Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pióro+wpust vs pionowa spoina (gazobeton). Co mocniejsze?

Recommended Posts

Który sposób murowania da wytrzymalszy mur z BK 600 (18cm, o ile to istotne):

a) murowanie na pióro+wpust (tylko poziomo zaprawa), czy

b) murowanie bloczkiem gładkim z pionową spoiną.

W obu przypadkach zaprawa cienkowarstwowa.

Chodzi mi o wytrzymałość np. na wiatr (siła prostopadła do płaszczyzny muru?). Moim zdaniem b) gdyż iż tak na czuja :) Jak uważacie?

akurat wiatr to i bez zaprawy nie przewróci,

ojej, to już pomińmy ten wiatr :) Jestem ciekaw które łączenie jest silniejsze. Zamawiam materiał, (też) na ściany szczytowe (poddasze nieużytkowe, ściana "trójkąt" podstawa 9m, wysokość 2m) no i nie wiem czy brać BK piórowpustowe czy gładkie na spoinę pionową (nie żeby to był czynnik decydujący). 18cm jest albo P+W bez chwytków, albo gładkie z chwytkami.

Edytowane przez grzeniu666

P/W wymyslono po to aby zastapić spoine pionową, która stanowiła mostek termiczny, na rzecz pustki powietrznej, która jest izolatorem w pewnym zakresie szerokosci (chodzi o brak ruchu powietrza w szczelinie). Nie wymyslono tego po to aby przyspieszyć prace..to wyszło samo. jak każdy materiał ma swoja technologie kładzenia czy jak zwał , tak i tutaj nalezy pamietac o tym że P/W to co innego niż spoina pionowa. Spoiny pionowe spajały materiał w każdym kierunku wraz ze spoinami poziomymi, naprężenia są przenoszone przez materiał jak i spoine i nie ma zakłuconego rozkładu naprężeń. Przy spoinach tylko poziomych , nie mozna brać równomiernego rozkładu obciążeń czy naprężeń co pociaga za sobą dozbrajanie np. naroży dolnych okna przy filarach. Tak i ściany szczytowe, mozna wykonac tak i tak, obojetnie ale w przypadku spoin poziomych tylko niezbedny jest wieniec skośny (osobiscie daję go zawsze ale inni robia róznie).

...Tak i ściany szczytowe, mozna wykonac tak i tak, obojetnie ale w przypadku spoin poziomych tylko niezbedny jest wieniec skośny (osobiscie daję go zawsze ale inni robia róznie)...

O o o o, i w tym kontekście też to rozważam :) niby te ściany niskie mam, ale i wąskie. Dzięki za opinie!