rutinowa żona 30.03.2013 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2013 http://img69.imageshack.us/img69/7091/wielkanocnetulipanyjajk.jpg Wesołych Świąt Wielkanocnych życzy familia Rutinów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.04.2013 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) z aktualnych wiadomości - kolektor dachowy od dziś (w końcu 1 dzień słoneczny) działa na 100% napędzając do domu wystarczającą ilość ciepła .... rano o 9 na zewnątrz 4 stopnie - pod dachem już 25* sezon zeżarł dużo kWh - więcej niż planowałem , ale lamentować nie mam zamiaru ... czas się wziąć za kolejne prace w przyszłym tyg teściu ma mi pomoc zasiatkować sufit w garażu , muszę też w końcu założyć drzwi w PT - tam też sufit jest do ocieplenia - ale to dopiero gdzieś w maju lub czerwcu w momencie gdy nie będzie upałów i będzie można wyłączyć WM (będzie odwrócona o 180*) końcem kwietnia a najpóźniej początkiem maja biorę się za taras pozostałe prace przewidziane na wakacje po zwrocie VATu czyli kostka (podjazd) , oświetlenie, płot (tymczasowy na 3-5 leta), sauna etc Edytowane 8 Kwietnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 08.04.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 Cześć Konrad Zatem wracasz do gry Zyczę fajnej pogody podczas planowanych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 08.04.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2013 ja z takim pytaniem - jaki piasek dawałeś pod płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 09.04.2013 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 będzie można wyłączyć WM (będzie odwrócona o 180*) Konrad , co to znaczy? czy przerabiasz instalacje całkowicie ? czy latem tam gdzie nawiew bedzie wywiew i odwrotnie?? uchyl rąbka tajemnicy. Też jestem wsciekly że temat GMC "wyszedł" za późno (za późno dla mnie) ,Wtedy kiedy bylo już "posprzątane". Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.04.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 ja z takim pytaniem - jaki piasek dawałeś pod płytę? piasek kopany chyba z terenów leśnych , żółty, brudny, mokry - idealnie nadający się po podbudowy płyty - myślałem o żółtym płukanym (taki suchy, czysty, sypki) - ale takiego nie da się zagęścić później , trzeba byłoby go nawilżać Konrad , co to znaczy? czy przerabiasz instalacje całkowicie ? czy latem tam gdzie nawiew bedzie wywiew i odwrotnie?? uchyl rąbka tajemnicy. Też jestem wsciekly że temat GMC "wyszedł" za późno (za późno dla mnie) ,Wtedy kiedy bylo już "posprzątane". Pzdr chodzi o odwrócenie samej jednostki w PT - dzięki temu będzie dobry dostęp do wymiany filtrów - będą po prawej a nie po lewej stronie , a dzięki temu też skrócę o ok 2m rury w PT, temat WMG jest OK ale bez demolki sufitów u mnie nie do ruszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 13.04.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 jakie miałeś temperatury w garażu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.04.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Warto wchodzić w WMG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.04.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 nie mam w garażu termometru, nie mierzyłem i nie notowałem, kiedyś gdy były mrozy w wątku elektrycznym podawałem ile miałem - z tego co pamiętam zadziwiająco dużo ... ale to dlatego że nie mam drzwi między pomieszczeniem technicznym a garażem - czyli garaż podgrzewany przez CWU, WM, OC itp gdy budowałem dom miałem wyobrażenie WG - zła , WM - dobra , dziś WMG rozważyłbym w miejsce WM z reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 14.04.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 No cóż tak to bywa budujesz coś jest dobre to stosujesz a po chwili juz jest coś lepszego. U mnie WM chodzi niedługo więc się nie wypowiadam w kwesti czy WM czy WMG. A i z braku czasu ledwie uszczknąłem temat WMG. Pozdrawiam wiosennie Wojtek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KubaMagda 21.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2013 obciąłem wystającą rurę od czerpni do WM - teraz wygląda zdecydowanie lepiej ... żeby nie mówić że super http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=108757&d=1333118118 co do czerpni od południa - to czy bedzie ona z tej czy innej strony raczej nie ma znaczenia bo powietrze bedzie z polodnia i polnocy tej samej temperatury( ono krązy wiec ma taka sama temp) jedynie kratka moze sie nagrzac ale nie powietrze, istotniejszym elementem jest jej ustytuowanie w stosunku do kierunkow wiatru ,wiemy jakie wiatry najczesciej wieja w PL - i czerpnie nalezy tak dac zeby czasami nie zaciagala nam dymu od sasiadów.... ja w srode bede ustalal "wlot i wylot" wiec cos moge napisac dla zainteresowancyh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 23.04.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 można śmiało powiedzieć ze wykonanie czerpni w połaci dachu jest jedną z najlepszych rzeczy jaką zrobiłem - lepszy mógłby być tylko kolektor pionowy na ścianie południowej - ale żona nie dała się namówić na "czarna elewację" Powiedz mi czy tę połać masz jakoś docieploną od strony poddasza? Masz jakiś trójnik przełączający czerpnie dachową a ścienną? Jak rozwiązałeś sterowanie nim? Czy masz może termostat pokojowy co by pilnował przegrzewania pomieszczeń w czasie dużego słonka? pozdr. i dzięki za odp. Krzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.04.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2013 co do czerpni od południa - to czy bedzie ona z tej czy innej strony raczej nie ma znaczenia bo powietrze bedzie z polodnia i polnocy tej samej temperatury( ono krązy wiec ma taka sama temp) jedynie kratka moze sie nagrzac ale nie powietrze, istotniejszym elementem jest jej ustytuowanie w stosunku do kierunkow wiatru ,wiemy jakie wiatry najczesciej wieja w PL - i czerpnie nalezy tak dac zeby czasami nie zaciagala nam dymu od sasiadów.... ja w srode bede ustalal "wlot i wylot" wiec cos moge napisac dla zainteresowancyh. i tak i nie! weź termometr i zmierz temperaturę elewacji (bawet jasnej/białej) na ścianie południowej a odpowiedz sama Ci sie nasunie !! i więcej tutaj pisać nie trzeba Powiedz mi czy tę połać masz jakoś docieploną od strony poddasza? Masz jakiś trójnik przełączający czerpnie dachową a ścienną? Jak rozwiązałeś sterowanie nim? Czy masz może termostat pokojowy co by pilnował przegrzewania pomieszczeń w czasie dużego słonka? pozdr. i dzięki za odp. Krzy pisałem o tym wcześniej w DB i Tobie na PRV są 2 czerpnie połaczone trójnikiem wyposażonym w siłownik , rura podłączona do centrali a siłownik do sterownika, do takiego układu wystarczy najprostrzy sterownik od np PC 2 czujniki temperatury gdzie definiujesz temperature dla czerpni i albo działa jedna albo 2 , a sterownik uruchamia siłownik na trójniku , u mnie sterownik jest bardziej zaawansowany - jego opis był gdzies w BD zmienne wpływają również na otwieranie i zamykanie bypassu w reku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 01.05.2013 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2013 Jak szerokie masz drzwi tarasowe w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 05.05.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 RK, miałeś styro szere klejone na piankę. Czy mur był wcześniej jakoś gruntowany? Będę u siebie robił, i myślę... wydaje mi się że raczej nawilżenie ściany przed przyklejeniem płyty na piankę byłoby dobre. Jak miałeś robione, poradzisz coś? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.05.2013 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 imrahil - drzwi 270 grzegniu - z tego co pamiętam to nie było niczym gruntowane - ale nie dam sobie reki uciąć - jesli juz myslisz o oszczelnieniu to raczej pomazalbym sciany od srodka czyms ala "folia w płytnie" przed tynkowaniem / kliejeniem płyt etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeniu666 05.05.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2013 grzegniu - z tego co pamiętam to nie było niczym gruntowane - ale nie dam sobie reki uciąć - jesli juz myslisz o oszczelnieniu to raczej pomazalbym sciany od srodka czyms ala "folia w płytnie" przed tynkowaniem / kliejeniem płyt etc Nie nie, chodzi mi tylko o przyczepność piany do cegły silikatowej. Widziałem w instrukcji np. Thermoorganiki do pianki PU zalecają grunt (również do silikatu). Na forumie nie kojarzę aby ktoś tak robił. Co do wody - pianka chyba lubi wilgoć do wiązania, to szybka sprawa więc pewnie szlauchem psiknę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby86 02.06.2013 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witam po długim czasie i jak się mieszka przy wysokich temperaturach na zewnątrz rolety zdają egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gruby86 02.06.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2013 Witam i jak się mieszka przy wysokich temperaturach na zewnątrz rolety zdają egzamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 06.06.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 pisałem o tym wcześniej w DB i Tobie na PRV są 2 czerpnie połaczone trójnikiem wyposażonym w siłownik , rura podłączona do centrali a siłownik do sterownika, do takiego układu wystarczy najprostrzy sterownik od np PC 2 czujniki temperatury gdzie definiujesz temperature dla czerpni i albo działa jedna albo 2 , a sterownik uruchamia siłownik na trójniku , u mnie sterownik jest bardziej zaawansowany - jego opis był gdzies w BD zmienne wpływają również na otwieranie i zamykanie bypassu w reku OK - dzieki. Podłączyłem na krótko czerpnię reku miedzy membranę a blachę - na poddaszu nieużytkowym no i szału nie ma. Temp na czerpni 38stopni a na anemostacie 28 stopni. Okazuje się że bez izolacji pod membraną zyski będą mizerne - pytanie tylko czy to się opłaca (robota i materiał). Lepiej może wstawić na dach 2, 3 płyty płaskiego kolektorka do tego grupa pompowa i naczynko, trochę glikolu (sterownik mam od pogodówki) i wpiąć przez stożkową wężownicę która mam w buforku i śmigać...'dzięku temu woda w słoneczne dni prawie za darmo a przy buforku 750l na kilka dni no i w okresach przejściowch można podgrzać deko podłogówke np.. w łazience.... Co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts