Myjk 10.10.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 to na 90% byłoby rozwiązanie nydara z wyrzucaniem zużytego powietrza na poddasze i utrzymywaniem tam temperatury ok 20 stopni - przez co straty przez dach=0 Nie śledziłem (jeszcze?) rozwiązania nydara, ale pierwsze co się narzuca w tym wypadku, to wilgoć. Wiadomo że w zimie jest stosunkowo sucho, ale jednak zyski wody z domu są całkiem niemałe. dokładnie 2,95 m2 - ok 1,42x 2,08 Łoj! Maleństwo. Ja co prawda planuję większą łódź podwodną niż u Ciebie, tj. 2-3 nagrzewnice, zbiornik buforowy 1m3, "rewers" dla PC na instalacji hydraulicznej, ale mam do dyspozycji 6m2... może starczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.10.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 zużycie a zapotrzebowanie to są dwie różne kwestie. tak jak sam pokazałeś w stopce wiele zależy od tego jaka jest zima. szkoda że nie sprawdzałeś domu tak jak powinno się to zrobić. dopiero wtedy obliczenia OZC są bardziej prawdopodobne i bardziej możliwe. mnie najbardziej niepokoi to że garaż jest częścią domu i przez niego nie da się uzyskać odpowiedniej szczelności. co by się nie zrobiło to i tak będzie powodować mostek cieplny. nie wiem jak wyglądała sprawa z bramą garażową ale nie istnieją takie do domów pasywnych bo w takich domach garaż jest osobno więc jak ktoś taką proponuje to są to tylko naciągania. ale skoro masz zamiar budować następny domek to powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 10.10.2014 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 teraz to K to ma to i tak w nosie testy wszelakie mu wychodzą na podliczniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.10.2014 08:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Myjk - nydar poddasze ma odpowiednio przygotowane pod kątem właśnie wilgoci - głownie celuloza - wiec temat rozwiązany co do Twojej kotłowni to wyślę że bez problemu 6m2 Ci starczy Kamil - weź pod uwagę jeszcze to ze w 1 roku zużycie jest najwyższe bo wilgoć technologiczna jaka by nie była to jest a ta wysysa energię z domu a jeśli nawet w ubiegłym sezonie poszło mniej ze względu na łagodną zimę i dało to 22kWh/ 1m2 pow a w tym roku jak będzie normalna zima i wyjdzie mi >22 np 25 to czy to zły wynik dla takiej bryły ?? biorąc pod uwagę że wiele rzeczy mam skopanych , że do szczelności np M.A.G.'a to mi daleko bo nie mam stropu lanego tylko wełna + dziurawa membrana , że garaż w bryle i wszystkie przepusty między PT a domem też nie są wykonane perfekcyjnie .... myślisz że jest sens się "spuszczać" z kasy dla tych kilku kWh/1m2 ? wydawać kasę na termowizję i test szczelności by sobie i innym coś udowadniać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 10.10.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Myjk - nydar poddasze ma odpowiednio przygotowane pod kątem właśnie wilgoci - głownie celuloza - wiec temat rozwiązany co do Twojej kotłowni to wyślę że bez problemu 6m2 Ci starczy Kamil - weź pod uwagę jeszcze to ze w 1 roku zużycie jest najwyższe bo wilgoć technologiczna jaka by nie była to jest a ta wysysa energię z domu a jeśli nawet w ubiegłym sezonie poszło mniej ze względu na łagodną zimę i dało to 22kWh/ 1m2 pow a w tym roku jak będzie normalna zima i wyjdzie mi >22 np 25 to czy to zły wynik dla takiej bryły ?? biorąc pod uwagę że wiele rzeczy mam skopanych , że do szczelności np M.A.G.'a to mi daleko bo nie mam stropu lanego tylko wełna + dziurawa membrana , że garaż w bryle i wszystkie przepusty między PT a domem też nie są wykonane perfekcyjnie .... myślisz że jest sens się "spuszczać" z kasy dla tych kilku kWh/1m2 ? wydawać kasę na termowizję i test szczelności by sobie i innym coś udowadniać ? a co zrobisz jak cena za prąd wzrośnie przypuśćmy dwu krotnie? sytuacja na świecie nie jest taka że można spać spokojnie a tym bardziej że grzeje się czystym prądem. jeżeli uda się zrobić dom przykładowo tak jak barthowi może wyjść 10kWh/m2 to zawsze będzie miał dwa razy mniejsze zużycie niż jakby mu wyszedł domek 20kWh/m2. tu jedynie co wychodzi jakby na plus tego że do ogrzewania masz kable które w porównaniu do CO są pewnie z 2 lub 3 razy tańsze w instalacji ale w porównaniu do jakiejś pompy ciepła czy nawet kondensatu jakby się kto uparł cena za użytkowanie jest 2 lub 3 razy większa. grzejąc czystym prądem uważam że warto projektować dom o jak najmniejszym zapotrzebowaniu. jeżeli już się nie wydaje dużej kasy na pompę ciepła i CO to warto te pieniądze zainwestować w lepszą izolację i staranniejsze wykonanie. czy test szczelności i kamerką coś pomoże? to zależy jaki byłby jego wynik. jakby prąd kosztował 2zł za 1kWh to każdy by taki test robił i poprawiał dom jakby co źle było ale na razie tak nie jest więc to wszystko zależy od inwestora. Ty już mieszkasz i użytkujesz więc w realu Twoje doświadczenia są cenniejsze od teorii. nie wiem jak użytkujesz dom itd. bo to Twoja sprawa ale zużycie w dwóch tak samo zbudowanych domach ale użytkowanych przez dwie różne rodziny będzie miało dwa różne zużycia i ono nie świadczy o tym czy dom dobrze jest zrobiony czy nie itp. nawet dom zbudowany jako typowo pasywny może mieć zużycie 30kWh/m2 to będzie znaczyło że nie jest pasywny? to świadczy tylko o tym że rodzina która by w takim mieszkała miała swoje jakby przyzwyczajenia które powodują duże zużycie. przykładowo lubią mieć temperaturę w całym domu min.25st bo są zmarzluchami a domek był liczony na 20st. może być też odwrotnie. podejrzewam też że można zmniejszyć zużycie nie grzejąc jakby cały czas tylko wtedy jak się jest w domu. sam myślę o taki rozwiązaniu bo bez sensu jest grzanie jak nikogo nie ma w domu ale tak można tylko dzięki chyba kablom które szybko reagują. zużycie które podajesz w stopce tyczy się tylko ogrzewania czy cwu także? czym grzejesz cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.10.2014 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 oj Kamil Kamil .... teoretyk z Ciebie ... idealista .... przeczytaj dziennik ... na stronie 1 dla ułatwienia masz spis treści wiec bez problemu znajdziesz interesujące Cie rzeczy / tematy nikt komentarzy nie karze Ci czytać zauważ że Arizona jest typowym projektem wybranym z pośród tysiąca innych dostępnych w sieci, kupionym i dostosowanym do założeń do założeń budownictwa niskoenergetycznego proszę przeczytaj dziennik - a znajdziesz w nim wiele odpowiedzi na nurtujące Cie pytania , zobaczysz jak wyglądają w praktyce niektóre rozwiązania i z jakimi czasami dylematami ma się doczynienia na budowie to jak było liczone OZC masz w DB to jakie temperatury mam w domu również znajdziesz w okolicach naszego zamieszkania i w późniejszych wpisach , również zużycie energii na CWU i WM na ostatnie pytanie - patrz stopka jeśli myślisz o domu pasywnym i o nieogrzewaniu go podczas Twojej nieobecności - to jesteś w dużym błędzie i widać jak bardzo teoretyzujesz ... takie coś jedynie ma sens przy nieobecnościach pow 5 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 11.10.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 Marcin będzie robił test szczelności - zapytaj go kiedy to może na dwa domy lepszą kasę się uda wynegocjować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 11.10.2014 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2014 nydar ma ciekawa konstrukcje ktora warto by bylo przeanalizowac doglebnie. Fajnie jakby monitorowal wilgotnosc w ekofibrze, przy MPF, dobowo i przez caly rok. Popatrzylibysmy kiedy dochodzi do akumulacji wilgoci, a kiedy do osuszania. Straty do zero to nie spadaja raczej, chociaz sa ograniczane. o ile? O delte temperatury tego co pod sufitem i tego co wywiewane z poddasza, z uwzglednieniem strumienia.. + cieplo utajone z pary wodnej, ktora na innym materiale niz ekofiber juz by sie skroplila. Tak mysle mozna by do tego podejsc.. Tez sie zastanawiam nad sensem reku. Szczegolnie jesli sie upre na GWC. Chyba, ze domowa konstrukcja i jakas rzezba ze sterowaniem. Coraz wiecej tez widac argumentow, ze jednak wymiennink entalpiczny dla zimnego klimatu, a nie tylko dla cieplego z klima. Ale tutaj wlasnej konstrukcji sie raczej nie zrobi..Poza tym pomyslec o zasilaniu z malego PV, bo z przewidywanym uzytkowaniem domu (otwarty salon na osciez, itp) w okresach przejsciowych, reku nie spelnialby swojej funkcji, a za wentyle trzeba placic.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 12.10.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2014 ..... myślisz że jest sens się "spuszczać" z kasy dla tych kilku kWh/1m2 ? wydawać kasę na termowizję i test szczelności by sobie i innym coś udowadniać ? Dokładnie. A co do filtrów po miesiącu nie są tak bardzo brudne ale moja żona i tak je pierze raz na miesiąc Nie mam zamiaru z tym walczyc Mam pytanie. Kostkę jaoko opaskę wokół domu ubijałeś ręcznie czy zagęszczarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.10.2014 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 kostkę układałem na suchym betonie - 1 warstwa ubita - 2 warstwa normalnie wsypana- na niej kostka ułożona ok 0,7cm ponad krawężnik - całość gumowym młotkiem dobijana przez deskę ok 0,5cm w dół i pomyślałby