grzeniu666 11.07.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Który sposób murowania da wytrzymalszy mur z BK 600 (18cm, o ile to istotne): a) murowanie na pióro+wpust (tylko poziomo zaprawa), czy b) murowanie bloczkiem gładkim z pionową spoiną. W obu przypadkach zaprawa cienkowarstwowa. Chodzi mi o wytrzymałość np. na wiatr (siła prostopadła do płaszczyzny muru?). Moim zdaniem b) gdyż iż tak na czuja Jak uważacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 11.07.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 akurat wiatr to i bez zaprawy nie przewróci, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.07.2011 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) akurat wiatr to i bez zaprawy nie przewróci, ojej, to już pomińmy ten wiatr Jestem ciekaw które łączenie jest silniejsze. Zamawiam materiał, (też) na ściany szczytowe (poddasze nieużytkowe, ściana "trójkąt" podstawa 9m, wysokość 2m) no i nie wiem czy brać BK piórowpustowe czy gładkie na spoinę pionową (nie żeby to był czynnik decydujący). 18cm jest albo P+W bez chwytków, albo gładkie z chwytkami. Edytowane 11 Lipca 2011 przez grzeniu666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 11.07.2011 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 u mnie chłopaki murowali z bloczków na pióro wpust. Klej dawali na płaszczyzny poziome (co oczywiste), ale również smarowali piony. Zawsze to jakaś dodatkowa pewnosć, że jest zrobione szczelnie. Tym bardziej, ze sciana będzie jednowarstwowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 11.07.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 P/W wymyslono po to aby zastapić spoine pionową, która stanowiła mostek termiczny, na rzecz pustki powietrznej, która jest izolatorem w pewnym zakresie szerokosci (chodzi o brak ruchu powietrza w szczelinie). Nie wymyslono tego po to aby przyspieszyć prace..to wyszło samo. jak każdy materiał ma swoja technologie kładzenia czy jak zwał , tak i tutaj nalezy pamietac o tym że P/W to co innego niż spoina pionowa. Spoiny pionowe spajały materiał w każdym kierunku wraz ze spoinami poziomymi, naprężenia są przenoszone przez materiał jak i spoine i nie ma zakłuconego rozkładu naprężeń. Przy spoinach tylko poziomych , nie mozna brać równomiernego rozkładu obciążeń czy naprężeń co pociaga za sobą dozbrajanie np. naroży dolnych okna przy filarach. Tak i ściany szczytowe, mozna wykonac tak i tak, obojetnie ale w przypadku spoin poziomych tylko niezbedny jest wieniec skośny (osobiscie daję go zawsze ale inni robia róznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 11.07.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 ...Tak i ściany szczytowe, mozna wykonac tak i tak, obojetnie ale w przypadku spoin poziomych tylko niezbedny jest wieniec skośny (osobiscie daję go zawsze ale inni robia róznie)... O o o o, i w tym kontekście też to rozważam niby te ściany niskie mam, ale i wąskie. Dzięki za opinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 12.07.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 antech popisales sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 18.07.2011 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 otóżto, ciężko tutaj jednoznacznie stwierdzić które rozwiązanie jest lepsze, one są po prostu trochę inne. Ale obydwa sprawdzają się bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts