grzeniu666 01.03.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Hej. nie róbcie bajzlu u Konrada w dzienniu! W 3-5-litrowym czy WM czy innym wątku gadajcie. (ja się skasuję stąd) PS. Arturo, zaprzeczasz sam sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.03.2013 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 PS. Arturo, zaprzeczasz sam sobie Tzn ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 02.03.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Wybacz mi ale ja bezsensownych pomiarów stężenia CO2 nie będę robił. U mnie wentylacja jest zaprojektowana taka jak powinna być,w każdym pomieszczeniu z osobna wg przebywania osób. Jeśli ktoś nie ma pojęcia o wentylacji to niech se mierzy stężenia CO2,ja nie mam potrzeby "dotleniania" dodatkowego czy badania nie dotlenienia osób... Dobra kasuje moje posty z tego dziennika bo uzyskałem od ciebie tylko jedną odpowiedź, że nie mierzysz CO2 . Z tego wnioskuję, że nie wiesz w jakim teraz żyjesz otoczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Powstające teorie o wywiewach w sypialni i jednym czy dwóch nawiewach uważam za bzdurę do kwadratu ludzi nie mających pojęcia o wentylacji i obowiązujących normach. nie widziałeś czy pomacałeś a wiesz wszystko lepiej... przekręcasz sobie wszystko tak jak tobie pasuje, mógłbyś się przynajmniej nad tym zastanowić a nie piep.... jak potłuczony... już widzę jak według normy wentylujesz swoją chałupę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.03.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Widzę,że dziennik R&K zatacza "dziwny" krąg dodam tylko,że ocieplenie styro na piankę może być kluczowym elementem w uzyskaniu zgodności z OZC. Bitter już pisał na ten temat ale powtórze,jeśli chcemy mieć pewność dobrej izolacji zewnętrznej,klejmy styro na klej a nie na piankę,no chyba,że sami ocieplamy dom. . Dlaczego na klej jest lepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.03.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dlaczego na klej jest lepiej? Na klej styropian pewnie i całą powierzchnią przylega do ściany,o piance tego powiedzieć nie można,gdyż pianka kurczy się i rozwarstwia pozostawiając spore luki na obwodzie.Bitter pokazywał to chyba na zdjęciu a ja mam podobne spostrzeżenia. Po przyklejeniu do ściany każdą płytę dodatkowo objeżdżałem pianką po obwodzie zamykając ewentualny przepływy powietrza miedzy płytami,bez tego było sito na obwodzie płyty styropianowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 02.03.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Na klej w piance jest też ok. Tylko trzeba to robić dokładnie i nie żałować kleju. Najlepiej gdy się to robi samemu. Bo najęta ekipa wiadomo byle szybko i kasę zgarnać. Ja dawałem piankę po obwodzie styro oraz przez środek na krzyż. Po przyklejeniu do ściany jeszcze zapiankowywałem wszystkie szczeliny. Pilnowałem żeby było dobrze no i trochę mi zeszło z tym klejeniem. Styro po zimie trzyma mocno - sprawdzałem a nie wszędzie mam jeszcze siatkę zatopioną. Została mi ściana północna i kawaałek wschodniej. Edytowane 2 Marca 2013 przez rewo66 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 02.03.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Rewo to tak jak u nas na północnej i częściowo nag bramami nie mamy siatki.. zresztą nad bramami nie mamy styro cokół też odkryty.. my kleiliśmy na piankę.. chyba trochę szybciej, ale też drożej.. nam poszło dużo więcej pianki niżeli wydajność z opakowania.. ale nie żałowaliśmy jej.. sorrki za OT Konradzie powiem szczerze, że lubię tu wpadać, ale ostatnio coraz to mniej piszesz.. my też jak już zamieszkaliśmy to rzadziej zaczęłam pisać.. prace zwolniły o 80% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.03.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Na klej styropian pewnie i całą powierzchnią przylega do ściany,o piance tego powiedzieć nie można,gdyż pianka kurczy się i rozwarstwia pozostawiając spore luki na obwodzie.Bitter pokazywał to chyba na zdjęciu a ja mam podobne spostrzeżenia. Po przyklejeniu do ściany każdą płytę dodatkowo objeżdżałem pianką po obwodzie zamykając ewentualny przepływy powietrza miedzy płytami,bez tego było sito na obwodzie płyty styropianowej. a tu mamy jedną z odpowiedzi dlaczego klocki są lepsze od wszelkiego styro, klejów, kołków, pianek razem wziętych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.03.2013 00:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Konradzie powiem szczerze, że lubię tu wpadać, ale ostatnio coraz to mniej piszesz.. my też jak już zamieszkaliśmy to rzadziej zaczęłam pisać.. prace zwolniły o 80% ale gdzie? do mnie do DB? czy na FM ? a ja miałem kiedyś tam Was nawiedzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 03.03.2013 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ale gdzie? do mnie do DB? czy na FM ? a ja miałem kiedyś tam Was nawiedzić na forum zaglądam codziennie do Ciebie zaglądam jak coś się pojawi, jakiś wpis.. ja pisze mniej wszędzie.. zapał straciłam... ale lubię czytać co u innych a Twój dziennik jakoś szczególną sympatią darzę.. miałeś nas nawiedzić w DB czy w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldemar7 03.03.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 sam nie wiem .... poważnie bym się zastanawiał nad kupowaniem jakiegokolwiek reku ... jeśli już to tak jak pisze jasiek ... jak najtańsze i uprzedzam pytania które już na PRV się pojawiły .... STANÓW LICZNIKA NIE BĘDĘ JUŻ PODAWAŁ Witam, czytam ten fajny blog budowlany juz od dawna.R&K fajny domek, gratuluje Moim zdaniem u Pana jest zle zrobiona(zaplanowana) instalacja albo popsuty sprzet.Przy takiej izolacji domu wyniki powinny byc o wiele lepsze. Instalacje dobra nie jest latwo zaplanowac i zrobic, a kto tak twierdzi moim zdaniem sie niezna.Kilka tygodni temu czytalem, ze w Holandii ponad 70% instalacji jest zle zrobionych, a problemy pojawiaja sie dopiero po latach. Znam dom podobny, ale z gorsza izolacja(30cm-035dach, 20cm-031 sciany, 20cm-podloga), w gorszej strefie klimatycznej, ktory pobiera prawie polowe panskiego pradu. Nadar ma dom szkieletowy i dosc specjalnie zbudowane.Ja bym go nie porownywal do domu postawionego z ks. Eksperyment jego moze sie udac, ale nie musi i wtedy koszty poprawiania sie pojawia.W domach szkieletowych ponadto panuje przez 5 miesiecy sauna, ktora nie bardzo jest zdrowa dla mieszkancow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldemar7 03.03.2013 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a tu mamy jedną z odpowiedzi dlaczego klocki są lepsze od wszelkiego styro, klejów, kołków, pianek razem wziętych ... Przepraszam, o jakich klockach Pan pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.03.2013 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Przepraszam, o jakich klockach Pan pisze? Thermomur,thermodom,izodom itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 03.03.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Znam dom podobny, ale z gorsza izolacja(30cm-035dach, 20cm-031 sciany, 20cm-podloga), w gorszej strefie klimatycznej, ktory pobiera prawie polowe panskiego pradu. Waldemar, polowe pradu rowiez w pierwszym roku uzytkowania czyli tak jak u Konrada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 Znam dom podobny, ale z gorsza izolacja(30cm-035dach, 20cm-031 sciany, 20cm-podloga), w gorszej strefie klimatycznej, ktory pobiera prawie polowe panskiego pradu. a ogrzewają chociaż ...? znam wielu takich co twierdzą że mają cieplutko 24-25* , po bliższym przyjrzeniu się to okazuje się że tylko wieczorami jak sobie napalą... wpadasz niezapowiedziany w południe a tam 15-16*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 03.03.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 a ogrzewają chociaż ...? znam wielu takich co twierdzą że mają cieplutko 24-25* , po bliższym przyjrzeniu się to okazuje się że tylko wieczorami jak sobie napalą... wpadasz niezapowiedziany w południe a tam 15-16*... to teraz już rozumiem dlaczego do mnie kilka razy znajomi z niezapowiedzianą wizytą przyjechali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 03.03.2013 15:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Witam, Moim zdaniem u Pana jest zle zrobiona(zaplanowana) instalacja albo popsuty sprzet.Przy takiej izolacji domu wyniki powinny byc o wiele lepsze. .... prosze nie gdybac / nie zgadywać .... doskonale wiem gdzie popełniłem błędy tzw wykonawcze - jasiek u mnie był podczas budowy i też widział