RK1719508166 29.09.2014 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 tam jest tez "druga" temperatura w ustawieniach poniżej której ogrzewanie załączy się bez względu na przedziały czasowe jakie ustawisz musi zaobserwować jak reaguje Twój dom , mój ma sadek poniżej 1*C na 24h wiec u mnie ta temperatura druga jest na 20*C ustawiona wiec w zasadzie granie w 100% w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 29.09.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 Rozumiem ,dzięki, pozwolisz,że jak będę mieć jeszcze jakieś kłopoty z ustawieniami to się odezwę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.09.2014 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2014 nie ma problemu pisz śmiało - mi też ktoś za 1 razem pomagał bo zaczaić ich nie mogłem - teraz to już z zamkniętymi oczami nie wiem jak u Ciebie i innych kablarzy - ale u mnie początku sezonu grzewczego jeszcze nie widać - w domu wieczorami 25 , rano 24 (w dzień słoneczny szybko wnętrze się nagrzewa ,rolet nie zamykamy, przez noc mury wchłaniają to ciepło) - rok temu sezon zaczął się ok 10.10 zobaczymy jak będzie w tym roku - jak na razie zapowiadają sporo słonecznych dni czyli grzejemy pasywnie od 10 do 18 za free z innych - zaległych rzeczy chodnik wokół domu sam się skończył w sobotę - tj bez mojego udziału ukłony w stronę Teścia i Taty http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282169&d=1412006422 w piątek poległ też kret - ile ja si nawk..... a metoda jest bardzo prosta kopiemy dołek w miejscu kopca http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282171&d=1412006429 ustalamy trajektorię tunelu i wsadzamy takie ot cudo za 10 zł http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282170&d=1412006425 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282168&d=1412006419 i przykrywamy wykopany dołek - ja przykryłem darnią z wkopu po ma 1,5 dobie mamy efekt http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282167&d=1412006417 dziś odwiedził mnie Dandi efekt wizyty - boler podpięty do zegara w tablicy w tablicy pojawiły się też 4 pstryczki - oświetlenie w podbitce podzieliłem na 4 strefy roślinki od M.A.G.'a obłożone geowłókniną i osypane korą - fotki brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 30.09.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 No, u mnie takich temperatur nie ma,dom jest świeży,w marcu były robione tynki,w kwietniu wylewki.I w zasadzie tylko słońce to wszystko suszyło,temperatura teraz z rana 18-19 stopni,także trzeba zacząć grzać:)Czekam na zmianę licznika dwutaryfowego,na razie jedna taryfa.Szkoda,że nie mieszkasz bliżej,bo chętnie zaprosiłabym tak doświadczoną osobę w ustawieniach tych termostatów.Nie wiem czy sami damy radę:Wiem,że Ty krok po kroku gdzieś opisywałeś te ustawienia,tylko nie bardzo pamiętam gdzie,może by mi pomogło.I jeszcze zapytam,przy wyłączeniu prądu wszystkie te ustawienia resetują się i trzeba ustawiać od początku,chyba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miikew 30.09.2014 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 nie mogę ogarnąć tego ozc, macie gdzieś jakiś poradnik krok po kroku jak go używać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 30.09.2014 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 No to masz prze...ne, animalsi juz tu byli Nie jestem pewien, czy dobrze widzialem na zdjeciach - masz hydroizolacje pod 1 warstwa silki ? (wiem, wiem to juz kolejne miejsce gdzie o to pytam...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 30.09.2014 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2014 nie mogę ogarnąć tego ozc, macie gdzieś jakiś poradnik krok po kroku jak go używać ? nie przejmuj się - ja też tego nie ogarniam No to masz prze...ne, animalsi juz tu byli Nie jestem pewien, czy dobrze widzialem na zdjeciach - masz hydroizolacje pod 1 warstwa silki ? (wiem, wiem to juz kolejne miejsce gdzie o to pytam...) więc odpowiem Ci słowami mam. w projekcie nie miałem. to jest folia, o ile dobrze pamiętam 0,3 mm. dawałem taką między płytę a XPS ...., zostało mi tego sporo, więc dałem pod ściany. nie uważam, że jest konieczna, bo mam sporo gruntu wymienionego pod płytą i woda trzyma się daleko od XPS, a zwłaszcza betonu. miałem, to dałem folię. gdybym nie miał, to nie wiem co bym zrobił tyle że u mnie folia była wywinięta z płyty pod silkę - była to została nie byłoby - to bym nie dawał No, u mnie takich temperatur nie ma,dom jest świeży,w marcu były robione tynki,w kwietniu wylewki.I w zasadzie tylko słońce to wszystko suszyło,temperatura teraz z rana 18-19 stopni,także trzeba zacząć grzać:)Czekam na zmianę licznika dwutaryfowego,na razie jedna taryfa.Szkoda,że nie mieszkasz bliżej,bo chętnie zaprosiłabym tak doświadczoną osobę w ustawieniach tych termostatów.Nie wiem czy sami damy radę:Wiem,że Ty krok po kroku gdzieś opisywałeś te ustawienia,tylko nie bardzo pamiętam gdzie,może by mi pomogło.I jeszcze zapytam,przy wyłączeniu prądu wszystkie te ustawienia resetują się i trzeba ustawiać od początku,chyba? gdy się wprowadzałem równe 2 lata temu też miałem ok 19*C , serowniki trzymają ustawienia jakiś czas .. ile nie wiem ... na lato miałem wyłączone bezpieczniki i ustawienia zrestartowały się - więc za jakiś czas będę je programował od nowa - pamiętaj tylko o jedne ważnej kwestii - temperaturę dzienną (słoneczka) ustawiasz jako tą niższą bo wtedy nie chcesz grzać czyli np. 20*C a nocną np. 21,50 temat urządzania rabatki koło przedsionka / wejścia o domu uważam na jakiś czas zakończony M.A.G. chyba mógł być ze mnie (ogrodnika amatora) dumny http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282283&d=1412084010 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282282&d=1412084007 na wiosnę jeszcze wyrównanie terenu bezpośrednio przy i dosianie trawy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282276&d=1412083992 tu widać kwitnące coś .. przez co na wiosnę gdy wykopie cebulki poszerzę nieco ten pas ... odpowiedni zapas geowłókniny pod korą został schowany na tą okoliczność a tu aktualna tablica http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=282281&d=1412084004 trzeba dołożyć jeszcze zaślepki i wdrukować kartkę ze spisem na piątek i sobotę pozostaje 4m kawałek skarpy PS. wg aktualnej pogody 16 dniowej sezon grzewczy rozpoczniemy nie wcześniej niż 15-20-go października Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ifarrg 01.10.2014 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2014 Programów do OZC jest kilka. Zależy, jakiego chcesz użyć. Akurat do tego, co ja używałem jest troszkę info na stronkach producenta i filmików w sieci. No i help w samym programie. Także małymi kroczkami da się to opanować. Chociaż funkcji tam jest tyle, że troszke przy tym schodzi. Mnie dużo pomógł asolt z tego forum. Nie mam profesjonalnego OZC, ale wydaje mi sie, że wiele błędów nie ma, a te, które są, są mało istotne. TEraz większa trudność to to wszystko wybudować wg obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2014 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 (edytowane) odnośnie zmiany operatora z PGE na DUON wklejam mój post z wątku dla grzejących elektrycznością PGE dystrybucja dzienna 0,2558 zł nocna 0,0408 zł DUON dzienna 0,36 zł nocna 0,11 zł razem netto dzienna 61,58 gr nocna 15,08 gr brutto 75,74gr i 18,55r do tej pory miałem brutto 66,37gr i 28,46gr różnica D - 9,37 gr N - 9,91 gr taryfa dzienna (droga) - 2740 kWh = 27,3% taryfa nocna (tania 13-15, 22-6) - 7287 kWh = 72,7% oszczędność w skali roku -256,74 na dziennej (tracę) i 722,14 na nocnej (zyskuję) razem465,40pln !!!! Edytowane 2 Października 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 02.10.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 odnośnie zmiany operatora z PGE na DUON wklejam mój post z wątku dla grzejących elektrycznością w dziennej taryfie są straty a nie zyski w związku z przejście do DUON . ale też przeszedłem, wrzesień już w DUON, zobaczymy jak będzie. zaczynam w sobotę wygrzewanie podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.10.2014 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 już poprawiłem - rozpędziłem się w zyskach ujemnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 04.10.2014 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2014 dumny?? hmmm bardziej zaniepokojony... bo jak już ci przejdzie budowanie domów to żebyś się czasem nie wziął za urządzanie ogrodów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.10.2014 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 raczej rozdrabniać się nie będę jak już to domy razem z ogrodem Ana - dziś ustawiałem u siebie sterowni od nowa słonko , księżyc- ustawiasz minimalną temperaturę poniżej której ma włączyć się ogrzewanie środowy przycisk/pokrętło po przyciśnięciu - 5 sekund - ustawiasz dzień tygodnia (d1,d2,d3...d7) oraz godzinę -ta powinna być zgodna z licznikiem głównym bez względu na to która jest realnie godzina - u mnie zegar na gł. liczniku ma 3 min rozjazd - 10 sek - ustawiasz program dla danego dnia (czynność należ powtórzyć 7x na każdym sterowniku) , na starcie d1 ... pokrętłem zmieniasz , następnie na "zegarze" wybierasz godziny w których ma grzać 4-6 13-15 , kolejny krok to temperatura posadzki - tu dajesz możliwie wysoką - ja zmieniłem z 33 na 45 w tym sezonie - wydaje mi się że to mogło być powodem "taktowania" sterownika w ubiegły sezonie - 15 sek tu włącza się opóźnienie startu względu na temp lub czas - 3popcja to czas ,max. "10" przyciskając chyba 2 przyciski lub 3 na raz zmienisz ogrzewanie wg czujnika podłogowego lub pokojowego - oczywiście szczegóły w bardzo mało czytelnej i zrozumiałej książeczce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 07.10.2014 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 raczej rozdrabniać się nie będę jak już to domy razem z ogrodem Ana - dziś ustawiałem u siebie sterowni od nowa słonko , księżyc- ustawiasz minimalną temperaturę poniżej której ma włączyć się ogrzewanie środowy przycisk/pokrętło po przyciśnięciu - 5 sekund - ustawiasz dzień tygodnia (d1,d2,d3...d7) oraz godzinę -ta powinna być zgodna z licznikiem głównym bez względu na to która jest realnie godzina - u mnie zegar na gł. liczniku ma 3 min rozjazd - 10 sek - ustawiasz program dla danego dnia (czynność należ powtórzyć 7x na każdym sterowniku) , na starcie d1 ... pokrętłem zmieniasz , następnie na "zegarze" wybierasz godziny w których ma grzać 4-6 13-15 , kolejny krok to temperatura posadzki - tu dajesz możliwie wysoką - ja zmieniłem z 33 na 45 w tym sezonie - wydaje mi się że to mogło być powodem "taktowania;" sterownika w ubiegły sezonie - 15 sek tu włącza się opóźnienie startu względu na temp lub czas - 3popcja to czas ,max. "10" przyciskając chyba 2 przyciski lub 3 na raz zmienisz ogrzewanie wg czujnika podłogowego lub pokojowego - oczywiście szczegóły w bardzo mało czytelnej i zrozumiałej książeczce Dzięki serdeczne za super ściągawkę Myślę,że damy radę,jeżeli będę miała jeszcze jakieś wątpliwosci to pozwolisz,że będę pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.10.2014 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) wszystkie rury są już w PT - w tym 2 z trójnikami dzielącymi wyciągane i nawiewane powietrze na parter i poddasze - trochę nie na ręka mi obecne ustawienie trójników - może jeszcze wieczorem coś poprzerabiam http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147826&d=1352756927 - chodzi oto że niektóre rury są za długie a inne za krótkie i np rura wychodzi z pomieszczenia X przez ścianę, idzie przez całe PT do trójnika znajdującego się po 2 stronie pomieszczenia i będzie musiała wracać z trójnika do centrali znów przez całe pomieszczenie - to są na razie małe szczegóły które jeszcze będzie można później zmienić finalnie będzie tak czy inaczej ładnych parę metrów mniej kanałów co powinny zmiany wyjść na + http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147827&d=1352756935 na wieczór pozostało zmienić osłonę w wymienniku od GGWC i podłączyć wszystkie rury do centrali a następnie po podłączać czujniki oraz zasilanie do przepustnicy i by passu oraz przeciągnąć zasilanie do WM z poddasza do PT bo na tym przewodzie jest podlicznik łatwo się mówi ... normalnie jakaś masakra na początek uszczelniliśmy kołnierz i przynitowaliśmy co widać w fotce wrzuconej do wcześniejszego postu następnie walka z założeniem stożka http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147829&d=1352756950 gdy to się udało założyliśmy trójnik na rurę od czerpni dachowej http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147830&d=1352756956 kolejnym wyzwaniem było wniesienie jednostki i umiejscowienie na swoim miejscu tj na uchwytach finalnie dzień kończymy z 2 rurami podłączonymi do centrali na jutro rano pozostają 2 rury po prawej stronie , jedna z nich będzie wymagała przedłużenia , do tego podłączenie rury do stożka oraz do trójnika , na koniec jakaś zabawa kabelkami - kiepsko to widzę ... wydawało mi się że w PT jest więcej miejsca ... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147820&d=1352756892 dramatu nie ma ale gdyby było z 10 cm więcej byłoby znacznie wygodniej , ładniej i szybciej he he he... prawie jak w ruskim promie kosmicznym... Konrad ten stożek nie będzie przeszkadzał przy wymianie filtra...? dojdzie jeszcze rura i izolacja, raczej się nie dostaniesz ... operacja przeprowadzki WM zakończona - czy sukcesem nie wiem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=147868&d=1352800789 faktycznie z wymiana filtrów będzie prze.... - będę martwił się na wiosnę - filtry wymieniałem 2 tygodnie temu, do przesunięcia jest OC i bojler - wtedy sytuacja powinna się poprawić miało być na wiosnę a wyszło jak wyszło najważniejsze że kolejna przeróbka układu WM jest już za nami .... tyle ze to nie koniec ale od początku - dla przypomnienia wrzuciłem posty z przed 2 lat , po dorobieniu stożka do wymiennika GGWC i przeniesieniu jednostki z poddasza do PT okazało się że jest ciasno i że jednostka powinna stać odwrotnie zgodnie z przyjętymi założeniami przenieśliśmy bojler do CWU na boczną ścianę .... ale bardziej niż przewidywałem bo aż w miejsce OC http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283392&d=1412766569 całość została podłączona na sztywnych miedzianych rurkach oraz zostało dołożone naczynie wzbiorcze http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283393&d=1412766704 dzięki temu zaoszczędziliśmy sporo miejsca - no może nie bardzo dużo ale wystarczająco by jednostka od WM stała swobodnie , był dostęp do filtrów oraz łatwo można podłączyć rury http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283394&d=1412766710 wniosek nr 1 filtry z jednostki należy wymieniać lub przynajmniej czyścić/prać co najmniej raz na pół roku (tak sądzę) - u mnie to się znacznie wydłużyło ... filtry niemal zarosły a jednostka pracowała na 50% swoich możliwości !!! wniosek nr 2 rury są jednorazowego użytku - założyć i nie dotykać - po poprzedniej przeprowadzce mimo starań i "napraw" po odczepieniu rur i ściągnięciu jednostki oczom ukazał się armagedon - rury po uszkadzane, zarówno wierzchnia jak i wewnętrzne warstwy .... wszystkiemu chyba winna wcześniejsza przeprowadzka .... sam nie wiem .... wniosek nr 3 wynika z 2 - całość dość szybko w PT zostanie przerobiona na rurach sztywnych - jaśka aż serce bolało że kolejny raz robimy "prowizorkę", ale mam nie podłączoną jeszcze czernię dachową a sam sterownik poszedł do tuningu - więc jeśli dobrze pójdzie to może za 2-3 tygodnie już uda się to pozmieniać - a nie za kolejne 2 lata , do przerobienia jeszcze rura od stożka z czerpni do jednostki - na pewno nie będzie szła dołem jak teraz dzięki przesunięciu jednostki i jej odwróceniu mamy dobry dostęp do filtrów, a rury zostały skrócone o kolejne ok 10m OC trafił w zupełnie nowe miejsce , którego nawet nie brałem wcześniej pod uwagę - fotka późnym wieczorem lub jutro dziś popołudniu dokończyłem 4m odcinek skarpy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=283440&d=1412789105 efekt zgodny z oczekiwaniami - na wiosnę obsadzimy krawężniki i w tym kącie powstanie kolejny bezobsługowy kącik z chwastami zadanie na najbliższe dni to spięcie tacy GGWC oraz końcówki od WM i połączenie z kanalizacją (całość zasyfonowana) My tu gadu gadu, a Konradowy dziennik zaraz będzie miał pół miliona wizyt jakoś to trzeba będzie uczcić... Dobrze że taki inspirujący dziennik jest tak popularny, może będą z tego fajne domki w przyszłości blekowca Wy tu gadu gadu / czytu czytu ... i jest bańka prawie Edytowane 8 Października 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailah 09.10.2014 01:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 R&K przywidzialo mi sie, czy widzialem gdzies twoj wpis, ze w drugim domu reku bys nie zainstalowal. Mozesz rozwinac ta mysl? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 09.10.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2014 czytając ten dziennik od początku doszedłem na razie do 22strony. szkoda że komentarzy nie masz w typowo komentarzach bo nie chce mi się wszystkiego czytać bo to strasznie dużo czasu pochłania. to co mnie najbardziej interesuje to zapytam tak: robiłeś próbę szczelności? jaki wynik? kamerką termowizyjną sprawdzałeś? ile z pasywnych założeń udało się zrobić a ile nie? jeżeli to robiłeś i miałeś wiarygodne wyniki to robiłeś jeszcze raz OZC z danymi z tych wyników? bo jak pisałeś z początku coś o wyniku poniżej 20kWh/m2 to nie mogę w to uwierzyć za bardzo i wydaje się mocno naciągany ale z drugiej strony robił go asolt więc błędu raczej nie ma i wydaje mi się to dziwne. wszystko pewnie zależy od wyniku szczelności i termowizji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 10.10.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 Konrad ja czyszczę / piorę filtry z reku raz w miesiącu. Mamy dwa komplety by reku pracowało non stop. Mój Boże po pół roku ale fakt nie miałeś jak ich wymienić bez demolki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.10.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 R&K w związku z tym "promem kosmicznym" w PT możesz przypomnieć ile tam jest m2? Projekt na pierwszej stronie jest malutki -- dobrze widzę że tam jest niecałe 4m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 10.10.2014 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2014 R&K przywidzialo mi sie, czy widzialem gdzies twoj wpis, ze w drugim domu reku bys nie zainstalowal. Mozesz rozwinac ta mysl?gdybym 2 dom budował jako parterówkę z 2 spadowym dachem z nieużytkowym poddaszem to na 90% byłoby rozwiązanie nydara z wyrzucaniem zużytego powietrza na poddasze i utrzymywaniem tam temperatury ok 20 stopni - przez co straty przez dach=0 koszt rekuperatora jest bardzo duży , w zimie kiedy są mrozy wentyluje się bardzo mało , co zmniejsza skuteczność tego urządzenia , to raczej wydatek ekonomicznie nieuzasadniony - choć brak jest badań, obserwacji i wyliczeń ile realnie reku w takim domu jak np mój w sezonie jest wstanie odzyskać ... zwłaszcza gdy cała WM jest wspomagana GWC i czerpnia dachową ale w zx35 i tak będe musiał wstawić jakieś pudło .... czytając ten dziennik od początku doszedłem na razie do 22strony. szkoda że komentarzy nie masz w typowo komentarzach bo nie chce mi się wszystkiego czytać bo to strasznie dużo czasu pochłania. to co mnie najbardziej interesuje to zapytam tak: robiłeś próbę szczelności? jaki wynik? kamerką termowizyjną sprawdzałeś? ile z pasywnych założeń udało się zrobić a ile nie? jeżeli to robiłeś i miałeś wiarygodne wyniki to robiłeś jeszcze raz OZC z danymi z tych wyników? bo jak pisałeś z początku coś o wyniku poniżej 20kWh/m2 to nie mogę w to uwierzyć za bardzo i wydaje się mocno naciągany ale z drugiej strony robił go asolt więc błędu raczej nie ma i wydaje mi się to dziwne. wszystko pewnie zależy od wyniku szczelności i termowizji.a weź przeczytaj całość jak inni , a później zadawaj pytania :Pna tą chwile powiem Ci tyle ... znasz już wyliczenia asolt'a a w mojej stopce masz zużycie - co jeszcze potrzebujesz!?!?!no dobra - ułatwię Ci zadanie - ani termowizji ani testu szczelności nie robiłem - nie sądzę by mi kiedykolwiek się to zwróciło - to co mam skopane wiem ... wiele z tego nie jestem wstanie poprawić (tanim kosztem) a w pozostałych wypadach sukcesywnie dopracowuje w domu te miejsca o których wiem, a które tanim kosztem da się poprawić Konrad ja czyszczę / piorę filtry z reku raz w miesiącu. Mamy dwa komplety by reku pracowało non stop. Mój Boże po pół roku ale fakt nie miałeś jak ich wymienić bez demolki. Pozdrawiam.i co brudne co miesiąc?? właśnie nie wiem gdzie jest mój pierwszy zestaw filtrów który wyjąłem po budowie , tuż przed zamieszkaniem pewnie kupie nowe 2 zestawy ... aż z 10 zł zapłacę ... trudno R&K w związku z tym "promem kosmicznym" w PT możesz przypomnieć ile tam jest m2? Projekt na pierwszej stronie jest malutki -- dobrze widzę że tam jest niecałe 4m2?dokładnie 2,95 m2 - ok 1,42x 2,08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts