Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak na szybko, po wizycie u wujka Googla, wyszło mi, że Aluhaus/Oknoplast robi większe bez problemu (a nawet w standardzie), podobnie Wiśniowski. Także chyba jakoś dam radę, chociaż celowałem w Wikęda właśnie :)

Bez problemu. Ale z budżetem minimum x2 w stosunku do Wikęda.

Ale to chyba koniecznie na ościeżnicy Termo, bo jak rozumiem były to drzwi 2skrzydłowe z dostawką w wysokości 240?

Co do wysokości otworów w projektach to bardzo często widzi się takie kwiatki. Jak nie ma budowlańca starej daty, to młodszy fachowiec będzie wykonywał godnie z projektem bez zastanowienia się. Można szukać drzwi wyższych, bo nie tylko Wikęd robi takie rzeczy. Aluhaus ma takie, Hormann miał nawet 270cm. Tylko należy zadać sobie pytanie o to co będzie tańsze - obniżenie otworu i wstawienie drzwi "standardowych", czy szukanie drzwi wyższych od standardu.

Ale to chyba koniecznie na ościeżnicy Termo, bo jak rozumiem były to drzwi 2skrzydłowe z dostawką w wysokości 240?

Co do wysokości otworów w projektach to bardzo często widzi się takie kwiatki. Jak nie ma budowlańca starej daty, to młodszy fachowiec będzie wykonywał godnie z projektem bez zastanowienia się. Można szukać drzwi wyższych, bo nie tylko Wikęd robi takie rzeczy. Aluhaus ma takie, Hormann miał nawet 270cm. Tylko należy zadać sobie pytanie o to co będzie tańsze - obniżenie otworu i wstawienie drzwi "standardowych", czy szukanie drzwi wyższych od standardu.

Czasami względy estetyczne wygrywają z ekonomią;-) U mnie drzwi 20cm wyższe ładnie korespondują z oknami (nadproża w tej samej lini), zrobienie ich w standardzie skutkowało by złym samopoczuciem przez następne 30lat:P Te kilka stówek można przeboleć;-)

Pozdrawiam

Tulisko

Prawda - zdarzają się przypadki gdy ktoś decyduje się na wyższe, bo często prezentują się ładniej, do tego jeszcze na etapie projektu... A później niespodzianka jak trzeba dopłacić prawie 1000 do prestige czy innych. Z drugiej strony jeśli komuś to się podoba, to nie rzadko mniej problemu sprawia przebolenie tej kwoty, w porównaniu do satysfakcji. Wyższe drzwi mają coś w sobie, jeszcze jak połączy się z naświetlem bocznym... Wszystko kwestia projektu, gustu i budżetu.

Czasami względy estetyczne wygrywają z ekonomią;-) U mnie drzwi 20cm wyższe ładnie korespondują z oknami (nadproża w tej samej lini), zrobienie ich w standardzie skutkowało by złym samopoczuciem przez następne 30lat:P Te kilka stówek można przeboleć;-)

Pozdrawiam

Tulisko

Jasne, że tak, bo człowiek ma poczucie estetyki swojego otoczenia i czasem w sposób nieuzasadniony jest w stanie wydać krocie na coś co mu się podoba, a tak na prawdę nie ma ekonomicznego uzasadnienia. Jak w Twoim przypadku z drzwiami, jak w zakupie drogiego auta "na pokaz", jak przy robieniu elewacji w najdroższych tynkach, bo przecież siatka zaciągnięta klejem też spełni swoją funkcję.

Tylko takie inwestycje w estetykę ja polecam robić w momencie pełnej świadomości tego co się kupuje, bo wolałbym mieć lepsze drzwi w standardowej wysokości, niż kupić jakieś badziewie bo ma odpowiednią wysokość. Akurat z Wikędami czy wyższymi Hormannami nie ma takiego problemu z jakością, ale trzeba jakoś rozsądnie inwestować w dom.

Witam wszystkich na forum.

Jestem nowym użytkownikiem i to mój pierwszy post.

Remontuję kapitalnie domek z lat 80-tych.

Domek z racji kończącego się budżetu pozostanie sezon może dwa bez ocieplenia.

Przyszła pora na drzwi zewnętrzne. Na oku mam dwóch producentów, Wikęd i KMT. Budżet z montażem maks 3500 zł.

Moje pytanie następujące do osób które sprzedają owe drzwi, montują co wybrać?

Wikęd model Optimum + Termo wzór 26 się najbardziej podoba. Cenią mi to na 3300 zł z montażem.

KMT model Plus 75 passive ościeżnica standardowa do tego medelu (terma 75 passive) wzór 13 s1 Cenią na 3360 zł z montażem.

Kmt model Plus 75 i ościeżnica terma 75 na 2700 zł z montażem.

