Zbigniew Rudnicki 08.05.2004 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Kapturki izolacyjne i kapturki do skręcania to dwie różne rzeczy.Kapturki izolacyjne w róznych kolorach i wielkościach (średnicach) można kupić w hurtowniach elektrotechnicznych (Wyrób rzemieślniczy).Kapturki do skręcania są dość trudne do kupienia.Widziałem u monterów wykonane indywidualnie, stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 08.05.2004 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Jak powinna być wykonana instalacja elektryczna. Mój elektryk poprowadził mi gniazda z kontaktów. Jedni mówią, że Xle, inni, że dobrze. Jak więc powiino być. Pomóżcie w podjęciu decyzji tak się robi jesli chce się mieć mozliwośc zapalenia kilku lamp stołowych zasilanych z kontaktów z jedego wyłacznika np przy wejsciu do pokoju. Dobry i prosty sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 26.08.2007 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 Chcę podłączyć elektryczny przepływowy podgrzewacz wody Clage MDH 4 http://www.clage.pl/siteservice/download.php. Instrukcja mówi, że nominalnie bierze 20A. Powinien być podłączony na sztywno do instalacji (a nie na wtyczkę). Dodatkowo jest wymóg żeby rozłącznik znajdujący się przed tym połączeniem rozłączał obydwa przewody L i N. Niestety wszystkie łączniki dwubiegunowe jakie znalazłem są tylko na 10A. Piszą, żeby w przypadku np. braku wody wyłączać bezpiecznik instalacji do podgrzewacza. Ale ja wolałbym mieć wyłącznik przy podgrzewaczu. Gdzie znaleźć odpowiedni łącznik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakaowy 26.08.2007 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2007 W każdej hurtowni elektrycznej, powinien być dostępny od ręki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 01.10.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Czy w kotłowni wymagane są gniazda bryzgoszczelne? Jeżeli tak to mam mały kłopot bo mam zamontowane podwójne puszki modułowe, a dwa takie gniazda nijak się obok siebie nie zmieszczą. Szukałem też modułowych gniazd bryzgoszczelnych ale niestety nic nie znalazłem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kenji 01.10.2008 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Czy w kotłowni wymagane są gniazda bryzgoszczelne? Jeżeli tak to mam mały kłopot bo mam zamontowane podwójne puszki modułowe, a dwa takie gniazda nijak się obok siebie nie zmieszczą. Szukałem też modułowych gniazd bryzgoszczelnych ale niestety nic nie znalazłem . Jest wielu producentów osprzętu. Na pewno coś znajdziesz. Przejedź się do jakiejś hurtowni elektrycznej, tam zazwyczaj mają tablice z wzornikami. Coś podpasujesz. Dużą siecią hurtowni dysponuje np. Alfa-Elektro http://www.alfaelektro.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 01.10.2008 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Czy w kotłowni wymagane są gniazda bryzgoszczelne? ... No właśnie - czy są? Skoro tak, to powinny być wymagane i w kuchni i w łazience Pojęcie "kotłownia" zwłaszcza starszej generacji może się kojarzyć z zasyfionym pomieszczeniem pełnym miału i kawałków węgla, z jakimś żelaznym potworem umieszczonym pośrodku, z którego wydobywają się kłęby pary, leje się woda z ogromniastych zaworów poowijanych sznurami azbestowymi... wtedy niewątpliwie takie gniazda byłyby wymagane. http://www.midpoint-productions.com/Pictures/Pic3.jpg A jak wygląda współczesna kotłownia? http://www.instal-reguly.waw.pl/pliki/g9.jpg I czy takie gniazda są konieczne? Oto jest pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 02.10.2008 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Zobacz, że cała instalacja elektryczna została wykonana w plastykowych korytkach po połozeniu glazury. A więc faktycznie nie jest schowana w tynku, tylko jest na zewnątrz. Dlatego wygodniej stosować jest jest do niej osprzęt bryzgoszczelny, bo mozna go po prostu mocować na dyble do ściany.A ponadto nigdy nie mozna wykluczyć awarii rur, czy któregoś z połączeń (zaworów, kolanek, innych) i wycieku wody pod ciśnieniem. Więc dla świętego spokoju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
irysy 02.10.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Znalazłem modułowe gniazda bryzgoszczelne więc problem jest już rozwiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 02.10.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Zobacz, że cała instalacja elektryczna została wykonana w plastykowych korytkach po połozeniu glazury. tamto zdjęcie pierwsze lepsze z netu, nawet nie zwróciłem uwagi A ponadto nigdy nie mozna wykluczyć awarii rur, czy któregoś z połączeń (zaworów, kolanek, innych) i wycieku wody pod ciśnieniem. Więc dla świętego spokoju... No dobra, to będę się upierał przy kuchni i łazience - mają być, czy nie? Taak pytam - sprawdzam tylko czy już jesteś w formie mimo przymusowego odwyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markoto 05.12.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanie odnosnie lazienki. Planuje we wnece nad wanna zamontowac 2 lampki o IP 44 ledy 12V takie http://www.kanlux.pl/80,produkt.html , transformator bylby na poddaszu nieuzytkowymWneka jak tuhttp://images25.fotosik.pl/293/11f2fad1dcaa3f0c.jpgCzy moge to zrobic bez obawy, bo elektryk mowi ,ze zrobi nam to na nasza odpowiedzialnosc, bo transformator moze sie zepsuc i przepuscic 230V na lampke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gazio 05.12.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 czy elektryk troszkę nie przesadza? Taka sytuacja mogłaby zaistnieć tylko gdyby doszło do przepalenia uzwojeń transformatora - wystarczy zainstalowac bezpiecznik przy transformatorze by wyeliminować taką sytuację. Napewno instalacja lazienki zabezpieczona jest bezpiecznikami róznicowoprądowymi. Może się nie znam, ale z takim podejściem trzebaby instalować w lazience świeczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomkii 05.12.2008 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanie odnosnie lazienki. Planuje we wnece nad wanna zamontowac 2 lampki o IP 44 ledy 12V takie http://www.kanlux.pl/80,produkt.html , transformator bylby na poddaszu nieuzytkowym Wneka jak tu http://images25.fotosik.pl/293/11f2fad1dcaa3f0c.jpg Czy moge to zrobic bez obawy, bo elektryk mowi ,ze zrobi nam to na nasza odpowiedzialnosc, bo transformator moze sie zepsuc i przepuscic 230V na lampke. Można - ale transformator dał bym specjalnej konstrukcji - tzw. transformator bezpieczeństwa. Ma konstrukcję minimalizującą możliwość pojawienia się napięcia sieci na stronie wtórnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 05.12.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Mam pytanie odnosnie lazienki. Planuje we wnece nad wanna zamontowac 2 lampki o IP 44 ledy 12V takie http://www.kanlux.pl/80,produkt.html , transformator bylby na poddaszu nieuzytkowym Wneka jak tu http://images25.fotosik.pl/293/11f2fad1dcaa3f0c.jpg Czy moge to zrobic bez obawy, bo elektryk mowi ,ze zrobi nam to na nasza odpowiedzialnosc, bo transformator moze sie zepsuc i przepuscic 230V na lampke. Witam. Masz może wklejoną przez Ciebie fotkę w większej rozdzielczości? Jeśli tak - prośba na priv, bo podoba mi się to rozwiązanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 29.03.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 muszę połączyć dwa przewody ziemne i położyć je w ziemi, no i jak to zrobić, aby w przyszłości uniknąć problemów ? wystarczą koszulki termokurczliwe, czy są lepsze sposoby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 29.03.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam,chciałbym zakupić przewody do instalacji elektrycznej w domu lecz nie wiem o jaki mam pytać symbol ,nie chce dytu lecz linke która będzie w peszlu 3x1,5 i 3x2,5 prosze o porade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 29.03.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 muszę połączyć dwa przewody ziemne i położyć je w ziemi, no i jak to zrobić, aby w przyszłości uniknąć problemów ? wystarczą koszulki termokurczliwe, czy są lepsze sposoby ? chyba kable a nie przewody.. musisz kupić w hurtowni elektrycznej tulejki o odpowiednim przekroju (takim jak kable które chcesz połączyć) do mufowania kabli i zestaw rur termokurczliwych typu na przykład ZRM też dopasowanych do przekroju kabli do tego praska do prasowania tulejek i opalarka i jedziesz. tylko się nie zasugeruj i nie stosuj zwykłych koszulek termokurczliwych. zestawy do mufowania typu ZRM są przystosowane do takich ziemnych muf właśnie. możesz jeszcze do izolowania takiej mufy użyć zestawu taśm samowulkanizujących np. firmy 3M albo scotch ale to drogie niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 29.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam,chciałbym zakupić przewody do instalacji elektrycznej w domu lecz nie wiem o jaki mam pytać symbol ,nie chce dytu lecz linke która będzie w peszlu 3x1,5 i 3x2,5 prosze o porade do prowadzenia instalacji podtynkowych służa przewody typu Ydy nawet w peszlu.linką to sobie przedłużacz możesz zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 muszę połączyć dwa przewody ziemne i położyć je w ziemi, no i jak to zrobić, aby w przyszłości uniknąć problemów ? wystarczą koszulki termokurczliwe, czy są lepsze sposoby ? chyba kable a nie przewody.. musisz kupić w hurtowni elektrycznej tulejki o odpowiednim przekroju (takim jak kable które chcesz połączyć) do mufowania kabli i zestaw rur termokurczliwych typu na przykład ZRM też dopasowanych do przekroju kabli do tego praska do prasowania tulejek i opalarka i jedziesz. tylko się nie zasugeruj i nie stosuj zwykłych koszulek termokurczliwych. zestawy do mufowania typu ZRM są przystosowane do takich ziemnych muf właśnie. dobrze mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 29.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam,chciałbym zakupić przewody do instalacji elektrycznej w domu lecz nie wiem o jaki mam pytać symbol ,nie chce dytu lecz linke która będzie w peszlu 3x1,5 i 3x2,5 prosze o porade do prowadzenia instalacji podtynkowych służa przewody typu Ydy nawet w peszlu.linką to sobie przedłużacz możesz zrobić. les111, ty się lepiej zajmij wytwarzaniem śliwowicy, a instalacje zostaw elektrykom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts