Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie Wszystkich .

Czytam sobie forum już parę lat pracując w branży już prawie dwie dechy .

I tak się zastanawiam po co piszecie publicznie jaki to rabat jest nieprzyzwoity , ile powinien kosztować montaż itd .

Jaki to ma sens ?

Napiszcie może oficjalnie i publicznie jaki macie rabat na dany produkt . Bo co ? Klient ma prawo widzieć ? Bo kieruje Wami chęć niesienia nieodzownej pomocy i szerzenia informacji ......... ? . Z czego będziecie płacić podatki, ZUS-y , czynsze, i resztę wszelakich kosztów , nie zapominając o zyskach .

Czy wyślecie człowieka 40 km x 2 = 80 km aby dokręcił śrubkę do klamki czy założył np. osłonki ( taki przykład ) -czas , korki , paliwo , wynagrodzenie, itp.

Każdy ma prawo pisać i mówić co uważa w ramach dobrego smaku i rozsądku , ale sami za przeproszeniem "robicie" we własne gniazdo .

Potem taki delikwent dzwoni / wysyła e-maile w promieniu 50, a czasami i 100 km nie ukrywając specjalnie tego , wybierając najtańszą ofertę na rynku dosłownie robiąc casting cenowy co do 1 zł .

Wiem, że to mój pierwszy post i może któryś z Kolegów Adminów usunie lub będzie jakaś reakcja Redakcji , ale przemyślcie racjonalnie

proszę opinie i komentarze na temat kwot czy też % , dopłat, rabatów itd pisanych publicznie na forach . Kierujmy się rozsądkiem , dobrem swoim i branży , a nie Klienta ( pod kątem $ ) , bo Klient niestety nas nie będzie oszczędzał i żałował ........... . Prawo rynku jest jakie jest, ale weźmy również pod uwagę, że montując za 100 zł za np. rok już nikt nie odbierze tel jak będzie potrzebna regulacja .

Drogo / tanio / niedużo / mało to wszystko pojęcia względne . Jako anegdotę przytoczę szkolenie sales coaching :

ile kosztuje to kosztuje ? , tyle ile jest Pan/i w stanie zapłacić ............. .

Możecie strzelać :p

Z wyrazami szacunku

PW

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy wyślecie człowieka 40 km x 2 = 80 km aby dokręcił śrubkę do klamki czy założył np. osłonki ( taki przykład ) -czas , korki , paliwo , wynagrodzenie, itp.

Każdy ma prawo pisać i mówić co uważa w ramach dobrego smaku i rozsądku , ale sami za przeproszeniem "robicie" we własne gniazdo .

Mam budowę kilka kilometrów od Piaseczna. Ekipie Vetrexa od okien nie chciało się nawet przygotować mi oferty. Ekipa od MS i Oknoplastu owszem, przygotowała. Ale wygrała (nie wiem czemu, koniecznie chciałem porównać, jak cenowe wyjdzie Vetrex) ekipa z Radomia. Gorąco polecam.

Chciało im się przygotować ofertę, przyjechać na pomiar, zamontować. I opłaciło im się. I to pomimo tego, że uparli się, że lekko draśnięte ramę mi wymienią. Lekko - tynk pewnie by przykrył. A specjalnie musieli jechać, żeby to zrobić. To nie jedyny przypadek. A bardzo podobny tekst zacytował mi monter ogrodzenia - usłyszał od swoich kolegów z Piaseczna. Tak, będzie mi montował monter z Radomia. Bo jemu się opłaca.

Źle trochę na to patrzysz. My co do dokręcenia śrubki jesteśmy zobowiązani, bo to ja dokonuję montażu i ja jestem za niego odpowiedzialny. Jak ktoś zgłasza mi reklamację (jestem również sprzedawcą drzwi Wikęd), to zobowiązany jestem ją przyjąć i rozpatrzyć. Jeśli uznam ją za zasadną i przyczyną jest np. niedokręcona śrubka, którą ja miałem dokręcić to muszę jechać i naprawić mój błąd. Jeśli przyczyną reklamacji byłoby np. wypaczone skrzydło to reklamację przekazuję dalej do producenta, bo on jest gwarantem towaru, a ja gwarantem usługi.

A co do rabatów - forum jest dobrowolne i każdy może w ramach społecznych norm wypowiadać się. Skoro ktoś zapytał o wycenę, to my podpowiedzieliśmy mu że może więcej utargować. Chyba o pomoc tu chodzi? A co do robienia we własne gniazdo, ja osobiście nie uważam aby to miało miejsce. Jak komuś nie na rękę informowanie Klienta o możliwym rabacie nie musi się brać udziału w dyskusji.

Inaczej nie prowadzilibyśmy firm i nie starali się rozwijać tej branży. Znam wielu sprzedawców czy montażystów, którzy założyli już dawno ręce. Mają ileś oczek rabatu handlowego i z tego żyją. Montują drzwi w ten sam sposób od 100 lat. A jak wspomni się o ciepłym montażu to pukają się w czoło i pytają się kto takich bzdur nagadał.

Drzwi przez ostatnie kilka lat cały czas mocno się rozwijają. Techniki ich montażu też. Samo się to nie dzieje. Firma Wikęd z tego wątku też wprowadziła szereg małych i dużych unowocześnień w drzwiach po tym co wywnioskowali z naszych (montażystów i sprzedawców) sugestiach. Nawet głupia regulacja na język zamka jest milowym krokiem dla mnie, bo wcześniejsze piłowanie ościeżnicy u Inwestora dla mnie osobiście było mocno uwłaczające. Dostawało się drzwi na zasadzie "zrób to sam", bo jesteś montażystą. OK zamontować drzwi to jedno, a piłować ościeżnicę na oczach kogoś kto wywalił na te drzwi 3 tysiące to inna rzecz.

A co do forum - zobacz dlaczego jest ono tak duże, dlaczego tak dużo ludzi totalnie zielonych tu zagląda. Otrzymają pomoc za darmo, a po roku czy 2 na swojej budowie to oni stają się małymi ekspertami i pomagają innym. To jest cała potęga forum. Nikt tu nie zarabia. Od tego mamy swoje firmy jak słusznie zauważyłeś.

The me, w czasach drzwi bez regulacji docisku sprzewales je po 3tys!!;) zdzierstwo;))

Ja wychodzę z założenia że przegięcia w żadną stronę nie są dobre. I dlatego pozwalam sobie na rozmowy o kosztach.

Mam budowę kilka kilometrów od Piaseczna. Ekipie Vetrexa od okien nie chciało się nawet przygotować mi oferty. Ekipa od MS i Oknoplastu owszem, przygotowała. Ale wygrała (nie wiem czemu, koniecznie chciałem porównać, jak cenowe wyjdzie Vetrex) ekipa z Radomia. Gorąco polecam.

Chciało im się przygotować ofertę, przyjechać na pomiar, zamontować. I opłaciło im się. I to pomimo tego, że uparli się, że lekko draśnięte ramę mi wymienią. Lekko - tynk pewnie by przykrył. A specjalnie musieli jechać, żeby to zrobić. To nie jedyny przypadek. A bardzo podobny tekst zacytował mi monter ogrodzenia - usłyszał od swoich kolegów z Piaseczna. Tak, będzie mi montował monter z Radomia. Bo jemu się opłaca.

Mi również montowała ta sama ekipa i z czystym sumieniem mogę polecić. 50km w jedną stronę to dla nich nie problem. A że zrobili dobre wrażenie kupiłem późniejszym czasem również 2szt. drzwi wyjściowych.

Fin - możesz mówić mi "pan pazera", bo rzeczywiście 3 koła za drzwi bez regulacji na język zamka to szczyt bezczelności haha :).

Chyba każdy zdrowo myślący człowiek zdaje sobie sprawę z tego, że zarabiamy na tym pieniądze. Dziwi mnie podejście takie, że ktoś na siłę próbuje wmówić Klientowi, że nic on na tym nie zarabia. Ja wolę inne podejście - zarabiam, ale Ty wiesz za co ja biorę od Ciebie pieniądze.

A co do samych cen zakupu drzwi i ceny drzwi do ich jakości. Są firmy na prawdę skrajne, sprzedające mocno średni produkt (aby nie napisać, że badziewie) w cenach wyższej półki i robią to tylko dlatego, że ich dział marketingu jest większy jak dział produkcji i technologii razem wzięty.

• 2 weeks później...

Jaki jest najlepszy (czyt. najcieplejszy/najpewniejszy/najfajniejszy) sposób montażu drzwi zewnętrznych ? Będę miał zamontowane drzwi Wikęd Prestige. Rozmawiałem z kilkoma firmami, które sprzedają i montują Wikędy i ogólnie firmy zaoferowały następujące sposoby montażu:

1) Tylko piana, a jak chcę inaczej to mam sobie załatwić materiały i może montażysta będzie wiedział co z tym zrobić ;)

2) Tylko taśmy rozprężne (czy to wystarczy ?)

3) Taśma rozprężna i folie z Soudala/Illbrucka (chyba ok)

4) Folie z Soudala/Illbrucka i piana (czyli tak jak np. przy montażu okien)

Na co szczególnie zwrócić uwagę już podczas montażu Wikędów Prestige ?

Też mi się wydaje, że opcja nr 4 jest najlepsza, ale może jeszcze ktoś się wypowie.

Jeszcze mam pytanie dotyczące wysokości poszerzeń podprogowych. Drzwi będą posadowione na płycie fundamentowej, na płycie będzie położone 11 cm styropianu, ok. 8 cm wylewki, na to płytki lub panele podłogowe. Poziom "0" będzie wynosił ok. +21 cm od poziomu płyty do górnej krawędzi płytek/paneli. Czy poszerzenia należy poskładać do łącznej wysokości 21 cm (czyli trzy poszerzenia o wysokościach 120 mm + 60 mm + 30 mm) i na to ciepły próg PCV/ALU, czy też wysokość poszerzeń powinna być niższa, żeby ciepły próg "chował się" w wylewce ?

