Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...

A sprzedawcy powinni się zastanowić czy lepszą dopłatą będzie:

1. +680zł do ościeżnicy i mamy Premium + Termo

2. +600zł do wyższej serii drzwi ale na standardowej ościeżnicy

Nie myśmy jak roboty aby tylko wcisnąć cokolwiek i to zamontować. Pytajcie ludzi co mają za dom, z czego zrobiony itd aby dobrać im lepszą dla nich opcję.

Rozpisałem się trochę w sumie o niczym odkrywczym, ale jakoś mnie pobudziły słuszne słowa Fina o "dołożeniu" do drzwi ;).

Więc pytanko, który wybór będzie lepsze i w jakich okolicznościach ? Bo własnie aktualnie stoje przed takim.

no nie, nie ma tak łatwo. By odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba napisać rozprawkę. A Ty swoje potrzeby określasz jednym zdaniem.

Jaki masz otwór (szerokość i możliwość powiększenia) i do czego te drzwi mają być? (dom, garaż?)

no nie, nie ma tak łatwo. By odpowiedzieć na Twoje pytanie trzeba napisać rozprawkę. A Ty swoje potrzeby określasz jednym zdaniem.

Jaki masz otwór (szerokość i możliwość powiększenia) i do czego te drzwi mają być? (dom, garaż?)

To mają być główne drzwi wejściowe umieszczone od strony północnej, osłonięte z jednej strony wysuniętym garażem (projekt Bruno 2 PS). CO do wielkości to spokojnie jak coś można powiekszyć (na tę chwilę nie pamiętam dokładnych wymiarów)

pozdrawiam

A masz tam wiatrołap jakiś?

Ja generalnie staram się namawiać Klientów do zakupu Wikędów z ościeżnicami Termo. Mają one szereg zalet wymienianych tu na forum (sztywność, szczelność itd), oraz szereg zalet o których nie będziesz wiedział ale będziesz się cieszył z tego. Co do modelu drzwi (o ile to ma być Wikęd jak rozumiem) to musisz określić jeszcze ile masz pieniędzy do przeznaczenia na drzwi, bo jak Ci na kasie nie zależy to kup Prestige i nie zachodź w głowę dlaczego. Jak budżet masz skromniejszy to powiedz do ilu złotych planujesz drzwi to coś będzie łatwiej podpowiedzieć.

P.S. Z czego masz ściany, ile ocieplenia i jaki ma to być montaż? W licu muru czy w ociepleniu?

A masz tam wiatrołap jakiś?

Ja generalnie staram się namawiać Klientów do zakupu Wikędów z ościeżnicami Termo. Mają one szereg zalet wymienianych tu na forum (sztywność, szczelność itd), oraz szereg zalet o których nie będziesz wiedział ale będziesz się cieszył z tego. Co do modelu drzwi (o ile to ma być Wikęd jak rozumiem) to musisz określić jeszcze ile masz pieniędzy do przeznaczenia na drzwi, bo jak Ci na kasie nie zależy to kup Prestige i nie zachodź w głowę dlaczego. Jak budżet masz skromniejszy to powiedz do ilu złotych planujesz drzwi to coś będzie łatwiej podpowiedzieć.

P.S. Z czego masz ściany, ile ocieplenia i jaki ma to być montaż? W licu muru czy w ociepleniu?

Niestety budżet się bardzo liczy, ale nie jest ściśle określony, szukam "dobrej jakości za rozsądną cenę).

Tak, jest wiatrołap.

Ściany z silki 18cm, ocieplenie 20 cm grafitu. Montaż raczej w licu.

Na tę chwilę zastanawiam się między:

- premium z termo

- optimum bez termo

- KTM 75 plus (tutaj na tą chwilę mam najlepszą cenę + mogę dobrać bramę garażową KTM w identycznym kolorze)

Pozdrawiam

Czesc Panowie,

Dostalem wycene na drzwi wejsciowe, ale wydaje mi sie ze troche duzo wyszlo. Mozecie rzucic okiem ? :)

TERMO PRESTIGE 26C, w cenie: 2840zł + VAT

Naświetle boczne 400 [mm], w cenie: 1260zł + VAT

Pochwyt okrągły 1500 [mm] inox, w cenie: 550zł + VAT

Elektrozaczepy do drzwi Prestige, w cenie: 540zł + VAT

Samozamykacz listwowy, w cenie: 680zł + VAT

Wkładka w klasie C, w cenie: 75zł + VAT

Dostawa i montaż drzwi z naświetlem, w cenie: 650zł + VAT

Towar i usługa razem w cenie: 6595zł + 8% VAT = 7122zł brutto

xbinek - strzelam, że u Ciebie sprawdziłyby się dobrze Optimum. Jeśli tylko masz sposobność doskubać z portfela na Optimum z Termo to byłoby to jeszcze lepsze rozwiązanie ze względu na znacznie cieplejszą i sztywniejszą ościeżnicę aluminiowo-kompozytową.

Optimum też z tego względu, że ma przylgę z 4 stron skrzydła (z ościeżnicą Termo jak i bez niej). No i Optimum mają jeszcze zasuwnicę, która super dociąga skrzydło od strony zamkowej. W Premiumach masz zamek górny i podklamkowy zintegrowany z dolnym.

[email protected] - wyszło dobrze, tylko że rabatu żadnego nie dostałeś. Ktoś zna się na posługiwaniu katalogiem :)

Finalnie uhandlowalem z tego 10% jeszcze. Dobrze czy nie dobrze ? :)

Gdybym kupił wg ceny katalogowej bez montażu z 23% VAT, to bym zapłacił 70zł więcej, niż zapłaciłem za drzwi + poszerzenie 26cm + transport i ciepły montaż na taśmach Illbrucka (wszystko z 8% VAT).

Ile w tym materiału, a ile usługi - nie wiem. Zresztą nawet gdyby mi sprzedawca to rozpisał, to przecież może to dzielić na robociznę i materiał tendencyjnie.

10% to nie jest szczyt możliwości, ale też nie ma co narzekać. 15% to już całkiem dużo i nie można oczekiwać od każdego i dla każdego. Pytanie tylko, czy w tym wysokim rabacie sprzedawca nie zrekompnesował sobie narzutu np. robocizną..

To wygląda na wysoką stawkę, ale może pozory mylą. Może "ukryte" w niej są nie zyski sprzedawcy, a poszerzenia podprogowe, może folie i taśmy do "ciepłego montażu". Na odległość - trudno zgadnąć.

Tasm nie chcialem, poszerzenia sa w tej cenie :) Utwierdzilem sie zatem w przekonaniu ze jesli przeplacilem to niewiele. W kazdym razie dla mnie dosc waznym elementem jest jeszcze kontakt ze sprzedawca, a ten jest na wysokim poziomie od poczatku wspolpracy z ta firma ( wstawiali mi tez okna - nie obylo sie oczywiscie bez rrklmacji, ale wszystkie zalatwione jak trzeba i poprawione)

To właśnie są rzeczy których nie policzysz w złotówkach. To jak ktoś załatwia reklamacje i jak do nich podchodzi wiele może powiedzieć do sprzedawcy. Rabat 10% nie jest zły. Bywają też większe, ale jak pisałeś - ważny jest ten kontakt i to jak ktoś zachowuje się po sprzedaży / montażu.

Ja również wolę zapłacić za dają rzecz czy usługę minimalnie więcej (lub otrzymać mniejszy rabat) ale wiem, że udaję się do profesjonalisty i mam wobec niego większe oczekiwania. Szczególnie jak zamawiasz drzwi Prestige, to musi być tam dobrze przeprowadzony montaż aby nie pogorszyć ich właściwości. Zasuwnica jaka tam jest też nie lubi niechlujstwa przy montażu.