Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieuczesane Wnętrze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

myślę że pomysł ze zmianą chwytów jest super. ja jednak wymieniła bym na trochę inne i zrobiła tą kuchnię klasycznie (zwłaszcza że pokazywane przez ciebie kominki też są klasyczne). Podoba mi się też pomysł z zabudowaniem szufladami tego miejsca pod oknem. A jeżeli chcesz mieć taki wygodny blat to można zrobić taką wąziutką szufladę na samej górze ale że nie będzie to prawdziwa szuflada tylko jak ją wyciągniesz to bedzie blat.

Co do rury ta proponowana zabudowa bardzo fajna, ale jak nie chcesz do granicy szafek to może tylko do samej rury. Ne wiem czy dasz radę ją czymś zakryć, bo raczej tam nic nie postawisz, ewentualnie można ją na biało pomalować.

Fajnie by wyglądał też podwieszany sufit z taką listwą przysufitową. Coś jak na zdjęciu a w tej wnęce puszczone oświetlenie. Fajnie to wygląda.

http://img571.imageshack.us/img571/4426/sufitpod.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Zyrandol też bym dała klasyczny ale jaki to razem z salonwym bym decydowała bo masz te pomieszczenia ze sobą jakby połączone.

Szafka ze szkłem też jest fajna tylko coś jeszcze bym tam oprócz talerzy dała. Na oknie ta roleta rzymska jak pokazywałaś ale bez tych falbanek na dole, prosta. A na oknie np srebrne donice, biały świecznik np takie jak czarne kupowałaś.

Przepraszam że chaotycznie piszę, ale córka mi nie daje, a ja nie mam podzielnej uwagi :)

Oczywiście to tylko takie moje pomysły wcale nie muszą sie podobac;)

Te dodatki co przedstawiam to przykładowe chodzi mi ogólnie żeby nakreślić styl o jakimi chodzi.

uch.jpg

świeczn.jpg

uchwyt.jpg

donicz.jpg

uc.jpg

a to dlatego że meble są fajne tylko poprostu brakuje tego czegoś ;) a ściany to ja bym na szary przemalowałą albo jakąś tapetę. Nie ma niestety właścicielki i nie wiemy w jakim by stylu chciała :)

edit: mam jeszcze pomysł a jakby tak przemalować ściany na greige? ale takie bardziej szare żeby trochę ochłodzić pomieszczenie (bo teraz jest bardzo ciepłe) no i do tego np białe listwy przypodłogowe? nie jest ich tam dużo więc koszt nieduży a zmiana bardzo widoczna.

no i tak trochę głupio mi swoje pomysły pisać...

Edytowane przez pszczolka m

Pszczółka M, Magduśka witajcie :)

Agawi74 - właśnie powoli i na raty przedzieram się przez wątek kominków- dość długa lektura przeplatana w większości słownymi przepychankami ;)

Co do uchwytów w kuchni to też się nad tym zastanawiałam i pewnie za jakiś czas zmienię, choć na prawdę nie wiem kiedy ( wciąż jest masa innnych wydatków i normalnie końca nie wida;/), ale wasze propozycje radośnie zapisuję:)

Rurę będę kombinowała ukryć jakoś mało inwazyjnie, jak nie wyjdzie to chyba ją wydrę w diabły:P, bo szczerze mówiąc sufitów podwieszanych wolelibyśmy uniknąć, ale jak nie będzie innego wyjścia, to trudno.

Podwieszany sufit ze zdjęcia fajnie wygląda, ale czyszenie tej wnęki z kurzu moze być małym utrapieniem. I u nas chyba jest zbyt duża wysokość od szafek do sufitu, żeby wykorzystać ten pomysł.

Cieszę się, że doradzacie mi klasyczne wykończenie wnętrz, ponieważ taki styl najbardziej mi odpowiada (do mieszkania w nim, bo oglądać lubię wnętrza w różnych stylach;).

Co do ścian to zastanawiam się nad przemalowaniem-jakiś odcień szarości albo zwyczajnie biel. Nie jestem jeszcze zdecydowana, mąż będzie torpedował biały natomiast na szary czy greige się zgodzi.Tylko, że ja się boję żeby to wszystko nie wyglądało ponuro. Może dlatego ten żółty, który jest obecnie dość lubię, choć jest go jakby za dużo i za ciepło. Dodam, że salon jest wystawiony na południowy zachód, więc jest w nim dużo światła, toteż pewnie moje obawy co do szarych ścian są niepotrzebne.

Jeśli chodzi o listwy przypodłogowe to są na liście życzeń, podobnie jak listwy przysufitowe. Mam nadzieję, że życzenia się spełnią.

Pszczolka M - czemu Ci głupio pisać? Ja właśnie o to prosiłam i dzięki za wszystkie rady, bo są na prawdę przydatne :)

Niestety trzeba uzbroić się w cierpliwość, bo jeszcze kilka miesięcy zanim cokolwiek ruszy. Zmiany będą wprowadzane dość powoli, także moja obecność na tym forum może przeciągnąć się w kilka lat.Co mnie wcale nie przeraża, bo pełno tu symatycznych osób i wszystkich serdecznie pozdrawiam :)

no to wkońcu znalazłam miłośniczkę klasycznego stylu :) przeglądam kilka dzienników, parę podczytuję, ale wszędzie albo nowoczesność albo styl nazwijmy to wiejsko szwedzki, a klasyki mało. chyba nie wielu osobą się podoba tzn w sensie ze może się i podoba ale nie chciały by w takich wnętrzach mieszkać ;)

Ten sufit super wygląda, ale mnie też zastanawia kwestia kurzu, nie wiem, czy go się tam jakoś zabudowuje??? muszę się dowiedzieć, bo może w sypialni bym u siebie zrobiła :)

co do listew nie wiem czy macie inne pokoje zrobione, ale np te z salonu czy kuchni może można by było gdzieś indziej wykorzystać np w sypialni..

A co do koloru ścian można zrobić je w jasnych odcieniach jak boisz się że będzie ciemno.

A głupio mi, b ja fanka klasycznych wnętrz a nie chcę narzucać swojego zdania ;)

edit: Mam jeszcze jeden pomysł. a jakby na ścianie kominkowej w kuchni zrobić coś na wzór tej inspiracji ze zdjęciami

gre.jpg

greige.jpg

galeria-w-salonie-500-11.jpg

Edytowane przez pszczolka m

Pszczółka mamy w sumie 3 pokoje do wykończenia(na poddaszu- jeden z nich ma być naszą sypialnią) i taką mam nadzieję, że te listwy wtedy przerzucę do któregoś z nich, a w salonie, kuchni i sypialni zagoszczą białe wysokie. Pomysł zaaranżowania tej ścianki w kuchni bardzo fajny. Będę mieć to w pamięci. A teraz idę do Twojego wątku żeby wreszcie spokojnie go przeczytać.:)

no to wkońcu znalazłam miłośniczkę klasycznego stylu :) przeglądam kilka dzienników, parę podczytuję, ale wszędzie albo nowoczesność albo styl nazwijmy to wiejsko szwedzki, a klasyki mało.

Halo, halo ja też miłośniczką klasyki jestem:cool: I fakt, że nas mało...;)

cześć Mania:)

Podglądaj ile chcesz, ja Ciebie też podglądam:D Kafelki w łazience kupione w Castoramie,produkcja Ceramika Color seria Dalia, link do nich: http://www.ceramikacolor.pl/pl/strona.php/module=Oferta/action=Pokaz/IDGrupy=1/IDKategorii=1

Są takie łoo, bo były w miarę tanie i w miarę ładne i w miarę pasowały ;).Niestety nijak nie dało się ich ułożyć tak żeby wzory tych kwiatów i liści tworzyły jakiś ciąg. Mimo tego dosyć je lubię choć szału ni ma.

Za to mam nadzieję, że poszaleję z łazienką u góry.

Mało klasycznych wnętrz na forum, ale te kilka, które widziałam...to czasem kapcie spadają, tak piękne. Mam tylko jedną obawę, że stworzenie stylu klasycznego wymaga grubego portfela i my temu nie sprostamy, więc ja mogę sobie mówić, że lubię klasykę dreptając po panelach udających drewno i oszukiwać się, że będę mieć klasyczne wnętrza. Nie ma się co łudzić, to będzie mizerna podróba klasyki, oby miła dla oka i zachęcająca do przebywania w domu.

oj niekoniecznie z tym portfelem.

Myślę że ważne by mieć pomysł, trochę czasu i samozaparcia. Ja meble planuje kupować używane i odnawiać sama. Kanapy, fotele zobaczymy, ale można zrobić u lokalnego tapicera, a nie kupować jakieś oryginały. Meble do kuchni to zapewne ikea u mnie (do robionych na zamówienie jestem zle nastawiona po tych co mam teraz), do tego klasyczne dodatki więc mam nadzieje że tą ikeą mocno zajeżdżać nie będzie ;). Tapety czy kupisz z wzorami klasycznymi czy nowoczesnymi jeden koszt. Trzeba wiedzieć mniej więcej czego się chce i szukać tańszych zamienników :)

A masz jakiś pomysł na swój salon? Bo nie wiem czy dobrze wnioskuje ale chyba teraz w nim planujesz coś robić ?

Agawi o tobie nie wiedziałam :) Jak dziecko pójdzie w dzień spać to wpade do Ciebie :)

Nie no, już 3 raz skasowałam przypadkiem post, który napisałam.wrrr!!!

Układ mebli w salonie, taki jak na zamieszczonym poniżej rzucie:

8183_rzuty1_fa_proton_i.jpg

Na podłodze są panele, które pokazałam kilka postów wcześniej, okna mamy w okleinie koloru orzech, o tu mam jakieś stare zdjęcie:

DSCN0184.JPG

Planuję wymienić obecne listwy przypodłogowe na białe oraz założyć białe listwy przysufitowe. Kolor na ścianach zmienić na jakiś jasno szary.Poniżej inspiracje kolorystyczne:

http://www.limetti.pl/wp-content/uploads/2010/03/salon-klasyczny2.jpg

http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPvDf_V6Mm1cSbK3pLZjN_PPTFSQ0BaOlan6jMNoprdh_JFOmyIeSwlDLr

http://cdn.decorpad.com/photos/2011/06/16/23b8bdb7f46e.jpg

Poniżej kształty sof i foteli, które wg mnie pasują. Tyle, że chciałabym je mieć w kolorze szarym, a to się chyba zleje ze ścianą. Natomiast białe są niepraktyczne...buu

3-s8a9ffdcd5cd8bdf9e105fae7af6d3a4c.jpg

1271679888ORLANDO_3.jpg

shabby-chic-traditional-style-sofa-263209.jpg

sofa.jpg

sofa-boston.jpg

fragment-275.jpg

fragment-134.jpg

Ława, do której pałam miłością:

img_2215.jpg

Jeśli chodzi o stół i krzesła to coś takiego krąży mi po głowie:

5b143618f93a9641c90fb0ae62843d3d.jpg

9_stol_neptun_krzeslo_turek.jpg

pabianice-drewniane-krzesla-i-stoly-8jE4MzU0OT_o.jpg

1_9d73e5dff640.jpg

http://www.krzesla-stoly.pl/images/krzesla_restauracja/a9921.jpg

No i jak widać jest problem, bo krzesła nie pasują do stołów. I już nie mam siły szukać dalej. W każdym razie krzesła muszą być tapicerowane i wygodne z miękkim oparciem. Chciałam stół i krzesła zamówić u jakiegoś lokalnego stolarza, ale mam już mętlik z tym wszystkim. Dobrze, że nie muszę dziś decydować.

Dwie kanapy w L -kę - jedna we wnęce, a druga pod oknem, gdzie fotel - przynajmniej z jednej kanapy będzie widać ogień. Poza tym wersja lustrzana odbita w poziomie - czyli L -ka kanapa pod oknem tarasowym i TV we wnęce, coby się nie rzucał w oczy przy wejściu do salonu.

Nad 2 kanapami w L się zastanawiam(jedna w wnęce, druga pod oknem). Przy czym ta wnęka nie jest tak głęboka jak na rzucie-sofa będzie z niej wystawać i kominek nie będzie widoczny tylko z miejsca w lewym rogu. Natomiast druga opcja odpada całkiem- zbyt fajny widok za oknami żeby się do niego odwrócić tyłem, więc będzie widać TV po wejściu do salonu, ale nie wiem czemu miałoby to być takie rażące.

Ołtarzyka? Kurcze to brakuje mi tam klęczników...

A na poważnie, telewizor i telewizja jest dla nas mało istotna(obecnie nie mamy żadnego tv), Ale czasem chcielibyśmy leżąc na wygodnej kanapie w salonie obejrzeć film na większym ekranie niż ten od komputera. Dla mnie jest to funkcjonalny układ nawet jeśli wygląda jak ołtarzyk. I zapewniam, że wchodząc do salonu wzrok pada na wykusz i drzwi tarasowe, a właściwie na fajny widok jaki się za nimi roztacza.