JA preferuje opcję nr4. I niekoniecznie musi być folia tych marek. Ważne by ekpia potrafiła się nimi posługiwać.

Co do poszerzeń - zależy od progu i sposobu otwierania (zakładam, że na zewnątrz?) Wtedy faktycznie niektóre progi pozwalają na ich "zatopienie" w podłodze.

Ile cm? Tyle, by był luz na wypoziomowanie i uszczelnienie na dole, więc szacowanie na równe 21 jest wg mnie niepoprawne.

• 1 month później...
Czy ościeżnica Termo od Prestige będzie pasowała do serii Optimum? Bo ta od pierwszych drzwi ma dwie uszczelki, a druga ma jedną. Czy można je stosować zamiennie? Wybierając tą z Prestige do Optimum powinny być lepsze parametry, nie? Drzwi nie dla mnie, dla teściów a kombinują jak mogą.

Nie ma takiej możliwości. Te ościeżnice mają inny profil (kształt) i nie będą pasowały do skrzydeł Optimum / Prestige zamiennie. Poza tym te ościeżnice mają iny wymiar. Wysokość jest ta sama, ale ościeżnica Termo od Prestige jest o 28mm szersza.

Poza tym skrzydła są inaczej wyprofilowane w felcu i nie podejdzie mimo najszczerszych chęci. Masz opcje dwie:

-albo dorzucisz się teściom do drzwi Prestige i będziesz najlepszym zięciem przez 2 tygodnie (bohater domu te sprawy)

-albo wybijesz im z głowy kombinacje i zostaną przy Optimum, które też ma wiele zalet (czwarta przylga, zasównica, dobre parametry)

Ha ha ha, a tak poważnie to w skrócie pisząc nie da się zrobić takiej podmiany.

• 2 weeks później...

Cześć,

Mam zamontowane drzwi thermo prestige z wikęda z pochwytem i elektrozaczepami. Używam ich narazie jako dzień/noc, ale robią mi własnie elewacje i coś wypadałoby zrobić z kablem od elektrozaczepów jakbym chciał coś później pokombinować z elektroniką. Chce go sobie przerzucić do garażu gdzie mam całą rozdzielnię elektryczną i teleinformatyczną i teraz moje pytanie. Jaki prąd steruje tym elektrozaczepem ? 230V ? 12V ? Nie wiem jaki kabel dać - myślałem o UTP bo wydawało mi się ze do sterowania i 12V wystarczy, ale zacząłem się obawiać czy tam przypadkiem 230V nie będzie potrzebne. Temat dość pilny - dzisiaj musze położyć kabel :bash::bash::bash:

Mam zamówione drzwi Termo Prestige, ale właśnie dzwonił sprzedawca, że przy tych drzwiach funkcja dzień/noc nie będzie działać bez prądu, bo to zamek listwowy. Wiec musi być prąd podłączony + 3 elektrozaczepy. W drzwiach optima z ościeżnicą jest to podobno możliwe. Czy to się zgadza?? Bo już nie wiem, które zamawiać? Drzwi są z pochwytem i zależy nam na możliwości otwieraniu bez klucza.

Cześć,

Mam zamontowane drzwi thermo prestige z wikęda z pochwytem i elektrozaczepami. Używam ich narazie jako dzień/noc, ale robią mi własnie elewacje i coś wypadałoby zrobić z kablem od elektrozaczepów jakbym chciał coś później pokombinować z elektroniką. Chce go sobie przerzucić do garażu gdzie mam całą rozdzielnię elektryczną i teleinformatyczną i teraz moje pytanie. Jaki prąd steruje tym elektrozaczepem ? 230V ? 12V ? Nie wiem jaki kabel dać - myślałem o UTP bo wydawało mi się ze do sterowania i 12V wystarczy, ale zacząłem się obawiać czy tam przypadkiem 230V nie będzie potrzebne. Temat dość pilny - dzisiaj musze położyć kabel :bash::bash::bash:

Gada głupoty. Przy każdym elektrozaczepie masz taka małą dzwigienkę - albo go blokujesz i wtedy mozliwosc otwarcia masz tylko z klucza bądź elektrycznie. Jak go rozblokujesz to ciagniesz za pochwyt i dzrzwi sie otwieraja. Trzeba tylko wtedy dać samozamykacz - bez tego strach ze Ci przeciąg drzwi otworzy.

Samozamykacz chyba dodatkowo dociska skrzydło do ościeżnicy. Między kotłownią a garażem mam drzwi przeciw pożarowe i w nich wymagany był samodomykacz właśnie dla docisku. Dobra sprawa, chociaż w przypadku drzwi o których piszę powoduje dodatkowo opór przy otwieraniu, co jest minusem tego rozwiązania.