szczukot 09.07.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Witamwkurza mnie czasami, jak cos robia w wodociagach, to potem strzela powietrzem i woda z kranow.Czy mozna np na wlocie do domu, zamontowac jakis odpowietrznik automatyczny, aby wylapywal te powietrze i nie stzrelalo z kranow czy syczalo w spluczce ? Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 można i niemożna takiego odpowietrznika założyć, dlaczego: aby odpowietrznik dobrze działał powinien na instalacji mieć zrobioną niszę gdzie to powietrze będzie się zbierało, a w przypadku instalacji wody pitnej nie powinno być miejsc gdzie ta woda stoi i nie przepływa bo mogą tam zbierać się bakterie, jak założysz odpowietrznik bez takiej niszy to nie wyłapie on całego powietrza więc czy warto???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 No np moglby byc zainstalowany na wylocie z zasobnika, ktory w sumie jest pierwszy w obiegu. Woda chyba wychodzi w najwyzszym punkcie baniaka, wiec powietrze zawsze tam ucieknie. i mogloby byc "wydalone" z ukladu Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_Bodnar 10.07.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 można i niemożna takiego odpowietrznika założyć, dlaczego: aby odpowietrznik dobrze działał powinien na instalacji mieć zrobioną niszę gdzie to powietrze będzie się zbierało, a w przypadku instalacji wody pitnej nie powinno być miejsc gdzie ta woda stoi i nie przepływa bo mogą tam zbierać się bakterie, jak założysz odpowietrznik bez takiej niszy to nie wyłapie on całego powietrza więc czy warto???? Dokładnie - odpowietrzenie powinno sie odbywac naturalniena "gorze" czyli ostatnim odbiorniku - kran. chyba mozna sie przyzwyczaic do takich niewielkich niedogodnosci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2011 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 No ja nie moge. Jak czasami mi strzeli z kranu i caly mokry jestem, bo akurat jakas ekipa robila cos w studzience. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 No np moglby byc zainstalowany na wylocie z zasobnika, ktory w sumie jest pierwszy w obiegu. Woda chyba wychodzi w najwyzszym punkcie baniaka, wiec powietrze zawsze tam ucieknie. i mogloby byc "wydalone" z ukladu Fantom na ciepłej wodzie możesz oczywiście założyć odpowietrznik to co napisałem dotyczy instalacji wody pitnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 10.07.2011 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 można i niemożna takiego odpowietrznika założyć, dlaczego: aby odpowietrznik dobrze działał powinien na instalacji mieć zrobioną niszę gdzie to powietrze będzie się zbierało, a w przypadku instalacji wody pitnej nie powinno być miejsc gdzie ta woda stoi i nie przepływa bo mogą tam zbierać się bakterie, jak założysz odpowietrznik bez takiej niszy to nie wyłapie on całego powietrza więc czy warto????Mozna by zainstalowac maly 50 litrowy hydrofor z poduszka powietrzna (nie z workiem). Wlot do zbiornika zrobic od gory, wyjscie na dom u dolu. Na gorze zbiornika zainstalowac tez odpowietrznik. Robi sie tak na potrzeby odzelaziania wody: wode sie najpierw napowietrza, a potem jej nadmiar wypuszcza u gory takiego zbiornika. Dziala. Woda nie stoi, bakterie nie rosnal. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 10.07.2011 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 No i super. Tylk ja juz u siebie tego chyba nie zrealizuje Wyjscie wody mam na samym dole i leci caly czas dolem w scianie juz. Nie dam rady dolozyc zbiornika Za pozno pomyslalem. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 10.07.2011 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Mozna by zainstalowac maly 50 litrowy hydrofor z poduszka powietrzna (nie z workiem). Wlot do zbiornika zrobic od gory, wyjscie na dom u dolu. Na gorze zbiornika zainstalowac tez odpowietrznik. Robi sie tak na potrzeby odzelaziania wody: wode sie najpierw napowietrza, a potem jej nadmiar wypuszcza u gory takiego zbiornika. Dziala. Woda nie stoi, bakterie nie rosnal. marcin można i tak ale moim zdaniem to będzie bardzo często poduszkę powietrzną trzeba uzupełniać bo woda będzie się na dużej powierzchni napowietrzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2011 05:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ale gdzie tu problem ? W koncu po to bedzie tam ten odpowietrzac automatyczny. Co do cieplej wody, to probelmow ze "strzelaniem" nie mam. Na 99% w piecu jest odpowietrznik automatyczny zalozony (piec ze zbiornikiem 80L). Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.07.2011 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ale gdzie tu problem ? W koncu po to bedzie tam ten odpowietrzac automatyczny. Co do cieplej wody, to probelmow ze "strzelaniem" nie mam. Na 99% w piecu jest odpowietrznik automatyczny zalozony (piec ze zbiornikiem 80L). Fantom spokojnie bo jak dobrze rozumiem to co napisałeś, to Ty mylisz pojęcia nie możesz zamontować odpowietrznika na hydroforze bo to jest zaprzeczenie zasady hydroforu, Jastrząb poddał pomysł bez odpowietrznika powietrze z rury która cię drażni zbierało by się w hydroforze a dokładnie w jego poduszce powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 11.07.2011 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja zrozumialem co innego. Chodzi o to, aby zrobic uklad typu : zwykly zbiornik (iles tam litrow), z gory dolatuje woda zimna, z dolu wyplywa woda zimna, na gorze jest odpowietrznik. I to bedzie dzialalo. Woda nie bedzie stala, a cale powietrze bedzie uciekalo przez odpowietrznik. To nie bedzie dzialalo jak hydrofor. Fantom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.07.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 można i tak ale moim zdaniem to będzie bardzo często poduszkę powietrzną trzeba uzupełniać bo woda będzie się na dużej powierzchni napowietrzaćA po co ja uzupelniac. Kolega sie chce wlasnie powietrza pozbywac. Brak powietrza w tym zbiorniku to jest wlasnie docelowa sytuacja, wiec nie wiem po co to powietrze dodawac. Jak sie powietrze rozpusci w wodzie to tez OK, bo taka sytuacja nie skutkuje strzelaniem z kranow. To jest sieci wodociagowa, nie wlasna studnia z pompa. W przypadku wlasnej pompy poduszke powietrza owszem trzeba uzuleniac jesli jej brakuje, bo to powietrze wypycha wode ze zbiornika do domu. Przy bardzo malej poduszce sterownie pompa zawodzi, bo pompa sie probuje w kolko wlaczac i wylaczac - cisnienie bowiem spada blyskawicznie. Przy zasileniu z sieci o praktycznie stalym cisnieniu taki zbiornik moze se byc praktycznie pelny, lub prawie pusty i tak dzialc bedzie. Grunt zeby poziom powietrza nie opadl ponzej wyjscia na dom, bo to znowu bedzie skutkoweac strzelaniem z kranow. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.07.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Jastrząb poddał pomysł bez odpowietrznika powietrze z rury która cię drażni zbierało by się w hydroforze a dokładnie w jego poduszce powietrznejNa gorze hydroforu jak napisalem trzeba zainstalowac odpowietrznik. Przeciez powietrze samo ze zbiornika bie wyparuje. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 11.07.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 oj aleś to zakręcił, to pisz od razu że zbiornik a nie hydrofor i że bez poduszki, a jeżeli tak to wodociąg musi mieć dobre ciśnienie bo ten zbiornik będzie działał rozprężająco jak ciśnienie będzie kiepskie to na górnej kondygnacji może być problem zwłaszcza jak otworzysz równocześnie kran na dolnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 11.07.2011 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 oj aleś to zakręcił, to pisz od razu że zbiornik a nie hydrofor i że bez poduszki, a jeżeli tak to wodociąg musi mieć dobre ciśnienie bo ten zbiornik będzie działał rozprężająco jak ciśnienie będzie kiepskie to na górnej kondygnacji może być problem zwłaszcza jak otworzysz równocześnie kran na dolnej 1. To bedzie poduszka powietrzna, tyle ze "czasowa". Jak woda bedzie zawierala duzo powietrza (co skutkuje strzelaniem kranow), to zbierze sie ono u gory zbiornika, skad zawor odpowietrzjacy je usunie. Wtedy poduszki juz nie bedzie az do czasu, az wodociag znowu cos zakombinuje i wprowadzi duze ilosci powietrza do rur. 2. Cisnienie w wodociagu nie ma tu nic do rzeczy. Cisnienie na sieci przed zbiornikiem, bedzie takie samo w zbiorniku jak i za zbiornikiem w instalacji domowej. Sam zbiornik nijak cisnienia przeciez nie zmodyfikuje. Ewentualnie jeszcze nie odporwadzone przez odpowietrzacz powietrze, bedzie sprezone do takiego samego cisnienia jak jest w sieci. Nie wiem na czym owo rozprezajace dzialanie ma polegac. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2012 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 No to kontynuuje temat.Czy można gdzieś kupić taki "zbiornik/rurę", który od dołu będzie miał dwa wejścia i na górze jedno ? Czyli wejście i wyjście wody od dołu a na górze odpowietrznik ? Może to być cokolwiek, aby było 'na gotowo", czyli miało jakieś gwinty zewnętrzne/wewnetrzne abym mógł sam to wpiąć w instalację. Wtdaje mi się, że te 50 litrów to zdecydowanie za dużo. Jak będzie to rzędu 5 litrów to w zupełności wystarczy.I jaki odpowietrznik musi być ? Czy taki zwykły stosowany do CO czy ważne są parametry (ciśnienie itp/) ? Fantomps. Kilka dni temu znowu coś kombinowali z rurami i mam takie strzały z kranu, że juz nie mam sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 16.10.2012 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 Jest coś takiego jak separator powietrza. Np.:http://stentor.flamco.nl/pl/cat/systemy-wzbiorcze-i-akcesoria-flamco/odpowietrzniki-i-separatory/flamcovent-absorbcyjne-separatory-powietrzaNie wiem czy to u Ciebie zadziała (bo nigdy czegoś takiego nie stosowałem), ale zapytaj się u sprzedawcy (Flamco).Inne firmy też coś takiego mają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczukot 16.10.2012 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Dzieki. Zerkne, ale sie boje, ze to bedzie drogie. EDIT : No i znalazlem wstepne ceny. Ten najmnijszy (8 litrow) to koszt rzedu 2 tys zl !! Czyli to zadne rozwiazanie do mojego celu. EDIT 2 : te "przelotowe" to koszt od 200 zl w gore. Pytanie czy sa w stanie wychwycic te bable czy nie. Tego typu mam na solarach, ale tam przeciez jakies mikrobabelki moga byc najwzyej. Jak to wogole dziala ? Bo jak widze, co on ma w srodku http://img850.imageshack.us/img850/3627/flamcoventgsectionlh243.jpg Chyba spore opory wprowadza. Fantom Edytowane 16 Października 2012 przez szczukot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
free_shop 16.10.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2012 (edytowane) Sam nie wiem jakie będą opory. W środku może być cokolwiek( rozbity talerz fajansowy, peszel elektryczny pocięty na kawałki itp.) Wtedy powietrze łatwiej oddziela się od wody i jest usuwane przez automatyczny odpowietrznik.Może wystarczy zamontować zwykły odpowietrznik, gdzieś w najwyższym punkcie, np. przy wężykach doprowadzających wodę do umywalki? Edytowane 16 Października 2012 przez free_shop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts