Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

z aktualnych wiadomości - kolektor dachowy od dziś (w końcu 1 dzień słoneczny) działa na 100% napędzając do domu wystarczającą ilość ciepła .... rano o 9 na zewnątrz 4 stopnie - pod dachem już 25*

sezon zeżarł dużo kWh - więcej niż planowałem , ale lamentować nie mam zamiaru ... czas się wziąć za kolejne prace

w przyszłym tyg teściu ma mi pomoc zasiatkować sufit w garażu , muszę też w końcu założyć drzwi w PT - tam też sufit jest do ocieplenia - ale to dopiero gdzieś w maju lub czerwcu w momencie gdy nie będzie upałów i będzie można wyłączyć WM (będzie odwrócona o 180*)

końcem kwietnia a najpóźniej początkiem maja biorę się za taras

pozostałe prace przewidziane na wakacje po zwrocie VATu :D czyli kostka (podjazd) , oświetlenie, płot (tymczasowy na 3-5 leta), sauna etc

Edytowane przez R&K

będzie można wyłączyć WM (będzie odwrócona o 180*)

Konrad , co to znaczy? czy przerabiasz instalacje całkowicie ? czy latem tam gdzie nawiew bedzie wywiew i odwrotnie??

uchyl rąbka tajemnicy. Też jestem wsciekly że temat GMC "wyszedł" za późno (za późno dla mnie) ,Wtedy kiedy bylo już "posprzątane".

Pzdr

ja z takim pytaniem - jaki piasek dawałeś pod płytę?

piasek kopany chyba z terenów leśnych , żółty, brudny, mokry - idealnie nadający się po podbudowy płyty - myślałem o żółtym płukanym (taki suchy, czysty, sypki) - ale takiego nie da się zagęścić później , trzeba byłoby go nawilżać

Konrad , co to znaczy? czy przerabiasz instalacje całkowicie ? czy latem tam gdzie nawiew bedzie wywiew i odwrotnie??

uchyl rąbka tajemnicy. Też jestem wsciekly że temat GMC "wyszedł" za późno (za późno dla mnie) ,Wtedy kiedy bylo już "posprzątane".

Pzdr

chodzi o odwrócenie samej jednostki w PT - dzięki temu będzie dobry dostęp do wymiany filtrów - będą po prawej a nie po lewej stronie , a dzięki temu też skrócę o ok 2m rury w PT, temat WMG jest OK ale bez demolki sufitów u mnie nie do ruszenia

nie mam w garażu termometru, nie mierzyłem i nie notowałem, kiedyś gdy były mrozy w wątku elektrycznym podawałem ile miałem - z tego co pamiętam zadziwiająco dużo ... ale to dlatego że nie mam drzwi między pomieszczeniem technicznym a garażem - czyli garaż podgrzewany przez CWU, WM, OC itp

gdy budowałem dom miałem wyobrażenie WG - zła , WM - dobra , dziś WMG rozważyłbym w miejsce WM z reku

obciąłem wystającą rurę od czerpni do WM - teraz wygląda zdecydowanie lepiej ... żeby nie mówić że super

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=108757&d=1333118118

co do czerpni od południa - to czy bedzie ona z tej czy innej strony raczej nie ma znaczenia bo powietrze bedzie z polodnia i polnocy tej samej temperatury( ono krązy wiec ma taka sama temp) jedynie kratka moze sie nagrzac ale nie powietrze, istotniejszym elementem jest jej ustytuowanie w stosunku do kierunkow wiatru ,wiemy jakie wiatry najczesciej wieja w PL - i czerpnie nalezy tak dac zeby czasami nie zaciagala nam dymu od sasiadów....

ja w srode bede ustalal "wlot i wylot" wiec cos moge napisac dla zainteresowancyh.

można śmiało powiedzieć ze wykonanie czerpni w połaci dachu jest jedną z najlepszych rzeczy jaką zrobiłem - lepszy mógłby być tylko kolektor pionowy na ścianie południowej - ale żona nie dała się namówić na "czarna elewację"

Powiedz mi czy tę połać masz jakoś docieploną od strony poddasza? Masz jakiś trójnik przełączający czerpnie dachową a ścienną? Jak rozwiązałeś sterowanie nim? Czy masz może termostat pokojowy co by pilnował przegrzewania pomieszczeń w czasie dużego słonka?

pozdr. i dzięki za odp.

Krzy

co do czerpni od południa - to czy bedzie ona z tej czy innej strony raczej nie ma znaczenia bo powietrze bedzie z polodnia i polnocy tej samej temperatury( ono krązy wiec ma taka sama temp) jedynie kratka moze sie nagrzac ale nie powietrze, istotniejszym elementem jest jej ustytuowanie w stosunku do kierunkow wiatru ,wiemy jakie wiatry najczesciej wieja w PL - i czerpnie nalezy tak dac zeby czasami nie zaciagala nam dymu od sasiadów....

ja w srode bede ustalal "wlot i wylot" wiec cos moge napisac dla zainteresowancyh.

i tak i nie! weź termometr i zmierz temperaturę elewacji (bawet jasnej/białej) na ścianie południowej a odpowiedz sama Ci sie nasunie !! i więcej tutaj pisać nie trzeba

Powiedz mi czy tę połać masz jakoś docieploną od strony poddasza? Masz jakiś trójnik przełączający czerpnie dachową a ścienną? Jak rozwiązałeś sterowanie nim? Czy masz może termostat pokojowy co by pilnował przegrzewania pomieszczeń w czasie dużego słonka?

pozdr. i dzięki za odp.

Krzy

pisałem o tym wcześniej w DB i Tobie na PRV

są 2 czerpnie połaczone trójnikiem wyposażonym w siłownik , rura podłączona do centrali a siłownik do sterownika, do takiego układu wystarczy najprostrzy sterownik od np PC 2 czujniki temperatury gdzie definiujesz temperature dla czerpni i albo działa jedna albo 2 , a sterownik uruchamia siłownik na trójniku , u mnie sterownik jest bardziej zaawansowany - jego opis był gdzies w BD zmienne wpływają również na otwieranie i zamykanie bypassu w reku

imrahil - drzwi 270

grzegniu - z tego co pamiętam to nie było niczym gruntowane - ale nie dam sobie reki uciąć - jesli juz myslisz o oszczelnieniu to raczej pomazalbym sciany od srodka czyms ala "folia w płytnie" przed tynkowaniem / kliejeniem płyt etc

grzegniu - z tego co pamiętam to nie było niczym gruntowane - ale nie dam sobie reki uciąć - jesli juz myslisz o oszczelnieniu to raczej pomazalbym sciany od srodka czyms ala "folia w płytnie" przed tynkowaniem / kliejeniem płyt etc

Nie nie, chodzi mi tylko o przyczepność piany do cegły silikatowej. Widziałem w instrukcji np. Thermoorganiki do pianki PU zalecają grunt (również do silikatu). Na forumie nie kojarzę aby ktoś tak robił. Co do wody - pianka chyba lubi wilgoć do wiązania, to szybka sprawa więc pewnie szlauchem psiknę. Pozdrawiam!

• 4 weeks później...

pisałem o tym wcześniej w DB i Tobie na PRV

są 2 czerpnie połaczone trójnikiem wyposażonym w siłownik , rura podłączona do centrali a siłownik do sterownika, do takiego układu wystarczy najprostrzy sterownik od np PC 2 czujniki temperatury gdzie definiujesz temperature dla czerpni i albo działa jedna albo 2 , a sterownik uruchamia siłownik na trójniku , u mnie sterownik jest bardziej zaawansowany - jego opis był gdzies w BD zmienne wpływają również na otwieranie i zamykanie bypassu w reku

OK - dzieki.

Podłączyłem na krótko czerpnię reku miedzy membranę a blachę - na poddaszu nieużytkowym no i szału nie ma. Temp na czerpni 38stopni a na anemostacie 28 stopni.

Okazuje się że bez izolacji pod membraną zyski będą mizerne - pytanie tylko czy to się opłaca (robota i materiał). Lepiej może wstawić na dach 2, 3 płyty płaskiego kolektorka do tego grupa pompowa i naczynko, trochę glikolu (sterownik mam od pogodówki) i wpiąć przez stożkową wężownicę która mam w buforku i śmigać...'dzięku temu woda w słoneczne dni prawie za darmo a przy buforku 750l na kilka dni no i w okresach przejściowch można podgrzać deko podłogówke np.. w łazience....

Co myślicie?