Jest wiatrołap w przedpokoju. Najlepiej jest ostatnia opcja bo pieniądze będzie w co ulokować na budowie. Choć chcę też wybrać dobrze bo i na tamte modele też się kasę znajdzie i chciałbym by posłużyły. Czy Wikędu Optimum z termo i Kmt pssive to ta sama półka, jakość. Czy ta stalowa ościeżnica będzie dużo gorszym wyborem, przemarzanie i tego typu historie.

Proszę o opinie, porady muszę się zdecydować bo drzwi na czerwiec potrzebne, a sprzedawcy wiadomo każdy chwali swoje.

Wikęd model Optimum + Termo wzór 26 się najbardziej podoba. Cenią mi to na 3300 zł z montażem.

To czytałeś?

Mnie Prestige 26 f kosztowały 3420zł brutto z ciepłym montażem i wysokimi poszerzeniami - oszczędzenie z tego chociaż złotówki odbiłoby się dużą stratą na jakości/parametrach (jak w powyższy poście).

Czytałem ten wątek.W mojej okolicy jest większość punktów sprzedających kmt. Prestige najlepsze rozwiązanie bez dopłaty za ościeżnice lecz cena u mnie przekraczającą budżet. Koło 4tyś z montażem. Nie mam nowego domu lecz po remoncie, okna dwie szyby. Raczej wszędzie w materiałach jest srednia półka. Pasywnego i tak z niego nie zrobię. I tu znów wracam do pytania. Jaki jest złoty środek z tych opcji jak wyżej?

Da się. W tym przypadku ze strony producenta jest fair że nie przebija rabatami swoich żywicieli (dealerów). Wystarczy udać się do pierwszego ale LEPSZEGO punktu (dobry montaż pozwoli uniknąć problemów).

słuchajcie, jak wy to robicie, że dostajecie rabaty na te drzwi?

interesuje mnie model 25 standardowy wymiar 90"

za termo prestige lux bez żadnych dodatkowych bajerów mam zapłacic 4630 z montażem

wycena z luzina, czyli od producenta

da się taniej?

Takie zachowanie jest raczej bardzo fair ze strony producenta. Sprzedaż stolarki jest dosyć skomplikowana. Rabatów nie dostajesz z powietrza, Każdy punkt musi na czymś zarobić, konkurować z innymi. Jakby producent u siebie dla detalu dawał mega rabaty, to nikt nie bawiłby się w dealerów itd... A punkty sprzedaży mogą rywalizować ze sobą cenami.

Da się. W tym przypadku ze strony producenta jest fair że nie przebija rabatami swoich żywicieli (dealerów). Wystarczy udać się do pierwszego ale LEPSZEGO punktu (dobry montaż pozwoli uniknąć problemów).

nie spojrzałam na to z tej strony..

jutro idę do lokalnego salonu, bo koleś mówi, że na maila i telefon to ma ceny katalogowe ;)

Takie zachowanie jest raczej bardzo fair ze strony producenta. Sprzedaż stolarki jest dosyć skomplikowana. Rabatów nie dostajesz z powietrza, Każdy punkt musi na czymś zarobić, konkurować z innymi. Jakby producent u siebie dla detalu dawał mega rabaty, to nikt nie bawiłby się w dealerów itd... A punkty sprzedaży mogą rywalizować ze sobą cenami.

tak, myślałam, że jak na okna daje, to na drzwi też da..

Czytałem ten wątek.W mojej okolicy jest większość punktów sprzedających kmt. Prestige najlepsze rozwiązanie bez dopłaty za ościeżnice lecz cena u mnie przekraczającą budżet. Koło 4tyś z montażem. Nie mam nowego domu lecz po remoncie, okna dwie szyby. Raczej wszędzie w materiałach jest srednia półka. Pasywnego i tak z niego nie zrobię. I tu znów wracam do pytania. Jaki jest złoty środek z tych opcji jak wyżej?

Ja mam podobną sytuację. Dom nie najmłodszy po generalnym remoncie (ocieplenie ścian, fundamentów i stropodachu lub poprawniej byłoby napisać dachu bez poddasza + wymiana stolarki). U siebie montowałem Premiumy na ościeżnicy 11. Wtedy nie było Termo, ani żadnej wyższej serii. Obecnie jakbym miał wybierać to wybrałbym do siebie Optimum na Termo. Termo Prestige Lux na pewno bym do siebie nie brał, bo ja aż tak ciepłego domu nie mam i te drzwi trochę by się u mnie marnowały. Optimum za to brałbym ze względu na 4tą przylgę i parametry. Teraz Premiumy są też na zasuwnicy i to bardzo mocno zbliżyło je do Optimum. Tak czy inaczej na pewno na Termo, bo to jest rzecz warta dopłaty.

no ja widocznie mam słabą siłę przebicia - mam wycenę na 4360

to praktycznie tyle, co producent daje za płatność gotówką

pytanie techniczne - czy brać poszerzenia z klinarytu? polecacie?

Brać. Chociaż klinaryt jest trudniejszy w prawidłowym zastosowaniu niż poszerzenia, bo nie powinien byc klinowany a postawiony na idealnej płaszczyźnie (w praktyce wątpię by tak się działo).