Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To dostałaś już odpowiedź: zdejmujesz drzwi i krecisz zawiasem w odpowiednią stronę. Chyba że nie w tyml jest problem i trzeba zrobić coś innego/

(np.: poprawić mocowanie).

Nie rozumiem w czym masz problem? Po prostu sugeruję zlecić to komuś czującemu temat.

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Nie mam innego wyjscia jak skierowac to pytanie na forum poniewaz osoba od ktorej kupilam drzwi jest sprzedawca nieprofesjonalnym i niekompetentnym wiec nie bede poprostu tracic czasu aby skierowac to pytanie bezposrednio do niego.

Zamowilam drzwi na oscieznicy thermo prestige lux (wiec z 3 elektrozaczepami),dodatkowo zamowilam antabe z przyciskiem,ktorej nie otrzymalam(blad sprzedawcy przy wypelnianiu formularza zamowienia)a w zamian otrzymalam antabe zwykla i elektrozaczepy z funkcja dzien/noc.

Nie jest to dla mnie rozwiazaniem bo musialabym ciagle nosic klucze w kieszeni wychodzac chociazby do garazu(o przestawianiu funkcji dzien/noc rowniez nie zawsze pamietam).

I tu pojawia sie pytanie -czy majac elektrozaczepy z funkcja dzien/noc jestem je w stanie polaczyc z antaba z przyciskiem tak aby ten przycisk zwalnial elektrozaczepy?

Czy te elektrozaczepy maja oryginalnie wbudowany kabelek,ktory moge polaczyc z zasilaczem i nastepnie zasilacz z antaba z przyciskiem?

W zamiarze mam pociagnac zasilanie po oscieznicy,z tym damy sobie rade,tylko czy te elektrozaczepy maja opcje podlaczenia do zasilacza?

Chyba,ze macie inny pomysl?

Dziekuje

• 1 month później...
Nie masz co się bawić w takie rozwiązania. Zamawiałaś dobrze, a sprzedawca źle uzupełnił druk więc domagaj się tego za co zapłaciłaś. Z mojego doświadczenia wynika, że to nie jest tylko zmiana antaby / pochwytu i podłączenie kabli. Najprościej udaj się do sprzedawcy i żądaj tego za co zapłaciłaś czy to co chciałaś zamówić.

• 1 month później...

Mam taki problem z drzwiami Wikęd termo prestige.

Nowe drzwi w nowym budynku: po zamontowaniu wkładka zamka wystaje o prawie centymetr na zewnątrz. Bardzo ułatwia to włamanie przez wyłamanie zamka. ( na youtubie można znaleźć filmiki, które pokazują jak szybko można wyłamać taki zamek).

Wikęd w katalogu określa, że wkładka zamka do tych drzwi ma rozmiar 55/55.

Zamontowano wkładkę zgodnie ze specyfikacją.

Firma Wikęd odmówiła uznania reklamacji ponieważ wkładka została wypakowana z oryginalnego pudełka. Z tego wynika, że montażyści powinni pozostawić dom bez zamka na okres rozpatrywania reklamacji.

Na tym temacie na forum znalazłem ten sam problem z 2014 roku. Siedem lat i Wikęd wciąż nie wprowadził poprawki. Wielu dystrybutorów na swoich stronach internetowych chwali się tymi drzwiami z bardzo wystającą wkładką zamkową!

Firma montująca drzwi zaproponowała na własny koszt wymianę zamka. Duży plus dla Oknokoncept z Krakowa, jeden z moich problemów będzie rozwiązany.

Nic nie dzieje się bez przyczyny. Zakup nowej poprawnej wkładki to około 200 zł.

Problem polega na tym, że firma Wikęd w najdroższych drzwiach od co najmniej siedmiu lat podaje błędną specyfikację. Zamawiając te drzwi klient otrzymuje albo drzwi do których się łatwo włamać, albo (jeśli montażyści zauważyli niepoprawny wymiar i nie zamontowali zamka) drzwi zupełnie bez zamka.

Firma Wikęd zna adresy montażu drzwi.

Nie wierzę, że przez siedem lat, przy odrobinie dobrej woli nie można było poprawić katalogu.

Nic nie dzieje się bez przyczyny. Moja obawa jest taka, że ktoś z tej firmy może współpracować ze złodziejami: bogaty klient, otwarty dom, znany adres.

Nie znam innego wytłumaczenia.

Na forum jest przedstawiciel firmy Wikęd, proszę o komentarz.

Pozdrawiam

Krzysztof

Wiked_wkladka.jpg

Wiked_wkladka2.jpg

Wiked_wkladka3.jpg

Podeślę link osobie, która tu często się wypowiadała z ramienia fabryki (od dłuższego czasu już nie pracuje u nich, ale mam nadzieję, że rozwiąże Twoje wątpliwości).

Cóż mogę napisać: zgłaszałem podobną reklamację. U nas drzwi otwierały się na zewnątrz, wystawały ok 4mm (w instrukcji producenta wkładki mogą max 3mm). Argument użyty u Ciebie - jest żałośnie słaby.

Gdy fabryka zasługuje to ich bronię. Jako drzwi bardzo polecam, bo w swoim segmencie są bardzo ok. Ale są właśnie takie sprawy w których nie zachowują się jak na nich przystało.

M.in z tego powodu przestałem polecać serię Termo Prestige.

Ps. Rozumiem że to posądzenie o zmowę jest też taką zagrywką poniżej pasa i nie ma sensu tego roztrząsać :)

@ e_nygma, Oczywiście da się zamontować właściwą wkładkę, gdyby montażyści mieli więcej wkładek, cały zestaw o każdym rozmiarze, to bez problemu by włożyli właściwą. Może u Ciebie tak właśnie było, albo Twój sprzedawca miał już doświadczenie z tymi drzwiami i wiedział, że ma zamówić inne wkładki niż podaje producent.

Montaż wkładki jest banalnie prosty, jedna śrubka i gotowe. Mam wkładkę z gałką.

Tak sobie porównuję tą sytuację z oponami do samochodu. Czy ktokolwiek zamówiłby opony w innym rozmiarze niż podaje producent? Zapewne tak, ale nie należy oczekiwać od sprzedawcy, że poleci mi inny rozmiar.

Nie posądzam o zmowę, ja się obawiam, bardzo się obawiam. Nie rozumiem dlaczego producent drzwi dąży do otwarcia budynku. Najpierw sugeruje wkładkę którą łatwo wyłamać, później żądanie odesłania zamka w oryginalnym opakowaniu, bez śladów użytkowania. Byłbym w stanie zrozumieć, że ktoś się pomylił, może producent sugerował klamki w których jedna klamka ma rozetkę grubości 1,5 cm , druga 0,5 cm. Ale to jest niemożliwe.

Przez kilka lat do producenta spływały reklamacje a producent dalej podaje błędne wymiary. Na stronach wielu sprzedawców te wkładki zamkowe odstają od drzwi. To niemożliwe żeby przez taki czas nikt nic z tym nie zrobił. W tym musi być jakiś cel.

Jaki?

Fakt - w gwarancji jest opis jasny, że jak coś się nie zgadza to się tego nie montuje i reklamuje od razu. Szkoda, że montażysta nie zgłosił się do Wikędu od razu. Zapewne zaproponowali by jakiś chwilowe zastępcze rozwiązanie, choć lepiej byłoby poprawić rozmiar wkładek. Co do wkładek to rzeczywiście również moim zdaniem mogliby dać je trochę krótsze. Ja zapytam o to jaką masz klamkę / szyld w drzwiach. Te 55/55 dobrze pasują pod klamki w klasie C z dodatkowym zabezpieczeniem przeciw rozwierceniowym.

Wikęd w katalogu określa, że wkładka zamka do tych drzwi ma rozmiar 55/55.

Mam takie drzwi. Przed chwilą się upewniłem - zmierzyłem. Grubość skrzydła 85mm. Szyld z każdej strony 10mm po 1,5mm wystaje ta część wkładki, która się nie obraca a ta obracająca się jakieś 3,1mm względem szyldu.

Jaką masz grubość skrzydła i jaką grubość szyldu?

W umowie mam:

- Klamka Magnus do serii Termo Prestige LUX

- Wkładko-Gałka Investlock klasy C 55/55t TP LUX, od wewnątrz gałka.

Jest to klamka bez "klasy C", bez tej obracającej się szparki na kluczyk. Klamka standardowa, Wkładka o rozmiarach takich jak standardowa Wilka 55/55.

Szyld (rozetka klamki) ma grubość 8 mm z obu stron.

Wiked_wkladka4.jpg

Wiked_wkladka5.jpg

• 3 weeks później...

Jest to klamka bez "klasy C", bez tej obracającej się szparki na kluczyk. Klamka standardowa, Wkładka o rozmiarach takich jak standardowa Wilka 55/55.

Też mam szyld bez szparki - ale po te 2mm z każdej strony głębszy. Więc tu już mi się po 2mm z każdej strony wkładka głębiej chowa.

Ale tu coś mi się nie dodaje. Weź jeszcze wkładkę zdemontuj i zmierz.

Też mam te drzwi i nie byłam tego świadoma dopóki nie przeczytałam postu. U mnie - a jakże - też wystaje. Jednak ponieważ i tak zamierzam wymienić wkładkę po zakończeniu budowy to na razie śpię spokojnie. Muszę tylko przypilnować tematu i w momencie wymiany pamiętać o poprawnym rozmiarze wkładki. Dzięki Krzysboron!

• 2 weeks później...
Mają dostępną wkładkę investlock w katalogu. Ma ona klucze budowlane i zwykłe dla mieszkańców. Po włożeniu standardowego klucza "rozkodowuje" się klucze budowlane i nikt poza domownikami nie ma wstępu. Tylko minus za cenę takiego rozwiązania, bo tania wkładka kupiona na chwilę spełni podobną rolę. Później wystarczy zmienić na docelową.

• 1 month później...

Sprawdź uszczelkę. Czy coś nie odpycha skrzydła.

Zerknij na stronę zawiasową. Może wystarczy poprawić tam docisk.

Potem sprawdź skrzydło. Nie powinno, ale może się odkształciło.

I jeszcze sprawdź piony ościeżnicy, czy oby na pewno stoją jak trzeba.