Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniany sufit w łazience - zabezpieczenie

prezmer

Recommended Posts

Witam,

Mam łazienkę w której sufit to "ślepa" podłoga z desek sosnowych. Przymierzam się do wykończenia łazienki i jeśli to możliwe (nie zaszkodzi drewnu) to nie chcę robić sufitu podwieszanego ale zostawić tę podłogę. Ściany będą pokryte płytami GKFI i glazurą, na podłodze gres.

Czy jest sens (podejrzewam, że tak) zabezpieczać deski i belki stropowe w suficie? Jak zrobić to najlepiej? Czy wystarczy użyć Sadolin Base, czy też koniecznie dodatkowo Sadolin Classic? A może zaolejować sufit?

• 2 months później...

ja także mam drewniany sufit w łazience i polecono mi preparaty przeznaczone do sauny, np taki:

Pojemność 1l.

Supi Saunasuoja.

Wodorozcieńczalny,bezbarwny, akrylowy impregnat na bazie wody, wewnętrzny, na drewno, płyty pilśniowe, powierzchnie. betonowe.Do malowania pomieszczeń o dużej wilgotności.

Impregnat SUPI tworzy powłokę nieprzepuszczalną dla wody i brudu.

Wyrób zawiera środki zapobiegające powstawaniu pleśni i sinicy drewna.

Przeznaczony do malowania boazerii na ścianach i sufitach:sauny,łazienki,przebieralnie.

Tak pomalowane ściany i sufity zawsze są czyste i higieniczne.

Nie stosować do malowania leżanek w saunach.

Pojemność: 0,9 L Bezbarwny półmat.

Czas schnięcia:(+23ºC i 50% wilgotności względnej powietrza) Pyło suchość - 30 min. Nakładanie następnej warstwy po 2 – 3 godz.

Powłoka jest gotowa do eksploatacji po ok. dwóch dniach.

Wydajność: 8-12 m2/L.

Malowanie: wałek ,pędzel .

Wymieszać wyrób dokładnie z góry na dół, bezpośrednio przed malowaniem i od czasu do czasu w trakcie malowania, aby uzyskać jednolity kolor powłoki.

Farbę można rozcieńczyć wodą. Malować dwie warstwy zgodnie z kierunkiem słojów drewna , w przypadku sauny parowej – jedną warstwę.

Przechowywanie: w temp. nie niższej od 0 ºC / Chronić przed mrozem/

Przygotowanie : Oczyścić malowaną powierzchnię od brudu i kurzu.

jeszcze nie pomalowałam, więc nie wiem jak się sprawdzi

• 6 years później...
ja także mam drewniany sufit w łazience i polecono mi preparaty przeznaczone do sauny, np taki:

Pojemność 1l.

Supi Saunasuoja.

Wodorozcieńczalny,bezbarwny, akrylowy impregnat na bazie wody, wewnętrzny, na drewno, płyty pilśniowe, powierzchnie. betonowe.Do malowania pomieszczeń o dużej wilgotności.

Impregnat SUPI tworzy powłokę nieprzepuszczalną dla wody i brudu.

Wyrób zawiera środki zapobiegające powstawaniu pleśni i sinicy drewna.

Przeznaczony do malowania boazerii na ścianach i sufitach:sauny,łazienki,przebieralnie.

Tak pomalowane ściany i sufity zawsze są czyste i higieniczne.

Nie stosować do malowania leżanek w saunach.

Pojemność: 0,9 L Bezbarwny półmat.

Czas schnięcia:(+23ºC i 50% wilgotności względnej powietrza) Pyło suchość - 30 min. Nakładanie następnej warstwy po 2 – 3 godz.

Powłoka jest gotowa do eksploatacji po ok. dwóch dniach.

Wydajność: 8-12 m2/L.

Malowanie: wałek ,pędzel .

Wymieszać wyrób dokładnie z góry na dół, bezpośrednio przed malowaniem i od czasu do czasu w trakcie malowania, aby uzyskać jednolity kolor powłoki.

Farbę można rozcieńczyć wodą. Malować dwie warstwy zgodnie z kierunkiem słojów drewna , w przypadku sauny parowej – jedną warstwę.

Przechowywanie: w temp. nie niższej od 0 ºC / Chronić przed mrozem/

Przygotowanie : Oczyścić malowaną powierzchnię od brudu i kurzu.

jeszcze nie pomalowałam, więc nie wiem jak się sprawdzi

Witam. Posiadam także w łazience drzewo sosna. Czy sprawdził się ten impregnat. A może jest coś lepszego do zastosowania. Proszę o pomoc. Pozdrawiam...

Nie mam żadnego zabezpieczenia i nic sie nie dzieje . A w łazience często taka "parówa jak w hammamie " Jak pisze kolega Remiks dobra wentylacja i oddychanie drewna to podstawa . Zabezpieczanie sauny to już totalny hardcore . Ktoś tu już kiedyś pisał że szlifował deski po takim zabiegu ( specjalnym do saun) .

• 2 months później...
To czym malowales ten sufit skoro nie stosowales zadnego impregnatu dodatkowo? Teraz wiekszosc olejów czy farb jak chociazby ten olej do drewna luxdecor ma cechy dekoracyjno-ochronne, wiec faktycznie klasc jeszcze na to impregnat byłoby bzdura. No bo tak kompletnie bez zabezpieczenia przy takiej wilgoci to drewno raczej nie przetrwa zbyt dlugo... Przeciez to raz dwa i drewno zgnije przy takim parowaniu.

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...