ktoś .... to dziś właśnie mija 2 lata jak się przeprowadziliśmy i ile rzeczy nadal nie zrobionych !!?? szok .... i nie mamy już białych ścian ... przydałoby się malowanie - ale poczekamy z tym jak córka podrośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cziczu 15.10.2014 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2014 d) ooo jak szybko i ładnie poszło ...http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132933&d=1345822660a mogę prosić o informację co to za drewno na filarze, czy też inny materiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.10.2014 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 filar jest obity tym samym materiałem co podbitka na stronie "1" = spis treści a w nim - strona 49 ... podbitka na stronie 49 wpis #967 a w nim "dzięki REKINRW zakupiłem podbitkę Gamrat kolor złoty dąb" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.10.2014 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2014 i ile rzeczy nadal nie zrobionych !!?? szok ... Toteż mam podstawowe założenie, wykończyć dom na tip-top przed przeprowadzką. Ciekawe czy uda się wytrzymać. hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.10.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 kostkę układałem na suchym betonie - 1 warstwa ubita - 2 warstwa normalnie wsypana - na niej kostka ułożona ok 0,7cm ponad krawężnik - całość gumowym młotkiem dobijana przez deskę ok 0,5cm w dół i pomyślałby ktoś .... to dziś właśnie mija 2 lata jak się przeprowadziliśmy i ile rzeczy nadal nie zrobionych !!?? szok .... i nie mamy już białych ścian ... przydałoby się malowanie - ale poczekamy z tym jak córka podrośnie Dzięki Konrad za info. Tymi paroma niedokończonymi rzeczami to bym się nie stresował. U nas jeszcze ogrodzenie, drewutnia, ogród i takie tam acha strych mam do skończenia ale to już chyba na emeryturze jak mi pozwolą (władze) pójść na emeryturę w końcu Hej!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 24.10.2014 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2014 wczoraj między 13 a 15, najprawdopodobniej tuż przed 15 załączyło się ogrzewanie w jednym z pomieszczeń pożarło aż 0,2 kWh dziś w nocy 3,3 kWh więc sezon grzewczy 2014 / 2015 uważam za rozpoczęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.11.2014 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 148.1 kWh nCO za październik 178.9 kWh CWU za październik 1043.3 kWh CWU 5mcy i 10dni (20.05). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOLA1 11.11.2014 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2014 WitamCiekawy materiał na budowę. http://www.youtube.com/watch?v=VpMwGwRUHtk Mam takie pytanie czy bywasz może często w Mielcu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.11.2014 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 czesto jak czesto ... bywam czasami pisz na PRV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.11.2014 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 Czesc.. z tym priv problem bo masz pełną skrzynkę - jak mozesz to opróżnij bo też chciałem wysłać a się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.11.2014 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2014 (edytowane) a bo tyle wszyscy piszecie ze cala zapchana już usunąłem co nie co 148.1 kWh nCO za październik piekar to za XI ? czy caly sezon ? u mnie od poczatku 623.1kWh= 475,00kWh listopad 2014 grudzień - od początku sezonu 1767,9 = 1144,8 kWh styczeń - od początku sezonu 2857,2 =1089,3 kWh luty - od początku sezonu 3565,1 = 707.9 kWh marzec - od początku sezonu 4108,0 = 542.9 kWh kwiecień - od początku sezonu 4382,3 = 274,3 kWh 11gr duon + pge Rz dystryb +vat Edit: wg linku ktory podał powyżej _artur_ stawka w PGE Dystrybucja na 2015 rok to 0,0350 = 3,5 grosza czyli łacznie 14,5 grosza netto = 17,835 gr za kWh brutto prosze - niech ktoś mnie sprawdzi bo sam nie wierze .... wczesniej miałem ponad 4 gr netto >>> wg moich danych na promocji zaoszczedzilem na samym nCO 2234 kWh wg licznika głównego od 1 grudnia do dziś 439 w drogiej i 2387 kWh w taniej łacznie zysk ok DUON netto dzienna 0,36 zł * 439 = 158,04*1,23 = 194,39zł (15%kwh) nocna 0,11 zł * 2387 = 262,57*1,23 = 322,96zł razem = 517 zł obecny koszt sezonu grzewczego to 623 kWh w PGE po ok 28,5 gr = 180zł (od początku sezonu do 30 listopada 2014) + PGE dystrybucja za grudzień i styczeń ok.80 zł od stycznia do kwietnia 1525,1 * 17,835gr = 272 zł razem w tym sezonie grzewczym uwzględniając promocję w DUON z jakiej skorzystałem 532 zł Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts