jasiek71 12.02.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 (edytowane) pomierzyliśmy i sytuacja wygląda tak: jan gaz 500-tka, sterownik E5 0 % -> 15 W 10 % -> 20-21 W 20 % -> 23-24 W 25 % -> 24 W 30 % -> 25-26 W 40 % -> 30-31 W 50 % -> 39-40 W 60 % -> 54-55 W 70 % -> 74-75 W 75 % -> 86-87 W 80 % -> 104-106 W 90 % -> 139-141 W 100 % -> 171-172 W podłożę pod wasze co by łatwiej porównać... w spoczynku ( wyłączona ) 12,5w 10% 19w 15% 23w 20% 25w 25% 26w 30% 30w 40% 42w 50% 63w 60% 96w 70% 140w 75% 168w 80% 201w 90% 276w 100% 324w no jak dla mnie to wychodzi że to są te same silniki tyle że u was rozkręcają się do niższej wydajności ( 100% = 400m3/h...) szkoda że nie mamy faktycznej wydajności przy danych procentach... Edytowane 12 Lutego 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 a z jakiej paki rozmrażanie ...??? szkoda że niema wydajności przy danym poborze ... jak temperatura na wymienniku spada niżej niż 5 st C to załącza się rozmrażanie, czyli tylko wyciąg na 100% niestety nie mam jak zmierzyć tego ile wywiera i nawiewa.. podłożę pod wasze co by łatwiej porównać... w spoczynku ( wyłączona ) 12,5w 10% 19w 15% 23w 20% 25w 25% 26w 30% 30w 40% 42w 50% 63w 60% 96w 70% 140w 75% 168w 80% 201w 90% 276w 100% 324w no jak dla mnie to wychodzi że to są te same silniki tyle że u was rozkręcają się do niższej wydajności ( 100% = 400m3/h...) szkoda że nie mamy faktycznej wydajności przy danych procentach... duże rozbieżności zaczynają się od 50%.. może to zależy od rur? my mamy te niebieskie spiro.. może u nas coś nie tak? zbyt dużo pytań, a zbyt mało danych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.02.2013 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 jak temperatura na wymienniku spada niżej niż 5 st C to załącza się rozmrażanie, czyli tylko wyciąg na 100% niestety nie mam jak zmierzyć tego ile wywiera i nawiewa.. skoro tylko wyciąg 100% i nie ma nawiewu lub jest mniejszy - pytanie ile mniejszy a bierze 165 to jakoś dziwnie to się ma do tych 100% i 172 W jasiek może byśmy z Kamila i Marcinem zrobili to co "ze mną" nydar? - wiesz co mi po głowie chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 13.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 R&K nie wiem co Ci chodzi po głowie.. ale brzmi to dwuznacznie też mnie to zastanawiało, że sam wywiew na 100% 165W a całość na 172.. gdyby przemnożyć x2 te 165 to by wyszło 330 czyli bliżej Waszych wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.02.2013 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 jasiek może byśmy z Kamila i Marcinem zrobili to co "ze mną" nydar? - wiesz co mi po głowie chodzi ? R&K nie wiem co Ci chodzi po głowie.. ale brzmi to dwuznacznie Zapowiada się ciekawie... Zdajcie potem relacje co żeście ze sobą wspólnie "zrobili" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 15.02.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Pewnie wcześniej było, ale czy Wy macie takie same silniki w tych reku- chodzi mi o zasilanie: prąd stały, czy zmienny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 15.02.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dezet ja ma na prąd stały.. (na prąd zmienny chyba na każdym biegu brałby tyle samo kW) Arturo sama nie wiem czy relacja nie byłaby zbyt pikantna.. Jasiek jak coś to możemy takie cosik zrobić.. o ile to nie problem.. tak jeszcze mi przyszło na, że może u nas inne rury? mniej/więcej anemostatów?? sama nie wiem dlaczego te wartości są tak różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.02.2013 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Dezet ja ma na prąd stały.. (na prąd zmienny chyba na każdym biegu brałby tyle samo kW) te same .... jak będę na wiosnę przerabiał PT to wtedy porównamy oznaczenia silników - bo na razie mam za ciasno w tym pomieszczeniu i byłoby to trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.02.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 wiele osób mnie pyta z czego szczególnie jestem zadowolony a co np bym zmienił w domu, dziś budując dom zrobiłbym układ WMG śladem jaska i nydara - dlaczego ? bo byłoby jeszcze lepiej i jeszcze taniej WMG śladem jaska i nydara - co oni tam wymyślili jak możesz w skrócie (ostatnio tylko czas mam na Twój DB - dwie pijawki na więcej nie pozwalają ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 16.02.2013 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) wiele osób mnie pyta z czego szczególnie jestem zadowolony a co np bym zmienił w domu, dziś budując dom zrobiłbym układ WMG śladem jaska i nydara - dlaczego ? bo byłoby jeszcze lepiej i jeszcze taniej Żeby była równowaga to stwierdzam,że nie poszedłbym śladem jaśka i nydara,dla mnie ich wymysł jest to bzdura i nie zgodność z PN co wiąże się z problematycznym odbiorem nowego domu. Z premedytacją wybrałem 280m3/h dla kubatury 460m3,gdyż nie dałem się nabrać na duże i drogie reku i na "klimę" z reku i drogiego GGWC Zresztą nie raz pisałem o tym ale miałeś za sobą autorytety... WMG to taki sam koszt jak nie większy niż WM z reku bez naciągania także nie ma sensu inwestować w coś co jest tylko i wyłącznie dziwnym wymysłem bez możliwości odzysku ciepła i regulacji nawiewu... Tutaj podobnie,masz za sobą autorytety... Konrad,widzę,że jesteś bardzo podatny na wszelkie "nowości" od kabli do cwu począwszy a na wywiewach brudnych zapachów w sypialniach skończywszy ale te rowiązania nie zawsze są celnie trafione...cóż,nie mój dom ale nie staraj się ich propagować dla ogółu bo nie są to rozwiązania sprawdzone i dobre... Edytowane 16 Lutego 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.02.2013 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 (edytowane) nie przesadzaj ! z kabli i CWU jestem bardzo zadowolony i na nadal uważam że to był dobry wybór , że do domu taki jak mój nie ma sensu niczego innego montować i kombinować ... na WM się nie znałem .... wiedziałem że nie chce WG - na tamten czas było to najlepsze rozwiązanie jakie znałem - i jakie było możliwe do zrobienia w moich warunkach (inne gwc nie było możliwe , 350 była za mała teoretycznie do mojego domu a 420 i 550 były w tej samej cenie - więc wybór był oczywisty) , w lecie wiem już że reku nie będzie mogło chodzić na 100% i TYLE WMG to nawiew za pomocą rurowego GWC do domu w zimie w sposób naturalny, w lecie można wspomagać to wentylatorem, a wyciąg pod sufitem w sposób mechaniczny i nie ma tutaj niczego niezgodnego z PN - wszystko da się zaprojektować tak by było zgodne z normą i mogło działać zarówno z niska jak i wysoka wydajnością - w zależności od potrzeb - dokładnie tak samo jak przy reku - tu wystarczy popatrzeć na mój dom - WM z reku chodziła "niby na 12-13%" - realnie jeszcze mniej - co potwierdziły pomiary jaska - a w domu poziom CO2 był naprawdę niski ! bo zadziwiło nawet nydar'a - problem jedynie pojawił się w nocy w sypialni przy zamkniętych drzwiach - wniosek jest oczywisty - nie trzeba w domu niewiadomo jakich ilości powietrza by skutecznie go wentylować za dnia - w nocy w sypialni wystarczy nieco większy przepływ powietrza , najlepiej by był to wyciąg dla osób które mają wątpliwości co do tego jak działa WMG pozostaje zwykła WM - bez reku - i tak będzie znacznie lepsza niż WG Edytowane 16 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2013 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Konrad,widzę,że jesteś bardzo podatny na wszelkie "nowości" od kabli do cwu począwszy a na wywiewach brudnych zapachów w sypialniach skończywszy ale te rowiązania nie zawsze są celnie trafione..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.02.2013 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 zamieszkajcie Panowie z swoich domkach, pomierzcie temperatury w srodku reku a nie na czerpni i koncach kanalow ...pomierzcie co2 w domu pod katem wydajnosci centrali wtedy posmiejemy sie razem jak narazie spływa po mnie to co piszecie i smiejecie sie .... to nie jest bycie podatnym tylko sprawdzenie w praktyce ile to wszystko jest warte ....a pisze o tym w DB bez sciemniania i udawania ze wszystko jest ah i oh ... po to by inni mogli wyciągnac wnioski .... mi poprostu takich informacji brakowało gdy zaczynałem się budować - nie zawsze coś doczytałęm , nie zawsze miał mi kto doradzić .... wtedy może i byłem podatny ... dzis już nie !! jak narazie to TY Arturo bronisz wszytskiego w ciemno .... poczekajmy az zamieszkasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 16.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Konrad, z całym uznaniem (bo wybudowałeś porządnie fajny dom, i świetnie prowadzisz dziennik), ale tak jak brakowało jakiejś wiedzy i informacji przed wybudowaniem, tak brakuje i dziś tylko pewnie mniej. WMG jest fajnym (i ambitnym) rozwiązaniem, ale trochę ryzykownym. Ja również jednak wstawiałbym reku (WM+odzysk), owszem przygotowując (najlepiej na skrzynkach z możliwością przekonfigurowania) instalację tak aby działała wyciągami i centralnym nawiewem. Wiesz/wiecie o WMG już sporo bo jakoś to sprawdzone, ale chyba nie łudzisz się że absolutnie nic nie może tu zaskoczyć (in minus). Nie rozumiem dlaczego poszesz że WM w lecie nie będzie mogło chodzić na 100% - bo żre sporo (też sporo więcej jak inne janki 500)? Może coś z instalacją nie tak, ale nawet jak zejdziesz do tych 75% mocy (i 50% zużycia?) to coś zasadniczo zmieni w pierwotnych założeniach? IMO nie. Co do "ściemniania, oh ah, i spisku instalatorów i muratora" uważam że mocno przesadzacie. Tak jak krytykujecie i sprawdzacie komercyjne przechwałki (chwała Wam za to) powinniście przyjąć czy rozważyć wątpliwości lub krytykę dot. pewnych (kategorycznych) wniosków z pewnych badań i pomiarów, a mam warżenie jakbyście się fixowali na czymś. A Arturo wiadomo, na zabój broni i wskazuje tylko rozwiązania które ma u siebie Jakoś normy o granicy przemarzania (przy płycie) się nie bał (offtop, to wątku płytowego). Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 16.02.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 I czekamy na cotygodniowe wyniki zużycia energii:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
z78-pit 16.02.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 ......... które rosną i rosną (mimo takiej łagodnej pani zimy +2.....-5) szacuneczki (papieróweczki), z których tak się jarałeś już daaawno przekroczone R$K jesteśmy z tobą kibicujemy !! 3m się ciepło.... Największy wielbiciel R$K pit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 16.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Pitolisz (pewnie nie znasz tej gwary). Zreszta Konrad Ci juz podziekowal za smiecenie w jego DB. Masz do tego caly watek o panelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 17.02.2013 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 zamieszkajcie Panowie z swoich domkach, pomierzcie temperatury w srodku reku a nie na czerpni i koncach kanalow ... pomierzcie co2 w domu pod katem wydajnosci centrali wtedy posmiejemy sie razem jak narazie spływa po mnie to co piszecie i smiejecie sie .... to nie jest bycie podatnym tylko sprawdzenie w praktyce ile to wszystko jest warte .... a pisze o tym w DB bez sciemniania i udawania ze wszystko jest ah i oh ... po to by inni mogli wyciągnac wnioski .... mi poprostu takich informacji brakowało gdy zaczynałem się budować - nie zawsze coś doczytałęm , nie zawsze miał mi kto doradzić .... wtedy może i byłem podatny ... dzis już nie !! jak narazie to TY Arturo bronisz wszytskiego w ciemno .... poczekajmy az zamieszkasz! Dzięki za wszystko co opisałeś. Żeby każdy tak podchodził do sprawy. Piszesz jak jest a nie zachwalasz nawet jak wiesz, że nic z tego nie ma. Gdy po raz pierwszy usłyszałem o reku jakieś 4 lata temu - pomyślałem fantastyczne! W obecnej chwili uważam, że zrealizowanie odzysku ciepła z wentylacji za pomocą reku jest bardzo trudne. Poprawne usytuowanie rekuperatora, czerpni, wyrzutni ma tak duże znaczenie na końcowy efekt, że w niektórych przypadkach lepiej dać wentylator w kanale i efekt będzie ten sam. Te całe bajki o sprawności liczone od temp. na wyjściu z reku i czepni zew. A w rzeczywistości powinni brać na wejściu do reku ( pewnie temp. podnosi o się o kilka st. w domu ) a zamiast temp. na wyjściu powinni brać temp. na wyrzutni też pewnie kilka stopni wyższa. Liczy się bilans ogólny. Ale to wszystko dzięki twoim pomiarom! Szkoda, że nie chwalisz się założeniami do nowych domków:/ Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nataszka_wroc 17.02.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 oj miło ... ale szybko stopnieje i to do poziomu bliskiego ZERA daje na to 1,5 tyg dachówkę finalnie zamawiamy falowana - powód $ - nie zależy nam aż tak na prostej dachówce a różnica w cenie na tyle spora że wybieramy tańsze rozwiązanie będzie Roben Monza Antracyt - tak to wygląda w praktyce - u nas też będzie jasna elewacja i szare okna - tylko nieco ciemniejsze http://images23.fotosik.pl/116/9f85d85f2cacaad0.jpg witam serdecznie, Czy możesz zdradzić producenta drzwi? Podobają mi się) Aga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.02.2013 14:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 (edytowane) Aga - my mamy u siebie z Adeco - ale to nie są te co na fotce powyżej opis był w #328 Edytowane 19 Lutego 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts