Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór instalacji elektrycznej !

Recommended Posts

Witam,

Zbieram całą dokumentację do oddania domu do użytku i w związku z tym mam pytanie odnośnie odbioru instalacji elektrycznej.

Instalacje zrobili mi elektrycy z zaznajomionej firmy po godzinach, niezależny elektryk zrobił pomiary wystawił papierek, wszystko jak najbardziej ok.

Pytanie mam takie, otóż na druku odbioru instalacji w dzienniku budowy widnieje miejce również na pieczątkę firmy, która instalację zakładała i czy tam rzeczywiście musi być ? skoro w moim przypadku nie było firmy " z NIP'em" ?

Będę wdzięczny za szybką odp.

Pozdrawiam

WItam,

Dziękuję za odpowiedzi ale mam nieodparte wrażenie, że my się nie rozumiemy.

W każdym razie temat już rozpoznałem.

Pozdrawiam

Niech ten co to pomierzył wpisze tam swój numer uprawnień, imię, nazwisko, podpis. Może być coś jeszcze potrzebne (np. PESEL). Nie będzie problemu.

Gdybyś nie był cwaniakiem i zapłacił legalnie działającej firmie to miałbyś....

wszystko 2 razy drożej i wcale nie lepiej. Problemu nie masz żadnego, pogadaj z jakimś elektrykiem z upoważnieniami, za niedużą opłatą wszystko wstępluje. Najlepiej weź kogoś lokalnego (bardzo możliwe, że sam pracuje w ZE). Pozdrawiam

Edytowane przez desmear

• 4 weeks później...

Elektryk wykonuje pomiary, sporządza protokół odbioru instalacji elektrycznej i przekazuje go inwestorowi.

Kierownik Budowy na podstawie tych dokumentów dokonuje wpisu do Dziennika Budowy.

Możliwe, że w Starostwie poproszą o kopię protokołu z pomiarów.

Protokół z pomiarów będzie miał duże znaczenie gdyby się chata spaliła z powodu zwarcia w instalacji elektrycznej.

O czym mało kto pamięta, w imię zasady "mnie to nie spotka"....

Basia nie dziękuj, bo to

Kierownik Budowy na podstawie tych dokumentów dokonuje wpisu do Dziennika Budowy.

są bzdury. Kierownik budowy może zrobić wpis do DB tylko z tego zakresu na jakie ma uprawnienia budowlane. Wpis na temat instalacji elektrycznej ma zrobć kierownik brażnowy (kierownik robót), posiadający uprawnienia budowlane w zakresie instalacji elektrycznych. I tylko takie uprawnienia pozwalają zrobić wpis do DB na temat instalacji elektrycznej.

jestem po wiec powiem Ci jak u mnie było: są ponoć dwa rodzaje druków dziennika budowy: taki z formularzami protokółów wewnątrz i taki bez, mój był z protokółami (kominiarski, gazowy itp) ale nie z elektrycznym, w taki przypadku do papierów do zgłoszenia zakończenia budowy potrzebowałem od elektryka na oddzielnej kartce protokółu i kopii uprawnień (czy atm jakiegoś zaświadczenia - nie pamiętam), elektryk musi posiadać uprawnienia odpowiednie dowystawienia takiego papieru (albo mieć kolegę, który mu to wystawi - ważne zeby to on to załatwił al nie jakiś paproch zrobi ci instalację a potem powie żebyć sama papiery sobie załatwiła, na to nie idź)

• 11 years później...

Jakie uprawnienia musi mieć elektryk do odbioru instalacji elektrycznej nowego domu?

Złożyłem dokumenty zakończenia budowy do PINB i powiedzieli, że SEP to są tylko do kontroli instalacji co 5 lat. Natomiast do odbioru nowego budynku potrzebne są inne uprawnienia. Mój elektryk ma takie uprawnienia jak poniżej:

Upr elektr 1.jpgUpr elektr 2.jpgUpr elektr 3.jpgUpr elektr 4.jpg

Natomiast PINB odpisał, że wzywa do uzupełnienia protokołu odbioru instalacji elektrycznej:

"o kopię uprawnień osoby dokonującej badań i sprawdzeń, tj. uprawnień budowlanych w odpowiedniej specjalności i aktualnego zaświadczenia o przynależności do właściwej izby zawodowej."

O jakie to uprawnienia chodzi? Jakaś podstawa prawna?

PINB chyba nie jest na bieżąco z przepisami Prawa Budowlanego.

Na początek czytaj Art. 57 p.1 podp. 4) , a nastepnie idź do part 62 ust. 6

I przypominam, że pratokół badań i sprawdzeń jest załącznikiem (jednym z kilku) do dziennika budowy.

Dzięki za podpowiedź, ale Art. 62 ust. 6. dotyczy tylko przewodów kominowych, a nie instalacji elektrycznych...

Bo, zgodnie z art. 57 Prawa budowlanego protokół odbiorczy instalacji i przyłączy ma przygotować osoba z UB elektrycznymi.

Jedynym zwolnieniem objęty jest tutaj obiekt jednorodzinny.

Faktem jest, że jeżeli budujesz nowy obiekt budowlany inny niż domek jednorodzinny, to protokoły elektryczne potrzebne do uzyskania pozwolenia na użytkowanie (czytaj "odbiór"), ma przygotować elektryk z uprawnieniami budowlanymi (elektrycznymi) zgodnie z art. 57. ustawy Prawo Budowlane.

Obecnie trwa jeszcze vacatio legis starej wersji ustawy i częściowo jeszcze przechodzą papiery na zasadzie "D" podbije i kierownik robót złoży inwestorowi, bez uprawnionego elektryka. Ale co rusz różne PINB-y wzywają do uzupełnienia takich protokołów o podpis UB elektrycznego.

Stąd ten rozgardiasz itd.

Robiłem ostatnio parę domków, moje D z pomiarami oraz protokół badań wystarczał, jak wyżej.

Edytowane przez elpapiotr