prezmer 09.07.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Witam,Mam łazienkę w której sufit to "ślepa" podłoga z desek sosnowych. Przymierzam się do wykończenia łazienki i jeśli to możliwe (nie zaszkodzi drewnu) to nie chcę robić sufitu podwieszanego ale zostawić tę podłogę. Ściany będą pokryte płytami GKFI i glazurą, na podłodze gres. Czy jest sens (podejrzewam, że tak) zabezpieczać deski i belki stropowe w suficie? Jak zrobić to najlepiej? Czy wystarczy użyć Sadolin Base, czy też koniecznie dodatkowo Sadolin Classic? A może zaolejować sufit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agakaga 22.09.2011 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2011 ja także mam drewniany sufit w łazience i polecono mi preparaty przeznaczone do sauny, np taki: Pojemność 1l. Supi Saunasuoja. Wodorozcieńczalny,bezbarwny, akrylowy impregnat na bazie wody, wewnętrzny, na drewno, płyty pilśniowe, powierzchnie. betonowe.Do malowania pomieszczeń o dużej wilgotności. Impregnat SUPI tworzy powłokę nieprzepuszczalną dla wody i brudu. Wyrób zawiera środki zapobiegające powstawaniu pleśni i sinicy drewna. Przeznaczony do malowania boazerii na ścianach i sufitach:sauny,łazienki,przebieralnie.Tak pomalowane ściany i sufity zawsze są czyste i higieniczne.Nie stosować do malowania leżanek w saunach. Pojemność: 0,9 L Bezbarwny półmat.Czas schnięcia:(+23ºC i 50% wilgotności względnej powietrza) Pyło suchość - 30 min. Nakładanie następnej warstwy po 2 – 3 godz.Powłoka jest gotowa do eksploatacji po ok. dwóch dniach.Wydajność: 8-12 m2/L.Malowanie: wałek ,pędzel . Wymieszać wyrób dokładnie z góry na dół, bezpośrednio przed malowaniem i od czasu do czasu w trakcie malowania, aby uzyskać jednolity kolor powłoki. Farbę można rozcieńczyć wodą. Malować dwie warstwy zgodnie z kierunkiem słojów drewna , w przypadku sauny parowej – jedną warstwę.Przechowywanie: w temp. nie niższej od 0 ºC / Chronić przed mrozem/Przygotowanie : Oczyścić malowaną powierzchnię od brudu i kurzu. jeszcze nie pomalowałam, więc nie wiem jak się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pan Janek 30.07.2018 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 ja także mam drewniany sufit w łazience i polecono mi preparaty przeznaczone do sauny, np taki: Pojemność 1l. Supi Saunasuoja. Wodorozcieńczalny,bezbarwny, akrylowy impregnat na bazie wody, wewnętrzny, na drewno, płyty pilśniowe, powierzchnie. betonowe.Do malowania pomieszczeń o dużej wilgotności. Impregnat SUPI tworzy powłokę nieprzepuszczalną dla wody i brudu. Wyrób zawiera środki zapobiegające powstawaniu pleśni i sinicy drewna. Przeznaczony do malowania boazerii na ścianach i sufitach:sauny,łazienki,przebieralnie. Tak pomalowane ściany i sufity zawsze są czyste i higieniczne. Nie stosować do malowania leżanek w saunach. Pojemność: 0,9 L Bezbarwny półmat. Czas schnięcia:(+23ºC i 50% wilgotności względnej powietrza) Pyło suchość - 30 min. Nakładanie następnej warstwy po 2 – 3 godz. Powłoka jest gotowa do eksploatacji po ok. dwóch dniach. Wydajność: 8-12 m2/L. Malowanie: wałek ,pędzel . Wymieszać wyrób dokładnie z góry na dół, bezpośrednio przed malowaniem i od czasu do czasu w trakcie malowania, aby uzyskać jednolity kolor powłoki. Farbę można rozcieńczyć wodą. Malować dwie warstwy zgodnie z kierunkiem słojów drewna , w przypadku sauny parowej – jedną warstwę. Przechowywanie: w temp. nie niższej od 0 ºC / Chronić przed mrozem/ Przygotowanie : Oczyścić malowaną powierzchnię od brudu i kurzu. jeszcze nie pomalowałam, więc nie wiem jak się sprawdzi Witam. Posiadam także w łazience drzewo sosna. Czy sprawdził się ten impregnat. A może jest coś lepszego do zastosowania. Proszę o pomoc. Pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 31.07.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Lakier, jaki by nie był, do sauny normalnie rewelacyjna propozycja;-)pan Janek w łazience posiadasz chyba drewno bo drzewa to w lesie rosną. Pozwól drewnu oddychać i dobra wentylacja łazienki a nie powinno się nic dziać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 31.07.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Nie mam żadnego zabezpieczenia i nic sie nie dzieje . A w łazience często taka "parówa jak w hammamie " Jak pisze kolega Remiks dobra wentylacja i oddychanie drewna to podstawa . Zabezpieczanie sauny to już totalny hardcore . Ktoś tu już kiedyś pisał że szlifował deski po takim zabiegu ( specjalnym do saun) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
banned 20.10.2018 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 To czym malowales ten sufit skoro nie stosowales zadnego impregnatu dodatkowo? Teraz wiekszosc olejów czy farb jak chociazby ten olej do drewna luxdecor ma cechy dekoracyjno-ochronne, wiec faktycznie klasc jeszcze na to impregnat byłoby bzdura. No bo tak kompletnie bez zabezpieczenia przy takiej wilgoci to drewno raczej nie przetrwa zbyt dlugo... Przeciez to raz dwa i drewno zgnije przy takim parowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.10.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 No bo tak kompletnie bez zabezpieczenia przy takiej wilgoci to drewno raczej nie przetrwa zbyt dlugo... Przeciez to raz dwa i drewno zgnije przy takim parowaniu. Bzdura, paruje wentylujesz, doprowadzasz do normalnej wilgotności powietrze. Wbrew pozorom drewno tak szybko wilgotności nie zmienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernard123 04.11.2018 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2018 Z tym preparatem do sauny to myślę lekka przesada... wystarczy dobry impregnat i odpowiednia wentylacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wendy2 01.12.2018 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Miałam podobny problem, dzięki teraz będę miała wymarzoną łazienkę <3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts