jest jako farby gruntującej użyć farby Kabe Aquatec - jest to farba krzemianowa dedykowana właśnie na surowe tynki- dobrze wzmacnia tynk, dobrze kryje, jest bardzo wydajna i maluje się nią dużo lżej niż jakąś Śnieżką. Niestety wychodzi trochę drożej ale niewiele ze względu na dużą wydajność- polecam.

• 2 years później...
A tynki gipsowe z agregatu gruntuje się? Sprzedawca farby kabe mówił, żeby zagruntować rozcieńczona farbą, ale w niektórych pomieszczeniach chce dać tikkurilę i nie wiem, czy tam gruntować, czy śnieżką zagruntować...A może jeszcze raz ta śnieżką czy 1ką przemalować? A potem już tylko jedna warstwa zostanie...

• 5 weeks później...
A tynki gipsowe z agregatu gruntuje się? Sprzedawca farby kabe mówił, żeby zagruntować rozcieńczona farbą, ale w niektórych pomieszczeniach chce dać tikkurilę i nie wiem, czy tam gruntować, czy śnieżką zagruntować...A może jeszcze raz ta śnieżką czy 1ką przemalować? A potem już tylko jedna warstwa zostanie...

Też mamy zamiar malowac Tikkurilą i ja też nie wiem jaką farbą gruntowac tynki gipsowe z agregatu :roll:

Podpowiedzcie coś :-?