i wie "co mnie boli" Znam dom podobny, ale z gorsza izolacja(30cm-035dach, 20cm-031 sciany, 20cm-podloga), w gorszej strefie klimatycznej, ktory pobiera prawie polowe panskiego pradu. nie ma domow podobnych ... sa zawsze domy inne i takie pisanie dla pisania nic tu nie daje / nikomu nic nie pomoże połowa tego co mu mnie to typowy dom pasywny wiec OK . komuś udało się wykonać dom bardzo dokładnie.... tylko pogratulować pzdr. Edytowane 3 Marca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 to teraz już rozumiem dlaczego do mnie kilka razy znajomi z niezapowiedzianą wizytą przyjechali sam wiesz jak jest, jeden czy drugi bije pianę jak to napali w piecu raz na dobę i ma cieplutko... wpadasz nie zapowiedziany a tu kostucha ... a potem taki wpadnie do mnie wieczorem na flaszkę, na sterownikach ponad 22* a twierdzi ze jakoś tak chłodno u was bo u nas to 25*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldemar7 03.03.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 @arturo72 Dziekuje. W takie klocki to dzieci sie moga bawic. Moim zdaniem one nie nadaja sie jako inwestycja. btw, czytam tez pana bloga i niestety musze napisac, ze u pana tez klika spraw bardzo nieciekawie zostalo zrobione. Pan o tym wie, ale ja nie rozumiem dlaczego Pan sie na to zgodzil.Moim zdaniem ton panskich wpisow jest sporo za arogancki. Ameryki pan nie odkryl, za czesto odpowiada Pan "nie wiem", "nie musze sie na tym znac", ale zarazem chce pan byc ekspertem na wszelkie tematy. @wekto Tak.Jezeli instalacja jest dobrze zaplanowanai zrobiona to nie powinno byc zadnych niespodzianek.Wlasciwie jedynie pozytywne w przyszlosci. @jasiek Nie znam ludzi ktorzy wymarzaja swoje domy do 15-16 stopni.Jak pan z pewnoscia wie najkorzystniej jest trzymac temperature jednakowa.Wyjatkiem moze byc wyjazd na dluzszy czas, gdzie temperature mozna zmniejszyc do ok. 18 stopni.Temperatura panuje w tym domu dosyc wysoka, poniewaz pani domu z malym dzieckiem prawie przez caly dzien przebywa. @R&K Prosze Pana, ja jedynie napisalem co o tym sadze.Co Pan z tym sloniem zrobi, to oczywiscie nalezy do Pana.Nie rozumiem dlaczego Pan albo Pan Jasiek widzieliscie, ze "cos" jest zle budowane, to Pan tego nie poprawil...No i po co marnaowanie czasu na te wszystkie mierzenia itd...? Ja wiem co Pan i wielu innych uwaza za dom pasywny.W Niemczech bardzo duzo domow pasywnych nie ma zadnych klasycznych ogrzewan.Ogrzewanie nastepuje przez okna(slonce) i cieplo czlowiecze+ domowy sprzed itd.Przebywalem w kilku takich domach i mi osoboscie bylo w nich zimno. Ogolnie to 0-15na m2 mozna uznac za dom pasywny, wszystko powyzej to juz dom energioosczednosciowy.Czytalem ze u pana to prawie 40 na m2 wyjdzie, a to bardzo duzo przy takiej izolacji itd. Garaz w bryle domu, chociaz w Polsce bardzo popularny, nie powinien byc stosowany(z powodu kosztow odpowiedniej izolacji) w domach energoosczczednych.W zachodniej Europie prawie sie takich nie buduje. Garaz buduje sie na ogol obok domu i to taki gotowy, ktory kosztuje kilka tys. euro. Tak, nie ma domow 2 na 100% takich samych.Ale podobne sa(podobna bryla, m2, materialy budowlane).Jednak nie rozumiem po co Pan Jasiek wpisywal i porownywal wyniki swojego domu do panskiego.Przeciez dom Pana Jasia jest calkowicie inny.To juz nie ma zadnego sensu(nie wiem z jakiego powodu Pan Jasiek udalil opis swojego domu i nie moja to sprawa). Ja nie znam osobiscie pana Jasia.Wiele jego postow lubie, ale z wieloma zgodzic sie nie moge.Za experta na temat, przepraszam, ja bym Pana Jasia nie zaliczal(tak tylko moge osodzic czytajac jego posty). Nie mam zamiaru nikogo urazac i atakowac.Przepraszam ze przeszkadzam. Sadzilem, ze zrozumie Pan co mam na mysli. Ja po prostu postaralbym sie o kogos, kto zna sie na tych sprawach i zbadal to.Moze to i kosztuje, ale inwestycja z pewnoscia predko by sie zwrocila. p.s U nas w Polsce sie duzo eksperymentuje, poniewaz mamy malo dobrych fachmanow , a ci ktorzy sa, to dobrze zarobic lubia. No cuz dom to wielka inwestycja i nie kazdego na to stac. Ale nie tylko u nas tak jest. W Niemczech tez malo kogo stac na budowe domu, a ci ktorzy buduja sie, to maja w wiekszasci 500-600 metrowe dzialki i 100-130 m2 domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts